Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ο.ΑΣ.Υ. 16-05-2018

200-2-155α1
 
Αθήνα, 18 Μαΐου 2018
Αρ. Πρωτ.: 200/2/155α
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Συνεδρίασε την Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας υπό το βάρος της αιφνιδιαστικής παραίτησης του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νικολάου ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, θέμα για το οποίο η Ομοσπονδία τοποθετήθηκε άμεσα, τονίζοντας τον προβληματισμό και την αγωνία όλων μας για τους θεσμούς που πρέπει να προστατεύονται όταν βάλλονται, ενώ οι ίδιοι αντιστέκονται με διαχρονικό όφελος υπέρ του ελληνικού λαού (βλέπε σχετική ανακοίνωση Αρ. Πρωτ.: 200/4/269).
Το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώθηκε, κατ' αρχάς, για τις τρέχουσες εξελίξεις από τον Πρόεδρο κ. Γρηγόριο ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, ο οποίος ενόψει και της προσεχούς συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (23 και 24 Μαΐου 2018) τόνισε ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται για να τυγχάνουν οι προτάσεις και τα αιτήματα της Ομοσπονδίας θετικής έκβασης.
Ειδικότερα, συζητήθηκε το θέμα των προτάσεων που είχε ζητήσει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και υποβλήθηκαν ήδη σε τακτή χρονική προθεσμία, προκειμένου να τύχουν επεξεργασίας και πιθανής θεσμοθέτησης, σημειώνοντας ότι η διαδικασία αυτή είναι διαρκής και ουδείς εμποδίζει τον οποιονδήποτε ανά πάσα ώρα και στιγμή να καταθέτει επεξεργασμένες προτάσεις για διάλογο και υιοθέτηση ή απόρριψή τους. Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι, οι προτάσεις αυτές να εδράζονται σε υπαρκτές ανάγκες, να εξυπηρετούν τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει το αστυνομικό προσωπικό και τα συμφέροντα των συναδέλφων, ώστε με τον αγώνα και την πίεσή μας να βρίσκουν ευήκοα ώτα και να θεσμοθετούνται από την πολιτεία.
Παράλληλα, έλαβε χώρα εκτενής διάλογος αναφορικά με την κατάρτιση του φακέλου που σχετίζεται με την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, σε συνάρτηση, τόσο με τις ήδη δράσεις, συναντήσεις και ενέργειες που έχει πράξει το προεδρείο της Ομοσπονδίας, τα τελευταία έτη, αλλά και διαχρονικά, όσο και με αυτές που θα γίνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ, μετά από διαλογική συζήτηση, ο Πρόεδρος κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας, αποτελούμενης από μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, η οποία, παράλληλα με το νομικό μας τμήμα, θα συνδράμει στην υλοποίηση του διαρκούς αιτήματος της ΠΟΑΣΥ για την αναγνώριση του επαγγέλματος από την Πολιτεία ως επικίνδυνο, - πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας επίσης, ενημέρωσε το ΔΣ ότι συζητείται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η προσφυγή της Ομοσπονδίας για το γνωστό «κούρεμα» (PSI) του Λογαριασμού του Ιδρύματος Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας, κατά 17.740.552,13 ευρώ, το 2011, ενώ για τις εξελίξεις αναφορικά με την προσφυγή μας στο ΣτΕ, έδωσε το λόγο στον νομικό σύμβουλο της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ρήγα ΜΠΑΡΜΠΟΥΡΗ, ο οποίος από κοινού με τον νομικό μας σύμβουλο κ. Χάρη ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ έχουν επωμισθεί –επιτυχώς έως σήμερα- τον σκληρό δικαστικό αγώνα που δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε για την ανατροπή όλων των μνημονιακών νόμων που έχουν επιβάλλει τις επαχθείς αντισυνταγματικές περικοπές μισθών και συντάξεων.
Ως τελευταία εξέλιξη, ο κ. ΜΠΑΡΜΠΟΥΡΗΣ ανέφερε την υποβολή του κοινού με την ΠΟΑΞΙΑ Υπομνήματος θέσεων και συμπληρωματικών στοιχείων που ζητήθηκαν από τις Ομοσπονδίες κατά τη συνεδρίαση της 7ης Μαίου 2018, του Στ' Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, όπου συζητήθηκε η κοινή αίτηση ακύρωσης των δυο Ομοσπονδιών κατά της πράξης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, για την εφαρμογή του Ν.4472/2017, δηλαδή του νέου μισθολογίου των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας.
Μετά την υποβολή του Υπομνήματός μας, το Δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου για την έκδοση απόφασης, με αβέβαιη, ωστόσο, την χρονική εξέλιξη της όλης διαδικασίας λόγω της παραίτησης του προέδρου του ΣτΕ κ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ.
Η Ομοσπονδία, είναι σαφές ότι παρακολουθεί τις πρωτόγνωρες αυτές διαδικασίες και ευελπιστεί στην ανεπηρέαστη κρίση του αρμόδιου Τμήματος, πέρα και πάνω από πολιτικές σκοπιμότητες.
Επίσης, έγινε ενημέρωση για τα εκκρεμή θέματα της αποζημίωσης των δοκίμων και της τοποθέτησής τους σε Υπηρεσίες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά, γεγονός που δεν έχει ακόμα επιλυθεί καθώς το Υπουργείο Οικονομικών ακολουθεί την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί και για όλα τα άλλα θέματα, όπως η μη έκδοση της ΚΥΑ για τα υπομνήματα κλπ. Για το θέμα αυτό, ειδικότερα, αποφασίστηκε να ζητηθεί εγγράφως από το Αρχηγείο η παροχή στοιχείων για το εύρος του χρονίζοντος αυτού προβλήματος ούτως ώστε να υπάρξει επιτέλους μια κεντρική παρέμβαση με στόχο την επίλυσή του για να δοθεί τέλος στην αγωνία των ενδιαφερομένων που έχουν πληρώσει από τις τσέπη τους τις εκάστοτε σκοπιμότητες και αβελτηρίες των κυβερνώντων (περικοπές δαπανών, υπερφορολόγηση για την επίτευξη «πλεονασμάτων» κλπ).
Ειδικότερα, από τον αντιπρόεδρο Οικονομικών κ. Βασίλειο ΠΑΝΤΑΖΗ τονίστηκε κατηγορηματικά ότι είναι εξηγήσιμη η στάση του Υπουργείου Οικονομικών. Αποφεύγει την έκδοση του αναγκαίου Π.Δ. για τη διαδικασία υπολογισμού των οδοιπορικών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βάσει των διατάξεων του ν.4336/2015, διότι τούτο αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Η τελευταία προθεσμία για την έκδοση του Π.Δ. λήγει στις 18 Ιουνίου 2018 και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι αφού κυριαρχούν οι πολιτικές σκοπιμότητες και όχι το συμφέρον των ενστόλων και η εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών.
Τέλος, για τις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ των συναδέλφων που υπηρετούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής, το ΔΣ ενημερώθηκε για τις τελευταίες παρεμβάσεις μας και ότι τελικά συμφωνήθηκε σε επίπεδο συναρμόδιων Υπουργείων η χορήγηση 25.000 καρτών για απεριόριστες διαδρομές, ενώ προβλήματα που ανακύπτουν με άλλες κατηγορίες συναδέλφων, καταγράφονται από μέρους μας και θα τεθούν σε επόμενες συναντήσεις της Ομοσπονδίας με την Ηγεσία.
Από τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιο ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑ το ΔΣ ενημερώθηκε για τη συμμετοχή μας στην πρόσφατη διαμαρτυρία του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α. για την κατάργηση του άρθρου 12 του ν.4387/2016 για τις συντάξεις χηρείας και για την παρέμβασή μας αναφορικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λέσβο, όπου δείξαμε την οξύτητα του προβλήματος και την επικινδυνότητα με την οποία βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι οι συνάδελφοί μας.
Η Ομοσπονδία συνεχίζει τον αγώνα της με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αποφεύγοντας βεβιασμένες κινήσεις και πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς, που δεν εξυπηρετούν, αλλά αντιθέτως υπονομεύουν το κοινό αγωνιστικό μέτωπο Πρωτοβαθμίων Ενώσεων και Ομοσπονδίας με τις λοιπές συνδικαλιστικές οργανώσεις των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπό τις παρούσες συγκυρίες, όταν η κυβέρνηση διατείνεται ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια και εισερχόμαστε στην κανονικότητα μιας ευρωπαϊκής χώρας, το συνδικαλιστικό μας κίνημα οφείλει να μην αποπροσανατολιστεί από τους βασικούς του στόχους, όπως αυτοί έχουν χαραχτεί ξεκάθαρα και στο πρόσφατο 28ο τακτικό μας πανελλαδικό συνέδριο.
Το σύνθημά μας «Ασφάλεια και Δικαιοσύνη, ως θεμέλιοι λίθοι της κοινωνικής ευημερίας», είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Related

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 6606276173261299384

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item