Διαδοχικές συναντήσεις της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Διαδοχικές συναντήσεις της Π.Ο.ΑΣ.Υ.




Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 605/9/94γ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διαδοχικές συναντήσεις είχε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας μας με τη νέα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, παρουσία του Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημητρίου ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ, καθώς και με τους Τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας, Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Προστασίας του Πολίτη κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και το βουλευτή και πρώην Τομεάρχη Άμυνας κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, προκειμένου να τεθούν υπόψη τους όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να μας δοθούν οι δέουσες απαντήσεις, τόσο σε θεσμικά, οικονομικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα που περιλαμβάνονται σε σχετικό Υπόμνημά μας, όσο και σε τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την παράνομη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και τις μετακινήσεις αστυνομικών δυνάμεων.
Κατά τη διάρκεια της, από καιρό, αναμενόμενης συνάντησης, καταστήσαμε στη νέα Υπουργό σαφές, ότι ο θεσμικός μας ρόλος επιτάσσει την τακτική επικοινωνία με την Ηγεσία του Υπουργείου, και για τον πρόσθετο λόγο ότι έχουν συσσωρευτεί πολλά αιτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν θετικά και χωρίς χρονοτριβή από την πλευρά της, διότι έχει ήδη προηγηθεί διάλογος, αλλά και σχετική αλληλογραφία τόσο με τον προκάτοχό της όσο και με τους συναρμόδιους Υπουργούς, ανάλογα με το αντικείμενο. Στην κα Υπουργό, αναπτύξαμε ενδελεχώς ένα προς ένα τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο υπ’ αριθ. 605/9/94 από 19-09-2018 έγγραφό μας.
Ειδικότερα, η κα Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι το προσεχές διάστημα θα μας ενημερώσει για το ολοκληρωμένο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την ανωτατοποίηση των Σχολών του Σώματος, δεδομένου ότι είχε ήδη συνεργαστεί με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ, σε συνέχεια των δικών μας επαφών.
Επίσης, μας είπε ότι το αίτημα της διεύρυνσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΤΣ, με εισαγωγή εκπροσώπων εργαζομένων εν ενεργεία αστυνομικών, είναι εύλογο, πρέπει να γίνει και γι’ αυτό θα σταλεί σχετικό έγγραφο προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ για τις επιχειρούμενες μειώσεις στα μερίσματα του εν λόγω Ταμείου δήλωσε ότι δεν είχε ακόμα ενημερωθεί. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για τη Δικαστική Αστυνομία είπε ότι δεν το γνωρίζει, αλλά συμφωνεί με τη φιλοσοφία των προτάσεών μας για αποδέσμευση των αστυνομικών από τα «πάρεργα» στο χώρο της δικαιοσύνης και ότι εφόσον θεσμοθετηθεί η λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας, πρέπει να στελεχωθεί με νέο προσωπικό. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το αστυνομικό προσωπικό πρέπει να αφεθεί απερίσπαστα να ασχοληθεί με τα αστυνομικά του καθήκοντα και στο πλαίσιο αυτό, το προσεχές διάστημα των 15 ημερών θα αποχωρήσει η αστυνομία από τη φύλαξη του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, ενώ επίκειται και η αποδέσμευση της αστυνομίας από τα γήπεδα, με σχετική νομοθετική ρύθμιση που προωθείται από το συναρμόδιο Υπουργείο, όπως έχουμε ήδη καταλήξει σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Αθλητισμού. Για τα προεδρικά διατάγματα που αφορούν ρυθμίσεις διοικητικών θεμάτων προσωπικού, θέματα εκπαίδευσης και φυσικής αγωγής, είπε ότι δε γνώριζε κάτι.
Με έμφαση συζητήθηκαν στη συνέχεια τα υπόλοιπα θέματα και δη το Μισθολόγιο - Βαθμολόγιο, όπου η κα Υπουργός δήλωσε συγκρατημένη εξαιτίας της δημοσιονομικής στενότητας και των δεσμεύσεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η Κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί πλημμελώς στις αποφάσεις του ΣτΕ και για τις όποιες παροχές με οικονομικό αντίκτυπο παρέπεμψε μετά το 2020. Από την πλευρά μας τονίστηκε ιδιαίτερα η μεγάλη αδικία που έχουν υποστεί οι νεοεισελθέντες συνάδελφοι, καθώς και οι χαμηλόβαθμοι (Αρχιφύλακες, Ανθ-μοι, Υ/Β΄ κ.ο.κ.) με πολλά χρόνια υπηρεσίας, τόσο στις μισθολογικές τους ωριμάνσεις όσο και στις βαθμολογικές τους προαγωγές. Για τη ρύθμιση της ελεύθερης μετακίνησης του αστυνομικού προσωπικού με τα ΜΜΜ μας είπε επίσης ότι έχει δοθεί η έγκριση από το Γ.Λ.Κ., αλλά εκκρεμεί η υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού.
Ο Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκης αναφέρθηκε στα καθημερινά προβλήματα με τις μετακινήσεις, τόνισε ότι υπάρχει συνεχής δουλειά για τον εξορθολογισμό τους, αξιοποιώντας και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ωστόσο, η εκκρεμότητα με το π.δ. των οδοιπορικών, παρότι από πλευράς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες εδώ και δύο έτη, θα συνεχιστεί, καθόσον ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπει την άμεση έκδοση του εν λόγω διατάγματος. Σχετικά με τη λειτουργία του ΤΕΑΠΑΣΑ και την επιμονή από την πλευρά μας για άμεσο διορισμό του Προέδρου αυτού, διότι θα υπάρξουν ανατροπές στο σωστό σχεδιασμό – προγραμματισμό που έθεσε η προηγούμενη διοίκηση και προβλήματα στις παροχές που πρέπει να καταβληθούν εντός του τρέχοντος μηνός (ενισχύσεις, δάνεια, περιθάλψεις, εφάπαξ κ.λπ.), ο κ. Γενικός, αλλά και το υπόλοιπο επιτελείο της κας Υπουργού, μας δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν την εν λόγω εκκρεμότητα και άμεσα θα κινηθεί η διαδικασία για το διορισμό του νέου Προέδρου.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίστηκε ότι η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά στέκεται δίπλα στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και ότι αντιτίθεται στα φαινόμενα βίας, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και ταυτόχρονα παγιώνουν ένα συνολικό αίσθημα ανασφάλειας στους Έλληνες πολίτες.
Επίσης, αναφέρθηκε από τους κ.κ. Βουλευτές ότι, συμφωνούν απολύτως με τις προτάσεις μας που οδηγούν στην αναδιάρθρωση, στον εξορθολογισμό και στην ορθή διαχείριση των πόρων της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλώνοντας «παρών» στη συζήτηση και στη συνδιαμόρφωση και άλλων τυχόν προτάσεών μας. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας, ομαλότητας και ευημερίας και συνεπώς, τόσο ως κόμμα όσο και ως μελλοντική Κυβέρνηση, θα είναι υπέρ όλων αυτών των προτάσεων που διαμορφώνουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στο προσωπικό, ενισχύουν με υλικοτεχνικό εξοπλισμό το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και θωρακίζουν νομικά το έργο της πολιτείας ενάντια σε όσους υποθάλπουν την ανομία, με τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Αναφορικά με τη συμμόρφωση της Κυβέρνησης με τις αποφάσεις του ΣτΕ, μας γνώρισαν ότι τα αναδρομικά συνιστούν πλημμελή συμμόρφωση, ενώ αυτή έλαβε χώρα με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς τρία χρόνια η Κυβέρνηση αρνήθηκε να τις εφαρμόσει, ενώ είχε το περιθώριο.
Σε ότι αφορά το νέο μισθολόγιο, τέλος, επανέλαβαν τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, τον Μάιο του 2017 (κατά τη συζήτηση & ψήφιση του ν.4472/2017) στους εκπροσώπους των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, σχετικά με την κατάθεση ενός νέου μισθολογίου που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα ειδικά χαρακτηριστικά των εν λόγω στελεχών και θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές.
Η Ομοσπονδία μας, θα συνεχίσει τις πιέσεις της προς την Κυβέρνηση, παράλληλα με τις συναντήσεις της και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα του Έλληνα αστυνομικού, σε ένα πλαίσιο διαφάνειας, αξιοκρατίας και μη ύπαρξης συντεχνιακών ζητημάτων, αλλά και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας - σε επίπεδο ασφάλειας - που δοκιμάζεται τα τελευταία μνημονιακά έτη. 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Related

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 1185274826668941848

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item