Πολυμορφία στην ελληνική αστυνομία μελέτη της νομοθεσίας προσλήψεων, προαγωγών και εσωτερικής οργάνωσης της αστυνομίας
https://pasapolice.blogspot.com/2017/07/blog-post_11.html?m=0
Aθήνα 11/7/2017
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ενδεχόμενης μελλοντικής εισαγωγής των Ρομά στην ΕΛ.ΑΣ.
Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι στο υπουργείο αναζητείται η εξεύρεση νομικής λύσης για την εισαγωγή Ρομά στις Αστυνομικές Σχολές πιθανόν χωρίς εξετάσεις η με διαφορετικό τρόπο εισαγωγής στο σώμα.
Προτάσεις για τη συμμετοχή μειονοτικών αστυνομικών στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. είχαν πέσει στο τραπέζι και στο παρελθόν αλλά έμειναν τελικά στο συρτάρι.
Το θέμα είχε τεθεί προς συζήτηση για πρώτη φορά το 2004 με πρωτοβουλία της ΠΟΑΣΥ, επίσης τον Μάιο του 2008,ο πρώην επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ιαν Μπλερ, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα καταθέτει σχετική πρόταση προς τον τότε αρχηγό της αστυνομίας κ. Βασ. Τσιατούρα , ενώ τον Μάιο του 2009, με αφορμή επεισόδια που είχαν προκαλέσει μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας και ένας συνάδελφος είχε κατηγορηθεί ότι κατέστρεψε ένα Κοράνι, κατά τη διάρκεια σωματικού ελέγχου αλλοδαπού.
Το 2015 επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο όταν ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να εισαχθούν στην ΕΛ.ΑΣ. Πομάκοι, Έλληνες Ρομά, ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και μετανάστες τονίζοντας ότι «όταν πρέπει να αστυνομεύεις μια περιοχή με ειδική δημογραφική σύνθεση, πρέπει να μπορείς να καταλαβαίνεις τι ακριβώς συμβαίνει εκεί».
Τα τελευταία χρόνια τόσο η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. όσο και η πλειονότητα του αστυνομικού προσωπικού αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα μια ενδεχόμενη ένταξη στο σώμα αλλοδαπών και ατόμων από μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού.
Προσωπικά θεωρώ πριν η πολιτεία αποφασίσει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση που θα αφορά την πρόσληψη στο σώμα αστυνομικών που θα προέρχονται από μειονοτικές κοινότητες πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της, και τις θέσεις των ομοσπονδιών μας καθώς η οποιαδήποτε πρόσληψη με διαφορετικά κριτήρια από ότι οι γηγενείς αστυνομικοί, θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.
Επιμέλεια
Δημήτριος Καραγιαννόπουλος
Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ
Δείτε την έρευνα που έγινε το 2004 από την ΠΟΑΣΥ και αφορούσε την πολυμορφία στην ελληνική αστυνομία και την μελέτη της νομοθεσίας προσλήψεων, προαγωγών και εσωτερικής οργάνωσης της αστυνομίας.
Η παρούσα µελέτη εκπονήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράµµατος
«Καταπολέµηση των διακρίσεων στην Αστυνοµία: Μέτρα σε διακρατικό επίπεδο για την ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών».
Στόχος του έργου ήταν η αναζήτηση των αιτιών της χαµηλής εκπροσώπησης εθνοτικών και σεξουαλικών µειονοτήτων στις αστυνοµικές δυνάµεις της Στοκχόλµης (Σουηδία), της Χάγης (Ολλανδία) και της Ελλάδας, καθώς και η πρόταση συγκεκριµένων δράσεων για την εξάλειψη των πολιτικών και πρακτικών εκείνων που προκαλούν διακρίσεις, οδηγώντας σε χαµηλά επίπεδα πρόσληψης µειονοτήτων και σε υψηλά ποσοστά αποχώρησής τους από τους εν λόγω οργανισµούς.
Του έργου, που χρηµατοδοτήθηκε στα πλαίσια του «Κοινοτικού Προγράµµατος
Δράσης 2002-2006», ηγήθηκε το Σουηδικό Ινστιτούτο Εργασίας Arbeitslivsinstitutet. Οι εταίροι ήταν η ολλανδική εταιρία συµβούλων σε θέµατα διακρίσεων EGA HRM consult, το ολλανδικό Ειδικό Κέντρο Πολυµορφίας Landelijk Expertisecentrum Diversiteit και το ελληνικό Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκµηρίωσης ΑΝΤΙΓΟΝΗ. Στο έργο συµµετείχαν επίσης ως ειδικές: η ολλανδική οργάνωση COC αντιπροσωπεύοντας τις σεξουαλικές µειονότητες και η σουηδική οργάνωση SIOS αντιπροσωπεύοντας τις τους µετανάστριες-ες και τις εθνοτικές µειονότητες.
Από τον Ιανουάριο 2003 συµµετείχε και η Πανελλήνια Οµοσπονδία Αστυνοµικών Υπαλλήλων, ως ειδική συνεργάτιδα.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments