Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ)
https://pasapolice.blogspot.com/2017/03/blog-post_27.html?m=0
Η ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας είναι μια δωρεάν κάρτα που σας προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σας σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.
Οι κάρτες εκδίδονται από τον εθνικό σας πάροχο ασφάλισης ασθένειας
Σημαντική σημείωση:η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας:
- δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση.Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων,
- δεν καλύπτει τις δαπάνες σας αν ταξιδεύετε ειδικά για να λάβετε ιατρική περίθαλψη,
- δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών.. Δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα σας μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.
Πώς μπορώ να αποκτήσω την κάρτα;
Μπορείτε να αποκτήσετε μια κάρτα επικοινωνώντας με τον τοπικό φορέα ασφάλισης ασθένειας δεδομένου ότι κάθε μεμονωμένη χώρα είναι υπεύθυνη για την έκδοση και τη διανομή της κάρτας στη δική της επικράτεια.
Ποιες πληροφορίες αναγράφονται στην κάρτα;
Τα μόνα προσωπικά στοιχεία που αναγράφονται στην Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας είναι το ονοματεπώνυμο του κατόχου της κάρτας, ο προσωπικός αριθμός ταυτότητας και η ημερομηνία γέννησης. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν περιέχει ιατρικά δεδομένα.
Για πόσο διάστημα ισχύει η κάρτα;
Αυτό ποικίλλει από χώρα σε χώρα και είναι καλύτερο να το ελέγξετε όταν επικοινωνήσετε με τον τοπικό ασφαλιστικό φορέα για να αποκτήσετε την κάρτα.
Η κάρτα υγείας χορηγείται δωρεάν;
Ανάλογα με τη νομοθεσία της χώρας στην οποία μένετε, είτε η υγειονομική περίθαλψη είναι δωρεάν είτε πρέπει να πληρώσετε, θα αποζημιωθείτε. Αν πρέπει να πληρώσετε εκ των προτέρων, η κάρτα εγγυάται ότι θα λάβετε πίσω τα χρήματά σας στην εν λόγω χώρα ή, αν δεν μπορέσατε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων, στη δική σας χώρα αμέσως μετά την επιστροφή σας από τον δικό σας τοπικό ασφαλιστικό φορέα. Η υγειονομική περίθαλψη παρέχεται σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας την οποία επισκέπτεστε. Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το είδος υγειονομικής περίθαλψης και τα έξοδα που καλύπτει η κάρτα σας, σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστικό φορέα της υπόψη χώρας.
Τι είδους μέτρα πρέπει να λάβω αν ο τοπικός φορέας αρνηθεί να μου χορηγήσει μια Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;
Εάν ζητήσετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, ο τοπικός ασφαλιστικός σας φορέας είναι υποχρεωμένος να σας τη χορηγήσει, διαφορετικά, αν η κάρτα δεν είναι αμέσως διαθέσιμη, οφείλει να σας χορηγήσει ένα πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης. Εάν δεν τη χορηγήσει, έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε προσφυγή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να σας δώσει πληροφορίες για το πώς μπορείτε να εφαρμόσετε τα δικαιώματά σας και προτείνει να επικοινωνήσετε με το κέντρο Solvit με την πρώτη ευκαιρία για να μάθετε πώς να υποβάλλετε μια καταγγελία.
Τι γίνεται αν ταξιδεύω χωρίς την κάρτα και χρειαστώ ιατρική θεραπευτική αγωγή;
Εάν προκύψει ανάγκη, θα λάβετε την περίθαλψη που είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε τις διακοπές σας χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψετε στην πατρίδα σας για θεραπεία. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι η κάρτα θα διευκολύνει την πρόσβασή σας σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επιτόπου ή την επιστροφή των εξόδων σας αν σας έχει ζητηθεί να τα προκαταβάλλετε. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, όταν ταξιδεύετε σε άλλο κράτος μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή στην Ελβετία, είτε για προσωπικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους, σας συνιστούμε θερμά να παίρνετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.
Μπορεί ένας γιατρός να αρνηθεί να μου χορηγήσει θεραπευτική αγωγή αν έχω ξεχάσει την κάρτα μου;
Σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, ένας γιατρός δεν μπορεί να αρνηθεί να σας χορηγήσει αγωγή αν η κατάσταση της υγείας σας το απαιτεί. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα έξοδά σας θα επιστραφούν με τους ίδιους όρους που θα ίσχυαν αν μπορούσατε να αποδείξετε ότι έχετε κοινωνική ασφάλιση εκείνη την περίοδο παρουσιάζοντας την κάρτα ή το ισοδύναμο έγγραφό της. Ο γιατρός ή το θεραπευτικό ίδρυμα μπορεί να σας ζητήσει να καταβάλλετε το σύνολο των εξόδων ή να προκαταβάλλετε ένα μέρος αυτών, τα οποία δεν θα είχαν ζητηθεί από άτομο ασφαλισμένο στο ίδιο κράτος μέλος. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο τοπικός ασφαλιστικός φορέας μπορεί να σας βοηθήσει αποστέλλοντάς σας με φαξ ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ένα πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης, που σας παρέχει την ίδια προστασία με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.
Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την κάρτα για να κανονίσω την επιστροφή μου στην πατρίδα αν υποστώ σοβαρό ατύχημα ή σοβαρή ασθένεια;
Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσετε ευκολότερη πρόσβαση σε ιατρική θεραπευτική αγωγή αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον επαναπατρισμό. Η κάρτα δεν θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε στην πατρίδα σας δωρεάν αν προσβληθείτε από σοβαρή ασθένεια ή έχετε σοβαρό ατύχημα. Γι’ αυτή την κατάσταση, θα χρειαστείτε ξεχωριστή ασφαλιστική κάλυψη.
Εάν πάσχω από χρόνια ιατρική πάθηση για την οποία πρέπει να επισκέπτομαι τον γιατρό τακτικά και θέλω να πάω σε άλλο κράτος μέλος για προσωρινή παραμονή, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας θα με καλύψει για την ιατρική θεραπευτική αγωγή εκεί;
Ναι, αν πάσχετε από χρόνια ιατρική πάθηση (για παράδειγμα, στις περιπτώσεις άσθματος, διαβήτη ή καρκίνου), στη διάρκεια της προσωρινής παραμονής σας σε άλλο κράτος μέλος, έχετε δικαίωμα σε κάθε αγωγή που κρίνεται απαραίτητη, λαμβάνοντας υπόψη την ιατρική κατάστασή σας. Ωστόσο, αν η ιατρική κατάστασή σας σημαίνει ότι χρειάζεστε ειδική ιατρική παρακολούθηση και ιδίως εξειδικευμένες τεχνικές ή εξοπλισμό (π.χ. θεραπεία αιμοκάθαρσης), ενδεχομένως να πρέπει να οργανώσετε την παραμονή σας εκ των προτέρων ώστε να εξασφαλίσετε την πρόσβαση στον εξοπλισμό ή τη θεραπεία που θα χρειαστείτε. Μπορείτε να το κάνετε επικοινωνώντας με την τοπική ειδική ιατρική μονάδα στη χώρα που θα επισκεφτείτε προτού φύγετε από τη δική σας χώρα.
Είμαι έγκυος. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας θα καλύψει την ιατρική θεραπευτική αγωγή στη διάρκεια της παραμονής μου σε άλλο κράτος μέλος;
Ναι, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας καλύπτει κάθε ιατρική αγωγή σε σχέση με την εγκυμοσύνη σας περιλαμβανομένου του τοκετού ενώ μένετε προσωρινά σε άλλη χώρα. Ωστόσο, αν θέλετε να γεννήσετε σε άλλη χώρα, επικοινωνήστε με τον τοπικό ασφαλιστικό σας φορέα καθώς ενδεχομένως θα χρειαστείτε ειδική εξουσιοδότηση (έντυπο S2).
Τι πρέπει να κάνω αν πριν ή στη διάρκεια της επίσκεψής μου, ξαφνικά συνειδητοποιήσω ότι έχω ξεχάσει ή έχω χάσει την κάρτα μου;
Εάν έχετε ξεχάσει ή έχετε χάσει την κάρτα σας, μπορείτε να ζητήσετε από τον τοπικό φορέα σας να σας στείλει με φαξ ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ένα πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης. Αυτό θα σας προσφέρει τα ίδια δικαιώματα με την κάρτα.
Αίτηση – Το έντυπο της αίτησης
Η αίτηση για έκδοση της ΕΚΑΑ υποβάλλεται, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως αυτά αναφέρονται πιο κάτω, σε οποιοδήποτε κρατικό νοσοκομείο ή το Υπουργείο Υγείας, μέσα σε τουλάχιστο δέκα εργάσιμες μέρες πριν την αναχώρηση σας.
Στο έντυπο αίτησης είναι απαραίτητο να επισυνάπτονται, ανάλογα με την περίπτωση, αντίγραφα των πιο κάτω εγγράφων:
Μισθωτοί, μη μισθωτοί και συνταξιούχοι
- Ταυτότητα νοσηλείας κατηγορίας «Α».
- Σελίδα του διαβατηρίου του αιτούντος και των εξαρτωμένων του στην οποία αναγράφονται τα προσωπικά τους στοιχεία.
- Δελτίο ιατρικής περίθαλψης (Γεν. 96 ή Γεν. 96 ), ανάλογα με την περίπτωση.
- Σελίδα του διαβατηρίου του αιτούντος και των εξαρτωμένων του στην οποία αναγράφονται τα προσωπικά τους στοιχεία.
- Δελτίο ιατρικής ταυτότητας.
- Βεβαιώσεις για τα εισοδήματα τους όπως απαιτείται για την έκδοση ταυτότητας νοσηλείας.
- Σελίδα του διαβατηρίου του αιτούντος και των εξαρτωμένων του στην οποία αναγράφονται τα προσωπικά
τους στοιχεία.
- Φοιτητική ταυτότητα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου από Κύπριους πολίτες και μόνιμους κάτοικους Κύπρου ή ταυτότητα νοσηλείας κατηγορίας «Α».
- Σελίδα του διαβατηρίου του αιτούντος και των εξαρτωμένων του στην οποία αναγράφονται τα προσωπικά
τους στοιχεία.
ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Σημείωση: Εάν ο σκοπός του ταξιδιού είναι η ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό, ο ενδιαφερόμενος δεν
πρέπει να υποβάλει το έντυπο αυτό, αλλά να αποταθεί για ειδική έγκριση με βάση το Σχέδιο Αποστολής
Ασθενών στο εξωτερικό για θεραπεία.
Το έντυπο της αίτησης
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments