Eιδικός Λογαριασμός του ν.826/78 του Τ.Π.ΑΣ./ΤΑ.Π.Α.Σ.Α.

 


Ο Ειδικός Λογαριασμός του ν.826/1978, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 84 του ν.5018/2023 (ΦΕΚ 25 Α΄) εντάσσεται στον Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (Τ.Π.ΑΣ.) του Ταμείου Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΑ.Π.ΑΣ.Α.) και συστάθηκε για την παροχή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους μετόχους του, στους οποίους γίνεται κράτηση υπέρ αυτού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ειδικότερα:

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Ειδικού Λογαριασμού  προβλέπει:

  1. την ένταξη στον εν λόγω Λογαριασμό νέων μελών, που ασφαλίζονται στους Τομείς της τ. Αστυνομίας Πόλεων,
  2. τον εξορθολογισμό του πλαισίου χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης στους μετόχους του, με νέους όρους (εξαιρετικά σοβαρές παθήσεις – δυσίατα νοσήματα – παθήσεις σε διατεταγμένη υπηρεσία κ.α.
  3.  Επιπλέον, με  απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη  από 15-3-2023 καθορίστηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους του Ειδικού Λογαριασμού του ν.826/78 του Τ.Π.ΑΣ./ΤΑ.Π.Α.Σ.Α..
  4. Με την τροποποίηση του ν.826/78, μετά την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, δεν υπήρξε διαφοροποίηση ως προς τη μηνιαία  εισφορά, η οποία  διατηρείται στο 1‰ (0,1%) επί του βασικού μισθού του μετόχου.

 Συγκεκριμένα στον Ειδικό Λογαριασμό του ν.826/78 του Τ.Π.ΑΣ./ΤΑ.Π.Α.Σ.Α. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, υπάγονται

Α. Υποχρεωτικά

  1. Όλοι οι αστυνομικοί και πολιτικοί υπάλληλοι, που ασφαλίζονται στους τομείς της τέως Χωροφυλακής, για όσο διάστημα είναι εν ενεργεία.
  2. Όλοι οι αστυνομικοί και πολιτικοί υπάλληλοι, που εισέρχονται στην Ελληνική Αστυνομία, από 9-02-2023, οι οποίοι ασφαλίζονται στους τομείς της τέως Αστυνομίας Πόλεων, για όσο διάστημα είναι εν ενεργεία.

Β. Προαιρετικά

  1. Οι εν ενεργεία αστυνομικοί και πολιτικοί υπάλληλοι, που είναι ασφαλισμένοι στους τομείς της τέως Αστυνομίας Πόλεων, με χρόνο πραγματικής υπηρεσίας που δεν ξεπερνά τα δέκα (10) έτη έως την έναρξη ισχύος του ν.5018/23 (ημερομηνία κατάταξης από 10-02-2013).
  2. Οι ανωτέρω είχαν  δικαίωμα υποβολής αίτησης ένταξης στον Ειδικό Λογαριασμό μέχρι την 9-8-2023.  και η πρόσβασή τους στις παροχές αρχίζει με τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την ένταξή τους στον Ειδικό Λογαριασμό.
  3. Κατ’ εξαίρεση δεν απαιτείται η συμπλήρωση των δύο (2) ετών στις περιπτώσεις πάθησης ή θανάτου που προκλήθηκε σε διατεταγμένη υπηρεσία.
  4.  Με τη δημοσίευση του ν.5018/2023 καθορίστηκαν οι δικαιούχοι καθώς και οι νέοι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης στους μετόχους του Ειδικού Λογαριασμού του ν.826/78 του Τ.Π.ΑΣ./ΤΑ.Π.Α.Σ.Α., ως ακολούθως:

 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Δικαιούχοι της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης που χορηγείται από τον Ειδικό Λογαριασμό είναι οι μέτοχοι του. Στην περίπτωση χορήγησης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης λόγω θανάτου μετόχου, δικαιούχοι είναι τα μέλη της οικογένειάς του κατά την ακόλουθη σειρά και κατ’ ισομοιρία:

α. Ο/η σύζυγος και τα τέκνα του θανόντος και ελλείψει τούτων.

β. Οι γονείς και τα αδέλφια του θανόντος.

 ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΦΑΠΑΞ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

  1. Το δικαιούμενο ποσό (ΔΠ) της  εφάπαξ οικονομικής  ενίσχυσης , ανάλογα με την κατηγορία- αιτία εμφαίνεται στον παρακάτω πίνακα 1:

 

Κατηγορία Α:   εξαιρετικά σοβαρές παθήσεις, όπως κακοήθη νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια, παθήσεις για τις οποίες ο ασθενής υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση, καθώς και παθήσεις που προκαλούν αναπηρία ποσοστού άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%), του μετόχου ή μέλους της οικογένειάς του.

Στην ίδια κατηγορία δύνανται να ενταχθούν και άλλες παθήσεις μετά από αξιολόγηση του θεράποντα ιατρού και έγκριση του Δ.Σ. του Ταμείου. Στις περιπτώσεις αυτές δύναται να ζητηθεί και η γνώμη ιατρού της Διεύθυνσης Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ..

Κατηγορία Β:   δυσίατα νοσήματα του μετόχου ή μέλους της οικογενείας του, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Υ1/Γ.Π./ οικ. 16884/12.10.2001 απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας (Β’ 1386).

Κατηγορία Γ:   παθήσεις του μετόχου σε διατεταγμένη υπηρεσία, πλην αυτών που εντάσσονται στις κατηγορίες  Α’ ή Β’.

Κατηγορία Δ:    υποβοηθούμενη αναπαραγωγή του μετόχου ή συζύγου του, με εξωσωματική γονιμοποίηση ή άλλης μεθόδου γονιμοποίησης και εφόσον το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του μετόχου δεν ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.

Κατηγορία Ε:   θεομηνία ή φυσικό φαινόμενο, όπως σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα, ή άλλο σοβαρό συμβάν με αποτέλεσμα να υποστεί ζημία η κατοικία ή η οικοσκευή ή το όχημα του μετόχου και να περιέλθει αυτός σε δυσχερή οικονομική θέση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, η κατοικία που έχει υποστεί τη ζημιά να αποτελεί την πρώτη κατοικία και το μοναδικό ακίνητο της οικογένειας του μετόχου. Στην περίπτωση μετόχου που δεν κατέχει ακίνητα και διαμένει σε μισθωμένη κατοικία, δύναται η αίτηση για οικονομική ενίσχυση να αφορά ζημιές στην οικοσκευή. Σε περίπτωση ζημίας σε όχημα, αυτό πρέπει να είναι το μοναδικό όχημα ιδιοκτησίας της οικογένειας του μετόχου.

Κατηγορία ΣΤ: θάνατος  μετόχου, του συζύγου του ή ανήλικου τέκνου.

 Κάθε απαίτηση για οποιοδήποτε λόγο από τον Ειδικό Λογαριασμό του ν.826/78 του Τ.Π.ΑΣ./ΤΑ.Π.Α.Σ.Α., πέραν της πενταετίας από τη στιγμή που γεννάται το δικαίωμα, παραγράφεται.

Για Παθήσεις-Περιστατικά που έλαβαν χώρα έως και την 8/2/2023, η εξέτασή τους
θα καταλαμβάνεται από το προϊσχύον νομικό πλαίσιο 

 Στο Δικαιούμενο Ποσό (ΔΠ) της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης του πίνακα 1, θα
γίνεται προσαύξηση σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:
I. Αριθμός ημερών απουσίας από την υπηρεσία
Δίνεται μια προσαύξηση (Πρ1) στο δικαιούμενο ποσό (ΔΠ) ανάλογα με το
διάστημα απουσίας του μετόχου από την υπηρεσία για τις κατηγορίες Α΄ έως Δ΄,σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα

 

 
Εισοδηματικά κριτήρια
Δίνεται μια προσαύξηση (Πρ2) στο δικαιούμενο ποσό (ΔΠ), ανάλογα με το
ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα του αιτούντος, για τις κατηγορίες Α΄ έως Ε΄,
σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα

 


ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΦΑΠΑΞ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Το ποσό της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης που χορηγείται στον μέτοχο του
Ειδικού Λογαριασμού, ή στους δικαιούχους αιτία θανάτου του μετόχου,
προκύπτει από τον κατωτέρω τύπο:
Χορηγούμενο Ποσό (ΧΠ) = Δικαιούμενο για κάθε κατηγορία του πίνακα
1 ποσό (ΔΠ) + προσαυξήσεις των περ. Ι,ΙΙ και ΙΙΙ , ήτοι: ΧΠ=ΔΠ +
Πρ1+ Πρ2+ Πρ3
 

  1. Κάθε μέτοχος του Ειδικού Λογαριασμού μπορεί να αιτηθεί την ως άνωεφάπαξ οικονομική ενίσχυση μία (1) φορά για την ίδια πάθηση ή νόσημα.
  2.  Η χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης λόγω θανάτου της κατηγορίας ΣΤ΄ του πίνακα 1 αποκλείεται σε περίπτωση που οι δικαιούχοι έχουν λάβει αντίστοιχη παροχή από τον Κλάδο Υγείας του ΤΑ.Π.Α.Σ.Α.

 Με την υπ’ αριθ. 15.12 από 11-4-2023 απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑ.Π.Α.Σ.Α. αποφασίσθηκε η έκδοση σχετικής εγκυκλίου  και με την υπ’ αριθ. 31.10 από  20-07-2023 Απόφαση του Δ.Σ του ΤΑ.Π.Α.Σ.Α., η αναθεώρησή της,  η οποία αναρτήθηκε στην παρούσα ιστοσελίδα, για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Οι αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μπορούν να υποβάλλονται, με τους παρακάτω τρόπους:

  1. μέσω του συστήματος Poilce on Line (POL). (Τα δικαιολογητικά θα σκανάρονται και θα αποστέλλονται σε ένα ενιαίο αρχείο).
  2. ταχυδρομικώς με συστημένη αλληλογραφία (στην Διεύθυνση: Βερανζέρου 48, Τ.Κ.10438, Αθήνα).
  3. με αυτοπρόσωπη κατάθεση , στην έδρα του Ταμείου: Βερανζέρου 48, Τ.Κ.10438,  Αθήνα.

Η εν λόγω Εγκύκλιος, καθώς και τα σχετικά έντυπα είναι αναρτημένοι στους παρακάτω συνδέσμους:

1. Εγκύκλιος

2. Αίτηση Προαιρετικής Ένταξης στον Ειδικό Λογαριασμό (λήξη αιτήσεων έως την 9-8-2023)

3. ΑΙΤΗΣΕΙΣ για παθήσεις-γεγονότα που έλαβαν χώρα έως και την 8-2-2023:

α. Αίτηση για παθήσεις –τραυματισμούς και θεομηνία. 

β. Αίτηση για θάνατο μετόχου (ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν αφορά θάνατο μέλους της οικογένειας του μετόχου)

4. ΑΙΤΗΣΕΙΣ για παθήσεις-γεγονότα  που έλαβαν χώρα από τις 9-2-2023 και έπειτα:

α. Αίτηση για τις κατηγορίες Α' έως Δ'

β. Αίτηση για την κατηγορία Ε'

γ. Αίτηση για την κατηγορία ΣΤ' (για θάνατο μετόχου ή μέλους της οικογένειάς του, με ημερομηνία θανάτου από 9-2-2023 και έπειτα)

5. Υπεύθυνη Δήλωση Μέλους για τις περιπτώσεις 3 και 4 (όπου απαιτείται)

 

Επιμέλεια Δημήτριος Καραγιαννόπουλος.


Related

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ 1799004941441140985

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Συγχρονη Αστυνομια

item