Όλο το Σχέδιο Π.Δ. με την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών.



ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ

Αναδιάταξη - αναδιοργάνωση, σύσταση  και λειτουργία περιφερειακών Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Έχοντας υπόψη:

1.    Τις διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 1 του N. 4249/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη» (Α΄ 73), καθώς και των άρθρων 15 παρ. 7 και 30 παρ. 5 του ως άνω νόμου, όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 231 του N. 4281/2014 (Α΄ 160).

2.    Τις διατάξεις του άρθρου 231 του N. 4281/2014 «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις» (Α΄ 160).

3.    Τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 1 περιπτ. α΄, β΄ και στ΄ του N. 1481/1984 «Οργανισμός Υπουργείου Δημόσιας Τάξης» (Α΄ 152), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ. 1 του N. 1590/1986 (Α΄ 49).

4.    Τις διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 1 του N. 2800/2000 «Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις» (Α΄ 41).

5.    Τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του ν.2622/1998 «Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης – Δήλωσης περιουσιακής κατάστασης αστυνομικών και άλλες διατάξεις» (Α΄ 138), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν. 2838/2000 (Α΄ 179) και με την παρ. 1 του άρθρου 78 του ν. 2910/2001 (Α΄ 91).

6.    Τις διατάξεις του άρθρου 90 του κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κωδικοποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98).

7.    Τις διατάξεις του π.δ. 24/2015 «Σύσταση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων» (Α΄ 20).

8.    Τις διατάξεις της υπ’ αριθ. Υ6  από 25-9-2015 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση  αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νικόλαο Τόσκα» (Β΄ 2109).

9.    Την υπ’ αριθ. 8000/1/2016/60-α΄ από  24-05-2016 Εισήγηση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού.

10.    Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

11.    Την υπ’ αριθ. …… Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε :

ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟ
ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ - ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΜΕΑ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Διευθύνσεις Γενικής Αστυνομικής
Διεύθυνσης Αττικής.

Άρθρο 1
Έδρα, αποστολή, διάρθρωση, αρμοδιότητες Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

1.    Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής εδρεύει στην Αθήνα και ασκεί στην περιοχή  δικαιοδοσίας της τις αρμοδιότητες αστυνομίας δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, ιδίως αυτές που αναφέρονται σε ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα ή εγκλήματα που συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς  και σε αυτά που η εγκληματική δραστηριότητα εκτείνεται στην τοπική αρμοδιότητα περισσοτέρων της μιας Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας.

2.    Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, μετά από έγκριση ή διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, δύναται να επιλαμβάνεται της διερεύνησης αδικημάτων της καθ’ ύλην αρμοδιότητάς της και σε περιοχές δικαιοδοσίας των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων του τομέα Νοτίου Ελλάδος και κατ’ εξαίρεση σε όλη την επικράτεια σε περιπτώσεις που λόγω της βαρύτητας, του τρόπου, των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους, συγκινούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία ή εξειδικευμένη γνώση για την αποκάλυψη των δραστών και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη ή πιθανολογείται η ανάπτυξη δράσης οργανωμένου εγκλήματος σε ευρύτερες περιοχές μιας ή περισσοτέρων Διευθύνσεων Αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνονται αρμοδίως ο οικείος Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής και ο Διευθυντής Αστυνομίας νομού,  οι οποίοι παρέχουν εφόσον ζητείται, κάθε σχετική συνδρομή και διευκόλυνση δια των καθ’ ύλην αρμοδίων Υπηρεσιών τους.  Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας, μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών του προσωπικού του,  που επιλαμβάνεται κατά τα προαναφερόμενα, υποβάλλει σχετική αναφορά προς τον Αρχηγό, όπου εκτίθενται το είδος των αδικημάτων που διαπιστώθηκαν, οι συνθήκες βεβαίωσής τους, οι τυχόν προγενέστερες ενέργειες των αρμοδίων Υπηρεσιών και κάθε άλλο σχετικό με αυτά στοιχείο.

3.    Οι Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας των ως άνω Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων που ασκούν αρμοδιότητες δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, ενημερώνουν τη  Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής για όλα τα σοβαρά αδικήματα επί θεμάτων Ασφάλειας που τελέσθηκαν στην περιφέρειά τους, γνωστοποιώντας κάθε σχετική με αυτά πληροφορία.

4.    Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής διαρθρώνεται στις ακόλουθες Υποδιευθύνσεις:
α.   Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας   Ανθρώπων,
β.   Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας,
γ.   Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος,
δ.   Δίωξης Ναρκωτικών,
ε.   Προστασίας Ανηλίκων,
στ. Κρατικής Ασφάλειας,
ζ.   Αντιμετώπισης  Βίας στους Αθλητικούς Χώρους,
η.   Επιχειρήσεων,
θ.   Διοικητικής Υποστήριξης και
ι.    Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων.

5. Σε κάθε μία από τις Υποδιευθύνσεις της προηγουμένης παραγράφου, με εξαίρεση την Υποδιεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης, λειτουργεί Γραφείο Γραμματείας, το οποίο είναι αρμόδιο για τη γραμματειακή της εξυπηρέτηση.

6. Στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής υπάγονται οι Υποδιευθύνσεις και τα Τμήματα Ασφάλειας που λειτουργούν στην περιοχή δικαιοδοσίας της.
                                        

Άρθρο 2
Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων έχει ως αποστολή την πρόληψη και καταστολή εγκλημάτων που εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και εγκλημάτων που αφορούν στην εμπορία ανθρώπων και την εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής και διαρθρώνεται στα ακόλουθα τμήματα:

α.  Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών και Στρατηγικής, το οποίο είναι αρμόδιο για:
αα. τη συλλογή, επεξεργασία, σύνθεση, ανάλυση και αξιολόγηση του πληροφοριακού υλικού, που αφορά στο οργανωμένο έγκλημα. Προς τούτο συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών,
ββ. την εγκληματολογική και επιχειρησιακή στρατηγική ανάλυση των υφισταμένων πληροφοριακών δεδομένων και στοιχείων,
γγ.  την εισήγηση επί θεμάτων λειτουργικού, τακτικού και στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και την κατάρτιση μνημονίων και σχεδίων ενεργειών των Υπηρεσιών Ασφάλειας.

β. Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων, το οποίο είναι αρμόδιο για:
αα.  την έρευνα σοβαρών ποινικών αδικημάτων που αφορούν στη δημόσια ασφάλεια και ιδίως αδικημάτων τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος,
ββ.  την παράλληλη οικονομική έρευνα για τον εντοπισμό των παράνομων κερδών που παράγονται από τη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων,
γγ. την έρευνα καταγγελιών, επιβεβαίωση της αξιοπιστίας των πληροφοριών και εξακρίβωση στοιχείων που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα και
δδ. τη διαβίβαση στις λοιπές Υποδιευθύνσεις της Διεύθυνσης πληροφοριών και στοιχείων, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την εξιχνίαση υποθέσεων αρμοδιότητάς τους και την παροχή συνδρομής στις Υπηρεσίες που επιλαμβάνονται της διερεύνησης τέτοιων εγκλημάτων.

γ.  Τμήμα Καταπολέμησης  Εμπορίας Ανθρώπων, το οποίο είναι αρμόδιο για:
αα. την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, τη δίωξη των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και γενικότερα της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα εκδιδόμενα πρόσωπα,
ββ.  την παροχή προστασίας και αρωγής στα θύματα εμπορίας και οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σε συνεργασία με αρμόδιους κοινωνικούς φορείς και Υπηρεσίες.

δ. Τμήμα Επιχειρησιακής Τακτικής και Δράσης,  το οποίο είναι αρμόδιο για το σχεδιασμό και την εκτέλεση επιχειρήσεων, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της Υποδιεύθυνσης.


Άρθρο 3
Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα :

α. Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, το οποίο χειρίζεται τις υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ζωής των άρθρων 299, 300, 303, 304, 305, 306 και 307 Π.Κ., ληστειών του άρθρου 380 παράγραφος 2 Π.Κ. και κατά της προσωπικής ελευθερίας των άρθρων 322, 323, 324, 325, 326, 327 και 335 Π.Κ.

β. Τμήμα Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας, το οποίο χειρίζεται τις υποθέσεις ληστειών του άρθρου 380 παράγραφοι 1 και 3 Π.Κ., κλοπών, διαρρήξεων, ζωοκλοπών, ζωοκτονιών  και αναζητά τα κλεμμένα οχήματα και αντικείμενα.

γ. Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό των υποθέσεων που σχετίζονται με εκβιάσεις.


Άρθρο  4
Υποδιεύθυνση  Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος

Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος έχει ως αποστολή, ιδίως, την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων, του νομίσματος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των πνευματικών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 32 του π.δ.178/2014 (Α΄ 281) και διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:

α.  Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό υποθέσεων που αφορούν στα εγκλήματα σε βάρος των περιουσιακών δικαιωμάτων των άρθρων 242, 386, 386Α, 388, 389, 390, 397, 398, 404, 405 και 406 Π.Κ., καθώς και στα εγκλήματα σχετικά με την Υπηρεσία των άρθρων 235, 236 και 237 Π.Κ. Επίσης, χειρίζεται υποθέσεις  εγκλημάτων των άρθρων 207 έως 223 Π.Κ. και ιδίως αυτών που αφορούν στο νόμισμα και στα υπομνήματα, καθώς και  υποθέσεων σχετικών με την εφαρμογή της νομοθεσίας περί αξιογράφων και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και των καταναλωτών.

β. Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, το οποίο χειρίζεται υποθέσεις παράνομης διακίνησης, εμπορίας και κλοπής έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, καθώς και υποθέσεις που αφορούν στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πνευματικών δικαιωμάτων.

γ. Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας, το οποίο είναι αρμόδιο για την αντιμετώπιση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και με άλλες αρμόδιες εγχώριες και διεθνείς Υπηρεσίες, οργανισμούς και όργανα, της παράνομης διακίνησης, αποθήκευσης και διασποράς αποβλήτων και γενικά της ρύπανσης του περιβάλλοντος.


Άρθρο  5
Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:

α.  Τμήμα Γενικών Υποθέσεων, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό όλων των σοβαρών, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της Υποδιεύθυνσης, υποθέσεων ναρκωτικών και ειδικότερα εκείνων που έχουν διεθνείς προεκτάσεις, συνεργαζόμενο κατά περίπτωση, με συναρμόδιες διωκτικές Υπηρεσίες καθώς και με διωκτικές αρχές άλλων χωρών.

β. Τμήμα Άμεσης Επέμβασης, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, χειρίζεται το κέντρο βάσης (R/T) της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και είναι αρμόδιο για την καταγραφή των καταγγελιών για θέματα ναρκωτικών και την άμεση επέμβαση σε κάθε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο, κινητοποιώντας τα απαραίτητα προς τούτο προσωπικό και μέσα.  Επίσης, συντονίζει τις επιχειρησιακές ομάδες της Υποδιεύθυνσης και είναι αρμόδιο για τη λειτουργία του τριψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 109, μέσω του οποίου επικοινωνούν οι πολίτες με την Υπηρεσία για θέματα ναρκωτικών, καθώς και για την υποδοχή, ενημέρωση και παροχή κάθε διαθέσιμης πληροφορίας σε εξαρτημένα άτομα ή ενδιαφερόμενους πολίτες, για θέματα πρόληψης ή αντιμετώπισης των ναρκωτικών.

γ. Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικής Αττικής, Βορειοανατολικής Αττικής και Νοτιοανατολικής Αττικής, τα οποία είναι εγκατεστημένα σε δήμο της περιοχής δικαιοδοσίας τους και Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Αερολιμένα Αθηνών, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο χώρο του αερολιμένα Αθηνών. Τα Τμήματα αυτά είναι αρμόδια για την πρόληψη και αντιμετώπιση  εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και διαρθρώνονται ως ακολούθως:

αα. Στο Γραφείο Επιχειρήσεων, το οποίο έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(1) ελέγχει τη διακίνηση των ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, ενεργεί προανακρίσεις και συντάσσει τις σχετικές δικογραφίες,
(2) παρακολουθεί τους υπόπτους εμπορίας ναρκωτικών, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, με σκοπό την πρόληψη και καταστολή των σχετικών με αυτά εγκλημάτων,
(3) ελέγχει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες, τους διερχόμενους από τους αερολιμένες, λιμένες, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σταθμούς αυτοκινήτων, υπόπτους διακίνησης ναρκωτικών,
(4) επιτηρεί, ιδίως τους δημόσιους χώρους που είναι πρόσφοροι για τη μεταφορά, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, καθώς και τα δημόσια κέντρα, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες πραγματοποίησης συναλλαγών ή και χρήσης ναρκωτικών,
(5) συνεργάζεται με τις αρμόδιες τοπικές αρχές, υπηρεσίες και φορείς, καθώς και με τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά,
(6)  επιτηρεί τους πλησίον των σχολείων χώρους, καθώς και τα μέρη που συχνάζουν οι νέοι και συνεργάζεται με την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για την αποτελεσματική προστασία των μαθητών και της νεολαίας γενικότερα, από τη σχετιζόμενη με τα ναρκωτικά εγκληματικότητα,
(7) παρακολουθεί τις μεθόδους και τα μέσα δράσης των εμπόρων ναρκωτικών, αναλύει και αξιολογεί τα συμπεράσματα και εισηγείται τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της σχετικής με τα ναρκωτικά εγκληματικότητας, τόσο στον προληπτικό όσο και στον κατασταλτικό τομέα,
(8) μεριμνά για την ανάπτυξη δικτύου συλλογής πληροφοριών σχετικών με τις μεθόδους, τους τόπους, τους τρόπους, τα μέσα και τα πρόσωπα που χρησιμοποιούνται ή με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται σε διαδικασίες διακίνησης, προώθησης, διάθεσης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών και φαρμάκων και
(9) ενημερώνει τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας για το πληροφοριακό υλικό που έχει συγκεντρωθεί, προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί καταλλήλως.

ββ. Στο Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας του Τμήματος, την τήρηση του αρχείου και την διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως.


Άρθρο 6
Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων

Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων  διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:

α.  Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων, το οποίο είναι αρμόδιο για την πρόληψη και καταπολέμηση των εγκλημάτων που διαπράττονται από ανηλίκους ή εναντίον αυτών,  τη μελέτη των κοινωνικών αιτίων των εγκλημάτων που διαπράττονται από αυτούς και τη συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας των ανηλίκων, καθώς και για την αναζήτηση εξαφανισθέντων ανηλίκων.

β.  Τμήμα Ειδικής Μεταχείρισης Ανηλίκων, το οποίο είναι αρμόδιο για τη μεταχείριση των ανήλικων ποινικών παραβατών κατά τη διάρκεια παραμονής τους στις αστυνομικές Υπηρεσίες, ιδίως κατά την κράτηση και μεταγωγή τους, σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές ανηλίκων, καθώς και για την προστασία και αρωγή ανηλίκων. Επίσης, παρέχει συνδρομή στις λοιπές αστυνομικές Υπηρεσίες κατά την έρευνα αξιοποίνων πράξεων, στις οποίες εμπλέκονται ανήλικοι.


Άρθρο  7
Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας

1. Η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:

α.  Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτιστικών Ζητημάτων, το οποίο είναι αρμόδιο για τη συλλογή πληροφοριών, που αφορούν σε σοβαρά κοινωνικά ή πολιτιστικά ζητήματα και την ενημέρωση των αρμόδιων Υπηρεσιών για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας/Α.Ε.Α. Επίσης, παρακολουθεί εθνικού ενδιαφέροντος και σημασίας ζητήματα,  ενημερώνοντας σχετικά τις αρμόδιες Αρχές και εφαρμόζει τη νομοθεσία για την παράνομη εγκατάσταση ή εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ή κεραιών ή αναμετάδοσης σημάτων ή ασυρμάτου επικοινωνίας. 

β. Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, το οποίο είναι αρμόδιο για την πρόληψη και καταστολή σοβαρών ενεργειών ή απειλών που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στο πλαίσιο αυτό, προβαίνει ιδίως στην αναζήτηση, συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων για τη δράση ατόμων ή οργανωμένων ομάδων που ενεργούν πράξεις που στρέφονται κατά της ασφάλειας του Κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος ή πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων, καθώς και στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων αυτών, συνεργαζόμενο  άμεσα προς τούτο με τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών.

γ. Τμήμα Όπλων και Εκρηκτικών, το οποίο είναι αρμόδιο για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τα όπλα και εκρηκτικά και την έκδοση των σχετικών αδειών.

δ. Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση και δίωξη αδικημάτων που διαπράττονται σε βάρος προσώπων ή ομάδας προσώπων αποκλειστικά και μόνο λόγω της φυλετικής ή εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή του θρησκεύματός τους, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της αναπηρίας τους. Ειδικότερα, το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας για την αντιμετώπιση της αποστολής του:
αα. παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν υποβολής σχετικής έγκλησης, μήνυσης ή καταγγελίας στη διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων που αφορούν στη διάπραξη, στην προπαρασκευή ή στην καθ’ οποιονδήποτε τρόπον δημόσια προτροπή, πρόκληση ή διέγερση σε διάπραξη, αδικημάτων ή στην εκδήλωση πράξεων ή ενεργειών που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία σε βάρος προσώπων ή ομάδας προσώπων λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών και της εθνικής ή εθνοτικής τους καταγωγής,
ββ. συλλέγει, επεξεργάζεται και αξιοποιεί κατάλληλα πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν στη διάπραξη ή την προπαρασκευή αδικημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά,
γγ. συντονίζει και καθοδηγεί τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας των Τμημάτων Κρατικής Ασφάλειας των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στην εκπλήρωση της αποστολής τους,
δδ. αναπτύσσει συνεργασίες με συναρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες και Φορείς, καθώς και με άλλους κοινωνικούς Φορείς και Οργανώσεις, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής του και της αποτελεσματικότερης διαχείρισης περιστατικών ρατσιστικής βίας,
εε. αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ή παρέχει συνδρομή σε πρωτοβουλίες άλλων αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων που έχουν σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας,
στστ. επιτηρεί χώρους και περιοχές στις οποίες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης ρατσιστικών επιθέσεων,
ζζ. συνεργάζεται με Διεθνείς Οργανισμούς και Φορείς, καθώς και με Φορείς και εκπροσώπους ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που έχουν δεχθεί ή υπάρχει κίνδυνος να δεχθούν ρατσιστικές επιθέσεις, προς το σκοπό αποτελεσματικότερης διαχείρισης του περιστατικό και πληρέστερης προστασίας των ομάδων αυτών,
ηη. τηρεί ειδικό αρχείο καταγραφής των περιστατικών ρατσιστικής βίας στα οποία επιλαμβάνεται,
θθ. ενημερώνει τα θύματα ή τους καταγγέλλοντες περιστατικά ρατσιστικής βίας για τα δικαιώματά τους,
ιι. μεριμνά για την ενημέρωση των αρμοδίων Υπηρεσιών σε περιπτώσεις που απαιτείται η παροχή ιατροφαρμακευτικής ή νοσοκομειακής περίθαλψης ή ψυχολογικής υποστήριξης σε θύματα ρατσιστικής επίθεσης, καθώς και για την παρουσία διερμηνέα εφόσον αυτό ζητηθεί ή κριθεί αναγκαίο,
ιαια. ενημερώνει άμεσα τον αρμόδιο εισαγγελέα, σε κάθε περίπτωση που επιλαμβάνεται προανακριτικά σε υποθέσεις ρατσιστικής βίας και σε σοβαρά περιστατικά το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας των θυμάτων της ρατσιστικής επίθεσης,
ιβιβ. συντάσσει, κατά το μήνα Ιανουάριο κάθε έτους, έκθεση αναφορικά με τις υποθέσεις ρατσιστικής βίας στις οποίες επιλήφθηκε κατά το  προηγούμενο έτος, την οποία υποβάλλει ιεραρχικά στο Τμήμα Κοινωνικών Ζητημάτων και Αντιμετώπισης Ρατσισμού της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

2. Στα Τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας των Υποδιευθύνσεων Κρατικής Ασφάλειας των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, στα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας των Τμημάτων Κρατικής Ασφάλειας των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και στα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας και των Τμημάτων Ασφάλειας των Διευθύνσεων Αστυνομίας των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων λειτουργεί ενιαίος αριθμός τηλεφωνικών καταγγελιών και ενημέρωσης, μέσω του οποίου είναι δυνατή η άμεση υποβολή καταγγελιών για περιστατικά ρατσιστικής βίας και η παροχή σχετικής ενημέρωσης στους ενδιαφερόμενους.

3. Οι λοιπές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας συνεργάζονται με τα ως άνω Τμήματα και Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, στο πλαίσιο της κατά τόπον αρμοδιότητάς τους και υποχρεούνται να ενημερώνουν και να παρέχουν τη συνδρομή τους σε αυτά για την εκπλήρωση της αποστολής τους.

4. Τα Τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας των Υποδιευθύνσεων Κρατικής Ασφάλειας των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, μετά από έγκριση ή διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας δύνανται να επιλαμβάνονται της διερεύνησης αδικημάτων της καθ’ ύλην αρμοδιότητάς τους και σε περιοχές δικαιοδοσίας των Γενικών Επιθεωρητών Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος και Βορείου Ελλάδος, αντίστοιχα, αν λόγω της βαρύτητας του τρόπου, των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους συγκινούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση προς αποκάλυψη των δραστών και συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη ή πιθανολογείται η ανάπτυξη οργανωμένης ρατσιστικής δράσης σε ευρύτερες περιοχές μιας ή περισσοτέρων Διευθύνσεων Αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση, ενημερώνονται αρμοδίως ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας οι οποίοι παρέχουν, εφόσον ζητείται, κάθε σχετική συνδρομή και διευκόλυνση μέσω των καθ’ ύλην αρμοδίων Υπηρεσιών τους. Μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών του προσωπικού των Τμημάτων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας που επιλαμβάνονται κατά τα προαναφερόμενα υποβάλλεται από τον Διευθυντή της οικείας Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας σχετική αναφορά στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία εκτίθενται τα αδικήματα που διαπιστώθηκαν, οι συνθήκες βεβαίωσής τους και κάθε άλλο σχετικό με αυτά στοιχείο.

5. Με τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν θίγονται οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς επίσης και οι συναφείς αρμοδιότητες άλλων Υπηρεσιών του Σώματος που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.


Άρθρο  8
Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης  Βίας στους Αθλητικούς Χώρους

1. Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:

α. Τμήμα Προστασίας Αθλητισμού, το οποίο είναι αρμόδιο για τη συλλογή, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών σχετικών με το βαθμό επικινδυνότητας των αθλητικών συναντήσεων, τον εντοπισμό των ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για πρόκληση επεισοδίων, τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων τα οποία πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την ολοκλήρωση αθλητικής συνάντησης προκαλούν ή συμμετέχουν σε επεισόδια ή διαπράττουν άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και την παροχή συνδρομής σε άλλες αστυνομικές Υπηρεσίες και την ανάληψη οποιασδήποτε άλλης δράσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, η οποία συμβάλλει στην πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους.

β.  Τμήμα Προστασίας Αθλητικών Αποστολών, το οποίο είναι αρμόδιο για τη συνοδεία εκτός έδρας των αποστολών αθλητικών ομάδων, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, όταν τούτο κρίνεται αναγκαίο.

2.  Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της αναπτύσσει συνεργασία με τους υπεύθυνους των αθλητικών ομάδων, τους οργανωμένους συνδέσμους φιλάθλων και τις αρμόδιες για την τέλεση των αγώνων αρχές και φορείς της χώρας ή ξένων χωρών, ιδίως με την ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων και προτάσεων και αναλαμβάνει οποιαδήποτε δράση, η οποία συμβάλλει στην πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους. 


Άρθρο 9
Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων

1. Η Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων είναι αρμόδια για την οργάνωση και συντονισμό ειδικών ερευνών και επιχειρήσεων, καθώς και την προστασία των μαρτύρων και προσώπων ειδικών κατηγοριών.
2. Η Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:

α. Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, το οποίο είναι αρμόδιο για το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη λήψη μέτρων προστασίας των ουσιωδών μαρτύρων και των προσώπων που κατά τα άρθρα 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα βοηθούν στην αποκάλυψη εγκληματικών δραστηριοτήτων ή και των οικείων τους, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 9 του ν. 2928/2001 (Α΄ 141), καθώς και των προβλεπομένων από διεθνείς και διμερείς συμβάσεις της Χώρας. Επίσης, είναι αρμόδιο για το σχεδιασμό, την οργάνωση, το συντονισμό και τη διεξαγωγή των ειδικών ερευνών και ανακριτικών πράξεων που προβλέπονται από το άρθρο 253Α Κ.Π.Δ.

β. Τμήμα Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων, το οποίο είναι αρμόδιο για το σχεδιασμό και την εκτέλεση ιδιαίτερα δύσκολων κα επικίνδυνων αποστολών και επιχειρήσεων, προς το σκοπό εκπλήρωσης της αποστολής της Υπηρεσίας και εφόσον αυτές δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.). Επίσης, το Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για τη συγκρότηση και την επιχειρησιακή διαχείριση, εποπτεία και έλεγχο των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και Ομάδων Ειδικών Δράσεων (Ο.Ε.Δ.) στην περιοχή δικαιοδοσίας της Γ.Α.Δ.Α.


Άρθρο 10
Υποδιεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης

Η Υποδιεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:

α. Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό όλων των θεμάτων του προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και φροντίζει για τη διενέργεια διοικητικών εξετάσεων. Το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού διαρθρώνεται στα ακόλουθα Γραφεία:
αα. στο Γραφείο Εκπαίδευσης, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διαρκή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας. Προς τούτο, καταρτίζει και υλοποιεί σχετικά προγράμματα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης του Επιτελείου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και
ββ. στο Γραφείο Φρουράς Κρατητηρίων, το οποίο είναι αρμόδιο για την παραλαβή και ασφαλή φρούρηση των κρατουμένων στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Αττικής και την παράδοση αυτών στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

β.  Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, το οποίο είναι αρμόδιο για τη μελέτη της λειτουργίας των επιμέρους Υπηρεσιών της Διεύθυνσης και την εισήγηση τρόπων και μεθόδων βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς τους, την εκπόνηση σχεδίων και διαταγών σχετικών με τη λήψη μέτρων ασφάλειας σε κάθε είδους εκδηλώσεις, την παρακολούθηση των στόχων στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης και την εισήγηση μέτρων για την αποτελεσματική προστασία τους. Στο Τμήμα αυτό λειτουργεί Γραφείο Διεκπεραίωσης, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διακίνηση της εισερχόμενης αλληλογραφίας της Διεύθυνσης.

γ. Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών, το οποίο ως προς το ειδικό αντικείμενο της επιχειρησιακής του αποστολής υπάγεται στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και είναι αρμόδιο για:
αα. την αναζήτηση, διαχείριση και επιχειρησιακή αξιοποίηση πληροφοριών για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας και κυρίως του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Ασφάλειας,
ββ. την επεξεργασία και αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων εγκληματικότητας, την ανάλυση των αιτίων του εγκλήματος και την εισήγηση λειτουργικού και στρατηγικού σχεδιασμού σε ό,τι αφορά την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας,
γγ. την εισαγωγή των καταχωρίσεων που αφορούν σε κλεμμένα ή υπεξαιρεθέντα οχήματα στην εθνική βάση δεδομένων, για την ενημέρωση, διαγραφή και εν γένει διαχείριση των καταχωρίσεων αυτών, τη διαχείριση στοιχείων στο πλαίσιο της Σύμβασης Εφαρμογής της Συμφωνίας SCHENGEN που υπογράφηκε την 14-6-1985 και κυρώθηκε με το ν.2514/1997 (Α΄ 140), την παροχή οδηγιών στις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης για την εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς και για τη συγκέντρωση, καταχώριση και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων εγκληματικότητας βάσει των αναφορών των Υπηρεσιών,

δ. Τμήμα Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης το οποίο διαρθρώνεται στα ακόλουθα Γραφεία:
αα. στο Γραφείο Διαχείρισης Χρηματικού, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων χρηματικού, διαχείρισης εν γένει δαπανών που αφορούν στο σύνολο των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις,
ββ. στο Γραφείο Διαχείρισης Υλικού, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων που αφορούν στη χρέωση – αποχρέωση, σε εγγραφές – διαγραφές και στην εν γένει διαχείριση του υλικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,
γγ. στο Γραφείο Τεχνικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων χρήσης, κίνησης, εποπτείας, και διαχείρισης δαπανών που αφορούν στα υπηρεσιακά οχήματα, καθώς και για την οργάνωση και λειτουργία των  τηλεπικοινωνιακών μέσων των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.                                        


Άρθρο 11
Υποδιεύθυνση Αναζητήσεων  Αρχείου και Ταυτοτήτων

Η Υποδιεύθυνση Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:

α.  Τμήμα Αρχείου και Ταυτοτήτων, το οποίο είναι αρμόδιο:
αα. για τη διαχείριση εν γένει του έντυπου και ψηφιοποιημένου αρχείου – δεδομένων, την επεξεργασία, καταχώριση και ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού,
ββ. για την ενημέρωση – απάντηση αιτημάτων από αστυνομικές, δικαστικές κ.α. αρχές που αφορούν σε στοιχεία προσώπων,
γγ. για την εποπτεία και το συντονισμό των Υπηρεσιών έκδοσης δελτίων ταυτότητας Ελλήνων πολιτών δικαιοδοσίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ως προς την ακριβή εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας και της ισχύουσας νομοθεσίας έκδοσης.

β. Τμήμα Αναζητήσεων, το οποίο είναι αρμόδιο για την εκτέλεση διωκτικών εγγράφων και την αναζήτηση απολεσθέντων αντικειμένων καθώς και των εξαφανισθέντων ή διωκόμενων προσώπων.


Άρθρο 12
Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας

1.    Στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής λειτουργούν οι ακόλουθες Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών,
β. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιώς,
γ. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής,
δ. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής,
ε.  Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

2.    Οι Υπηρεσίες της προηγούμενης παραγράφου εδρεύουν σε δήμο της περιοχής της τοπικής τους αρμοδιότητας και διαρθρώνονται ως ακολούθως:

α. Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό σοβαρών υποθέσεων που ανάγονται στον τομέα της αστυνομίας δημόσιας ασφάλειας, την εξιχνίαση των σχετικών εγκλημάτων, καθώς και την αναζήτηση και σύλληψη των δραστών αυτών, εφόσον για το έργο αυτό απαιτούνται ιδιαίτερες προσπάθειες και έρευνες. Δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του τμήματος αυτού τα εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα.

β. Τμήμα Κρατικής Ασφάλειας, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων που ανάγονται στον τομέα της κρατικής ασφάλειας και ιδίως στη συλλογή πληροφοριών, την εφαρμογή της νομοθεσίας περί παρανόμων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και ασυρμάτου επικοινωνίας και την προστασία στόχων. Επίσης, είναι αρμόδιο για την πρόληψη και καταστολή κάθε ενέργειας που στρέφεται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στο Τμήμα αυτό λειτουργεί Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, το οποίο ασκεί εντός της τοπικής αρμοδιότητας της οικείας Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας τις αρμοδιότητες της περίπτωσης δ΄ του άρθρου 7.

γ.  Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας της Υποδιεύθυνσης, την τήρηση αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως.


Άρθρο 13
Υπηρεσίες Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών

1. Στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών λειτουργούν τα ακόλουθα Τμήματα Ασφάλειας, τα οποία υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Τμήμα Ασφάλειας Ακροπόλεως,
β.  Τμήμα Ασφάλειας Συντάγματος,
γ. Τμήμα Ασφάλειας Παγκρατίου,
δ. Τμήμα Ασφάλειας Ομονοίας,
ε.  Τμήμα Ασφάλειας Εξαρχείων,
στ.  Τμήμα Ασφάλειας Κυψέλης,
ζ.  Τμήμα Ασφάλειας Κολωνού,
η.  Τμήμα Ασφάλειας Πατησίων,
θ.  Τμήμα Ασφάλειας Αγίου Παντελεήμονα,
ι.  Τμήμα Ασφάλειας Αμπελοκήπων,
ια.  Τμήμα Ασφάλειας Γαλατσίου,
ιβ.  Τμήμα Ασφάλειας Δάφνης - Υμηττού,
ιγ.  Τμήμα Ασφάλειας Καισαριανής,
ιδ.  Τμήμα Ασφάλειας Νέας Σμύρνης,
ιε.  Τμήμα Ασφάλειας Παλαιού Φαλήρου,
ιστ.  Τμήμα Ασφάλειας Αγίου Δημητρίου,
ιζ.  Τμήμα Ασφάλειας Βύρωνα,
ιη.  Τμήμα Ασφάλειας Ζωγράφου και
ιθ.  Τμήμα Ασφάλειας Καλλιθέας.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων α΄ έως και ι΄, των οποίων ως έδρα ορίζεται ο δήμος Αθηναίων.


Άρθρο 14
Υπηρεσίες Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιώς

1. Στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιώς λειτουργούν τα ακόλουθα Τμήματα Ασφάλειας, τα οποία υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α.  Τμήμα Ασφάλειας Δημοτικού Θεάτρου,
β.  Τμήμα Ασφάλειας Καμινίων-Νέου Φαλήρου,
γ.  Τμήμα Ασφάλειας Κερατσινίου – Δραπετσώνας,
δ.  Τμήμα Ασφάλειας Κορυδαλλού,
ε.  Τμήμα Ασφάλειας Μοσχάτου – Ταύρου,
στ. Τμήμα Ασφάλειας Νίκαιας - Αγίου Ιωάννου Ρέντη,
ζ.  Τμήμα Ασφάλειας Περάματος και
η.  Τμήμα Ασφάλειας Σαλαμίνας.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων α΄ και β΄, των οποίων ως έδρα ορίζεται ο δήμος Πειραιώς.


Άρθρο 15
Υπηρεσίες Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής

1. Στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής λειτουργούν τα ακόλουθα Τμήματα Ασφάλειας, τα οποία υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α.  Τμήμα Ασφάλειας Πετρούπολης
β.  Τμήμα Ασφάλειας Αγίας Βαρβάρας,
γ.  Τμήμα Ασφάλειας Αιγάλεω,
δ.  Τμήμα Ασφάλειας Φυλής,
ε. Τμήμα Ασφάλειας Ασπροπύργου,
στ. Τμήμα Ασφάλειας Αχαρνών,
ζ.   Τμήμα Ασφάλειας Ελευσίνας,
η.   Τμήμα Ασφάλειας Χαϊδαρίου
θ.   Τμήμα Ασφάλειας Ιλίου,
ι.   Τμήμα Ασφάλειας Μάνδρας - Ειδυλλίας,
ια. Τμήμα Ασφάλειας Μεγαρέων,
ιβ. Τμήμα Ασφάλειας Περιστερίου,
ιγ. Τμήμα Ασφάλειας Αγίων Αναργύρων – Καματερού και
ιδ. Τμήμα Ασφάλειας Ζεφυρίου.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην της περίπτωσης ιδ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Ζεφυρίου του δήμου Φυλής.
            

Άρθρο 16
Υπηρεσίες Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής

1. Στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής λειτουργούν τα ακόλουθα Τμήματα Ασφάλειας, τα οποία υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α.  Τμήμα Ασφάλειας Αγίας Παρασκευής,
β.  Τμήμα Ασφάλειας Βριλησσίων,
γ.  Τμήμα Ασφάλειας Αμαρουσίου,
δ.  Τμήμα Ασφάλειας Αρτέμιδος - Σπάτων,
ε.   Τμήμα Ασφάλειας Χαλανδρίου,
στ. Τμήμα Ασφάλειας Ηρακλείου,
ζ.  Τμήμα Ασφάλειας Ραφήνας - Πικερμίου,
η.  Τμήμα Ασφάλειας Μαραθώνος,
θ.  Τμήμα Ασφάλειας Μεταμόρφωσης,
ι.   Τμήμα Ασφάλειας Νέας Ιωνίας,
ια.  Τμήμα Ασφάλειας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος,
ιβ.  Τμήμα Ασφάλειας Παιανίας,
ιγ.  Τμήμα Ασφάλειας Πεύκης - Λυκόβρυσης,
ιδ.  Τμήμα Ασφάλειας Παπάγου – Χολαργού,
ιε.  Τμήμα Ασφάλειας Πεντέλης,
ιστ. Τμήμα Ασφάλειας Φιλοθέης – Ψυχικού,
ιζ.   Τμήμα Ασφάλειας Ωρωπού,
ιη.  Τμήμα Ασφάλειας Διονύσου,
ιθ.  Τμήμα Ασφάλειας Κηφισιάς – Ερυθραίας και
κ. Τμήμα Ασφάλειας Παλλήνης.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων ιη΄, ιθ΄ και ιστ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Αγίου Στεφάνου του δήμου Διονύσου, η δημοτική ενότητα Κηφισιάς του δήμου Κηφισιάς και η δημοτική ενότητα Γέρακα του δήμου Παλλήνης, αντίστοιχα.


Άρθρο 17
Υπηρεσίες Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής

1. Στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής λειτουργούν τα ακόλουθα Τμήματα Ασφάλειας, τα οποία υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α.  Τμήμα Ασφάλειας Αλίμου,
β. Τμήμα Ασφάλειας Σαρωνικού,
γ.  Τμήμα Ασφάλειας Βουλιαγμένης – Βάρης - Βούλας,
δ.  Τμήμα Ασφάλειας Γλυφάδας,
ε.  Τμήμα Ασφάλειας Ελληνικού - Αργυρούπολης,
στ. Τμήμα Ασφάλειας Ηλιούπολης,
ζ.   Τμήμα Ασφάλειας Λαυρεωτικής,
η.   Τμήμα Ασφάλειας Κρωπίας,
θ.   Τμήμα Ασφάλειας Μαρκόπουλου – Μεσογαίας και
ι.    Τμήμα Ασφάλειας Κερατέας.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην της περίπτωσης  ι΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Κερατέας του δήμου Λαυρεωτικής.


Άρθρο 18
Έδρα – Διάρθρωση – Αρμοδιότητες Τμημάτων Ασφάλειας

Τα Τμήματα Ασφάλειας διαρθρώνονται ως ακολούθως:

α. Γραφείο Ασφάλειας, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, με την επιφύλαξη των διατάξεων του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 25 και των σχετικών, με την έκδοση και εκτέλεση διοικητικών πράξεων που αφορούν σε αλλοδαπούς και στο χειρισμό θεμάτων πολιτικού ασύλου διατάξεων.

β. Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας του οικείου Τμήματος, την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως. Επίσης, είναι αρμόδιο για την έκδοση των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της περιοχής δικαιοδοσίας του οικείου Τμήματος.


Άρθρο 19
Διευθύνσεις Αστυνομίας

1. Οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικής Αττικής, Βορειοανατολικής Αττικής και Νοτιοανατολικής Αττικής ασκούν στην περιοχή της τοπικής τους δικαιοδοσίας τις αρμοδιότητες γενικής αστυνόμευσης και πολιτικής κινητοποίησης και εδρεύουν σε δήμο της περιοχής αυτής. Στις Διευθύνσεις αυτές λειτουργεί Επιτελείο, το οποίο διαρθρώνεται ως ακολούθως:

α. Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών, το οποίο είναι αρμόδιο για:

αα. το χειρισμό όλων των θεμάτων προσωπικού της οικείας Διεύθυνσης,
ββ. τη διενέργεια διοικητικών εξετάσεων,
γγ. τη διακίνηση της αλληλογραφίας,
δδ. τη διάθεση του προσωπικού στις τακτικές και έκτακτες εσωτερικές υπηρεσίες και τον έλεγχο της κανονικής εκτέλεσης των υπηρεσιών αυτών,
εε. τον έλεγχο της κανονικής προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού,
στστ. την τήρηση και εφαρμογή του σχεδίου ασφάλειας του οικήματος της οικείας Διεύθυνσης και των λοιπών σχεδίων πολιτικής κινητοποίησης,
ζζ. τη φρούρηση, την ασφάλεια, την καθαριότητα, την ευταξία και τη συντήρηση του οικήματος της οικείας Διεύθυνσης,
ηη. την οργάνωση και εποπτεία της κίνησης των οχημάτων,
θθ. την λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου και των λοιπών τηλεπικοινωνιών μέσων,
ιι. την ευθύνη για τη λειτουργία της λέσχης,
ιαια. το χειρισμό θεμάτων δημοσίων σχέσεων με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 2,
ιβιβ. σε περίπτωση συστέγασης Διεύθυνσης Αστυνομίας με άλλες Διευθύνσεις ή Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, οι αρμοδιότητες των περιπτώσεων στστ΄, ζζ΄ και ιι΄ της παρούσης παραγράφου ασκούνται από το Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας για το σύνολο των συστεγαζόμενων Υπηρεσιών.

β. Τμήμα Γενικής Αστυνόμευσης το οποίο είναι αρμόδιο για:

αα. την προετοιμασία έκδοσης Αστυνομικών Διατάξεων για την περιοχή της οικείας Διεύθυνσης,
ββ. την παροχή οδηγιών στις υφιστάμενες Υπηρεσίες για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας, που αναφέρεται στα αντικείμενα της αρμοδιότητάς τους και το χειρισμό των θεμάτων πολιτικής κινητοποίησης,
γγ. την καθοδήγηση των υφισταμένων Υπηρεσιών ως προς τη δίωξη των πταισματικών παραβάσεων και ανάθεση άσκησης καθηκόντων δημοσίου κατηγόρου σε προσωπικό της οικείας Διεύθυνσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν.2800/2000,
δδ. την παροχή της απορρέουσας από την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα,
εε. την εκπόνηση σχεδίων επιχειρήσεων των δυνάμεων της οικείας Διεύθυνσης καθώς και άλλων Διευθύνσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όταν απαιτείται η σύμπραξή τους κατά την εφαρμογή των σχεδίων. Στην περίπτωση αυτή αρμόδιος για τη θεώρηση των σχεδίων καθίσταται ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής,
στστ. την προετοιμασία για τη λήψη μέτρων τάξης σε δημόσιες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις, καθώς και αντιμετώπισης καταστάσεων διατάραξης της τάξης,
ζζ. το συντονισμό των επιχειρήσεων και την καθοδήγηση των δυνάμεων στην εκτέλεση των σχεδίων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης,
ηη. την καθοδήγηση υφισταμένων Υπηρεσιών για τη φρούρηση ιδιαίτερα επικίνδυνων στόχων εγκληματικών ενεργειών.

γ. Τμήμα Διαχείρισης Υλικού – Χρηματικού το οποίο είναι αρμόδιο για:

αα. τη μισθοδοσία του προσωπικού,
ββ. τον εφοδιασμό με όλα τα απαραίτητα μέσα, μηχανήματα και υλικά και τη μέριμνα για την καλή λειτουργία και συντήρησή τους,
γγ. την προμήθεια και διανομή των εφοδίων και των υλικών στο προσωπικό και στις Υπηρεσίες της οικείας Διεύθυνσης,
δδ. τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής.

δ. Γραφείο Διαβατηρίων, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του π.δ. 126/2005 (Α΄ 181).

2. Στο Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών του Επιτελείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιώς λειτουργεί, σε 24ωρη βάση, Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, το οποίο μεριμνά για την ενημέρωση των δημοσιογράφων σε θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος, που ανάγονται στην αρμοδιότητά της, σε συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο της Γ.Α.Δ.Α.

3. Κατά τη λήψη μέτρων τάξης ή την εκδήλωση αστυνομικών ενεργειών στην περιοχή των Διευθύνσεων Αστυνομίας, που απαιτούν σύμπραξη και από κοινού ενέργειες των δυνάμεων αυτών με δυνάμεις άλλων Διευθύνσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, η διοίκηση του συνόλου των δυνάμεων που συμπράττουν ανατίθεται στον ανώτερο ή τον αρχαιότερο αξιωματικό των δυνάμεων αυτών. Σε περίπτωση που ο αξιωματικός αυτός δεν είναι ο επικεφαλής των δυνάμεων της τοπικής Διεύθυνσης Αστυνομίας υποχρεούται να συμβουλεύεται τον επικεφαλής των τοπικών δυνάμεων.

Άρθρο 20
Υπηρεσίες Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών λειτουργούν οι ακόλουθες Υπηρεσίες που υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας,
β. Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος,
γ. Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου,
ζ.  Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού,
η. Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα,
ι.  Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων,
ια. Αστυνομικό Τμήμα Γαλατσίου,
ιβ. Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας,
ιγ. Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου,
ιδ. Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα,
ιε. Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής,
ιστ. Αστυνομικό Τμήμα Παλαιού Φαλήρου,
ιζ. Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης,
ιη. Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Δημητρίου,
ιθ. Αστυνομικό Τμήμα Δάφνης - Υμηττού και
κ. Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Αθηνών.

2.Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων α΄ έως και ι΄ και της περίπτωσης κ΄, των οποίων ως έδρα ορίζεται  ο δήμος Αθηναίων.


Άρθρο 21
Υπηρεσίες Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιώς

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιώς λειτουργούν οι ακόλουθες Υπηρεσίες που υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Δημοτικού Θεάτρου,
β. Αστυνομικό Τμήμα Καμινίων – Νέου Φαλήρου,
γ. Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Ιωάννου Ρέντη,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου - Δραπετσώνας,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Μοσχάτου - Ταύρου,
η. Αστυνομικό Τμήμα Περάματος,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Κυθήρων,
ια. Αστυνομικό Τμήμα Πόρου,
ιβ. Αστυνομικό Τμήμα Τροιζήνας,
ιγ. Αστυνομικό Τμήμα Σαλαμίνας,
ιδ. Αστυνομικό Τμήμα Σπετσών,
ιε. Αστυνομικό Τμήμα Ύδρας και
ιστ. Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Πειραιώς.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Αγκιστρίου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας,

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Αντικυθήρων, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Αντικυθήρων του δήμου Κυθήρων και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Κυθήρων,

γ. ο Αστυνομικός Σταθμός Ποταμού, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Κυθήρων του δήμου Κυθήρων και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Κυθήρων,

δ. ο Αστυνομικός Σταθμός Μεθάνων, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Μεθάνων του δήμου Τροιζηνίας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Τροιζήνας και

ε. ο Αστυνομικός Σταθμός Μεσαγρού, ο οποίος εδρεύει στο δήμο Αίγινας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας.
3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων α΄, β΄ και στ΄, των οποίων ως έδρα ορίζεται ο δήμος Πειραιώς και των περιπτώσεων γ΄ και δ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Αγίου Ιωάννου Ρέντη και Νίκαιας του δήμου Νίκαιας - Αγίου Ιωάννου Ρέντη, αντίστοιχα.
Άρθρο 22
Υπηρεσίες Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής λειτουργούν οι ακόλουθες Υπηρεσίες που υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Αιγάλεω,
β. Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Βαρβάρας,
γ. Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου,
δ. Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Φυλής,
ζ. Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών,
η. Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών – Ολυμπιακού Χωριού,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Ιλίου,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Πετρούπολης,
ια. Αστυνομικό Τμήμα Ελευσίνας,
ιβ. Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου,
ιγ. Αστυνομικό Τμήμα Μάνδρας – Ειδυλλίας,
ιδ. Αστυνομικό Τμήμα Μεγαρέων,
ιε. Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων - Καματερού,
ιστ. Αστυνομικό Τμήμα Ζεφυρίου και
ιζ. Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Δυτικής Αττικής.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Βιλίων, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Βιλίων του δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Μάνδρας – Ειδυλλίας και

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Νέας Περάμου, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Νέας Περάμου του δήμου Μεγαρέων και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Μεγαρέων.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων ιστ΄ και ιζ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Ζεφυρίου του δήμου Φυλής και ο δήμος Αιγάλεω, αντίστοιχα.


Άρθρο 23
Υπηρεσίες Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής λειτουργούν οι ακόλουθες Υπηρεσίες που υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής,
β. Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας,
γ. Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Μεταμόρφωσης,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Βριλησσίων,
η. Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Φιλοθέης - Ψυχικού,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Πεύκης - Λυκόβρυσης,
ια. Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου – Χολαργού,
ιβ. Αστυνομικό Τμήμα Ωρωπού,
ιγ. Αστυνομικό Τμήμα Αρτέμιδος – Σπάτων,
ιδ. Αστυνομικό Τμήμα Μαραθώνος,
ιε. Αστυνομικό Τμήμα Παιανίας,
ιστ. Αστυνομικό Τμήμα Πεντέλης,
ιζ. Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας – Πικερμίου,
ιη. Αστυνομικό Τμήμα Διονύσου,
ιθ. Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς - Ερυθραίας,
κ. Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης,
κα. Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνος,
κβ. Αστυνομικό Τμήμα Ο.Α.Κ.Α. και
κγ. Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Φρουράς Τατοΐου, ο οποίος εδρεύει στο κτήμα Τατοΐου του δήμου Διονύσου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Διονύσου.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων κα΄ έως και κγ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Αυλώνος του δήμου Ωρωπού, οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών και ο δήμος Αμαρουσίου, αντίστοιχα.


Άρθρο 24
Υπηρεσίες Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής λειτουργούν οι ακόλουθες Υπηρεσίες που υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας,
β. Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου,
γ. Αστυνομικό Τμήμα Ελληνικού - Αργυρούπολης,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Βουλιαγμένης - Βάρης - Βούλας,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Κρωπίας,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Σαρωνικού,
η. Αστυνομικό Τμήμα Λαυρεωτικής,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Μαρκόπουλου - Μεσογαίας
ι. Αστυνομικό Τμήμα Κερατέας και
ια. Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Καλυβίων, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Καλυβίων Θορικού του δήμου Σαρωνικού και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σαρωνικού,

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Σουνίου (Π.Χ.Δ.), ο οποίος εδρεύει στον οικισμό Κάτω Σουνίου της δημοτικής ενότητας Λαυρεωτικής του δήμου Λαυρεωτικής και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Λαυρεωτικής και

γ. ο Αστυνομικός Σταθμός Πόρτο – Ράφτη, ο οποίος εδρεύει στον οικισμό Πόρτο – Ράφτη του δήμου Μαρκοπούλου – Μεσογαίας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Μαρκοπούλου – Μεσογαίας.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων ι΄ και ια΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Κερατέας του δήμου Λαυρεωτικής και ο δήμος Γλυφάδας, αντίστοιχα.


Άρθρο 25
Έδρα – Διάρθρωση – Αρμοδιότητες Αστυνομικών Τμημάτων Διευθύνσεων Αστυνομίας Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.)

1. Τα Αστυνομικά Τμήματα διαρθρώνονται στα ακόλουθα Γραφεία:

α. Γραφείο Γενικής Αστυνόμευσης, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης και πολιτικής κινητοποίησης, εκτελεί τις εργασίες εξυπηρέτησης άλλων Υπουργείων και κρατικών φορέων, που έχουν ανατεθεί στην Ελληνική Αστυνομία με ειδικούς νόμους. Επιπλέον, χειρίζεται τις υποθέσεις των εγκλημάτων κατά της ζωής των άρθρων 301, 302 και 304 Α Π.Κ., σωματικών βλαβών των άρθρων 308, 308Α 309, 310, 311, 313, 314 και κατά της προσωπικής ελευθερίας των άρθρων 325, 328, 330, 331, 332, 333 και 334 Π.Κ. Επίσης, το Γραφείο αυτό φροντίζει για την τοποθέτηση σκοπών σε πιθανούς στόχους εγκληματικών ενεργειών και είναι αρμόδιο και για την τήρηση της τάξης στις συνεδριάσεις του τοπικού πταισματοδικείου. Εφόσον στην περιοχή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος δεν εκτείνεται η τοπική αρμοδιότητα των Τμημάτων Τροχαίας και Τουριστικής Αστυνομίας, ασκεί και τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών αυτών,

β. Γραφείο Εσωτερικών Λειτουργιών, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας του Τμήματος, την τήρηση του αρχείου, τη λειτουργία τ/φ κέντρου, τη φρούρηση του αστυνομικού καταστήματος και των εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας, τη λειτουργία του κρατητηρίου και γενικά το χειρισμό και τη διεκπεραίωση των θεμάτων που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία της Υπηρεσίας και

γ. Γραφείο Διοικητικών Λειτουργιών, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό των διοικητικού χαρακτήρα θεμάτων, αρμοδιότητας της Υπηρεσίας, όπως η διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως, η χορήγηση αδειών – βεβαιώσεων, η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής και η θεώρηση αντιγράφων, η επίδοση εγγράφων, η εκτέλεση διοικητικών αποφάσεων και η υποδοχή, ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών. Στο Γραφείο Διοικητικών Λειτουργιών υπάγεται ως προς το ειδικό αντικείμενο της αποστολής του και ο Αστυνομικός της Γειτονιάς.

2. Τα Αστυνομικά Τμήματα Αίγινας, Πόρου, Τροιζήνας, Ύδρας, Σπετσών και Κυθήρων διαρθρώνονται στα ακόλουθα Γραφεία:

α. Γραφείο Γενικής Αστυνόμευσης – Ασφάλειας, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες που ορίζονται στην περίπτωση α΄ της προηγούμενης παραγράφου και στην περίπτωση α΄ του άρθρου 18,

β. Γραφείο Εσωτερικών και Διοικητικών Λειτουργιών, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες των περιπτώσεων β΄ και γ΄ της προηγούμενης παραγράφου και

γ. Γραφείο Τουρισμού, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες της περίπτωσης α΄ του άρθρου 26.

3.  Στα Αστυνομικά Τμήματα της Αίγινας, Κυθήρων, Ύδρας, Πόρου, Σαλαμίνας και Σπετσών λειτουργεί και Γραφείο Διαβατηρίων, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες των περιπτώσεων α΄ έως και ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του π.δ/τος 126/2005.

4. Τα Αστυνομικά Τμήματα των Διευθύνσεων Αστυνομίας συντονίζονται, εποπτεύονται και ελέγχονται από το Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Αστυνομίας, με τη βοήθεια των Υποδιευθυντών αυτής, με την επιφύλαξη των διατάξεών της επόμενης παραγράφου. Τα Αστυνομικά Τμήματα κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας κατανέμονται με διαταγή του οικείου Διευθυντή σε τομείς. Κάθε τομέας περιλαμβάνει περισσότερα του ενός Αστυνομικά Τμήματα. Ο έλεγχος, ο συντονισμός και η εποπτεία των Αστυνομικών Τμημάτων ενός ή περισσότερων τομέων ανατίθεται στους Υποδιευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας, με διαταγή του οικείου Διευθυντή.

5. Σε περίπτωση σοβαρών υποθέσεων τάξης, οι Υποδιευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας αναλαμβάνουν προσωπικά τη διεύθυνση των αστυνομικών ενεργειών, εφόσον κρίνουν τούτο αναγκαίο ή διαταχθούν σχετικά και είναι υπεύθυνοι για την αποτελεσματική διεξαγωγή αυτών.

6. Οι Διευθυντές των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας συντονίζουν, εποπτεύουν και ελέγχουν, για τα θέματα της καθ’ ύλην αρμοδιότητάς τους τη δράση των Αστυνομικών Τμημάτων που λειτουργούν στην περιοχή δικαιοδοσίας τους και ασκούν καθήκοντα ασφάλειας.

7. Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής ελέγχει, εποπτεύει και συντονίζει τα Αστυνομικά Τμήματα που ασκούν καθήκοντα τροχαίας και μόνο ως προς τα θέματα της αρμοδιότητάς τους.

8. Η διάταξη της παραγράφου 5 εφαρμόζεται ανάλογα και για τους Υποδιευθυντές των Διευθύνσεων Ασφάλειας και Τροχαίας Αττικής, όσον αφορά στις υποθέσεις αρμοδιότητάς τους.


Άρθρο 26
Διάρθρωση – Αρμοδιότητες  Τμημάτων Τουριστικής Αστυνομίας

Στην έδρα των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Γ.Α.Δ.Α. λειτουργεί από ένα Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας, το οποίο διαρθρώνεται στα ακόλουθα Γραφεία:

α. Γραφείο Τουρισμού, το οποίο είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των διατάξεων της τουριστικής νομοθεσίας, εκτελεί τα προγράμματα τουριστικής αστυνόμευσης, παρακολουθεί τις σύγχρονές εξελίξεις που σχετίζονται με την Τουριστική Αστυνομία και συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία τουριστικού ενδιαφέροντος και

β. Γραφείο Εσωτερικών Λειτουργιών, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας του Τμήματος, την τήρηση του Αρχείου, την υποδοχή και εξυπηρέτηση των τουριστών και γενικά το χειρισμό και τη διεκπεραίωση των θεμάτων εσωτερικής και διοικητικής λειτουργίας του Τμήματος.


Άρθρο 27
Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής

1. Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής έχει έδρα στο δήμο Αθηναίων και ασκεί στην περιοχή της Γ.Α.Δ.Α. τις αρμοδιότητες τροχαίας, με εξαίρεση την περιοχή της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.Α.). Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής είναι άμεσα προϊστάμενη Υπηρεσία της Υποδιεύθυνσης, των Τμημάτων και του Σταθμού Τροχαίας των παραγράφων 2 και 3 και συντονίζει και ελέγχει τα Αστυνομικά Τμήματα των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Γ.Α.Δ.Α. που ακούν αρμοδιότητες τροχαίας και μόνον ως προς το ειδικό αυτό αντικείμενο. Επίσης, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής κοινοποιεί στη Δ.Α.Α.Α. ό,τι κρίνεται απαραίτητο από πλευράς τροχαίας, προς ενημέρωση.

2. Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής συγκροτείται από τις κατωτέρω Υπηρεσίες:

α. Επιτελείο,
β. Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών,
γ. Τμήμα Τροχαίας Καλλιθέας,
δ. Τμήμα Τροχαίας Πειραιώς,
ε. Τμήμα Τροχαίας Κορυδαλλού,
στ. Τμήμα Τροχαίας Νέας Ιωνίας,
ζ. Τμήμα Τροχαίας Αγίας Παρασκευής
η. Τμήμα Τροχαίας Λαυρεωτικής, 
θ. Τμήμα Τροχαίας Μεγαρέων,
ι. Τμήμα Τροχαίας Σαλαμίνος,
ια. Τμήμα Τροχαίας Δυτικής Αττικής,   
ιβ. Τμήμα Τροχαίας Βορειοανατολικής Αττικής,
ιγ. Τμήμα Τροχαίας Νοτιοανατολικής Αττικής,
ιδ. Τμήμα Τροχαίας Αττικής Οδού ,
ιε. Α΄ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Αττικής και                
ιστ. Β΄ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Αττικής.

3. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Σταθμός Τροχαίας Περάματος, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο, υπάγεται ο διοικητικά στο Τμήμα Τροχαίας Κορυδαλλού και ασκεί στην περιοχή δικαιοδοσίας του το σύνολο των αρμοδιοτήτων τροχαίας.

4. Το Επιτελείο της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής διαρθρώνεται ως ακολούθως:

α. Τμήμα Συντονισμού και Ελέγχου Οδικού Δικτύου, το οποίο έχει τις κατωτέρω αρμοδιότητες: 
αα. μελετά και εισηγείται για την εφαρμογή των κατάλληλων συστημάτων ρύθμισης και κυκλοφορίας και μεριμνά για τον εφοδιασμό των υφισταμένων Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής με τα απαραίτητα τεχνικά μέσα,
ββ. προκαλεί χωρομετρήσεις της κυκλοφορίας και σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτών εισηγείται τον προσδιορισμό των ρευμάτων ροής των οχημάτων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τεχνικές Υπηρεσίες, ώστε να αποφεύγονται οι κυκλοφοριακές συμφορήσεις και ανωμαλίες,
γγ. παρακολουθεί, μελετά και αναλύει τα οδικά συμβάντα, καταρτίζει στατιστικές και με βάση τα συμπεράσματα αυτών εισηγείται τη λήψη μέτρων πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων,
δδ. καθοδηγεί και συντονίζει τις υφιστάμενες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας με την έκδοση των απαιτούμενων διαταγών, εκπονεί σχέδια και προγράμματα τροχονομικής αστυνόμευσης, κατευθύνει τα οχήματα Τροχαίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής και ενεργεί για το συντονισμό της τροχονομικής αστυνόμευσης όλου του οδικού δικτύου,
εε. είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση υλοποίησης των οριζομένων στα στρατηγικά σχέδια για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας,
στστ. οργανώνει, στελεχώνει και λειτουργεί το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας (Κ.Δ.Κ.) για το νομό Αττικής, σε συνεργασία με τους λοιπούς συναρμόδιους φορείς,
ζζ. είναι υπεύθυνο για τις δημόσιες σχέσεις της Διεύθυνσης.

β. Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών, το οποίο έχει τις κατωτέρω αρμοδιότητες:

αα. η διακίνηση της αλληλογραφίας και την τήρηση του αρχείου,
ββ. τη φροντίδα για τη διάθεση του προσωπικού στις τακτικές και έκτακτες εσωτερικές υπηρεσίες και τον έλεγχο της κανονικής εκτέλεσης των υπηρεσιών αυτών,
γγ. τον έλεγχο της κανονικής προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού,
δδ. την τήρηση και εφαρμογή του σχεδίου ασφάλειας του οικήματος της Διεύθυνσης και των λοιπών σχεδίων πολιτικής κινητοποίησης,
εε. τη μέριμνα για τη φρούρηση, την ασφάλεια, την καθαριότητα, την ευταξία και τη συντήρηση του οικήματος της Διεύθυνσης,
στστ. την ευθύνη για τη λειτουργία του εντευκτηρίου και κυλικείου,
ζζ. την οργάνωση και εποπτεία της κίνησης των οχημάτων,
ηη. τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου και των λοιπών τηλεπικοινωνιακών μέσων,
θθ. το χειρισμό όλων των θεμάτων προσωπικού της Διεύθυνσης,
ιι. τη φροντίδα για τη διενέργεια ενόρκων διοικητικών εξετάσεων.

γ. Τμήμα Διαχείρισης Υλικού - Χρηματικού, το οποίο έχει τις κατωτέρω αρμοδιότητες:

αα. τη φροντίδα για τη μισθοδοσία του προσωπικού,
ββ. τον εφοδιασμό με όλα τα απαραίτητα μέσα, μηχανήματα και υλικά και τη μέριμνα για την καλή λειτουργία και συντήρησή τους,
γγ. την προμήθεια και διανομή των εφοδίων και των υλικών στο προσωπικό και στις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης,
δδ. τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής.

5. Η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 εδρεύει στο δήμο Αθηναίων και διαρθρώνεται  στα ακόλουθα Τμήματα:  

α. Τμήμα Τροχονομικής Αστυνόμευσης, το οποίο λαμβάνει όλα τα  μέτρα για την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) και των λοιπών συναφών νόμων και διαταγμάτων περί οχημάτων και κυκλοφορίας, αναφορικά με την πρόληψη και τη βεβαίωση των τροχονομικών παραβάσεων,

β. Τμήμα Ρύθμισης Κυκλοφορίας, το οποίο είναι αρμόδιο για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, σε όλες τις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, καθώς και για τον έλεγχο των σταθμεύσεων. Επιπλέον, το Τμήμα αυτό μεριμνά ή προκαλεί αναλόγως την επέμβαση των αρμοδίων αρχών για τον κατάλληλο εξοπλισμό με κάθετη και οριζόντια σήμανση του οδικού δικτύου και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, κατά λόγο αρμοδιότητας, για την εξασφάλιση της δημόσιας κυκλοφορίας, ώστε να μη δημιουργείται κίνδυνος ή ζημία τρίτων προσώπων ή άλλων έννομων αγαθών,

γ. Τμήμα Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων, το οποίο λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, και είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση και προανάκριση οδικών τροχαίων ατυχημάτων και

δ. Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης του συνόλου των υπηρεσιακών αναγκών και εσωτερικής λειτουργίας της Υπηρεσίας, την τήρηση του αρχείου, την καταχώρηση παραβάσεων, τη διεκπεραίωση των αιτημάτων διοικητικής φύσεως, την έκδοση των αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων που υπάγονται στην αρμοδιότητα των αστυνομικών Υπηρεσιών, την τήρηση στατιστικών στοιχείων, αναλύσεων και προτάσεων για τα οδικά τροχαία ατυχήματα κ.λπ.

6. Τα Τμήματα Τροχαίας των περιπτώσεων γ΄, δ΄, ε΄, στ΄, ζ΄, η΄, θ΄, ι΄ της παραγράφου 2 εδρεύουν στον αντίστοιχο ομώνυμο δήμο και των περιπτώσεων ια΄, ιβ΄ και ιγ΄ στους δήμους Αιγάλεω, Κηφισιάς και Ελληνικού-Αργυρούπολης, αντίστοιχα και διαρθρώνονται ως ακολούθως:

α. Γραφείο Τροχονομικής Αστυνόμευσης,
β. Γραφείο Ρύθμισης Κυκλοφορίας,
γ. Γραφείο Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων και
δ. Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης.

7. Οι αρμοδιότητες των Γραφείων της προηγούμενης παραγράφου είναι όμοιες με εκείνες των αντίστοιχων Τμημάτων της παραγράφου 5.

8. Το Τμήμα Τροχαίας Αττικής Οδού και τα  Α΄ και Β΄ Τμήματα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Αττικής των περιπτώσεων ιδ΄, ιε΄ και ιστ΄ του παρόντος άρθρου έχουν έδρα το δήμο Παιανίας και τους Σταθμούς Διοδίων Ελευσίνας και Αφιδνών, αντίστοιχα, και διαρθρώνονται ως ακολούθως:

α. Γραφείο Τροχονομικής Αστυνόμευσης, το οποίο λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και λαμβάνει όλα τα  μέτρα για την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) και των λοιπών συναφών νόμων και διαταγμάτων περί οχημάτων και κυκλοφορίας, σχετικά με την πρόληψη και τη βεβαίωση των τροχονομικών παραβάσεων επί των εθνικών οδών. Το Γραφείο αυτό είναι αρμόδιο και για τη διερεύνηση και προανάκριση οδικών τροχαίων ατυχημάτων. Επιπλέον, μεριμνά ή προκαλεί, αναλόγως, την επέμβαση των αρμοδίων αρχών για τον κατάλληλο εξοπλισμό με κάθετη και οριζόντια σήμανση του οδικού δικτύου και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, στα πλαίσια της αρμοδιότητας τους, για την εξασφάλιση της δημόσιας κυκλοφορίας, ώστε να μη δημιουργείται κίνδυνος ή ζημία τρίτων προσώπων ή άλλων έννομων αγαθών και

β. Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας του Τμήματος, την τήρηση του αρχείου, την καταχώριση παραβάσεων, τη διεκπεραίωση των αιτημάτων διοικητικής φύσεως, την έκδοση των αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων που υπάγονται στην αρμοδιότητα των αστυνομικών Υπηρεσιών και την τήρηση στατιστικών στοιχείων, αναλύσεων και προτάσεων για τα οδικά τροχαία ατυχήματα.


Άρθρο 28
Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής

1. Η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής συγκροτείται από τις κατωτέρω Υπηρεσίες:   
                                  
α.    Επιτελείο,
β.   Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (Υ.ΜΕ.Τ.),
γ.   Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.).

2. Το Επιτελείο διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:
α. Εσωτερικών Λειτουργιών,
β. Διαχείρισης Υλικού – Χρηματικού,
γ. Τεχνικών Μέσων.

3. Το Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών έχει τις αρμοδιότητες που ορίζονται στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 19.

4. Το Τμήμα Διαχείρισης Υλικού – Χρηματικού έχει τις αρμοδιότητες που ορίζονται στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 19.

5.  Το Τμήμα Τεχνικών Μέσων έχει ως αρμοδιότητα τη διαχείριση θεμάτων που αφορούν στα τεχνικά μέσα.

6. Η  Υ.ΜΕ.Τ. διαρθρώνεται εσωτερικά σε έξι (6) Τμήματα Μέτρων Τάξης (Τ.ΜΕ.Τ.). Τα Τμήματα Μέτρων Τάξης διαρθρώνονται σε Διμοιρίες.

7. Η Υ.ΜΕ.Τ. έχει ως αποστολή τη διάθεση Διμοιριών, για μεν την περιφέρεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, κατόπιν διαταγής του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής για δε την υπόλοιπη χώρα κατόπιν διαταγής του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, προς ενίσχυση των κατά τόπους αρμοδίων Διευθύνσεων Αστυνομίας για:

α. τη λήψη μέτρων τάξης στις διάφορες συγκεντρώσεις, στις δημόσιες συναθροίσεις και γενικά σε δημόσιους χώρους, καθώς και κατά τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων,

β. τη λήψη μέτρων τάξης σε σοβαρά συμβάντα αστυνομικής αρμοδιότητας,

γ. τη διενέργεια περιπολιών και εκτέλεση άλλων αστυνομικών αποστολών στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέπουν.

8.  Ειδικά, για τη λήψη μέτρων τάξης στις δημόσιες συναθροίσεις στην περιοχή του νομού Αττικής, οι αστυνομικές δυνάμεις διατίθενται από την Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι δυνάμεις αυτές ενισχύονται από άλλες Υπηρεσίες.

9. Η Υ.Α.Τ. διαρθρώνεται εσωτερικά σε τέσσερα (4) Τμήματα Αποκατάστασης Τάξης (Τ.Α.Τ.). Τα Τμήματα Αποκατάστασης Τάξης διαρθρώνονται σε Διμοιρίες.

10. Η Υ.Α.Τ. έχει ως αποστολή τη διάθεση Διμοιριών, για μεν την περιφέρεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής κατόπιν διαταγής του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, για δε την υπόλοιπη χώρα κατόπιν διαταγής του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, προς ενίσχυση των κατά τόπους αρμοδίων Διευθύνσεων Αστυνομίας, για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης που διαταράσσεται κατά τη διάρκεια διαφόρων συγκεντρώσεων, δημοσίων συναθροίσεων και άλλων μαζικών εκδηλώσεων ή την αντιμετώπιση εξαιρετικά σοβαρών συμβάντων αστυνομικής αρμοδιότητας, οσάκις τούτο δεν καθίσταται εφικτό από τις λοιπές αστυνομικές δυνάμεις, κατά την κρίση του οικείου Διευθυντή Αστυνομίας. Επίσης, ύστερα από διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, χρησιμοποιεί και Τεθωρακισμένα Οχήματα (Τ/Θ) των Τμημάτων Αποκατάστασης Τάξης, εφόσον, με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, δεν δύναται να επιτύχει την αποστολή της.

11. Θέματα που αφορούν στην επιχειρησιακή τακτική και δράση των δυνάμεων της Υ.Α.Τ. υπάγονται στην αρμοδιότητα και ευθύνη του επικεφαλής καθεμιάς από τις Υπηρεσίες αυτές.


Άρθρο 29
Διεύθυνση Άμεσης Δράσης  Αττικής

1. Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής (Δ.Α.Δ.Α.) εδρεύει στο δήμο Αθηναίων και έχει ως αποστολή τη συνεχή περιπολία και την άμεση επέμβαση στα συμβάντα αστυνομικής φύσεως για την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης, την άμεση και συνεχή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς και την παροχή ειδικής υποστήριξης στις λοιπές Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.). Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής διαρθρώνεται ως ακολούθως:

α.  Α΄ Υποδιεύθυνση Άμεσης Επέμβασης,
β.  Β΄ Υποδιεύθυνση Άμεσης Επέμβασης,
γ.  Υποδιεύθυνση Διοικητικής και Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και
δ.  Κέντρο Επιχειρήσεων.

2. Η  Α΄ Υποδιεύθυνση Άμεσης Επέμβασης εκπληρώνει την αποστολή της μέσω της επιχειρησιακής δράσης των πληρωμάτων των περιπολικών οχημάτων και διαρθρώνονται σε επιμέρους Τμήματα επιχειρησιακής δράσης, ως ακολούθως:

α. 1ο Τμήμα Άμεσης Επέμβασης, η εδαφική δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών,
β. 2ο Τμήμα Άμεσης Επέμβασης, η εδαφική δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιώς,
γ. 3ο Τμήμα Άμεσης Επέμβασης, η εδαφική δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής,
δ. 4ο Τμήμα Άμεσης Επέμβασης, η εδαφική δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής,
ε. 5ο Τμήμα Άμεσης Επέμβασης, η εδαφική δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής.

3.  Η Β΄ Υποδιεύθυνση Άμεσης Επέμβασης εκπληρώνει την αποστολή της μέσω της επιχειρησιακής δράσης των σταθμών της Ομάδας “Ζ” και των Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) και διαρθρώνεται σε επιμέρους Τμήματα ως ακολούθως:

α. 1ο Τμήμα Δικυκλιστών Ομάδας “Ζ”, η εδαφική δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής,
β. 2ο Τμήμα Δίκυκλης Αστυνόμευσης, η εδαφική δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών,
γ. 3ο Τμήμα Δίκυκλης Αστυνόμευσης, η εδαφική δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιώς,
δ. 4ο Τμήμα Δίκυκλης Αστυνόμευσης, η εδαφική δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής,
ε. 5ο Τμήμα Δίκυκλης Αστυνόμευσης, η εδαφική δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής,
στ. 6ο Τμήμα Δίκυκλης Αστυνόμευσης, η εδαφική δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής.

4. Η σύνθεση των πληρωμάτων των Α΄ και Β΄ Υποδιευθύνσεων Άμεσης Επέμβασης, ο καθορισμός των ειδικότερων τομέων δράσης αυτών, καθώς και ειδικότερα ζητήματα επιχειρησιακής τακτικής και δράσης, εποπτείας και ελέγχου του προσωπικού τους ρυθμίζονται με τον Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας Υπηρεσιών Άμεσης Δράσης, ο οποίος εκδίδεται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας με μέριμνα του Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

5. Η Υποδιεύθυνση Διοικητικής και Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης, διαρθρώνεται σε:

α. Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διακίνηση αλληλογραφίας, καθώς και τη διάθεση του προσωπικού στις τακτικές και έκτακτες υπηρεσίες και τον έλεγχο της κανονικής εκτέλεσης των υπηρεσιών αυτών και 

β. Τμήμα Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για τη μισθοδοσία προσωπικού, τον εφοδιασμό με όλα τα απαραίτητα μέσα, την προμήθεια και διανομή των εφοδίων, τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής καθώς και για το χειρισμό των θεμάτων που αφορούν στα οχήματα, τα τηλεπικοινωνιακά μέσα, τα συστήματα συναγερμού, τους ασυρμάτους, τα κυκλώματα κλειστής τηλεόρασης και γενικά όλα τα τεχνικά μέσα και εγκαταστάσεις της Δ.Α.Δ.Α.

6. Το Κέντρο Επιχειρήσεων λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος και είναι αρμόδιο για:
α. την κατεύθυνση και το συντονισμό των περιπολικών αυτοκινήτων και δικύκλων, για την εκπλήρωση της αποστολής της Υπηρεσίας, καθώς και όλων των πεζών και εποχούμενων δυνάμεων που λαμβάνουν μέτρα τάξης σε διάφορες εκδηλώσεις αστυνομικού ενδιαφέροντος ή επεμβαίνουν για την αντιμετώπιση σοβαρών συμβάντων ή άλλων έκρυθμων καταστάσεων, πάντοτε υπό τον έλεγχο και την κατεύθυνση του έχοντος την ευθύνη λήψης των μέτρων. Επίσης, το Κέντρο Επιχειρήσεων είναι αρμόδιο για την ταχεία ενημέρωση των ιεραρχικά προϊσταμένων και των άλλων αρμοδίων Υπηρεσιών, για όλα τα έκτακτα, επείγοντα και σοβαρά γεγονότα ή περιστατικά και τις περαιτέρω ενέργειες που προβλέπονται από τα οικεία σχέδια και τις ειδικότερες σχετικές διαταγές και οδηγίες και

β. την αξιολόγηση της δραστηριότητας των πληρωμάτων των περιπολικών οχημάτων και των δικύκλων της Υπηρεσίας σε σχέση με τους στόχους και τις προτεραιότητες της, τη μελέτη της εγκληματικότητας στις περιοχές δικαιοδοσίας της Γ.Α.Δ.Α. και την εκπόνηση ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων.


Άρθρο 30
Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών

1. Η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.Α.) εδρεύει στο χώρο των εγκαταστάσεων του Αερολιμένα Αθηνών, ασκεί στην περιοχή δικαιοδοσίας της το σύνολο των αστυνομικών αρμοδιοτήτων, όπως αυτές καθορίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4249/2014 (Α΄ 73) και διαρθρώνεται ως ακολούθως:

α.   Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης,
β.   Τμήμα Αστυνόμευσης,
γ.   Τμήμα Ασφάλειας,
δ.   Τμήμα Τροχαίας και
ε.    Γραφείο Διεκπεραίωσης Συνοδειών.

2. Το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α. το χειρισμό όλων των θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας της Διεύθυνσης, τη φρούρηση, την ασφάλεια, την καθαριότητα, την ευταξία και τη συντήρηση του οικήματος της Διεύθυνσης, την τήρηση και εφαρμογή του σχεδίου ασφάλειας του οικήματος της Διεύθυνσης και των λοιπών σχεδίων πολιτικής κινητοποίησης, την οργάνωση και εποπτεία της κίνησης των οχημάτων, τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου και των λοιπών τηλεπικοινωνιακών μέσων, την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως. Επίσης, είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων δημοσίων σχέσεων και για τη λειτουργία της λέσχης,

β. την παροχή οδηγιών στα λοιπά Τμήματα για την ορθή εφαρμογή της  νομοθεσίας, που αναφέρεται στα αντικείμενα της αρμοδιότητάς τους,

γ. την εκπόνηση σχεδίων επιχειρήσεων των δυνάμεων της οικείας Διεύθυνσης, καθώς και άλλων Διευθύνσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όταν απαιτείται η σύμπραξή τους κατά την εφαρμογή των σχεδίων. Στην περίπτωση αυτή αρμόδιος για τη θεώρηση των σχεδίων καθίσταται ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής,

δ. την προετοιμασία για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης δημοσίων συναθροίσεων, συγκεντρώσεων και καταστάσεων διατάραξης της τάξης,

ε. την καθοδήγηση των λοιπών Τμημάτων για την ασφαλή φρούρηση των εγκαταστάσεων και των χώρων του Αεροδρομίου. Επίσης, είναι αρμόδιο για την ταχεία ενημέρωση των ιεραρχικά προϊσταμένων και άλλων αρμοδίων Υπηρεσιών, για όλα τα έκτακτα, επείγοντα και σοβαρά γεγονότα ή περιστατικά και τις περαιτέρω ενέργειες που προβλέπονται από τα οικεία σχέδια και τις ειδικότερες σχετικές διαταγές και οδηγίες και

στ. την παρακολούθηση, καθοδήγηση και συντονισμό, μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, της επιχειρησιακής δράσης των πεζών και εποχούμενων αστυνομικών δυνάμεων, που δραστηριοποιούνται εντός του χώρου του αερολιμένα, εξασφαλίζοντας την τηλεφωνική και ασύρματη επικοινωνία της Δ.Α.Α.Α. με τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης και με οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία, οσάκις αυτό απαιτείται, και αξιοποιώντας κατάλληλα τα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των χώρων του Αερολιμένα.

3. Το Τμήμα Αστυνόμευσης ασκεί τις αρμοδιότητες της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης και τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 25. Επιπλέον, είναι αρμόδιο για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που σύμφωνα με τον Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου και τις κατ’ εξουσιοδότηση αυτού κανονιστικές πράξεις έχουν ανατεθεί στην Αστυνομία, καθώς και για την τοποθέτηση σκοπών σε πιθανούς στόχους εγκληματικών ενεργειών.

4. Το Τμήμα Ασφάλειας ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης α΄ της μόνης παραγράφου του άρθρου 18. Επίσης, είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της νόμιμης διακίνησης ημεδαπών και αλλοδαπών και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας του εθνικού νομίσματος και συναλλάγματος.

5. Το Τμήμα Τροχαίας λαμβάνει όλα τα μέτρα για την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Ο.Κ. αναφορικά με την πρόληψη και βεβαίωση των τροχονομικών παραβάσεων, τη ρύθμιση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων και τη διερεύνηση τροχαίων ατυχημάτων. 

6. Το Γραφείο Διεκπεραίωσης Συνοδειών ασκεί τις προβλεπόμενες στην υπ’ αριθ. 7001/2/1226-λε από 03.04.2009 κ.υ.α. (Β΄ 707) αρμοδιότητες.


 Άρθρο 31
Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής

1.    Η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής εδρεύει στο Δήμο Αθηναίων, ασκεί στην περιοχή δικαιοδοσίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής τις αρμοδιότητες επί θεμάτων αλλοδαπών και αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και διαρθρώνεται ως ακολούθως:

α. Τμήμα Αλλοδαπών,
β. Τμήμα Επιστροφών,
γ. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης και
δ. Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών.

2.    Το Τμήμα Αλλοδαπών είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της λειτουργίας, το συντονισμό και την καθοδήγηση των δράσεων των Τμημάτων Αλλοδαπών και των Σταθμών Ελέγχου Διαβατηρίων - Συναλλάγματος της παραγράφου 7, καθώς και των Υπηρεσιών που ασκούν τις σχετικές αρμοδιότητες και διαρθρώνεται στα ακόλουθα Γραφεία:

α. Γραφείο Διοικητικών Μέτρων, το οποίο είναι αρμόδιο για την αντιμετώπιση θεμάτων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα και αλλοδαπών πολιτών τρίτων χωρών ελληνικής καταγωγής, για την εξέταση και διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων παροχής διεθνούς προστασίας σε αλλοδαπούς πολίτες τρίτων χωρών, καθώς και για την έκδοση διοικητικών πράξεων και τη λήψη μέτρων που αφορούν στους αλλοδαπούς, ως ακολούθως:
αα. την υποβολή εκθέσεων και απόψεων προς τα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια, σχετικά με αιτήσεις αλλοδαπών για αναστολή ή ακύρωση πράξεων των διοικητών των Τμημάτων Αλλοδαπών ή για απόρριψη αιτημάτων χορήγησης Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς ή για ανανέωση της Άδειας Διαμονής Ενιαίου Τύπου ή για ανάκληση χορηγηθέντων ομοίων ή για οποιαδήποτε άλλη απόφαση της οποίας την αναστολή ή ακύρωση αιτείται ο αλλοδαπός ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου,
ββ. την υποβολή έγγραφου αιτήματος προς το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους για κατάθεση έφεσης επί των αποφάσεων που εκδίδονται από τα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια κατά την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό των ακυρωτικών διαφορών που γεννώνται κατά την εφαρμογή νομοθεσίας περί αλλοδαπών,
γγ. την εισήγηση στο Διευθυντή της Υπηρεσίας για την έκδοση απόφασης χορήγησης Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς και μέριμνα για τη χορήγησή του σε ομογενείς από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με τις παραγράφους 11 και 13 του άρθρου 1 του Ν. 2790/2000 (Α΄ 24), όπως το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει,
δδ. τον έλεγχο της πληρότητας των δικαιολογητικών και της ύπαρξης ή μη των απαιτούμενων προϋποθέσεων για τη χορήγηση ή ανανέωση Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς - Άδειας Διαμονής Ενιαίου Τύπου, καθώς και τήρηση των διαδικασιών υποβολής των προβλεπόμενων δικαιολογητικών,
εε. την υποβολή απόψεων προς τα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια, σχετικά με αιτήσεις αλλοδαπών, για την αναστολή επιστροφής ή ακύρωση πράξεων, του Προϊσταμένου του αρμόδιου Τμήματος,
στστ. τη μέριμνα για την έκδοση, από το Διευθυντή της Διεύθυνσης, αποφάσεων επί προσφυγών κατά αποφάσεων επιστροφής ή απέλασης,
ζζ. τη μέριμνα για την καταχώριση ή διαγραφή, κατά περίπτωση, αλλοδαπών στους καταλόγους ανεπιθύμητων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 4000/4/32-λα΄ από 5.10.2012 κ.υ.α. (Β΄ 2805),
ηη. τη γνωστοποίηση της ύπαρξης τυχόν λόγων δημόσιας τάξης και ασφάλειας, σε βάρος αλλοδαπών που έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση ή ανανέωση αδειών παραμονής προς τις κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές της Χώρας,
θθ. την αναζήτηση και καταχώριση στις σχετικές βάσεις δεδομένων όλων των κλεμμένων ή απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων και τίτλων διαμονής στην Ελλάδα ή σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έλαβαν χώρα εντός των ορίων της εδαφικής τους αρμοδιότητας,
ιι. την καταχώριση στη σχετική βάση δεδομένων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, των δικαστικών αποφάσεων των οικείων δικαστικών αρχών που αφορούν σε απαγορεύσεις εισόδου-εξόδου και λοιπά περιοριστικά μέτρα,
ιαια. τη διαδικασία χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων σε εκκρεμείς περιπτώσεις δικαιούχων και αιτούντων διεθνούς προστασίας που διαμένουν στα όρια εδαφικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών,
ιβιβ. τον ορισμό προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας ως εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων της στα Διοικητικά Δικαστήρια, κατά την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό ακυρωτικών διαφορών που γεννώνται κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας περί αλλοδαπών εν γένει,
ιγιγ. τον ορισμό αξιωματικών των Υπηρεσιών δικαιοδοσίας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ως εκπροσώπων της στις Επιτροπές του άρθρου 134 παρ. 3 του ν. 4251/2014 (Α΄ 80) και άρθρου 15 παρ. 3 του ν. 3284/2004 (Α΄ 217)  και
ιδιδ. την εκτέλεση κάθε άλλης ενέργειας που απαιτείται στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων του,

β. Γραφείο Συντονισμού, το οποίο είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση, το συντονισμό, την αξιολόγηση και την καθοδήγηση των Τμημάτων Αλλοδαπών και των Σταθμών Ελέγχου Διαβατηρίων - Συναλλάγματος της Διεύθυνσης, καθώς και των άλλων Υπηρεσιών που λειτουργούν στην περιοχή αρμοδιότητας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και χειρίζονται θέματα αλλοδαπών και προστασίας συνόρων, ως προς το ειδικό αυτό αντικείμενο. Επίσης, το Γραφείο αυτό είναι αρμόδιο για την καταγραφή και τη διατύπωση προτάσεων αντιμετώπισης των αναγκών σε θέματα προσωπικού και τεχνικών μέσων των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης, εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού, προετοιμασίας των Υπηρεσιών σε περιπτώσεις αξιολογήσεων από ειδικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικά για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους κατά τα ενωσιακά πρότυπα και πρακτικές και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

3.    Το Τμήμα Επιστροφών έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α. παρακολουθεί, αξιολογεί και εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των χώρων κράτησης αλλοδαπών στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής,
β. κατανέμει τους κρατούμενους στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών,
γ. εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την ασφαλή φύλαξη και σίτιση των προς επαναπατρισμό αλλοδαπών,
δ. μεριμνά για την παροχή διερμηνείας και κοινωνικής, ψυχολογικής και ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης στους κρατούμενους αλλοδαπούς,
ε. προσδιορίζει τις ανάγκες σε προσωπικό και διατυπώνει προτάσεις κάλυψης των εκπαιδευτικών του αναγκών,
στ. συνεργάζεται με το Frontex στον τομέα των επιστροφών και τις διπλωματικές αρχές των χωρών προέλευσης των προς επαναπατρισμό αλλοδαπών,
ζ. συνεργάζεται με συναρμόδιες αρχές τρίτων χωρών για την αμοιβαία μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα κοινής αρμοδιότητας,
η. εκδηλώνει κάθε άλλη δραστηριότητα και δράση που αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των χώρων κράτησης και την αποτελεσματική λειτουργία του μηχανισμού επιστροφών στο επιχειρησιακό περιβάλλον και
θ. εκδίδει και καταχωρίζει τις αποφάσεις επιστροφής ή απέλασης, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

4.    Το Τμήμα Επιστροφών της προηγούμενης παραγράφου διαρθρώνεται στα ακόλουθα Γραφεία:

α. Γραφείο Διαχείρισης Προαναχωρησιακών Κέντρων και Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών, το οποίο είναι αρμόδιο για:
αα. την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής των κανόνων λειτουργίας των κέντρων κράτησης, αναφορικά με την εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών αξιοπρεπούς κράτησης,
ββ. την κατανομή των κρατουμένων στα κέντρα κράτησης που λειτουργούν στην περιοχή αρμοδιότητάς της, καθώς και για την παρακολούθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής της διαδικασίας φύλαξης, σίτισης, και παροχής διερμηνείας και κοινωνικής, ψυχολογικής και ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης,
γγ. τον προσδιορισμό των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και σε τεχνικά μέσα των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης και των Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών αναφορικά με την ασφαλή φρούρηση και την ομαλή λειτουργία τους,
δδ. τον προσδιορισμό των αναγκών των Υπηρεσιών Κράτησης Αλλοδαπών σε θέματα εκπαίδευσης - μετεκπαίδευσης του προσωπικού τους αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας,
εε. τη λειτουργία του συστήματος αναφορών σε σχέση με την υποδοχή και την κράτηση των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και για την τήρηση στατιστικών στοιχείων,
στστ. την ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και γνώσεων σε διεθνές επίπεδο με τις συναρμόδιες αρχές, αστυνομίες ξένων χωρών και διεθνείς οργανισμούς, επί θεμάτων αρμοδιότητας του Γραφείου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και
ζζ. τη φρούρηση των Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών που λειτουργούν στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής,

β.  Γραφείο Μεταναστευτικών Ροών, το οποίο είναι αρμόδιο για:
αα. την παραλαβή της αλληλογραφίας από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που αφορά σε αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν συλληφθεί προς απέλαση και τον έλεγχο πληρότητας αυτής,
ββ. την καταγραφή των προαναφερόμενων αλλοδαπών σε σχετική μηχανογραφική εφαρμογή,
γγ. τον έλεγχο της γνησιότητας των εγγράφων που προσκομίζονται από τους προς επιστροφή αλλοδαπούς,
δδ. τη συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς κυβερνητικού ή μη χαρακτήρα σε θέματα αρμοδιότητάς του,
εε. την παραλαβή αλλοδαπών υπηκόων μετά την απόλυσή τους από τα καταστήματα κράτησης,
στστ. την απελευθέρωση των κρατουμένων αλλοδαπών για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση με οικειοθελή προθεσμία αναχώρησης,
ζζ. την επικοινωνία και συνεργασία με τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και την αρμόδια Υπηρεσία Μεταγωγών της Ελληνικής Αστυνομίας για το συντονισμό και το χειρισμό θεμάτων κοινής αρμοδιότητας και
ηη. την ενημέρωση των μη νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του εθελούσιου επαναπατρισμού μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας,

γ. Γραφείο Συντονισμού Επιστροφών, το οποίο είναι αρμόδιο για:
αα. την οργάνωση και τη μέριμνα για την πραγματοποίηση των πτήσεων επιστροφής των προς επαναπατρισμό αλλοδαπών,
ββ. τη συνεργασία με τις Αρχές των τρίτων χωρών στον τομέα της αναγνώρισης και ταυτοποίησης της υπηκοότητας και των στοιχείων ταυτότητας των αλλοδαπών πολιτών,
γγ. την πραγματοποίηση συνεντεύξεων με σκοπό την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων,
δδ. τη συνεργασία με το Frontex (Frontex Training Unit) για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού μοντέλου για το προσωπικό που διατίθεται για τις πάσης φύσεως μεταγωγές αλλοδαπών υπηκόων από και προς αστυνομικά κρατητήρια, Δικαστικές Φυλακές και τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και
εε. τη συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες περιφερειακές Υπηρεσίες για την παραλαβή των κατά τόπο κρατουμένων προς επιστροφή αλλοδαπών για ταυτοποίηση και εκτέλεση της σχετικής απόφασης και

δ. Γραφείο Διοικητικής Μέριμνας, το οποίο είναι αρμόδιο για:
αα. την εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθυμήτων Αλλοδαπών (Ε.Κ.ΑΝ.Α.) των αλλοδαπών σε βάρος των οποίων διατάσσεται η επιστροφή τους στη χώρα προέλευσης ή διέλευσης ή σε τρίτη χώρα της επιλογής τους,
ββ. τη διεκπεραίωση αποφάσεων που αφορούν στην εγγραφή ή διαγραφή των αλλοδαπών από τον Ε.Κ.ΑΝ.Α. και
γγ. τη διοικητική υποστήριξη του Τμήματος Επιστροφών.

5.    Το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της λειτουργίας, το συντονισμό και την κατεύθυνση των Τμημάτων Διαχείρισης Μετανάστευσης της παραγράφου 9, ως προς το ειδικό αντικείμενο της αποστολής τους και διαρθρώνεται στα ακόλουθα Γραφεία:

α. Γραφείο Επιχειρήσεων, το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της νομιμότητας της παραμονής και εργασίας των αλλοδαπών στην περιοχή αρμοδιότητάς του και τη διεξαγωγή ειδικών προς τούτο επιχειρήσεων,

β. Γραφείο Διαχείρισης Μετανάστευσης, το οποίο είναι αρμόδιο για την οργάνωση και το συντονισμό ειδικών δράσεων και επιχειρήσεων προς το σκοπό εξάρθρωσης των κυκλωμάτων παράνομης μετανάστευσης αλλοδαπών από και προς τη Χώρα και ιδίως αυτών που έχουν τα χαρακτηριστικά οργανωμένων εγκληματικών ομάδων. Για το σκοπό αυτό συνεργάζεται με τη Europol, με άλλες κατά τόπον και καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και με συναρμόδιες αρχές και υπηρεσίες της Χώρας και κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τρίτων χωρών στο πλαίσιο ειδικών συμφωνιών και

γ. Γραφείο Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης, το οποίο συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, αξιολογεί στοιχεία και ενεργεί μελέτες επί θεμάτων αλλοδαπών, διαβιβάζει πληροφορίες για παράνομη δράση αυτών στις κατά τόπον αρμόδιες Υπηρεσίες σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και φροντίζει για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και καταστολής.

6.    Το Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών διαρθρώνεται στα ακόλουθα Γραφεία:

α. Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διακίνηση της εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και εσωτερικής λειτουργίας της Διεύθυνσης, καθώς και την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως,

β. Γραφείο Διαχείρισης Χρηματικού - Υλικού, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διαχείριση θεμάτων χρηματικού και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της Διεύθυνσης και

γ. Γραφείο Φρουράς Κρατητηρίων, το οποίο είναι αρμόδιο για την ασφαλή φύλαξη των κρατουμένων προς απέλαση αλλοδαπών και την εν γένει λειτουργία των κρατητηρίων.

7.    α. Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής λειτουργούν οι ακόλουθες Υπηρεσίες οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:
αα. Τμήμα Αλλοδαπών Αθηνών,
ββ. Τμήμα Αλλοδαπών Πειραιώς,
γγ. Τμήμα Αλλοδαπών Δυτικής Αττικής,
δδ. Τμήμα Αλλοδαπών Βορειοανατολικής Αττικής,
εε. Τμήμα Αλλοδαπών Νοτιοανατολικής Αττικής,
στστ. Τμήμα Αλλοδαπών Λαυρίου,
ζζ. Σταθμός Ελέγχου Διαβατηρίων - Συναλλάγματος Πειραιώς και
ηη. Σταθμός Ελέγχου Διαβατηρίων - Συναλλάγματος Ελευσίνας.

β. Τα Τμήματα Αλλοδαπών των υποπεριπτώσεων αα΄ έως και στστ΄ της προηγούμενης περίπτωσης εδρεύουν σε δήμο της περιοχής δικαιοδοσίας τους και διαρθρώνονται στα ακόλουθα Γραφεία:
αα. Γραφείο Διοικητικών Μέτρων, το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της νόμιμης παραμονής και εργασίας των αλλοδαπών στην περιοχή του Τμήματος και την εφαρμογή της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς, καθώς και για το χειρισμό θεμάτων σχετικών με την έκδοση διοικητικών πράξεων και τη λήψη μέτρων που αφορούν σε αλλοδαπούς,
ββ. Γραφείο Γραμματείας, το οποίο χειρίζεται τα θέματα προσωπικού, διαχειρίζεται το χρηματικό και το υλικό, εξασφαλίζει τη γραμματειακή εξυπηρέτηση και την εσωτερική λειτουργία του Τμήματος, τηρεί το αρχείο, δέχεται τα αιτήματα των πολιτών και μεριμνά για την ικανοποίηση τους,
γγ. Γραφείο Ελέγχου Διαβατηρίων και Συναλλάγματος, το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της νόμιμης διακίνησης ημεδαπών και αλλοδαπών και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας του εθνικού νομίσματος και συναλλάγματος. Το Γραφείο αυτό λειτουργεί μόνο εφόσον στην περιοχή του Τμήματος βρίσκονται σημεία εισόδου και εξόδου από τη Χώρα,
δδ. Γραφείο Ομογενών και Ιθαγένειας, το οποίο είναι αρμόδιο για την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά σε ομογενείς, πλην των ομογενών που προέρχονται από τις χώρες της τέως Ε.Σ.Σ.Δ., καθώς και τη διατύπωση γνώμης, σχετικά με θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αναφορικά με αιτήματα πολιτογράφησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 10 του ν. 3284/2004, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει,
εε. Γραφείο Υπηκόων Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι αρμόδιο για το καθεστώς διαμονής των υπηκόων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την εφαρμογή της νομοθεσίας που τους αφορά και
στστ. στο Γραφείο Παρατάσεων Διαμονής, το οποίο δέχεται και εξετάζει αιτήσεις παράτασης του χρόνου βραχείας διαμονής νομίμως εισερχομένων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4251/2014.

8. Οι Σταθμοί Ελέγχου Διαβατηρίων - Συναλλάγματος Πειραιώς και Ελευσίνας εδρεύουν, αντίστοιχα, στους ομώνυμους δήμους και είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο της νόμιμης διακίνησης ημεδαπών και αλλοδαπών και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας του εθνικού νομίσματος και συναλλάγματος στα σημεία εισόδου - εξόδου της περιοχής έδρας τους.

9. Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής λειτουργούν επίσης, τα ακόλουθα Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης, τα οποία εδρεύουν σε δήμο της περιοχής δικαιοδοσίας τους και υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

αα. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Αθηνών,
ββ. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Δυτικής Αττικής και
γγ. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Ανατολικής Αττικής.

10. Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής λειτουργούν επίσης, τα ακόλουθα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, τα οποία  υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Αμυγδαλέζας, το οποίο εδρεύει εντός των εγκαταστάσεων των Σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας που λειτουργούν στην περιοχή του Δήμου Αχαρνών και
β. Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Ταύρου, το οποίο εδρεύει εντός των εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

11. Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής υπάγονται η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και οι λοιπές αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής που χειρίζονται θέματα αλλοδαπών και προστασίας συνόρων, μόνον ως προς το ειδικό αυτό αντικείμενο.


Άρθρο 32
Διεύθυνση Μεταγωγών - Δικαστηρίων Αττικής

1. Η Διεύθυνση Μεταγωγών - Δικαστηρίων Αττικής εδρεύει σε δήμο της Αττικής και διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:
α.   Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών,
β.   Τμήμα Διαχείρισης Υλικού – Χρηματικού και
γ.   Τμήμα Μεταγωγών και Τήρησης Τάξης Δικαστηρίων.

2. Το Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών είναι αρμόδιο για το χειρισμό όλων των θεμάτων προσωπικού της Διεύθυνσης, τη διακίνηση της αλληλογραφίας, τη διάθεση του προσωπικού στις τακτικές ή έκτακτες εσωτερικές υπηρεσίες και τον έλεγχο της κανονικής εκτέλεσης των υπηρεσιών αυτών, τον έλεγχο της κανονικής προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού, την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της λειτουργίας της Διεύθυνσης, τον έλεγχο για την εύρυθμη λειτουργία του γραφείου του Αξιωματικού Υπηρεσίας και των κρατητηρίων της Διεύθυνσης, την οργάνωση και εποπτεία της κίνησης των οχημάτων και την ευθύνη για τη λειτουργία της λέσχης.
3. Το Τμήμα Διαχείρισης Υλικού – Χρηματικού είναι αρμόδιο για τη μισθοδοσία του προσωπικού, τον εφοδιασμό με όλα τα απαραίτητα μέσα, μηχανήματα και υλικά και μέριμνα για την καλή λειτουργία και συντήρησή τους την προμήθεια και διανομή των εφοδίων και των υλικών στο προσωπικό και τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής.

4. Το Τμήμα Μεταγωγών και Τήρησης Τάξης Δικαστηρίων είναι αρμόδιο για την ασφαλή μεταγωγή από και προς τα καταστήματα κράτησης που λειτουργούν στο νομό Αττικής, των κρατουμένων οι οποίοι προορίζονται ή προέρχονται από εκτός ορίων του νομού αυτού καταστήματα κράτησης, δικαστήρια και θεραπευτικά ιδρύματα, την μεταγωγή κρατουμένων των οποίων έχει αποφασισθεί η έκδοση, από τον Αερολιμένα Αθηνών προς τα καταστήματα κράτησης ή αρχές της χώρας και αντίστροφα, από τις οποίες παραλαμβάνονται ή προς τις οποίες προορίζονται ανάλογα και την τήρηση της τάξης στους χώρους των δικαστηρίων που λειτουργούν στο νομό Αττικής, ενισχυόμενο σε εξαιρετικές περιπτώσεις από δυνάμεις της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης, κατόπιν διαταγής του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής. Προς τούτο τηρεί βάση δεδομένων κρατουμένων, την οποία εμπλουτίζει συνεχώς με σκοπό τον καλύτερο προγραμματισμό και συντονισμό των ανωτέρω μεταγωγών και λήψης μέτρων τάξεως και ασφάλειας.

5. Στα Τμήματα Μεταγωγών και Τήρησης Τάξης Δικαστηρίων της Διεύθυνσης Μεταγωγών - Δικαστηρίων Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών - Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, καθώς και στα Γραφεία Μεταγωγών και Τήρησης Τάξης Δικαστηρίων των Τμημάτων Μεταγωγών – Δικαστηρίων των Διευθύνσεων Αστυνομίας,  συγκροτείται Ειδική Ομάδα Μεταγωγών (Ε.Ο.Μ.). Οι Ε.Ο.Μ. στελεχώνονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, προερχόμενο από τις ίδιες Υπηρεσίες και έχουν ως αποστολή την πραγματοποίηση μεταγωγής κρατουμένων με το χαρακτηρισμό «ειδικής κατηγορίας» ή επικίνδυνων κρατουμένων.
Ειδικότερα ζητήματα, που αφορούν στη σύνθεση, την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό, την επιχειρησιακή δράση και την εν γένει λειτουργία της Ε.Ο.Μ. ρυθμίζονται με διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εκδίδεται με μέριμνα του Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Γενική  Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος

Άρθρο 33
Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Λαμίας,    
β. Τμήμα Ασφάλειας Λαμίας,
γ. Τμήμα Τροχαίας Λαμίας,
δ. Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων Λαμίας,
ε. Τμήμα Άμεσης Δράσης Λαμίας,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Στυλίδας,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Αμφίκλειας - Ελάτειας
η. Αστυνομικό Τμήμα Δομοκού,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Λοκρών,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Σπερχειάδας,
ια. Αστυνομικό Τμήμα Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου
ιβ. Α΄ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Φθιώτιδος και
ιγ. Β΄ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Φθιώτιδος.
2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Μακρακώμης, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Μακρακώμης του δήμου Μακρακώμης και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σπερχειάδας.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων ι΄ έως και ιγ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Σπερχειάδος του δήμου Μακρακώμης, η δημοτική ενότητα Καμένων Βούρλων του δήμου Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου, η δημοτική ενότητα Αγίου Κωνσταντίνου του δήμου Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου και η τοπική κοινότητα Θερμοπυλών της δημοτικής ενότητας Λαμιέων του δήμου Λαμιέων, αντίστοιχα.


Άρθρο 34
Διεύθυνση Αστυνομίας Βοιωτίας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Βοιωτίας λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Λιβαδειάς,
β. Τμήμα Ασφάλειας Λιβαδειάς,
γ. Τμήμα Τροχαίας Λιβαδειάς,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Αλιάρτου,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Ορχομενού,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Τανάγρας,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Διστόμου- Αράχοβας- Αντίκυρας,
η. Αστυνομικό Τμήμα Θηβών,
θ. Τμήμα Ασφάλειας Θηβών και
ι. Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Βοιωτίας.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Αράχοβας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Αραχόβης του δήμου Διστόμου- Αράχοβας- Αντίκυρας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Διστόμου- Αράχοβας- Αντίκυρας.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην της περίπτωσης ι΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται ο Σταθμός Διοδίων Σχηματαρίου.


Άρθρο 35
Διεύθυνση Αστυνομίας Εύβοιας

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Εύβοιας λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας,
β. Τμήμα Ασφάλειας Χαλκίδας,
γ. Τμήμα Τροχαίας Χαλκίδας,
δ. Τμήμα Άμεσης Δράσης Χαλκίδας.
ε. Αστυνομικό Τμήμα Καρύστου,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Διρφύων – Μεσσαπίων
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Ερέτριας
η. Αστυνομικό Τμήμα Σκύρου,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Κύμης,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Αλιβερίου,
ια. Αστυνομικό Τμήμα Μαντουδίου,
ιβ. Αστυνομικό Τμήμα Λίμνης και
ιγ. Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Αιδηψού, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Αιδηψού του δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας,

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Στύρων, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Στυρέων του δήμου Καρύστου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Καρύστου και

γ. ο Αστυνομικός Σταθμός Νέας Αρτάκης, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Νέας Αρτάκης του δήμου Χαλκιδέων και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων θ΄ και ι΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Κύμης και Ταμυνέων του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, αντίστοιχα, των περιπτώσεων ια΄ και ιβ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, αντίστοιχα και της περίπτωσης ιγ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Ιστιαίας του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, αντίστοιχα.
Άρθρο 36
Διεύθυνση Αστυνομίας  Ευρυτανίας

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ευρυτανίας λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Καρπενησίου,
β. Τμήμα Ασφάλειας Καρπενησίου και
γ. Αστυνομικό Τμήμα Αγράφων.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Προύσου, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Προύσου του δήμου Καρπενησίου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Καρπενησίου και

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Φουρνά, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Φουρνά του δήμου Καρπενησίου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Καρπενησίου.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος.


Άρθρο 37
Διεύθυνση Αστυνομίας  Φωκίδας

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Φωκίδας λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Άμφισσας - Δελφών,
β. Τμήμα Ασφάλειας Άμφισσας - Δελφών,
γ. Τμήμα Τροχαίας Άμφισσας - Δελφών,
δ. Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων Άμφισσας,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου και
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Δωρίδος.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Δελφών, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Δελφών του δήμου Δελφών και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Άμφισσας – Δελφών και

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Γραβιάς, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Γραβιάς του δήμου Δελφών και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Άμφισσας – Δελφών.

3. Έδρα των Υπηρεσιών των περιπτώσεων α΄ έως και δ΄ της παραγράφου 1 ορίζεται η δημοτική ενότητα Αμφίσσης του δήμου Δελφών, της περίπτωσης ε΄ η δημοτική ενότητα Ιτέας του δήμου Δελφών και των περιπτώσεων στ΄ και ζ΄ οι δημοτικές ενότητες Ευπαλίου και Λιδορικίου του δήμου Δωρίδος, αντίστοιχα.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Γενική  Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος

Άρθρο 38
Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών,
β. Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών,
γ. Β΄  Αστυνομικό Τμήμα Πατρών,
δ. Τμήμα Τροχαίας Πατρών,
ε. Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων Πατρών,
στ. Τμήμα Άμεσης Δράσης Πατρών.
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Αιγιαλείας,
η. Τμήμα Ασφάλειας Αιγιαλείας,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Ερυμάνθου,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Καλαβρύτων,
ια. Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Αχαΐας,
ιβ. Τμήμα Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας,
ιγ. Αστυνομικό Τμήμα Κλειτορίας,
ιδ. Αστυνομικό Τμήμα Ακράτας και
ιε. Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Αχαΐας.

2.Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων ιγ΄ έως και ιε΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Κλείτορος (Κλειτορίας) του δήμου Καλαβρύτων, η δημοτική ενότητα Ακράτας του δήμου Αιγιαλείας και η δημοτική ενότητα Αιγίου του δήμου Αιγιαλείας, αντίστοιχα.




Άρθρο 39
Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Μεσολογγίου,
β. Τμήμα Ασφάλειας Μεσολογγίου,
γ. Τμήμα Τροχαίας Μεσολογγίου,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Ξηρομέρου
ε. Αστυνομικό Τμήμα Ναυπακτίας,
στ. Τμήμα Τροχαίας Ναυπακτίας και
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού.
2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Γαβαλούς, ο οποίος εδρεύει την τοπική κοινότητα Γαβαλούς της δημοτικής ενότητα Μακρυνείας του δήμου Αγρινίου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην της περίπτωσης  ζ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Αιτωλικού του δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.


Άρθρο 40
Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας

 1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου,
β. Αστυνομικό Τμήμα Αγρινίου,
γ. Τμήμα Τροχαίας Αγρινίου,
δ. Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων Αγρινίου,
ε. Τμήμα Άμεσης Δράσης Αγρινίου.
στ. Αστυνομικό Τμήμα Θέρμου,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Αμφιλοχίας,
η. Αστυνομικό Τμήμα Ακτίου – Βόνιτσας,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Βλασίου,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Κατούνας και
ια. Αστυνομικό Τμήμα Εμπέσου.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Σταθμός Τροχαίας Αμφιλοχίας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Αμφιλοχίας του δήμου Αμφιλοχίας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αμφιλοχίας.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων θ΄ έως και ια΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Παρακαμπυλίων του δήμου Αγρινίου, η δημοτική ενότητα Μεδεώνος του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και η δημοτική ενότητα Ινάχου του δήμου Αμφιλοχίας, αντίστοιχα.


Άρθρο 41
Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου,
β. Αστυνομικό Τμήμα Πύργου,
γ. Τμήμα Τροχαίας Πύργου,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Αρχαίας Ολυμπίας,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Ζαχάρως,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Ήλιδος,
ζ. Τμήμα Ασφάλειας Ήλιδος,
η. Τμήμα Τροχαίας Ήλιδος,                       
θ. Αστυνομικό Τμήμα Πηνειού,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Ανδραβίδας - Κυλλήνης,
ια. Αστυνομικό Τμήμα Κρεστένων και
ιβ. Αστυνομικό Τμήμα Ανδρίτσαινας.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Λαμπείας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Λαμπείας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αρχαίας Ολυμπίας,

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Βάρδας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Βουπρασίας του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ανδραβίδας - Κυλλήνης και

γ. ο Αστυνομικός Σταθμός Βαρθολομιού, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Βαρθολομιού του δήμου Πηνειού και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Πηνειού.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων ια΄ και ιβ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Σκιλλούντος και Ανδριτσαίνης του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, αντίστοιχα.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Γενική  Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων

Άρθρο 42
Διεύθυνση Αστυνομίας Κέρκυρας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κέρκυρας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας,
β. Αστυνομικό Τμήμα Κέρκυρας,
γ. Τμήμα Τροχαίας Κέρκυρας,
δ. Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Κέρκυρας,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Κέρκυρας,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Παξών,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Βόρειας Κέρκυρας,
η. Αστυνομικό Τμήμα Νότιας Κέρκυρας,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Λευκιμμαίων,
ι. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κασσιόπης και
ια. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Παλαιοκαστρίτσας.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Ερεικούσσης, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Ερεικούσσης του δήμου Κέρκυρας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Βόρειας Κέρκυρας και

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Οθωνών, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Οθωνών του δήμου Κέρκυρας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Βόρειας Κέρκυρας.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων ζ΄ έως και ια΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Εσπερίων, Αχιλλείων, Λευκιμμαίων, Κασσωπαίων και Παλαιοκαστριτών του δήμου Κέρκυρας, αντίστοιχα.        

   
Άρθρο 43
Διεύθυνση Αστυνομίας Ζακύνθου

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ζακύνθου λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Ζακύνθου,
β. Τμήμα Ασφάλειας Ζακύνθου,
γ. Τμήμα Τροχαίας Ζακύνθου και
δ. Αστυνομικό Τμήμα Αλυκών.

2. Έδρα των Υπηρεσιών των περιπτώσεων α΄ έως και γ΄ της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται η δημοτική ενότητα Ζακυνθίων του δήμου Ζακύνθου και της περίπτωσης δ΄ η δημοτική ενότητα Αλυκών του δήμου Ζακύνθου.


Άρθρο 44
Διεύθυνση Αστυνομίας  Κεφαλληνίας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κεφαλληνίας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Αργοστολίου,
β. Τμήμα Ασφάλειας Αργοστολίου,
γ. Τμήμα Τροχαίας Αργοστολίου,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Παλίκης,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Σάμης και
στ. Αστυνομικό Τμήμα Ιθάκης.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Ερίσου (Π.Χ.Δ.), ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Ερίσου του δήμου Κεφαλλονιάς και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σάμης και
β. ο Αστυνομικός Σταθμός Ελειού - Πρόνων, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Ελειού - Πρόνων του δήμου Κεφαλλονιάς και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σάμης.

3. Έδρα των Υπηρεσιών των περιπτώσεων α΄ έως και γ΄ της παραγράφου 1 ορίζεται, η δημοτική ενότητα Αργοστολίου του δήμου Κεφαλλονιάς, των περιπτώσεων δ΄ και ε΄ οι δημοτικές ενότητες Παλικής και Σάμης του δήμου Κεφαλλονιάς, αντίστοιχα και της περίπτωσης στ΄ ο ομώνυμος δήμος.


Άρθρο 45
Διεύθυνση Αστυνομίας  Λευκάδος

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λευκάδος λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Λευκάδος,
β. Τμήμα Ασφάλειας Λευκάδος,
γ. Τμήμα Τροχαίας Λευκάδος,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Απολλωνίων και
ε. Αστυνομικό Τμήμα Ελλομένου.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Μεγανησίου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκάδος.

3. Έδρα των Υπηρεσιών των περιπτώσεων α΄ έως και γ΄ της παραγράφου 1 ορίζεται, η δημοτική ενότητα Λευκάδος και των περιπτώσεων δ΄ και ε΄ οι δημοτικές ενότητες Απολλωνίων και Ελλομένου του δήμου Λευκάδας, αντίστοιχα.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
Γενική  Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου

Άρθρο 46
Διεύθυνση Αστυνομίας Αρκαδίας

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αρκαδίας λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Τρίπολης,
β. Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης,
γ. Τμήμα Τροχαίας Τρίπολης,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Μεγαλόπολης,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Βόρειας Κυνουρίας,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Νότιας Κυνουρίας,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Γορτυνίας,
η. Αστυνομικό Τμήμα Τροπαίων,
θ. Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Ανατολικής Πελοποννήσου και
ι. Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κεντρικής Πελοποννήσου.

2.Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων η΄ έως και ι΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Τροπαίων του δήμου Γορτυνίας, η τοπική κοινότητα Νεστάνης της δημοτικής ενότητας Μαντινείας του δήμου Τρίπολης και ο Σταθμός Διοδίων Λεύκτρου - Παραδισείων, αντίστοιχα. 

          

Άρθρο 47
Διεύθυνση Αστυνομίας Αργολίδας

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αργολίδας λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Ναυπλίου,
β. Τμήμα Ασφάλειας Ναυπλίου,
γ. Τμήμα Τροχαίας Ναυπλίου,
δ. Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Ναυπλίου,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Επιδαύρου,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Άργους - Μυκηνών,
ζ. Τμήμα Ασφάλειας Άργους - Μυκηνών,
η. Τμήμα Τροχαίας Άργους - Μυκηνών και
θ. Αστυνομικό Τμήμα Ερμιονίδας.

2.Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος.


Άρθρο 48
Διεύθυνση Αστυνομίας  Κορινθίας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κορινθίας λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Κορίνθου,
β. Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου,
γ. Τμήμα Τροχαίας Κορίνθου,
δ. Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Βέλου -  Βόχας,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Σικυωνίων,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης,
η. Αστυνομικό Τμήμα Νεμέας,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Θεοδώρων,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου και
ια. Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Κορινθίας.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Γκούρας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Φενεού του δήμου Σικυωνίων και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σικυωνίων.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων θ΄ έως και ια΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Αγίων Θεοδώρων και Λουτρακίου - Περαχώρας του δήμου Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων και η δημοτική ενότητα Σικυωνίων του δήμου Σικυωνίων, αντίστοιχα.             



Άρθρο 49
Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Σπάρτης,
β. Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης,
γ. Τμήμα Τροχαίας Σπάρτης,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Ευρώτα,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Μολάων – Μονεμβασιάς,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Βοΐων,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου και
η. Αστυνομικό Τμήμα Αρεόπολης.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Ελαφονήσου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Βοΐων και

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Μονεμβασιάς, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Μολάων – Μονεμβασιάς.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων ε΄ έως και η΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Μολάων και Βοΐων του δήμου Μονεμβασιάς και οι δημοτικές ενότητες Γυθείου και Οιτύλου του δήμου Ανατολικής Μάνης, αντίστοιχα.          


Άρθρο 50
Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας,
β. Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας,
γ. Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Πύλου - Νέστορος,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Μάνης,
η. Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων και
ι. Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων θ΄ και ι΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Γαργαλιάνων του δήμου Τριφυλίας και η δημοτική ενότητα Κορώνης του δήμου Πύλου - Νέστορος, αντίστοιχα.          


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
Γενική  Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου  Αιγαίου

Άρθρο 51
Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Σύρου - Ερμούπολης,
β. Τμήμα Ασφάλειας Σύρου - Ερμούπολης,
γ. Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Τήνου,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Πάρου,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Μήλου,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Θήρας,
η. Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Νάξου,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Κέας και
ια. Αστυνομικό Τμήμα Ιητών.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Υδρούσας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Υδρούσας του δήμου Άνδρου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου,

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Αντιπάρου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Πάρου,

γ. οι Αστυνομικοί Σταθμοί Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου, οι οποίοι εδρεύουν, αντίστοιχα, στους ομώνυμους δήμους και υπάγονται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Μήλου,

δ. ο Αστυνομικός Σταθμός Ανάφης, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Θήρας,

ε. οι Αστυνομικοί Σταθμοί Αμοργού, Κουφονησίων, Δονούσης και Σχοινούσσης, οι οποίοι εδρεύουν στο δήμο Αμοργού και στις δημοτικές ενότητες Κουφονησίων, Δονούσης και Σχοινούσσης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αντίστοιχα και υπάγονται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Νάξου,

στ. ο Αστυνομικός Σταθμός Δρυμαλίας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Δρυμαλίας του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Νάξου,

ζ. ο Αστυνομικός Σταθμός Κύθνου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Κέας,

η. οι Αστυνομικοί Σταθμοί Σικίνου και Φολεγάνδρου, οι οποίοι εδρεύουν, αντίστοιχα, στους ομώνυμους δήμους και υπάγονται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιητών και

θ. ο Αστυνομικός Σταθμός Νάουσας, ο οποίος εδρεύει στο δήμο Πάρου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Πάρου.

3.Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος.


Άρθρο 52
Α΄  Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου

1. Στην Α΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση  Ασφάλειας Ρόδου,
β. Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου,
γ. Τμήμα Τροχαίας Ρόδου,
δ. Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Ρόδου,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ρόδου,
στ. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Ρόδου,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Καρπάθου,
η. Αστυνομικό Τμήμα Σύμης και
θ. Αστυνομικό Τμήμα Μεγίστης.
ι. Αστυνομικό Τμήμα  Ιαλυσού,
ια. Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου και
ιβ. Αστυνομικό Τμήμα Νότιας Ρόδου.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Χάλκης, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού,

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Σαλάκου, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Αταβύρου του δήμου Ρόδου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού,

γ. ο Αστυνομικός Σταθμός Αφάντου, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Αφάντου του δήμου Ρόδου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου,

δ. ο Αστυνομικός Σταθμός Λινδίων, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Λινδίων του δήμου Ρόδου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Νότιας Ρόδου,

ε. ο Αστυνομικός Σταθμός Κάσου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Καρπάθου και

στ. ο Αστυνομικός Σταθμός Τήλου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σύμης.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων ι΄ έως και ιβ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Ιαλυσού, Αρχαγγέλου και Νότιας Ρόδου του δήμου Ρόδου, αντίστοιχα.          


Άρθρο 53
Β΄  Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου

1. Στην Β΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Κω,
β. Τμήμα Ασφάλειας Κω,
γ. Τμήμα Τροχαίας Κω,
δ. Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Κω,
ε. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Κω,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Πάτμου,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Καλυμνίων,
η. Αστυνομικό Τμήμα Λέρου,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλειδών Κω και
ι. Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Κω.

2. Στην ίδια  Διεύθυνση  λειτουργούν  επίσης:

α. ο  Αστυνομικός Σταθμός Νισύρου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Κω,

β. οι Αστυνομικοί Σταθμοί Αστυπάλαιας και Ψερίμου, οι οποίοι εδρεύουν στο δήμο Αστυπάλαιας και στην ομώνυμο νήσο, αντίστοιχα και υπάγονται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Καλυμνίων,

γ. ο Αστυνομικός Σταθμός Λειψών, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου και

δ. ο Αστυνομικός Σταθμός Αρκών, ο οποίος εδρεύει στην ομώνυμη νήσο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Πάτμου.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων θ΄ και ι΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Ηρακλειδών και ο χώρος των εγκαταστάσεων του Αερολιμένα Κω του δήμου Κω, αντίστοιχα. 
     

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
Γενική  Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης

Άρθρο 54
Υπηρεσίες Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης

Στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, πέραν των Διευθύνσεων Αστυνομίας των άρθρων 55 έως 58, λειτουργούν επίσης οι κατωτέρω Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Τμήμα Τροχαίας Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης, με έδρα τη δημοτική ενότητα Ρεθύμνης του δήμου Ρεθύμνης, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες της αστυνομίας τροχαίας στην περιοχή δικαιοδοσίας του. Στο ως άνω υπάγεται διοικητικά ο Σταθμός Τροχαίας Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Νεάπολης του δήμου Αγίου Νικολάου και ο οποίος ασκεί τις αρμοδιότητες της αστυνομίας τροχαίας στην περιοχή δικαιοδοσίας του.

β. Τμήμα Ειδικών Αποστολών με έδρα τη δημοτική ενότητα Ηρακλείου του δήμου Ηρακλείου, το οποίο έχει ως αποστολή την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων δημόσιας τάξης  και δραστηριοποιείται σε όλη την περιοχή δικαιοδοσίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης με διαταγή του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή, ύστερα από πρόταση του οικείου Διευθυντή Αστυνομίας. Το ως άνω Τμήμα στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς και Ειδικούς Φρουρούς, ο αριθμός των οποίων δεν υπερβαίνει τους σαράντα (40) και διαθέτει σύγχρονο οπλισμό και υλικοτεχνικά μέσα. Στο Τμήμα αυτό λειτουργεί Γραφείο Γραμματείας, το οποίο είναι αρμόδιο για τη γραμματειακή του εξυπηρέτηση.

γ.  Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος με έδρα τη δημοτική ενότητα Ηρακλείου του δήμου Ηρακλείου, το οποίο έχει ως αποστολή τη διερεύνηση σοβαρών εγκληματικών δραστηριοτήτων οργανωμένης μορφής που αφορούν, ιδίως, στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, τη διακίνηση λαθραίων προϊόντων, την παράνομη εμπορία όπλων και ειδών οπλισμού, την καλλιέργεια ή εμπορία ναρκωτικών ουσιών που ξεπερνούν τα όρια του ενός ή των δύο νομών, σε ομάδες διάπραξης ζωοκλοπών, που για την επίτευξη του σκοπού τους, συνδέονται με ομάδες όμορων νομών, σε ληστείες, εκβιάσεις, τοκογλυφίες, διακεκριμένες κλοπές, αρχαιοκαπηλία, που διαπράττονται στο πλαίσιο λειτουργίας εγκληματικών οργανώσεων, σε οικονομικά εγκλήματα και εγκλήματα, που διαπράττονται μέσω διαδικτύου και λοιπές πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα που εμφανίζουν στοιχεία οργανωμένου εγκλήματος. Προς τούτο, συνεργάζεται με άλλες καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμόδιες Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο Τμήμα αυτό λειτουργεί Γραφείο Γραμματείας, το οποίο είναι αρμόδιο για τη γραμματειακή του εξυπηρέτηση.


Άρθρο 55
Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων,
β. Αστυνομικό Τμήμα Χανίων,
γ. Τμήμα Τροχαίας Χανίων,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Χανίων,
ε. Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Χανίων,
στ. Τμήμα Άμεσης Δράσης Χανίων,
ζ. Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων Χανίων,
η. Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Αποκορώνου,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Σφακίων,
ια. Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου,
ιβ. Αστυνομικό Τμήμα Πλατανιά και
ιγ. Αστυνομικό Τμήμα Καντάνου - Σελίνου.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Γαύδου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Καντάνου - Σελίνου.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην της περίπτωσης ιγ΄, της οποίας ως έδρας ορίζεται η δημοτική ενότητα Πελεκάνου του δήμου Καντάνου - Σελίνου.          


Άρθρο 56
Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνης

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνης λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α.  Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου,
β.  Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου,
γ.  Τμήμα Τροχαίας Ρεθύμνου,
δ.  Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Ρεθύμνου,
ε.   Αστυνομικό Τμήμα Μυλοποτάμου,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Βασιλείου,
ζ.   Αστυνομικό Τμήμα Αμαρίου,
η. Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνης και
θ. Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μυλοποτάμου.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Ανωγείων, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Μυλοποτάμου.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος.


Άρθρο 57
Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση  Ασφάλειας Ηρακλείου,
β. 1ο Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου,
γ. 2ο Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου,
δ. Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου,
ε. Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Ηρακλείου,
στ. Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων Ηρακλείου,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ηρακλείου,
η. Τμήμα Άμεσης Δράσης Ηρακλείου,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου,
ι.  Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου,
ια. Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού,
ιβ. Αστυνομικό Τμήμα Μίνωα - Πεδιάδας,
ιγ. Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου,
ιδ. Αστυνομικό Τμήμα Αστερουσιών,
ιε. Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου και
ιστ. Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μεσσαράς.
2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Καστελλίου, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Καστελλίου του δήμου Μίνωα - Πεδιάδας  και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Μίνωα – Πεδιάδας.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην της περίπτωσης γ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Γοργολαΐνη του δήμου Ηρακλείου και των περιπτώσεων ιδ΄ έως και ιστ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι   δημοτικές ενότητες Αστερουσιών και Αρχανών του δήμου Αρχανών – Αστερουσιών και ο δήμος Γόρτυνας, αντίστοιχα.


Άρθρο 58
Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγίου Νικολάου,
β. Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου,
γ. Τμήμα Τροχαίας Αγίου Νικολάου,
δ. Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Αγίου Νικολάου,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Σητείας και
ζ. Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Λασιθίου.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. Ο Αστυνομικός Σταθμός Οροπεδίου Λασιθίου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου,

β. Ο Αστυνομικός Σταθμός Αερολιμένα Σητείας, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σητείας και

γ. Ο Αστυνομικός Σταθμός Κουτσουρά, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Μακρύ Γιαλού του δήμου Ιεράπετρας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην της περίπτωσης ζ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Νεάπολης του δήμου Αγίου Νικολάου.
                                         




ΤΜΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ – ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΜΕΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Γενική  Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Άρθρο 59
Έδρα, αποστολή, διάρθρωση, αρμοδιότητες Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης

1. Η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εδρεύει στο δήμο Ευόσμου  και ασκεί στην περιοχή δικαιοδοσίας της τις αρμοδιότητες αστυνομίας δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, ιδίως αυτές που αναφέρονται σε ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα ή εγκλήματα που συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος.

2.  Η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά από έγκριση ή διαταγή του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, δύναται να επιλαμβάνεται της διερεύνησης αδικημάτων της καθ’ ύλην αρμοδιότητάς της και σε περιοχές δικαιοδοσίας των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων του τομέα Βόρειας Ελλάδος, σε περιπτώσεις που λόγω της βαρύτητας, του τρόπου, των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους, συγκινούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία ή εξειδικευμένη γνώση για την αποκάλυψη των δραστών και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη ή πιθανολογείται η ανάπτυξη δράσης οργανωμένου εγκλήματος σε ευρύτερες περιοχές μιας ή περισσοτέρων Διευθύνσεων Αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνονται αρμοδίως ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής και ο Διευθυντής Αστυνομίας νομού, εφόσον κρίνεται τούτο σκόπιμο, οι οποίοι παρέχουν εφόσον ζητείται, κάθε σχετική συνδρομή και διευκόλυνση δια των καθ’ ύλην αρμοδίων Υπηρεσιών τους.  Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας, μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών του προσωπικού του, που επιλαμβάνεται κατά τα προαναφερόμενα, υποβάλλει σχετική αναφορά προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου εκτίθενται το είδος των αδικημάτων που διαπιστώθηκαν, οι συνθήκες βεβαίωσής τους, οι τυχόν προγενέστερες ενέργειες των αρμοδίων Υπηρεσιών και κάθε άλλο σχετικό με αυτά στοιχείο.

3. Οι Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας των ως άνω Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων Βορείου Ελλάδος που ασκούν αρμοδιότητες δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, ενημερώνουν τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για όλα τα σοβαρά αδικήματα επί θεμάτων ασφάλειας που τελέσθηκαν στην περιφέρειά τους, γνωστοποιώντας κάθε σχετική με αυτά πληροφορία.
4. Η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης διαρθρώνεται στις ακόλουθες Υποδιευθύνσεις:

α. Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας   Ανθρώπων,
β. Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας,
γ. Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος,
δ.  Δίωξης Ναρκωτικών,
ε.  Προστασίας Ανηλίκων,
στ.  Κρατικής Ασφάλειας,
ζ.  Αντιμετώπισης  Βίας στους Αθλητικούς Χώρους,
η.  Επιχειρήσεων,
θ.  Διοικητικής Υποστήριξης,
ι.   Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων.

5. Η διάρθρωση και οι αρμοδιότητες των Υποδιευθύνσεων της προηγούμενης παραγράφου είναι όμοιες με εκείνες των αντίστοιχων Υποδιευθύνσεων των άρθρων  2 έως και 11. Στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών λειτουργούν τα Τμήματα  Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Δυτικής Θεσσαλονίκης, τα οποία εδρεύουν σε δήμο της περιοχής δικαιοδοσίας τους και το Τμήμα  Δίωξης Ναρκωτικών Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, το οποίο εδρεύει στο χώρο του αερολιμένα Θεσσαλονίκης. Ως προς τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες των Τμημάτων αυτών εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης γ΄ του άρθρου 5.

6. Σε κάθε μία από τις Υποδιευθύνσεις της  παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, με εξαίρεση την Υποδιεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης, λειτουργεί Γραφείο Γραμματείας, το οποίο είναι αρμόδιο για τη γραμματειακή της εξυπηρέτηση.


Άρθρο 60
Τμήματα Ασφάλειας

1. Στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης λειτουργούν τα ακόλουθα Τμήματα Ασφάλειας, τα οποία υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Τμήμα Ασφάλειας Λευκού Πύργου,
β. Τμήμα Ασφάλειας Χαριλάου - Αναλήψεως,
γ. Τμήμα Ασφάλειας Τούμπας – Τριανδρίας,
δ. Τμήμα Ασφάλειας Πανοράματος – Πυλαίας,
ε.  Τμήμα Ασφάλειας Καλαμαριάς,
στ. Τμήμα Ασφάλειας Νεάπολης – Συκεών,
ζ. Τμήμα Ασφάλειας Παύλου Μελά,
η. Τμήμα Ασφάλειας Κορδελιού - Ευόσμου,
θ. Τμήμα Ασφάλειας Αμπελοκήπων – Μενεμένης,
ι. Τμήμα Ασφάλειας Δέλτα,
ια. Τμήμα Ασφάλειας Θέρμης,
ιβ. Τμήμα Ασφάλειας Λαγκαδά,
ιγ. Τμήμα Ασφάλειας Ωραιοκάστρου,
ιδ. Τμήμα Ασφάλειας Χαλκηδόνος και
ιε. Τμήμα Ασφάλειας Θερμαϊκού.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων α΄ και β΄, των οποίων ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Θεσσαλονίκης του ομώνυμου δήμου, της περίπτωσης γ΄ της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Τριανδρίας του δήμου Θεσσαλονίκης και της περίπτωσης δ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Πανοράματος του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη.

3. Ως προς τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες των Τμημάτων Ασφάλειας της παραγράφου 1, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 18. Επιπλέον:

α. Τα Τμήματα Ασφάλειας, ύστερα από διαταγή του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης επιλαμβάνονται υποθέσεων εγκλημάτων ή συμβάντων αρμοδιότητας Αστυνομικού Τμήματος, τα οποία λόγω της βαρύτητας, του τρόπου, των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους, συγκινούν ιδιαίτερα τη κοινή γνώμη, είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν εξειδικευμένη ή παρατεταμένη ενέργεια προς αποκάλυψη των στοιχείων για την παραπομπή των υποθέσεων στη δικαιοσύνη.

β. Τα Τμήματα Ασφάλειας συντονίζονται, εποπτεύονται και ελέγχονται από το Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκη, με τη βοήθεια των Υποδιευθυντών αυτής και ειδικότερα:

αα. τα Τμήματα Ασφάλειας και τα Αστυνομικά Τμήματα γενικής αρμοδιότητας κατανέμονται με διαταγή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε τομείς, έκαστος των οποίων περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε Τμήματα. Σε κάθε Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ανατίθεται με διαταγή του οικείου Διευθυντή, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος των Τμημάτων ενός ή περισσοτέρων τομέων και
ββ. σε περίπτωση σοβαρών υποθέσεων ασφάλειας, οι Υποδιευθυντές της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης αναλαμβάνουν προσωπικά τη διεύθυνση των αστυνομικών ενεργειών, εφόσον κρίνουν τούτο αναγκαίο ή διαταχθούν σχετικά και είναι υπεύθυνοι για την αποτελεσματική διεξαγωγή αυτών.


Άρθρο 61
Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης

1. Η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης εδρεύει στο δήμο Ευόσμου και ασκεί στην περιοχή της τοπικής της δικαιοδοσίας τις αρμοδιότητες της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης και πολιτικής κινητοποίησης.

2. Στη Διεύθυνση αυτή λειτουργούν οι ακόλουθες Υπηρεσίες οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Επιτελείο,
β. Υποδιεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης,
γ. Κεντρικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου - Αναλήψεως,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας – Τριανδρίας,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Πανοράματος – Πυλαίας,
η. Αστυνομικό Τμήμα Καλλινδοίων,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Λαγκαδά,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Κορδελιού – Ευόσμου,
ια. Αστυνομικό Τμήμα Ωραιοκάστρου,
ιβ. Αστυνομικό Τμήμα Βόλβης,
ιγ. Αστυνομικό Τμήμα Χαλκηδόνος,
ιδ. Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς,
ιε. Αστυνομικό Τμήμα Θερμαϊκού,
ιστ. Αστυνομικό Τμήμα Θέρμης,
ιζ. Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης – Συκεών,
ιη. Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων – Μενεμένης,
ιθ. Αστυνομικό Τμήμα Παύλου Μελά,
κ. Αστυνομικό Τμήμα Δέλτα και
κα. Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

3.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Σοχού, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Σοχού του δήμου Λαγκαδά και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Λαγκαδά.

4. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 2 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων β΄ και γ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Μενεμένης του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και η δημοτική ενότητα Ευόσμου του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, αντίστοιχα, των περιπτώσεων δ΄ και ε΄ των οποίων ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Θεσσαλονίκης του ομώνυμου δήμου και των περιπτώσεων στ΄ έως και η΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Τούμπας – Τριανδρίας του δήμου Θεσσαλονίκης, η δημοτική ενότητα  Πανοράματος του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και η δημοτική ενότητα  Καλλινδοίων του δήμου Λαγκαδά, αντίστοιχα.

5. Ως προς τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες του Επιτελείου και των Αστυνομικών Τμημάτων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης εφαρμόζονται ανάλογα οι αντίστοιχες διατάξεις του άρθρου 19 και των παραγράφων 1, 4 και 5 του άρθρου 25.

6. Τα Αστυνομικά Τμήματα Βόλβης και Καλλινδοίων χαρακτηρίζονται γενικής αρμοδιότητας και διαρθρώνονται στα εξής Γραφεία:

α. Γραφείο Γενικής Αστυνόμευσης - Ασφάλειας, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης, πολιτικής κινητοποίησης, δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, με την επιφύλαξη των σχετικών με την έκδοση και εκτέλεση διοικητικών πράξεων που αφορούν σε αλλοδαπούς και το χειρισμό θεμάτων πολιτικού ασύλου διατάξεων. Το Γραφείο φροντίζει για την τοποθέτηση σκοπών σε πιθανούς στόχους εγκληματικών ενεργειών και είναι αρμόδιο για την τήρηση της τάξης στις συνεδριάσεις των τοπικών δικαστηρίων, εφόσον λειτουργούν στην περιοχή της δικαιοδοσίας του Τμήματος. Επίσης, το Γραφείο Γενικής Αστυνόμευσης – Ασφάλειας είναι αρμόδιο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των ναρκωτικών και αναπτύσσει συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.). Εφόσον στην περιοχή δικαιοδοσίας του Τμήματος δεν εκτείνεται η τοπική αρμοδιότητα των Τμημάτων Τροχαίας, Αλλοδαπών και Τουριστικής Αστυνομίας, ασκεί και τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών αυτών και

β. Στο Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας του Τμήματος, την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως. Επίσης, είναι αρμόδιο για την έκδοση των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της περιοχής δικαιοδοσίας του Τμήματος.

7. Η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης διαρθρώνεται ως εξής:
α. Στο Τμήμα Μεταγωγών και Τήρησης Τάξης Δικαστηρίων, το οποίο είναι αρμόδιο για την ασφαλή μεταγωγή, από και προς τα καταστήματα κράτησης που λειτουργούν στο νομό Θεσσαλονίκης, των κρατουμένων οι οποίοι προορίζονται ή προέρχονται από εκτός ορίων του νομού αυτού καταστήματα κράτησης, δικαστήρια και θεραπευτικά ιδρύματα, καθώς και για τη μεταγωγή κρατουμένων των οποίων έχει αποφασισθεί η έκδοση, από τον Αερολιμένα Θεσσαλονίκης προς τα καταστήματα κράτησης ή Αρχές της χώρας και αντίστροφα, από τις οποίες παραλαμβάνονται και προς τις οποίες προορίζονται ανάλογα. Επίσης, είναι αρμόδιο για την τήρηση της τάξης στους χώρους των δικαστηρίων, που λειτουργούν στο νομό Θεσσαλονίκης, ενισχυόμενο σε εξαιρετικές περιπτώσεις από δυνάμεις της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (Υ.ΜΕ.Τ.), κατόπιν διαταγής του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης.

β. Στο Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας της Υπηρεσίας, την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως.

8. Στα κρατητήρια της Υπηρεσίας της προηγούμενης παραγράφου δύνανται να φυλάσσονται και κρατούμενοι άλλων Υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Θ., κατόπιν έγκρισης του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης.

9. Το Κεντρικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης είναι Υπηρεσία επιπέδου Υποδιεύθυνσης και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ/τος 584/1985 (Α΄ 204), όπως αυτές ισχύουν.


Άρθρο 62
Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης

1. Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης εδρεύει στο δήμο Ευόσμου και ασκεί στην περιοχή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης τις αρμοδιότητες της αστυνομίας τροχαίας, με εξαίρεση την περιοχή της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης (Δ.Α.Κ.Α.Θ.). Στη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης λειτουργούν οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α.  Επιτελείο,
β. Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης,
γ. Τμήμα Τροχαίας Θέρμης,
δ. Τμήμα Τροχαίας Χαλκηδόνος,
ε. Τμήμα Τροχαίας Ασπροβάλτας,
στ. Τμήμα Τροχαίας Λητής και
ζ. Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Θεσσαλονίκης.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων ε΄ έως και ζ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η τοπική κοινότητα Ασπροβάλτας της δημοτικής ενότητας Αγίου Γεωργίου του δήμου Βόλβης, η τοπική κοινότητα Λητής της δημοτικής ενότητας Μυγδονίας του δήμου Ωραιοκάστρου και ο Σταθμός Διοδίων Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.

3. Ως προς τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 27. 


Άρθρο 63
Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης

1.    Η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης εδρεύει στο δήμο Θεσσαλονίκης και συγκροτείται από τις κατωτέρω Υπηρεσίες:

α. Επιτελείο,
β. Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (Υ.ΜΕ.Τ.) και
γ. Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.).

2. Ως προς τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 28 με τις ακόλουθες εξαιρέσεις:

α. η Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης διαρθρώνεται εσωτερικά σε δύο (2) Τμήματα Μέτρων Τάξης (Τ.ΜΕ.Τ.) και

β. η Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης διαρθρώνεται εσωτερικά σε δύο (2) Τμήματα Αποκατάστασης Τάξης (Τ.Α.Τ.).


Άρθρο 64
Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης

1. Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης εδρεύει στο δήμο Θεσσαλονίκης και έχει ως αποστολή τη συνεχή περιπολία και την άμεση επέμβαση στα συμβάντα αστυνομικής φύσεως για την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης, την άμεση και συνεχή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς και την παροχή ειδικής υποστήριξης στις λοιπές Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης διαρθρώνεται ως ακολούθως:

α. Α΄ Τμήμα  Άμεσης Επέμβασης,
β. Β΄ Τμήμα  Άμεσης Επέμβασης,
γ. Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και
δ. Κέντρο Επιχειρήσεων.

2. Το Α΄ Τμήμα Άμεσης Επέμβασης εκπληρώνει την αποστολή του μέσω της επιχειρησιακής δράσης των πληρωμάτων των περιπολικών οχημάτων και η εδαφική δικαιοδοσία του εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

3. Το Β΄ Τμήμα Άμεσης Επέμβασης εκπληρώνει την αποστολή του μέσω της επιχειρησιακής δράσης των σταθμών της Ομάδας “Ζ” και των Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) και η εδαφική δικαιοδοσία του εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

4. Η σύνθεση των πληρωμάτων των Α΄ και Β΄ Τμημάτων Άμεσης Επέμβασης, ο καθορισμός των ειδικότερων τομέων δράσης αυτών, καθώς και ειδικότερα ζητήματα επιχειρησιακής τακτικής και δράσης, εποπτείας και ελέγχου του προσωπικού τους ρυθμίζονται με τον Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας των Υπηρεσιών Άμεσης Δράσης, της παραγράφου 4 του άρθρου 29.

5. Το Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης, διαρθρώνεται στα ακόλουθα Γραφεία:
α. Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης και
β. Γραφείο Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης.

6. Οι αρμοδιότητες των Γραφείων της προηγούμενης παραγράφου είναι όμοιες με εκείνες των αντίστοιχων Τμημάτων της παραγράφου 5 του άρθρου 29.

7. Το Κέντρο Επιχειρήσεων λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος και οι αρμοδιότητες του είναι όμοιες με εκείνες του Κέντρου Επιχειρήσεων της παραγράφου 6 του άρθρου 29.
Άρθρο 65
Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης

1. Η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης (Δ.Α.Κ.Α.Θ.) έχει έδρα στο χώρο των εγκαταστάσεων του Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, ασκεί στην περιοχή δικαιοδοσίας της το σύνολο των αστυνομικών αρμοδιοτήτων, όπως αυτές καθορίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4249/2014 και διαρθρώνεται ως ακολούθως:

α. Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης,
β. Τμήμα Αστυνόμευσης,
γ. Τμήμα Ασφάλειας και
δ. Τμήμα Τροχαίας.

2. Ως προς τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες των Τμημάτων της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 30.


Άρθρο 66
Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης

1.    Η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ασκεί στην περιοχή δικαιοδοσίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης τις αρμοδιότητες επί θεμάτων αλλοδαπών και αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:

α. Τμήμα Αλλοδαπών,
β. Τμήμα Επιστροφών,
γ. Τμήμα Διαχείρισης  Μετανάστευσης και
δ. Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών.

2.    Ως προς τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες των Τμημάτων Αλλοδαπών, Διαχείρισης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Λειτουργιών εφαρμόζονται ανάλογα οι αντίστοιχες διατάξεις των παραγράφων 2, 5 και 6 του άρθρου 31.

3.    Το Τμήμα Επιστροφών Θεσσαλονίκης έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α. την έκδοση και καταχώριση των αποφάσεων επιστροφής ή απέλασης, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,
β. τη συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς κυβερνητικού ή μη χαρακτήρα σε θέματα αρμοδιότητάς του,
γ. την απελευθέρωση των κρατουμένων αλλοδαπών για τους οποίους έχει εκδοθεί σχετική απόφαση, με οικειοθελή προθεσμία αναχώρησης,
δ. την παραλαβή της σχετικής αλληλογραφίας που αφορά σε αλλοδαπούς υπηκόους μετά την απόλυσή τους από τα καταστήματα κράτησης προς ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας. Η παραλαβή αυτών από τα καταστήματα κράτησης θα πραγματοποιείται από Υπηρεσία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, η οποία θα ορίζεται με απόφαση του Διευθυντή αυτής,
ε. την κατανομή των κρατουμένων στους χώρους κράτησης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, ανάλογα με την χωρητικότητά τους και τη μέριμνα για την εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών αξιοπρεπούς κράτησης,
στ. την επικοινωνία και συνεργασία με τα Διοικητικά Πρωτοδικεία, σε θέματα αλλοδαπών κοινής αρμοδιότητας,
ζ. την ενημέρωση των μη νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας,
η. τη συνεργασία με τις Αρχές των τρίτων χωρών στον τομέα της αναγνώρισης και ταυτοποίησης της υπηκοότητας και των στοιχείων ταυτότητας των αλλοδαπών πολιτών,
θ. τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με σκοπό την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων,
ι. τη συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες και όργανα για την παραλαβή των κατά τόπο κρατουμένων προς επιστροφή αλλοδαπών, προς ταυτοποίηση και εκτέλεση της απομάκρυνσής τους,
ια. την εκδήλωση των απαραίτητων ενεργειών για την παράδοση των κρατουμένων αλλοδαπών, μέσω του Γραφείου Φρουράς Κρατητηρίων του Τμήματος Εσωτερικών Λειτουργιών, στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταγωγών προς εκτέλεση της διαταχθείσας επιστροφής και τη συνεργασία με την προαναφερθείσα Υπηρεσία για το συντονισμό και το χειρισμό θεμάτων κοινής αρμοδιότητας,
ιβ. την εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών (Ε.Κ.Α.Ν.Α.) των αλλοδαπών σε βάρος των οποίων διατάσσεται η επιστροφή τους στη χώρα προέλευσης ή διέλευσης ή σε τρίτη χώρα της επιλογής τους,
ιγ. την έκδοση των σχετικών αποφάσεων επί αιτημάτων εγγραφής και διαγραφής από τον Ε.Κ.ΑΝ.Α. και το S.I.S. και τη διεκπεραίωση αυτών,
ιδ. την έκδοση της απόφασης κράτησης των αλλοδαπών υπηκόων που αιτούνται διεθνή προστασία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 του Π.Δ. 113/2013 (Α΄ 146) και
ιε. την εκδήλωση οποιασδήποτε άλλης ενέργειας αρμοδιότητάς του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο  3 του άρθρου 31, για την αποτελεσματική λειτουργία του μηχανισμού επιστροφών στο επιχειρησιακό περιβάλλον.

4.    Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης υπάγονται διοικητικά τα ακόλουθα Τμήματα Αλλοδαπών, τα οποία εδρεύουν σε δήμο της περιοχής δικαιοδοσίας τους και έχουν τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες των αντίστοιχων Τμημάτων της παραγράφου 7 του άρθρου 31:

α. Τμήμα Αλλοδαπών Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπάγεται ο Σταθμός Ελέγχου Διαβατηρίων - Συναλλάγματος Λιμένος Θεσσαλονίκης, που εδρεύει σε χώρο των εγκαταστάσεων του Λιμένα Θεσσαλονίκης και είναι αρμόδιος για τον έλεγχο της νόμιμης διακίνησης ημεδαπών και αλλοδαπών και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας του εθνικού νομίσματος και συναλλάγματος στο σημείο εισόδου - εξόδου της περιοχής της έδρας τους και
β. Τμήμα Αλλοδαπών Δυτικής Θεσσαλονίκης.
5.    α. Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης λειτουργούν, επίσης τα ακόλουθα Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης, τα οποία εδρεύουν σε δήμο της περιοχής δικαιοδοσίας τους και υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

αα. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης,
ββ. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Θέρμης,
γγ. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Αγίου Αθανασίου και
δδ. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Μυγδονίας.

β. Για τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών της προηγούμενης περίπτωσης, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφοι 1, 3, 4, 5 και 6 και των άρθρων 5 έως 9, 13 και 14 του π.δ. 310/1998 (Α΄ 215), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 2622/1998 (Α΄ 138), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 78 παρ. 1 του ν. 2910/2001 (Α΄ 91) και συμπληρώθηκε με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 3181/2003 (Α΄ 218).

6.    Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης υπάγονται η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, καθώς και οι λοιπές αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης που χειρίζονται θέματα αλλοδαπών και προστασίας συνόρων, μόνον ως προς το ειδικό αυτό αντικείμενο.


Άρθρο 67
Σύσταση προσωρινών Υπηρεσιών

1.    Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης συνιστώνται οι εξής προσωρινές Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
β. Αστυνομικό Τμήμα Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
γ. Τμήμα Ασφάλειας Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

2.    Οι Υπηρεσίες της προηγούμενης παραγράφου εδρεύουν στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και η τοπική τους αρμοδιότητα εκτείνεται στο χώρο της Έκθεσης. Λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της Έκθεσης και η ακριβής ημερομηνία έναρξης και λήξης της λειτουργίας τους ορίζεται με διαταγή του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης.

3.    Ως προς τη διάρθρωση του Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφάλειας Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εφαρμόζονται ανάλογα οι αντίστοιχες διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 25 και του άρθρου 18. Για τα θέματα της ειδικής αρμοδιότητάς του το ως άνω Τμήμα Ασφάλειας εποπτεύεται από τη Διεύθυνση  Ασφάλειας Θεσσαλονίκης

4.    Στην Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης λειτουργεί Γραφείο Γραμματείας, το οποίο είναι αρμόδιο για την γραμματειακή της εξυπηρέτηση.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Γενική  Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 

Άρθρο 68
Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:
   
α. Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής,
β. Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής,
γ. Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής,
δ. Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων Κομοτηνής,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Αρριανών,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Σαπών,
η. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και
θ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Ξυλαγανής, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Μαρωνείας του δήμου Μαρωνείας - Σαπών και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σαπών και

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Οργάνης, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Οργάνης του δήμου Αρριανών και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αρριανών.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων ζ΄ και η΄, των οποίων ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Σαπών του δήμου Μαρωνείας -  Σαπών και της περίπτωσης θ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Ιάσμου του δήμου Ιάσμου.






Άρθρο 69
Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης,
β. Αστυνομικό Τμήμα Αλεξανδρούπολης,
γ. Τμήμα Τροχαίας Αλεξανδρούπολης,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Σαμοθράκης,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Σουφλίου,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Φερών,
ζ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών,
η. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου,
θ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού και
ι. Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Αλεξανδρούπολης του δήμου Αλεξανδρούπολης και υπάγεται διοικητικά στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης και

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Μικρού Δερείου, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Ορφέα του δήμου Σουφλίου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σουφλίου.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων στ΄ και ζ΄, των οποίων ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης, των περιπτώσεων η΄ και θ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Σουφλίου και Τυχερού του δήμου Σουφλίου, αντίστοιχα και της περίπτωσης ι΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται ο χώρος των εγκαταστάσεων του σημείου εισόδου – εξόδου Κήπων.


Άρθρο 70
Διεύθυνση Αστυνομίας Βορείου Έβρου

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Βορείου Έβρου λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση  Ασφάλειας Ορεστιάδας,
β. Αστυνομικό Τμήμα Ορεστιάδας,
γ. Τμήμα Τροχαίας Ορεστιάδας,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Διδυμοτείχου,
ε. Τμήμα Ασφάλειας Διδυμοτείχου,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Τριγώνου,
ζ. Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Ορμενίου,
η. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας,
θ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου,
ι. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου,
ια. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μεταξάδων και
ιβ. Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Ορεστιάδας.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Καστανεών, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Βύσσας του δήμου Ορεστιάδας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ορεστιάδας.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων στ΄ και ζ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Τριγώνου του δήμου Ορεστιάδας και ο χώρος των εγκαταστάσεων του σημείου εισόδου – εξόδου Ορμενίου, αντίστοιχα και των περιπτώσεων ι΄ και ια΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Κυπρίνου του δήμου Ορεστιάδας και η δημοτική ενότητα Μεταξάδων του δήμου Διδυμοτείχου, αντίστοιχα.


Άρθρο 71
Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης,
β. Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης,
γ. Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Αβδήρων,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Τοπείρου,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Σταυρούπολης,
ζ.  Αστυνομικό Τμήμα Εχίνου,
η. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κοτύλης και
θ. Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Ξάνθης.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Μύκης, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Μύκης του δήμου Μύκης και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Εχίνου.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων στ΄, ζ΄ και η΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Σταυρούπολης του δήμου Ξάνθης, η τοπική κοινότητα Εχίνου της δημοτικής ενότητας Μύκης και η δημοτική ενότητα Κοτύλης του δήμου Μύκης, αντίστοιχα.

Άρθρο 72
Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Δράμας,
β. Τμήμα Ασφάλειας Δράμας,
γ. Τμήμα Τροχαίας Δράμας,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Προσοτσάνης,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Δοξάτου,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Κάτω Νευροκοπίου,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Παρανεστίου,
η. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Νευροκοπίου,
θ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου και
ι. Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Δράμας.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος.


Άρθρο 73
Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Καβάλας,
β. Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας,
γ. Τμήμα Τροχαίας Καβάλας,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Καβάλας,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Νέστου,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Θάσου,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Παγγαίου και
η. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Κρηνίδων, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Φιλίππων του δήμου Καβάλας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Καβάλας,

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Λιμεναρίων Θάσου, ο οποίος εδρεύει στο δήμο Θάσου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Θάσου,

γ. ο Αστυνομικός Σταθμός Νέας Περάμου, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Ελευθερών του δήμου Παγγαίου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Παγγαίου και

δ. ο Αστυνομικός Σταθμός Ορφανίου, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Ορφανού του δήμου Παγγαίου και  υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Παγγαίου.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Γενική  Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

Άρθρο 74
Διεύθυνση Αστυνομίας Κιλκίς

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κιλκίς λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Κιλκίς,
β. Τμήμα Ασφάλειας Κιλκίς,
γ. Τμήμα Τροχαίας Κιλκίς,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Παιονίας,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Γουμένισσας,
στ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δοϊράνης,
ζ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Παιονίας,
η. Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Ευζώνων και
θ. Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Δοϊράνης.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην των περιπτώσεων ε΄ και στ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Γουμένισσας  του δήμου Παιονίας και η δημοτική ενότητα Δοϊράνης του δήμου Κιλκίς, αντίστοιχα και των περιπτώσεων η΄ και θ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι χώροι των εγκαταστάσεων των σημείων εισόδου – εξόδου Ευζώνων και Δοϊράνης, αντίστοιχα.


Άρθρο 75
Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών,
β. Αστυνομικό Τμήμα Σερρών,
γ. Τμήμα Τροχαίας Σερρών,
δ. Τμήμα Μεταγωγών - Δικαστηρίων Σερρών,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Βισαλτίας,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ζίχνης,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Αμφίπολης,
η. Αστυνομικό Τμήμα Ηράκλειας,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Εμμανουήλ Παππά,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Ποροΐων,
ια. Αστυνομικό Τμήμα Σιδηροκάστρου,
ιβ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Προμαχώνος και
ιγ. Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνος.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην των περιπτώσεων ι΄ έως και ιγ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Κερκίνης, Σιδηροκάστρου και Προμαχώνος του δήμου Σιντικής και ο χώρος των εγκαταστάσεων του σημείου εισόδου – εξόδου Προμαχώνος, αντίστοιχα.


Άρθρο 76
Διεύθυνση Αστυνομίας Πέλλας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πέλλας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Έδεσσας,
β. Τμήμα Ασφάλειας Έδεσσας,
γ. Τμήμα Τροχαίας Έδεσσας,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Πέλλας,
ε. Τμήμα Ασφάλειας Πέλλας,
στ. Τμήμα Τροχαίας Πέλλας,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Αλμωπίας,
η. Αστυνομικό Τμήμα Σκύδρας και
θ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Αριδαίας.   
                 
2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί ο Αστυνομικός Σταθμός Άρνισσας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Βεγορίτιδας του δήμου Έδεσσας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Έδεσσας.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην της περίπτωσης θ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Αριδαίας του δήμου Αλμωπίας.

Άρθρο 77
Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Βέροιας,
β. Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας,
γ. Τμήμα Τροχαίας Βέροιας,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Αλεξάνδρειας,
στ. Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας και
ζ. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Ημαθίας.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Πλατέος, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Πλατέος του δήμου Αλεξάνδρειας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αλεξάνδρειας.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην της περίπτωσης ζ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Βέροιας του δήμου Βέροιας.


Άρθρο 78
Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης,
β. Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης,
γ. Τμήμα Τροχαίας Κατερίνης,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Δίου – Ολύμπου,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Πύδνας – Κολινδρού,
στ. Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Πιερίας και
ζ. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Πιερίας.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην των περιπτώσεων στ΄ και ζ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται ο Σταθμός Διοδίων Λεπτοκαρυάς και η δημοτική ενότητα Ανατολικού Ολύμπου του δήμου Δίου – Ολύμπου, αντίστοιχα.




Άρθρο 79
Διεύθυνση Αστυνομίας  Χαλκιδικής

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου,
β. Τμήμα Ασφάλειας Πολυγύρου,
γ. Τμήμα Τροχαίας Πολυγύρου,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Αριστοτέλη,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Σιθωνίας,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Μουδανιών,
η. Τμήμα Τροχαίας Μουδανιών,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Καλλικράτειας,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Όρους και
ια. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Χαλκιδικής.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Αρναίας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Αρναίας του δήμου Αριστοτέλη και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αριστοτέλη,

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Ουρανούπολης, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Σταγίρων – Ακάνθου του δήμου Αριστοτέλη και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αριστοτέλη και

γ. οι Αστυνομικοί Σταθμοί Χιλανδαρίου, Βατοπεδίου, Μεγίστης Λαύρας, Ζωγράφου, Αγίου Παντελεήμονος, Φραγκοκάστρου, Καραουλίου, Δάφνης και Αγίας Άννης υπάγονται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Όρους. Οι Αστυνομικοί Σταθμοί Χιλανδαρίου, Βατοπεδίου, Μεγίστης Λαύρας, Ζωγράφου και Αγίου Παντελεήμονος εδρεύουν στις αντίστοιχες μονές του Αγίου Όρους, ενώ οι Αστυνομικοί Σταθμοί Φραγκοκάστρου, Καραουλίου, Δάφνης και Αγίας Άννης εδρεύουν στις θέσεις Φραγκοκάστρου, Καραουλίου και Δάφνης και στη Σκήτη Αγίας Άννης του Αγίου Όρους, αντίστοιχα.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην των περιπτώσεων ζ΄ και η΄, των οποίων ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Μουδανιών του δήμου Νέας Προποντίδας, της περίπτωσης θ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Καλλικράτειας του ιδίου ως άνω δήμου και των περιπτώσεων ι΄ και ια΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται ο οικισμός Καρυές του Αγίου Όρους και η δημοτική ενότητα Ορμυλίας του δήμου Πολυγύρου, αντίστοιχα.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Γενική  Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας

Άρθρο 80
Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:
α. Αστυνομικό Τμήμα Κοζάνης,
β. Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης,
γ. Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Εορδαίας,
ε. Τμήμα Ασφάλειας Εορδαίας,
στ. Τμήμα Τροχαίας Εορδαίας,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Σερβίων – Βελβεντού,
η. Αστυνομικό Τμήμα Βοΐου,
θ. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Βοΐου και
ι. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Πτολεμαΐδας.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην της περίπτωσης ι΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Πτολεμαΐδας του δήμου Νέας Εορδαίας.


Άρθρο 81
Διεύθυνση Αστυνομίας Γρεβενών

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Γρεβενών λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Γρεβενών,
β. Τμήμα Ασφάλειας Γρεβενών,
γ. Τμήμα Τροχαίας Γρεβενών,
δ. Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων Γρεβενών,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Δεσκάτης και
στ. Αστυνομικό Τμήμα Πολυνερίου.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην της περίπτωσης στ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Θεόδωρου Ζιάκα του δήμου Γρεβενών.



Άρθρο 82
Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς

 1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση  Ασφάλειας Καστοριάς,
β. Αστυνομικό Τμήμα Καστοριάς,
γ. Τμήμα Τροχαίας Καστοριάς,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Ορεστίδος,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Νεστορίου,
στ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Νεστορίου,
ζ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κορεστίων και
η.. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην των περιπτώσεων ζ΄ και η΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Κορεστίων και Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς, αντίστοιχα.


Άρθρο 83
Διεύθυνση Αστυνομίας Φλώρινας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Φλώρινας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Φλώρινας,
β. Τμήμα Ασφάλειας Φλώρινας,
γ. Τμήμα Τροχαίας Φλώρινας,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Αμυνταίου,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Πρεσπών,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Βεύης,
ζ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών,
η. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής,
θ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Κλεινών,
ι. Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Νίκης και
ια. Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην της περίπτωσης στ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Μελίτης του δήμου Φλώρινας και των περιπτώσεων η΄ έως και ια΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Κρυσταλλοπηγής του δήμου Πρεσπών, η δημοτική ενότητα Κάτω Κλεινών του δήμου Φλώρινας και οι χώροι των εγκαταστάσεων των σημείων εισόδου – εξόδου Νίκης και Κρυσταλλοπηγής, αντίστοιχα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
Γενική  Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου

Άρθρο 84
Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων,
β. Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων,
γ. Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων,
δ. Τμήμα Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων,
ε. Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων Ιωαννίνων,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Δωδώνης,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας,
η. Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Ζαγορίου,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Μετσόβου,
ια. Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας,
ιβ. Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων,
ιγ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας,
ιδ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης  Μαστοροχωρίων,
ιε. Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου,
ιστ. Β΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου,
ιζ. Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Μέρτζανης και
ιη. Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς.

2.Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Ιωαννίνων, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην της περίπτωσης ιδ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Μαστοροχωρίων του δήμου Κόνιτσας, των περιπτώσεων ιε΄ και ιστ΄, των οποίως ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Δελβινακίου του δήμου Πωγωνίου και των περιπτώσεων ιζ΄ και ιη΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι χώροι των εγκαταστάσεων των σημείων εισόδου – εξόδου Μέρτζανης και Κακαβιάς, αντίστοιχα. 


Άρθρο 85
Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Άρτας,
β. Τμήμα Ασφάλειας Άρτας,
γ. Τμήμα Τροχαίας Άρτας,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Γεωργίου Καραϊσκάκη,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Κεντρικών Τζουμέρκων και
στ. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Άρτας.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος.


Άρθρο 86
Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας,
β. Αστυνομικό Τμήμα Ηγουμενίτσας,
γ. Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς,
στ. Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Ηγουμενίτσας,
ζ. Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Σαγιάδας,
η. Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών και
θ. Β΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Μαργαριτίου, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Μαργαριτίου του δήμου Ηγουμενίτσας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ηγουμενίτσας,

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Πέρδικας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Πέρδικας του δήμου Ηγουμενίτσας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ηγουμενίτσας και

γ. ο Αστυνομικός Σταθμός Συβότων (Π.Χ.Δ.), ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Συβότων του δήμου Ηγουμενίτσας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ηγουμενίτσας.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην των περιπτώσεων ε΄ και ζ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Παραμυθιάς του δήμου Σουλίου και  η δημοτική ενότητα Σαγιάδας του δήμου Φιλιατών, αντίστοιχα. 
Άρθρο 87
Διεύθυνση Αστυνομίας Πρεβέζης

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πρεβέζης λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας,
β. Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας,
γ. Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας,
δ. Αστυνομικό Τμήμα  Φαναρίου,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού και
στ. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Πρέβεζας.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Θεσπρωτικού, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Θεσπρωτικού του δήμου Ζηρού και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού,

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Λούρου, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Λούρου του δήμου Πρέβεζας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας και

γ. ο Αστυνομικός Σταθμός Πάργας, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Φαναρίου.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην της περίπτωσης δ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Φαναρίου του δήμου Πάργας.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
Γενική  Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας

 Άρθρο 88
Διεύθυνση Αστυνομίας Λαρίσης

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λαρίσης λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση  Ασφάλειας Λάρισας,
β. Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας,
γ. Τμήμα Τροχαίας Λάρισας,
δ. Τμήμα Άμεσης Δράσης Λάρισας,
ε. Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων Λάρισας,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Κιλελέρ,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας,
η. Αστυνομικό Τμήμα Αγιάς,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων,
ια. Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών και
ιβ. Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Λάρισας.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Λιβαδίου, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Λιβαδίου του δήμου Ελασσόνας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην της περίπτωσης ιβ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Αμπελακίων του δήμου Τεμπών.


Άρθρο 89
Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσης

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσης λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Καρδίτσας,
β. Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας,
γ. Τμήμα Τροχαίας Καρδίτσας,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Πλαστήρα,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Σοφάδων,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Παλαμά και
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Μουζακίου.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην της περίπτωσης δ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Πλαστήρα του δήμου Λίμνης Πλαστήρα.


Άρθρο 90
Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου,
β. Αστυνομικό Τμήμα Βόλου,
γ. Τμήμα Τροχαίας Βόλου,
δ. Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Μαγνησίας,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Βορείου Πηλίου,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Ρήγα Φεραίου,
η. Αστυνομικό Τμήμα Νοτίου Πηλίου,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου και
ι. Αστυνομικό Τμήμα Σκοπέλου.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Βόλου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου,

β. ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Σκιάθου (Π.Χ.Δ.), ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου,

γ. ο Αστυνομικός Σταθμός Ζαγοράς, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Ζαγοράς του δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Βορείου Πηλίου και

δ. ο Αστυνομικός Σταθμός Αλοννήσου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σκοπέλου.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην των περιπτώσεων δ΄ και ε΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Αλμυρού του δήμου Αλμυρού και η δημοτική ενότητα Ιωλκού του δήμου Βόλου, αντίστοιχα.


Άρθρο 91
Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων

1.Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Τρικάλων,
β. Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων,
γ. Τμήμα Τροχαίας Τρικάλων,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Καλαμπάκας,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Πύλης και
στ. Αστυνομικό Τμήμα Φαρκαδόνας.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
Γενική  Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου

Άρθρο 92
Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:
α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης,
β. Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης,
γ. Τμήμα Τροχαίας Μυτιλήνης,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Πλωμαρίου,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Γέρας,
η. Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας,
θ. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέσβου και
ι. Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Λέσβου.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Πολιχνίτου, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Πολιχνίτου του δήμου Λέσβου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής,

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Μανταμάδου, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Μανταμάδου του δήμου Λέσβου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής,

γ. ο Αστυνομικός Σταθμός Ερεσού - Αντίσσης, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Ερεσού-Αντίσσης του δήμου Λέσβου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής,

δ. ο Αστυνομικός Σταθμός Μήθυμνας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Μήθυμνας του δήμου Λέσβου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής και

ε. ο Αστυνομικός Σταθμός Αγίου Ευστρατίου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας.

3. Έδρα των Υπηρεσιών των περιπτώσεων α΄, β΄, γ΄, θ΄ και ι΄ της παραγράφου 1 ορίζεται η δημοτική ενότητα Μυτιλήνης του δήμου Λέσβου, των περιπτώσεων δ΄, ε΄, στ΄ και ζ΄ οι δημοτικές ενότητες Αγίας Παρασκευής, Καλονής, Πλωμαρίου και Γέρας του δήμου Λέσβου, αντίστοιχα και της περίπτωσης η΄ η δημοτική ενότητα Μύρινας του δήμου Λήμνου. 
Άρθρο 93
Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σάμου,
β. Αστυνομικό Τμήμα Σάμου,
γ. Τμήμα Τροχαίας Σάμου,
δ. Αστυνομικό Τμήμα  Πυθαγορείου,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Καρλοβασίου,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Μαραθόκαμπου,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Κηρύκου και
η. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Σάμου.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Αγαθονησίου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Πυθαγορίου,

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Ευδήλου, ο οποίος εδρεύει στην δημοτική ενότητα Ευδήλου του δήμου Ικαρίας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Κηρύκου και

γ. ο Αστυνομικός Σταθμός Φούρνων – Κορσεών, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Κηρύκου.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην των περιπτώσεων δ΄ έως ζ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Πυθαγορείου, Καρλοβασίων, Μαραθόκαμπου του δήμου Σάμου και η δημοτική ενότητα Αγίου Κηρύκου του δήμου Ικαρίας, αντίστοιχα.


Άρθρο 94
Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χίου,
β. Αστυνομικό Τμήμα Χίου,
γ. Τμήμα Τροχαίας Χίου,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Μαστιχοχωρίων,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλων και
στ. Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Χίου.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Αμανής, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Αμανής του δήμου Χίου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλων και

β. οι Αστυνομικοί Σταθμοί Οινουσσών και Ψαρών, οι οποίοι εδρεύουν στους ομώνυμους δήμους, αντίστοιχα και υπάγονται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Χίου.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος, πλην των περιπτώσεων δ΄ και ε΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Μαστιχοχωρίων και Καρδαμύλων του δήμου Χίου, αντίστοιχα.


ΤΜΗΜΑ ΤΡΙΤΟ
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΟΜΩΝ - ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Άρθρο 95
Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών

Οι Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών διαρθρώνονται στα ακόλουθα Τμήματα:

α.  Τμήμα Ασφάλειας, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες της δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, με την επιφύλαξη των διατάξεων του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 97. Στο Τμήμα αυτό λειτουργεί Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, το οποίο ασκεί εντός της τοπικής αρμοδιότητας της οικείας Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας τις αρμοδιότητες της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 7.

β. Τμήμα Αλλοδαπών, το οποίο  είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της νόμιμης παραμονής και εργασίας των αλλοδαπών στην περιοχή δικαιοδοσίας της οικείας Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς, το χειρισμό των θεμάτων των σχετικών με την έκδοση διοικητικών πράξεων και μέτρων που αφορούν σε αλλοδαπούς, καθώς και για το χειρισμό θεμάτων πολιτικού ασύλου και προσφύγων και την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Επίσης, είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της νόμιμης διακίνησης ημεδαπών και αλλοδαπών και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας του εθνικού νομίσματος και συναλλάγματος, εφόσον στην περιοχή της Υποδιεύθυνσης βρίσκεται σημείο εισόδου και εξόδου από τη χώρα.

γ. Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες της υποπερίπτωσης αα΄ της περίπτωσης γ΄ του άρθρου 5.

δ. Στο Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας της  οικείας Υποδιεύθυνσης, την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως. Επίσης, είναι αρμόδιο για την έκδοση των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της περιοχής δικαιοδοσίας της οικείας Υποδιεύθυνσης.


Άρθρο   96
Τμήματα Ασφάλειας Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών

Τα Τμήματα Ασφάλειας των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών διαρθρώνονται στα ακόλουθα Γραφεία:

α. Γραφείο Ασφάλειας, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες της δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, με την επιφύλαξη των διατάξεων του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 97. Το Γραφείο αυτό είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της νόμιμης παραμονής και εργασίας των αλλοδαπών στην περιοχή δικαιοδοσίας του οικείου Τμήματος, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς, το χειρισμό των θεμάτων των σχετικών με την έκδοση διοικητικών πράξεων και μέτρων που αφορούν σε αλλοδαπούς, καθώς και για το χειρισμό θεμάτων πολιτικού ασύλου και προσφύγων και την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Επίσης, είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της νόμιμης διακίνησης ημεδαπών και αλλοδαπών και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας του εθνικού νομίσματος και συναλλάγματος, εφόσον στην περιοχή του Τμήματος βρίσκεται σημείο εισόδου και εξόδου από τη χώρα.

β. Γραφείο Δίωξης Ναρκωτικών, το οποίο ασκεί τις  αρμοδιότητες της υποπερίπτωσης αα΄ της περίπτωσης γ΄ του άρθρου 5.

γ. Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, το οποίο ασκεί εντός της τοπικής αρμοδιότητας του οικείου Τμήματος τις αρμοδιότητες της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 7.

δ. Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου για Τμήματα Ασφάλειας που λειτουργούν εκτός της έδρας των Διευθύνσεων Αστυνομίας και εφόσον εκεί υπάρχει έδρα Πρωτοδικείου. Το Γραφείο αυτό ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τα άρθρα 6 παρ. 1 περιπτ. α΄, ε΄ και ζ΄ και 7 παρ. 1 περιπτ. α΄ και δ΄ του π. δ/τος 342/1977 (Α΄- 109).

ε.  Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας του οικείου Τμήματος, την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως. Επίσης, είναι αρμόδιο για την έκδοση των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της περιοχής δικαιοδοσίας του οικείου Τμήματος.


Άρθρο  97
Αστυνομικά Τμήματα Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών

1. Τα Αστυνομικά Τμήματα των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών διαρθρώνονται στα ακόλουθα Γραφεία:

α. Γραφείο Γενικής Αστυνόμευσης, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης και πολιτικής κινητοποίησης και εκτελεί τις εργασίες εξυπηρέτησης άλλων Υπουργείων και κρατικών φορέων, που έχουν ανατεθεί στην Ελληνική Αστυνομία με ειδικούς νόμους. Επιπλέον, χειρίζεται τις υποθέσεις των εγκλημάτων κατά της ζωής των άρθρων 301, 302 και 304Α,  Π.Κ., σωματικών  βλαβών των άρθρων 308, 308Α, 309, 310, 311, 313, 314 Π.Κ. και κατά της προσωπικής ελευθερίας των άρθρων 325, 328, 330, 331, 332, 333 και 334 Π.Κ. Επίσης, φροντίζει για την τοποθέτηση σκοπών σε πιθανούς στόχους εγκληματικών ενεργειών και είναι αρμόδιο για την τήρηση της τάξης στις συνεδριάσεις του τοπικού πταισματοδικείου, εφόσον λειτουργεί στην περιοχή δικαιοδοσίας του.

β. Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας του οικείου Τμήματος, την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως.

2. α. Αστυνομικά Τμήματα στην περιοχή δικαιοδοσίας των οποίων δεν εκτείνεται η τοπική αρμοδιότητα των Υπηρεσιών Ασφάλειας και Τροχαίας χαρακτηρίζονται ως Τμήματα γενικής αρμοδιότητας και διαρθρώνονται, επιπλέον, στα εξής Γραφεία:
αα. Γραφείο Ασφάλειας, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες των περιπτώσεων α΄, β΄ και δ΄ του άρθρου 96 και
ββ. Γραφείο Τροχαίας, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες των Γραφείων των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 98.

    β. Ο αριθμός των μελών του προσωπικού των Γραφείων Ασφάλειας και Τροχαίας καθορίζεται από τον οικείο  Διευθυντή Αστυνομίας, ο οποίος εγκρίνει και τις εσωτερικές μετακινήσεις του ως άνω προσωπικού, από και προς τα Γραφεία αυτά, ύστερα από γνώμη του Διοικητή της Υπηρεσίας. Το αστυνομικό προσωπικό που στελεχώνει τα εν λόγω Γραφεία εκτελεί αποκλειστικά τις αρμοδιότητες αυτών και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να διατεθεί για εκτέλεση άλλης υπηρεσίας, κατόπιν εγκρίσεως του οικείου Διευθυντή Αστυνομίας.

3. Σε Αστυνομικά Τμήματα γενικής αρμοδιότητας, εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέπουν ή το επιβάλλουν, κατά περίπτωση, δύναται, με διαταγή του οικείου Διευθυντή Αστυνομίας, να λειτουργεί ενιαίο Γραφείο Γενικής Αστυνόμευσης – Ασφάλειας, το οποίο ασκεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων των Γραφείων αυτών.

4. Στην εσωτερική διάρθρωση των Αστυνομικών Τμημάτων Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, Χαλκίδας, Ιτέας, Α΄ Πατρών, Μεσολογγίου, Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Λουτρακίου, Σπάρτης, Μολάων – Μονεμβασιάς, Γυθείου, Καλαμάτας, Πύλου – Νέστορος, Μυκόνου, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Θάσου, Βέροιας, Κατερίνης, Πολυγύρου, Άρτας, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας και Καλαμπάκας επιπλέον των Γραφείων της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 λειτουργεί και Γραφείο Τουρισμού, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες της περίπτωσης α΄ του άρθρου 101.

5. Στην εσωτερική διάρθρωση των Αστυνομικών Τμημάτων Αλιβερίου, Σερβίων – Βελβεντού, Δεσκάτης, Πολυνερίου, Τεμπών, Ελασσόνας, Τρικάλων και Καρδίτσας λειτουργεί και Γραφείο Διαχείρισης Μετανάστευσης, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες των διατάξεων του άρθρου 4 παράγραφοι 1, 3, 4, 5 και 6 του π.δ. 310/1998, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 του ν.2622/1998 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 78 παρ.1 του ν.2910/2001 και συμπληρώθηκε με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν.3181/2003 (Α΄218). Επίσης, στην εσωτερική διάρθρωση του Αστυνομικού Τμήματος Ποροΐων λειτουργεί Γραφείο Συνοριακής Φύλαξης, το οποίο ασκεί, αναλογικά, τις αρμοδιότητες του προηγούμενου εδαφίου.

6. Στα Αστυνομικά Τμήματα Σαμοθράκης, Σύμης, Μεγίστης, Καρπάθου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Κω, Θάσου, Παξών, Ιθάκης, Άνδρου, Θήρας, Μυκόνου, Πάρου, Νάξου, Μήλου, Ιητών, Κέας, Τήνου, Μύρινας, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αγίου Κηρύκου λειτουργεί και Γραφείο Διαβατηρίων, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες των περιπτώσεων α΄ έως και ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του π.δ. 126/2005.

7. Τα Αστυνομικά Τμήματα Αερολιμένων, ασκούν στην περιοχή δικαιοδοσίας τους το σύνολο των αστυνομικών αρμοδιοτήτων, όπως αυτές καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4249/214, μεταξύ των οποίων τον έλεγχο της νόμιμης διακίνησης ημεδαπών και αλλοδαπών και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας του εθνικού νομίσματος και συναλλάγματος. Η εσωτερική διάρθρωση των Αστυνομικών Τμημάτων Αερολιμένων, είναι αντίστοιχη εκείνης των Αστυνομικών Τμημάτων γενικής αρμοδιότητας.


Άρθρο   98
Τμήματα Τροχαίας Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών

1. Τα Τμήματα Τροχαίας των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών διαρθρώνονται στα ακόλουθα Γραφεία:
α. Γραφείο Τροχονομικής Αστυνόμευσης,
β. Γραφείο Ρύθμισης Κυκλοφορίας,
γ. Γραφείο Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων και
δ. Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης.

2. Η διάρθρωση και οι αρμοδιότητες των Γραφείων της προηγούμενης παραγράφου είναι όμοιες με εκείνες των αντίστοιχων Τμημάτων της παραγράφου 5 του άρθρου 27.

3. Ως προς τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες των Τμημάτων Τροχαίας Εθνικών Οδών Π.Α.Θ.Ε., Ανατολικής Πελοποννήσου, Κεντρικής Πελοποννήσου και Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης εφαρμόζονται, αναλόγως, τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 8 του άρθρου 27. 


Άρθρο   99
Τμήματα Άμεσης Δράσης Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών

1. Τα Τμήματα Άμεσης Δράσης των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών διαρθρώνονται στα ακόλουθα Γραφεία:

α. Γραφείο Άμεσης Επέμβασης, το οποίο έχει ως αποστολή τη διενέργεια, σε 24ωρη βάση, εποχούμενων περιπολιών και την άμεση επέμβαση στα συμβάντα αστυνομικής φύσεως για την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης, την άμεση και συνεχή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς και την παροχή ειδικής υποστήριξης σε άλλες αστυνομικές Υπηρεσίες της περιοχής εδαφικής δικαιοδοσίας της οικείας Διεύθυνσης Αστυνομίας. 

β. Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας του οικείου Τμήματος, την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως.

2. Ειδικότερα ζητήματα επιχειρησιακής τακτικής και δράσης, ρυθμίζονται με τον Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας των Υπηρεσιών Άμεσης Δράσης, της παραγράφου 4 του άρθρου 29.


Άρθρο   100
Τμήματα Διαβατηριακού Ελέγχου Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών

Τα Τμήματα Διαβατηριακού Ελέγχου είναι αρμόδια για τον έλεγχο της νόμιμης διακίνησης ημεδαπών και αλλοδαπών και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας του εθνικού νομίσματος και συναλλάγματος από το σημείο ή τα σημεία εισόδου – εξόδου από τη χώρα της περιοχής της έδρας τους και διαρθρώνονται στα ακόλουθα Γραφεία:

α. Γραφείο Ελέγχου Διαβατηρίων και Συναλλάγματος, το οποίο είναι αρμόδιο για τον διαβατηριακό και συναλλαγματικό έλεγχο.
β. Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας του οικείου Τμήματος, την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως.


Άρθρο   101
Τμήματα Τουριστικής Αστυνομίας Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών

Τα Τμήματα Τουριστικής Αστυνομίας των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών διαρθρώνονται στα ακόλουθα Γραφεία:
α. Γραφείο Τουρισμού, το οποίο είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των διατάξεων της τουριστικής νομοθεσίας και την εξυπηρέτηση των τουριστών. Επίσης, εκτελεί τα προγράμματα τουριστικής αστυνόμευσης, παρακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις που σχετίζονται με την τουριστική αστυνομία και συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

β. Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας του Τμήματος, την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως.


Άρθρο 102
Τμήματα Μεταγωγών – Δικαστηρίων Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών

Τα Τμήματα Μεταγωγών – Δικαστηρίων των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών διαρθρώνονται στα ακόλουθα Γραφεία:

α.  Γραφείο Μεταγωγών και Τήρησης Τάξης Δικαστηρίων, το οποίο είναι αρμόδιο για την ασφαλή μεταγωγή από και προς τα καταστήματα κράτησης των κρατουμένων οι οποίοι προορίζονται ή προέρχονται από εκτός ορίων των νομών καταστήματα κράτησης, δικαστήρια και θεραπευτικά ιδρύματα, την τήρηση της τάξης στους χώρους των δικαστηρίων που λειτουργούν στην έδρα τους, καθώς και για τη φρούρηση των καταδίκων και υποδίκων.

β. Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας τους, την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως.



Άρθρο  103
Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Διαχείρισης Μετανάστευσης

Τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Διαχείρισης Μετανάστευσης του παρόντος διατάγματος λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφοι 1, 3, 4, 5 και 6, και των άρθρων 5 έως 9, 13 και 14 του π.δ. 310/1998, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 2622/1998, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 78 παρ. 1 του ν. 2910/2001 και συμπληρώθηκε με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 3181/2003.


Άρθρο 104
Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.)  Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών ΓΕ.Π.Α.Δ. Κρήτης

1. Τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών της ΓΕ.Π.Α.Δ. Κρήτης έχουν ως αποστολή την πρόληψη και καταστολή του οργανωμένου και κοινού εγκλήματος, την αντιμετώπιση σοβαρών συμβάντων αστυνομικής αρμοδιότητας, την εξασφάλιση και διασφάλιση της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης και την ενίσχυση και παγίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την παροχή έννομης προστασίας σε αυτούς και ιδίως τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στα όπλα και τις εκρηκτικές ύλες και την καταπολέμηση των σχετικών με αυτά παρανόμων δραστηριοτήτων, τον έλεγχο και τη δίωξη της παράνομης παραγωγής, διακίνησης, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών και των συναφών με αυτά εγκλημάτων, την πρόληψη και καταστολή των εγκλημάτων της ζωοκλοπής και ζωοκτονίας και την αντιμετώπιση των σχετιζομένων με αυτά παράνομων δραστηριοτήτων, τη δίωξη του λαθρεμπορίου και της αρχαιοκαπηλίας, τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στην είσοδο, παραμονή και εργασία των αλλοδαπών στη χώρα, την περιφρούρηση της δημόσιας ειρήνης και της ευταξίας στην ύπαιθρο και την αντιμετώπιση αστυνομικής αρμοδιότητας συμβάντων, όπως περιπτώσεις έντονων τοπικών διενέξεων, απαγωγών προσώπων, ανθρωποκτονιών, ληστειών και εκβιάσεων, αναζητήσεων και συλλήψεων διωκομένων προσώπων, σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, εφόσον αυτό καθίσταται αναγκαίο και την προστασία συγκεκριμένων ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος. Τα Τμήματα αυτά διαρθρώνονται στα ακόλουθα Γραφεία:

α. Γραφείο Επιχειρήσεων, το οποίο στελεχώνεται με αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς και είναι αρμόδιο για την εντός των συνταγματικών και νομοθετικών πλαισίων πραγμάτωση της αποστολής της Υπηρεσίας, η οποία εκπληρώνεται με τους εξής, ιδίως, τρόπους:

αα. την ενέργεια προγραμματισμένων ή αιφνιδιαστικών ελέγχων και ερευνών επί οχημάτων, προσώπων, πραγμάτων, εγκαταστάσεων και χώρων,
ββ. τη συλλογή, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών,
γγ. την ενέργεια ενεδρών, κατοπτεύσεων και περιπολιών πεζών και εποχούμενων,
δδ. την αναζήτηση, εντοπισμό και σύλληψη δραστών και διωκομένων προσώπων, κατάσχεση προϊόντων και πειστηρίων εγκλημάτων και μέσων τέλεσης αυτών,
εε. Την επιτήρηση περιοχών, εγκαταστάσεων και χώρων καθώς και φρούρηση συγκεκριμένων ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος και
στστ. τη συνεργασία και σύμπραξη, με άλλες αστυνομικές Υπηρεσίες, κατά το σχεδιασμό και την εκτέλεση κοινών αστυνομικών επιχειρήσεων

β. Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας τους, την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως.

2. Πρόσωπα που για οποιαδήποτε νόμιμη αιτία συλλαμβάνονται καθώς και τα μέσα, τα προϊόντα και τα πειστήρια διάπραξης εγκλημάτων, τα οποία κατάσχονται στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων προσάγονται ή παραδίδονται, αντίστοιχα και κατά περίπτωση, στις οικείες και αρμόδιες κατά τόπον και καθ’ ύλη αστυνομικές Υπηρεσίες, για περαιτέρω ενέργειες. Στις ίδιες Υπηρεσίες παραδίδονται και τα δελτία βεβαίωσης παραβάσεων και συμβάντων. Κατ’ εξαίρεση δεν παραδίδονται στις ανωτέρω Υπηρεσίες οι πράξεις επιβολής προστίμων ή διοικητικών κυρώσεων, ο χειρισμός των οποίων ανήκει στην αρμοδιότητα των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Όλα τα αδικήματα και συμβάντα και τα συναφή προς αυτά περιστατικά καταχωρούνται στο Βιβλίο Αδικημάτων-Συμβάντων-Συστάσεων-Συλλήψεων και Παραπόνων ή και άλλα ειδικά βιβλία, τα οποία τηρούνται από το οικείο Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

3. Τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων δύνανται να ασκούν τις καθ’ ύλην αρμοδιότητές τους και σε περιοχή εκτός της εδαφικής τους δικαιοδοσίας, με διαταγή ή έγκριση κατά περίπτωση, του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης και εφόσον ειδικοί λόγοι επιβάλλουν τούτο.

4. Από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγονται οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των λοιπών αστυνομικών Υπηρεσιών, αναφορικά με τους τομείς της αποστολής των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων.

5. Για τα θέματα που αφορούν στις υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των άρθρων 74, 76 έως 79, 93 έως 96, 99, 101, 102, 107 έως 123, 125 και 133 του π.δ. 141/1991 (Α΄ 58).

6. Το προσωπικό που τοποθετείται στα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων δεν διατίθεται σε άλλα, ξένα προς την αποστολή της Υπηρεσίας του καθήκοντα, παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ύστερα από προηγούμενη διαταγή του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης.


Άρθρο 105
Αστυνομικοί Σταθμοί, Σταθμοί Τροχαίας και Σταθμοί Τουριστικής Αστυνομίας

1. Οι Αστυνομικοί Σταθμοί ασκούν στην περιοχή δικαιοδοσίας τους το σύνολο των αρμοδιοτήτων αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης. Εφόσον στην περιοχή τους δεν εκτείνεται η τοπική αρμοδιότητα Υπηρεσιών Ασφάλειας  και  Τροχαίας  ασκούν και τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών αυτών, με εξαίρεση το χειρισμό θεμάτων ασφάλειας σχετικών με την έκδοση διοικητικών πράξεων και μέτρων που αφορούν σε αλλοδαπούς, καθώς και θεμάτων πολιτικού ασύλου και προσφύγων και την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, αρμοδιότητες οι οποίες ασκούνται από τις προϊστάμενες αυτών Αστυνομικές Υπηρεσίες. 

2. Οι Σταθμοί Τροχαίας ασκούν στην περιοχή δικαιοδοσίας τους το σύνολο των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας τροχαίας, ενώ οι Σταθμοί Τουριστικής Αστυνομίας ασκούν στην περιοχή δικαιοδοσίας τους το σύνολο των αρμοδιοτήτων των Τμημάτων Τουριστικής Αστυνομίας του άρθρου 101.

3. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης και λήξης της λειτουργίας των Σταθμών Περιορισμένης Χρονικής Διάρκειας (Π.Χ.Δ.) του παρόντος διατάγματος, ορίζεται με διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από πρόταση του Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Αστυνομίας.


Άρθρο  106
Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών

Τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών λειτουργούν σε επίπεδο Αστυνομικού Σταθμού και σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 8038/23/22-ιγ΄ από 20.01.2015 κ.υ.α. «Ίδρυση και λειτουργία Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών» (Β΄ 118).


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ-ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο  107
Αρμοδιότητες  Διευθυντών Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας των Διευθύνσεων Ασφάλειας  Αττικής και Θεσσαλονίκης και των Διευθύνσεων Αστυνομίας

Οι Διευθυντές των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α. προγραμματίζουν και ελέγχουν τη δράση της Υπηρεσίας με τη βοήθεια των Υποδιευθυντών και των προϊσταμένων των Τμημάτων,
β. μεριμνούν ώστε η δράση των Τμημάτων να έχει κοινή κατεύθυνση,

γ. καθιερώνουν κριτήρια, με βάση τα οποία αξιολογείται η απόδοση των Τμημάτων της Υπηρεσίας τους, μεριμνούν για τη μέτρηση της απόδοσής τους, σε καθημερινή και μεγαλύτερων χρονικών περιόδων βάση, μελετούν και αξιολογούν τις σχετικές πληροφορίες και τέλος προβαίνουν στη διόρθωση των παρεκκλίσεων,

δ. τοποθετούν το προσωπικό σε θέσεις, ανάλογα με τις δυνατότητες και τα προσόντα του, φροντίζουν για την ορθολογική, δίκαιη και αντικειμενική κατανομή της υπηρεσίας και αναθέτουν με διαταγή τους καθήκοντα στους Υποδιευθυντές αυτών,

ε. φροντίζουν για τη διατήρηση σχέσεων καλής επικοινωνίας, συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ του προσωπικού καθώς και για τη διατήρηση της συνοχής της Υπηρεσίας,

στ. ενεργούν συγκεντρώσεις του προσωπικού, στο σύνολό του, ή κατά Τμήμα, δίδουν κατευθύνσεις και οδηγίες αναφορικά με την αποστολή και τη δράση της Υπηρεσίας, ελέγχουν την εμφάνιση και το κανονικό της στολής καθώς και την καθαριότητα και κατάσταση του οπλισμού και των λοιπών εφοδίων που κατέχει το προσωπικό και διατάσσουν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη συντήρησή του,

ζ. ελέγχουν ώστε να εφαρμόζεται με ακρίβεια η κανονιστική διαταγή που αφορά στον οπλισμό των αστυνομικών,

η. συγκεντρώνουν, μελετούν, αξιολογούν και εκμεταλλεύονται πληροφορίες σε θέματα ασφάλειας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις σχετικές διαταγές των προϊσταμένων τους, έναντι των οποίων ευθύνονται για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους από πλευράς ασφάλειας,

θ. σε περιπτώσεις σοβαρών αδικημάτων ή συμβάντων μεταβαίνουν αμέσως επιτόπου και, εφόσον ανήκουν στην αρμοδιότητά τους, επιλαμβάνονται προσωπικά για την αντιμετώπιση της κατάστασης, συντονίζουν τις αστυνομικές έρευνες και ενέργειες, επιμελούνται για την προανάκριση και αναφέρουν στην προϊσταμένη τους Υπηρεσία, διαφορετικά δίδουν κάθε δυνατή συνδρομή στην Υπηρεσία που επιλαμβάνεται,

ι. μεριμνούν συνεχώς για την επαγγελματική μόρφωση των υφισταμένων τους με θεωρητικές διδασκαλίες και πρακτικές ασκήσεις ειδικά σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις, έρευνες, συλλογή πληροφοριών, κατηγορίες και υποκατηγορίες των διαφόρων εγκληματιών, καθώς και για τους τρόπους και μεθόδους ενέργειας αυτών,

ια. λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας επίσημων προσώπων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαταγές και τις οδηγίες που δίδονται σε κάθε περίπτωση,

ιβ. παρακολουθούν τη δραστηριότητα των εξτρεμιστών και των οργανώσεών τους και προλαμβάνουν ή καταστέλλουν ενέργειές τους, που στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος,

ιγ.  μελετούν την εισερχόμενη αλληλογραφία, επισημαίνουν τα ιδιαίτερης σημασίας και επείγουσας φύσης έγγραφα, σημειώνουν σε αυτά τις τυχόν παρατηρήσεις και οδηγίες τους προς τα αρμόδια Τμήματα, ακολούθως παραδίδουν αυτά στο Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης για την περαιτέρω διαχείρισή τους και ελέγχουν για την έγκαιρη διεκπεραίωσή τους,

ιδ. είναι υπεύθυνοι για το περιεχόμενο κάθε εγγράφου που φέρει την υπογραφή τους, εκτός αν διαπιστώνεται ότι δεν τέθηκαν υπόψη τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία,

ιε. επιμελούνται για την καθαριότητα και την καλή εμφάνιση του οικήματος της Υπηρεσίας τους και προκαλούν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων συντήρησής του,

ιστ. προκαλούν τις ενέργειες των προϊσταμένων τους για τον εφοδιασμό της Υπηρεσίας τους με τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό,

ιζ. αναφέρουν καθημερινά στον άμεσο προϊστάμενό τους για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους,

ιη. συνεργάζονται αρμονικά με τις αρμόδιες κατά περίπτωση διοικητικές, δικαστικές και αστυνομικές αρχές για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση της αποστολής τους,

ιθ. ενημερώνουν τον αξιωματικό ή υπαξιωματικό υπηρεσίας όταν αναχωρούν από το αστυνομικό κατάστημα, για το μέρος στο οποίο σε περίπτωση ανάγκης πρέπει να αναζητηθούν και
κ. ασκούν και κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάσεις.


Άρθρο 108
Αρμοδιότητες Διευθυντών Υποδιευθύνσεων Μεταγωγών – Δικαστηρίων, Διευθυντών Υποδιευθύνσεων Τροχαίας και Διοικητών και Υποδιοικητών Υπηρεσιών επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος

1. Οι Διευθυντές των Υποδιευθύνσεων  Μεταγωγών – Δικαστηρίων, των Υποδιευθύνσεων Τροχαίας και οι Διοικητές των Υπηρεσιών επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α. ο Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών – Δικαστηρίων και ο Διοικητής Τμήματος Μεταγωγών – Δικαστηρίων τις οριζόμενες στο άρθρο 23 του π.δ. 141/1991 αρμοδιότητες,

β. ο Διοικητές Αστυνομικού Τμήματος, Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα, Τμήματος Άμεσης Δράσης και Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων τις οριζόμενες στο άρθρο 25 του π.δ. 141/1991 αρμοδιότητες,

γ. ο Διοικητής Τμήματος Ασφάλειας τις οριζόμενες στο άρθρο 26 του π.δ. 141/1991 αρμοδιότητες,

δ. ο Διοικητής Τμήματος Αλλοδαπών τις οριζόμενες στο άρθρο 27 του π.δ. 141/1991 αρμοδιότητες,

ε. ο Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Τροχαίας και ο Διοικητής  Τμήματος Τροχαίας τις οριζόμενες στο άρθρο 28 του π.δ. 141/1991 αρμοδιότητες,

στ. ο Διοικητής Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας τις οριζόμενες στο άρθρο 31 του π.δ. 141/1991 αρμοδιότητες,

2. Οι Διευθυντές και Διοικητές της προηγούμενης παραγράφου συντάσσουν, επίσης, τις εκθέσεις αξιολόγησης των αξιωματικών της Υπηρεσίας τους και γνωματεύουν στις εκθέσεις ικανότητας που συντάσσουν οι Υποδιοικητές αυτών για το λοιπό προσωπικό.

3. Οι Υποδιευθυντές των Υποδιευθύνσεων  Μεταγωγών – Δικαστηρίων και Τροχαίας και οι Υποδιοικητές των Υπηρεσιών επιπέδου Τμήματος της παραγράφου 1 έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α. είναι άμεσοι βοηθοί των Διοικητών και αναπληρώνουν αυτούς σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος,

β. επιβλέπουν τη διεξαγωγή των εργασιών και συντονίζουν τη δράση στους τομείς ευθύνης που τους ανατίθεται,

γ. ενημερώνονται για τα προβλήματα των τομέων ευθύνης τους, αξιολογούν αυτά και συμμετέχουν στο σχεδιασμό διάταξης της υπηρεσίας, για την αντιμετώπισή τους,

δ. λαμβάνουν γνώση της εισερχόμενης αλληλογραφίας και προσυπογράφουν όλα τα έγγραφα τα οποία υπογράφει ο Διοικητής, ανάλογα με τους τομείς ευθύνης τους,

ε. συντάσσουν τις εκθέσεις ικανότητας του προσωπικού του Τμήματος και

στ. εκτελούν κάθε άλλη αρμοδιότητα που ανατίθεται σε αυτούς από τον οργανισμό και κανονισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας ή από ειδικές διατάξεις.









Άρθρο  109
Αρμοδιότητες Διοικητών Αστυνομικών Σταθμών, Σταθμών Τουριστικής Αστυνομίας, Σταθμών Τροχαίας  και Σταθμών Ελέγχου Διαβατηρίων – Συναλλάγματος

1. Οι Διοικητές Αστυνομικών Σταθμών, Σταθμών Τροχαίας και Σταθμών Τουριστικής Αστυνομίας έχουν, αντίστοιχα, τις οριζόμενες στα άρθρα 32, 33 και 34 του  π.δ. 141/1991 αρμοδιότητες.

2. Οι Διοικητές Σταθμών Ελέγχου Διαβατηρίων – Συναλλάγματος, ως προς τη διοίκηση της Υπηρεσίας τους, έχουν τις αρμοδιότητες του Διοικητή Αστυνομικού Σταθμού και επιπλέον:

α.  μεριμνούν για την επαγγελματική μόρφωση των υφισταμένων τους, με θεωρητικές διδασκαλίες και πρακτικές  ασκήσεις, επί όλων των θεμάτων αρμοδιότητας του Σταθμού,

β.  χρησιμοποιούν ορθολογικά το προσωπικό και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής του Σταθμού και

γ.  εκτελούν κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.


Άρθρο 110
Καταργούμενες διατάξεις

Με την έναρξη λειτουργίας των Υπηρεσιών που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος καταργούνται:

α. οι περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος,

β. τα π.δ. 291/1991 (Α΄ 103), 177/1999 (Α΄ 166) πλην του άρθρου 1, 332/2000 (Α΄ 269), 1/2001 (Α΄ 1), 40/2001 (Α΄ 29), 118/2001 (Α΄ 106) πλην του άρθρου 3, 208/2001 (Α΄ 164), 224/2001 (Α΄ 173) πλην του άρθρου 3, 168/2002 (Α΄ 155) πλην του άρθρου 3, 1/2005 (Α΄1) πλην του άρθρου 3, 48/2006 (Α΄ 50) πλην του άρθρου 40, 116/2007 (Α΄ 147) πλην του άρθρου 36, 235/2007 (Α΄273) πλην του άρθρου 3, 112/2008 (Α΄ 172) πλην του άρθρου 24, 29/2009 (Α΄ 47) και 132/2012 (Α΄ 239), όπως ισχύουν,

γ. τα άρθρα 36, 37, 38, 39, 41, 42, 45, 47, 48, 49 και 54 του π.δ. 161/1988 (Α΄ 74), τα άρθρα 1,2,3,10,11 και 12 του π.δ. 310/1998 (Α΄ 215) και η παράγραφος 5 του άρθρου 37, η παράγραφος 4 του άρθρου 38 και το άρθρο 63 του π.δ. 178/2014 (Α΄281) και

δ. κάθε άλλη, γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος.
Άρθρο 111
Έναρξη Ισχύος

Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
                                                                       

           Αθήνα, 31 Μαϊου   2016

       Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ                                                                                                ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ    



Related

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 8200419575469526945

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item