Καθήκοντα και ιδιαιτερότητες του γυναικείου αστυνομικού προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης
https://pasapolice.blogspot.com/2016/01/blog-post_40.html?m=0
ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ 11 - Δικαιώματα γυναικών
Καθήκοντα και ιδιαιτερότητες του γυναικείου αστυνομικού προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης
Άρθρο 1
Γενικά καθήκοντα γυναικείου αστυνομικού προσωπικού
Το γυναικείο αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας διατίθεται σ’ όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές υπηρεσίες και έχει όλα τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις, που έχει και το αστυνομικό προσωπικό από άνδρες, σύμφωνα με τις διακρίσεις και τους περιορισμούς των επόμενων άρθρων.
Άρθρο 2
Εκτέλεση επικίνδυνων καθηκόντων
Η εκτέλεση επικίνδυνων καθηκόντων από τις γυναίκες αστυνομικούς είναι επιτρεπτή μόνο με άνδρες αστυνομικούς.
Επικίνδυνα καθήκοντα λογίζονται, ιδίως οι συλλήψεις δύστροπων φυγοδίκων και φυγοποίνων, συνοδείες αξιών, δημοσίου χρήματος και πειστηρίων, μεταγωγές κρατουμένων ανδρών, φρούρηση φυλακών, ενέδρες, μέτρα τάξης σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, μέτρα για αποκατάσταση της τάξης, νυκτερινή εξωτερική υπηρεσία από 22.00΄-06.00΄ ώρας και κάθε άλλη υπηρεσία, που από τις τοπικές συνθήκες κρίνεται επικίνδυνη.
Άρθρο 3
Υποχρεώσεις γυναικών αστυνομικών
Οι υποχρεώσεις των γυναικών αστυνομικών είναι ίδιες με τις αντίστοιχες των ανδρών αστυνομικών, με τις επιφυλάξεις των παραπάνω διατάξεων και ρυθμίζονται από τους οργανικούς νόμους, κανονισμούς και λοιπές διατάξεις και τις σχετικές διαταγές και οδηγίες, που εκδίδονται κάθε φορά από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Άρθρο 4
Άδειες γυναικών αστυνομικών
Στο γυναικείο αστυνομικό προσωπικό χορηγούνται οι άδειες που αφορούν τις μητέρες υπαλλήλους του δημοσίου.
Αναφορικά με τις διατάξεις που καθορίζουν τις άδειες κύησης και λοχείας των γυναικών αστυνομικών διευκρινίζονται τα εξής:
Α. Η έγκυος γυναίκα λαμβάνει συνολική άδεια κύησης και λοχείας πέντε (5) μήνες, είτε γεννήσει πρόωρα, είτε κανονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν.
Άρθρο 5
Χρόνος εργασίας γυναικών αστυνομικών
Ο χρόνος εργασίας του γυναικείου αστυνομικού προσωπικού καθορίζεται από τις διατάξεις του Π.Δ 394/01.
Κατ’ εξαίρεση, οι μητέρες αστυνομικοί με παιδιά ηλικίας μέχρι τεσσάρων ετών:
Α. Δεν διατίθενται σε νυκτερινές υπηρεσίες, εκτός αν η συμμετοχή τους είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση των υπηρεσιακών αναγκών, κατά την κρίση των διοικητών των οικείων Υπηρεσιών.
Β. Δεν διατίθενται σε υπηρεσία ένοπλου σκοπού. Δύναται, όμως, να διατίθενται σε υπηρεσία σκοπού καταστήματος και στα χρονικά όρια λειτουργίας των γραφείων.
Γ. Διατίθενται σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις οικογενειακές τους ανάγκες, εφόσον δεν παραβλάπτεται το υπηρεσιακό συμφέρον, κατά την κρίση των διοικητών των οικείων Υπηρεσιών.
Άρθρο 6
Διάθεση εγκύων γυναικών αστυνομικών σε υπηρεσία
Για την διάθεση των γυναικών αστυνομικών σε υπηρεσία, κατά το χρόνο κύησής τους, λαμβάνονται υπόψη οι γνωματεύσεις του θεράποντος γυναικολόγου ιατρού, ώστε να διατίθενται σε εσωτερικές ή εξωτερικές υπηρεσίες, που δεν επηρεάζουν την κύηση τους.
Άρθρο 7
Διευκολύνσεις γυναικών αστυνομικών
Οι έγγαμες γυναίκες, εφόσον το επιθυμούν, διευκολύνονται για συνυπηρέτηση, κατά το δυνατόν, με τους συζύγους τους και λαμβάνουν την κανονική τους άδεια στον ίδιο χρόνο με την άδεια των συζύγων τους.
Ν.3528/07
Άρθρο 53
Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις
2.Στις μητέρες υπαλλήλους ο χρόνος εργασίας μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως, εφόσον έχουν τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών, και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχουν τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Η μητέρα υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου.
3.Όταν ο ένας γονέας λάβει την άδεια της παρ.1, ο άλλος δεν έχει δικαίωμα να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παρ.2 για το ίδιο διάστημα.
4.Σε περίπτωση διάστασης, διαζυγίου, χηρείας ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, την άδεια της παρ. 1 δικαιούται ο γονέας που ασκεί τη γονική μέριμνα.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments