Σ.Ε

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Η Στάση των 816 δόκιμων Αρχιφυλάκων και πρόταση της ΑΚΙΔΑ για κατάργηση του στρατωνισμού


Επρεπε να περάσουν 27 ολόκληρα χρόνια από  τη στάση των 816 δόκιμων Αρχιφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να επανέρθει  ξανά στο προσκήνιο το θέμα του στρατωνισμού στις σχολές της Αστυνομίας.  

Χαιρετίζουμε λοιπόν την πρόταση της ΑΚΙΔΑ για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης  των αστυνομικών σχολών , τη δια βίου επιμόρφωση,  την κατάργηση του στρατωνισμού  που αποτελεί αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό κομμάτι της εκπαίδευσης  και δεσμευόμαστε οτι και εμείς θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας  για την κατάργηση του στρατωνισμού στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ. 

Ο πρώτος σπόρος   έπεσε το 1988 όταν  οκτακόσιοι δεκαέξι δόκιμοι Αρχιφύλακες αρνήθηκαν το στρατωνισμό, προχώρησαν σε απεργία πείνας διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους
Αυτό  είχε σαν αποτέλεσμα την απόταξη τεσσάρων συναδέλφων από την σχολή Αρχιφυλάκων αλλά το νερό είχε μπεί στο αυλάκι. 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Δείτε παρακάτω  την ιστορική αναδρομή  από την έντυπη έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ της Τρίτης 22/09/1988 όπου  δημοσιεύθηκε το ρεπορτάζ για τη στάση των 816 δόκιμων Αρχιφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ., όπου οι δόκιμοι αρχιφύλακες αρνήθηκαν το στρατωνισμό, προχώρησαν σε απεργία πείνας και φώναξαν συνθήματα κατά του τότε αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.




“Οκτακόσιοι δεκαέξι δόκιμοι Αρχιφύλακες μεταξύ τους και 43 γυαίκες, στασίασαν χτες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις των Αστυνομικών σχολών στην Αμυγδαλέζα, αρνούμενοι να δεχτούν απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για στρατωνισμό τους στη σχολή.
Οι δόκιμοι αρχιφύλακες, μόλις έμαθαν το νέο καθεστώς εκπαίδευσης στη σχολή τους, αρνήθηκαν να λάβουν τροφή και να μπουν στους κοιτώνες τους. Ταυτόχρονα, εξέλεξαν επιτροπή για να συζητήσει με τους αρμόδιους του Υπουργείου και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Μπρος στην κατάσταση αυτή, που για πρώτη φορά δημιουργήθηκε στις αστυνομικές σχολές χτες και το βράδυ, ο αρχηγός της Αστυνομίας Αρκουδέας μετέβη επί τόπου, για να πείσει τους δόκιμους αρχιφύλακες να τερματίσουν τη στάση τους, να αποδεχτούν την απόφαση του αρχηγείου και να μπουν στους κοιτώνες τους.


Συνθήματα

Οι δόκιμοι Αρχιφύλακες υποδέχθηκαν τον αρχηγό τους Ν. Αρκουδέα με συνθήματα όπως “όχι στον στρατωνισμό”, “η Τρομοκρατία δεν θα περάσει” , “ΕΛ.ΑΣ. Δημοκρατική”, “ Έχουμε παιδιά, δεν είμαστε αλήτες”.
Στη σχολή επικρατούσε γενική αναταραχή. Τα συνθήματα των δοκίμων Αρχιφυλάκων έδειχναν ότι δεν ήσαν διατεθειμένοι να αποδεχθούν την απόφαση του αρχηγείου.
Μέσα και γύρω απο το χώρο των αστυνομικών σχολών είχαν παρθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Οι σκοπιές είχαν ενισχυθεί και δεκάδες αστυφύλακες της δύναμης των σχολών φρουρούσαν τις πύλες, για να μην περάσουν οι δόκιμοι Αρχιφύλακες και επικοινωνήσουν με τους δημοσιογράφους.
Όπως έγινε γνωστό από δόκιμους Αρχιφύλακες, που κατάφεραν να φθάσουν ως την είσοδο, όπου βρισκόταν οι δημοσιογράφοι, δεν γνώριζαν ως χτες ότι το διάστημα της 9μηνης εκπαίδευσης τους θα παρέμεναν μέσα στη σχολή. Μάλιστα εξηγούσαν ότι πολλοί είναι παντρεμένοι και δύο συναδέλφισσες σε κατάσταση εγκυμοσύνης.
Όταν ο αρχηγός κ. Νίκων Αρκουδέας κάλεσε τους δόκιμους αρχιφύλακες να μπούνε μέσα στους στρατώνες, πολλοί απο αυτούς επιχείρησαν να τον απωθήσουν.
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε πως όσοι δεν πειθαρχήσουν θα διωχθούν απο τη σχολή και θα διωχθούν απο το αστυνομικό σώμα. Αλλά νέες αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα απο μέρος των δοκίμων αρχιφυλάκων υποδέχθηκαν τις .....συμβουλές του αρχηγού.


Γιουχαΐστηκε

Μπρος στην κατάσταση αυτή, ο αρχηγός της αστυνομίας και ενώ οι δόκιμοι αρχιφύλακες βρισκόταν στο προαύλιο της σχολής τους, πήρε ένα μικρόφωνο στο χέρι και άρχισε να καλεί ονομαστικά έναν-έναν να μπει μέσα στον χώρο στρατωνισμού.
Οι δόκιμοι αρχιφύλακες αντέδρασαν έντονα στην ενέργεια αυτή με νέα γιουχαΐσματα και συνθήματα, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνθηκαν απο το χώρο του προαυλίου.
Πέντε δόκιμοι αρχιφύλακες που έφθασαν ώς την είσοδο όπυ βρισκόταν οι δημοσιογράφοι μας δήλωσαν:
.....”Βοηθήστε μας. Είμαστε 10 και 13 χρόνια στο πεζοδρόμιο. Τώρα θέλουν να μας επιβάλλουν στρατωνισμό. Θέλουν να μας κάνουν ρομπότ
Στο αίτημα των δημοσιογράφων να τους επιτραπεί η είσοδος στις αστυνομικές σχολές της Αμυγδαλέζας, προκειμένου να επικοινωνήσουν με τον αρχηγό της Αστυνομίας κ. Νίκωνα Αρκουδέα, ο τελευταίος απάντησε ότι είναι στρατιωτικός χώρος και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε δημοσιογράφους...


Πώς ξεκίνησε, ποια είναι τα χρονίζοντα προβλήματα


ΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑ οικονομικά και εργασιακά προβλήματα των αστυφυλάκων αποτελούν βασικά τα αίτια της στάσης στη σχολή Αρχιφυλάκων της Αμυγδαλέζας.
Οι χαμηλοί μισθοί , τα υπέρογκα πρόστιμα, η συνεχής στρατιωτικοποίηση της ΕΛ.ΑΣ., οι σχεδόν άνευ αμοιβής υπερωρίες και τέλος , η αυταρχική συμπεριφορά των προϊσταμένων τους (μερικοί χαρακτηρίζονται “κηφήνες” και “καρεκλάτοι”) είναι τα κυριότερα απο αυτά.
Αφορμή για την αντίδραση των 816 ανδρών και γυναικών μαθητών αποτέλεσε η ανάγνωση μιας απόφασης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Απο τον διοικητή της Σχολης , αστυνομικό υποδιευθυντή κ Σ.Αλαμανο. Σύμφωνα με αυτή όλοι οι μαθητές θα στρατωνίζονται υποχρεωτικά στα κτίρια της σχολής κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη, τις άλλες μέρες θα μπορούν να πηγαίνουν σπίτια τους μετά το τέλος των μαθημάτων. Αυτό σύμφωνα με την απόφαση του κ. Ν. Αρκουδέα, θα ισχύει για όλο το διάστημα της 9μηνης φοίτησης τους.
Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Αντ. Δροσογιάννης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είχε δηλώσει ότι ήταν απόφαση του Υπουργείου να επιβάλλει τον στρατωνισμό στους δόκιμους Αρχιφύλακες. Η δήλωση αυτή είχε γραφτεί στα φύλλα της επομένης όλων των “ Αθηναϊκών εφημερίδων”.
Η σχολή Αρχιφυλάκων ιδρύθηκε το 1986 μετά την ενοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας με το προεδρικό διάταγμα 362, που προβλέπει όμως μόνο την ίδρυση της Σχολής και όχι τις συνθήκες φοίτησης και διαβίωσης· αυτές διαμορφώνονται απο το αρχηγείο.
Σημειώνεται ότι στη Σχολή Υπαστυνόμων, που θεωρείται ακαδημαϊκού επιπέδου, οι μαθητές δεν στρατωνίζονται ούτε μία μέρα στα τρία χρόνια της φοίτησης τους.
Χαρακτηριστικό της συνεχούς στρατιωτικοποίησης της ΕΛ.ΑΣ. Είναι το εξής γεγονός που συνέβη πρόσφατα και έγινε ευρύτατα γνωστό μεταξύ των αστυφυλάκων.
Τρία όπλα που χάθηκαν χρεώθηκαν αμέσως στους αστυφύλακες κατόχους τους προς 80.000 δρχ το ένα συν 25.000 δρχ πρόστιμο, πριν γίνει οποιαδήποτε έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπο τις οποίες χάθηκαν.”








Πηγή: Έντυπη έκδοση εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ  enstoloi.gr  bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου