Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ο.ΑΣ.Υ. 28-03-2018

200-2-153-a
 
Αθήνα, 30 Μαρτίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 200/2/153-α
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Συνεδρίασε την Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018, το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο μετά το 28ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας με θέματα Ημερήσιας Διάταξης την ενημέρωση για τις ενέργειες της Εκτελεστικής Γραμματείας και την έγκριση της δαπάνης για τη διενέργεια του 28ου Συνεδρίου, καθώς και της ετήσιας συνδρομής για τη συμμετοχή μας στην EUROCOP.
Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας, κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ αφού τόνισε ότι το 28ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας συνεισέφερε πολλές προτάσεις και ιδέες που πρέπει να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας και αξιοποίησης, υπενθύμισε ότι εκκρεμεί η απάντησή μας στο έγγραφο του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο καλούμαστε να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας για θεσμικές αλλαγές και βελτιώσεις θεμάτων που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό και τον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών του Σώματος. Το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία θα υποβάλλει στο Αρχηγείο το Ψήφισμα του Συνεδρίου και τις προτάσεις των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων, αλλά και των συναδέλφων που θα επιδιώξουν μέσω της Ομοσπονδίας μας να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις σημαντικές συναντήσεις που έλαβαν χώρα, ήτοι: α) η τριμερής συνάντηση Προεδρείου Ομοσπονδίας μας, Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Νικολάου ΤΟΣΚΑ και Υπουργού Παιδείας, κ. Κωνσταντίνου ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ, προκειμένου έως το Μάιο, κατά δήλωση του Υπουργού Παιδείας, να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις για την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, β) η επίσκεψή μας στον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Γιώργο ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, κατόπιν προσκλήσεώς του, όπου θέσαμε το πάγιο αίτημά μας για την απεμπλοκή της αστυνομίας από τους αγωνιστικούς χώρους των γηπέδων και τους εσωτερικούς χώρους των αθλητικών εγκαταστάσεων, με συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει αποζημίωση για την απασχόληση των αστυνομικών στα μέτρα τάξης και ασφάλειας εκτός γηπέδων και γ) οι συνεχόμενες επαφές με την Ηγεσία, Πολιτική και Φυσική, για όλα τα τρέχοντα θέματα που μας απασχολούν και για τα οποία η Ομοσπονδία μας ενημερώνει διαρκώς, υπεύθυνα και σοβαρά με επίσημες ανακοινώσεις της.
Ειδικότερα, μας απασχόλησε έντονα η αδικαιολόγητη στάση του Υπουργείου Οικονομικών που δεν έχει ακόμα εκδώσει το προεδρικό διάταγμα που αφορά τα οδοιπορικά των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, βάσει των διατάξεων του ν.4336/2015, δίδοντας συνεχόμενες παρατάσεις με το πρόσχημα της μη ύπαρξης κονδυλίων και της υφιστάμενης δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ για την κάλυψη των αναγκαίων κυβερνητικών θώκων χρήματα υπάρχουν. Επίσης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία για τα επιδόματα κινδύνου και που τελικά, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου μας, μειώνει κατά πολύ τις αποδοχές των συναδέλφων που υπηρετούν στην ΕΚΑΜ, δηλαδή σε αυτούς που εκτίθενται περισσότερο από όλους σε κίνδυνο και δημιουργεί με τρόπο αυτό ζητήματα αξιόμαχου σε νευραλγικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Από την ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εκδώσαμε για το προαναφερόμενο θέμα, καταστήσαμε σαφή την έντονη ενόχλησή μας για την απαράδεκτη οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στις ειδικές Υπηρεσίες του Σώματος και προειδοποιήσαμε ότι αν δεν υπάρξει άμεση διόρθωση αυτού του ολισθήματος, θα μας βρουν στο δρόμο του αγώνα. Άλλωστε, ο αγώνας μας για την αναγνώριση συνολικά του επαγγέλματος ως επικινδύνου είναι αναγνωρισμένος από όλους, αφού και κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν δημοσίως πλέον ότι το αίτημα αυτό είναι υπερώριμο. Απομένει να δούμε πώς και πότε θα υλοποιηθεί, μιας και ήταν και προεκλογική δέσμευση των κυβερνητικών εταίρων.
Ενημέρωση έγινε και για τις ενέργειές μας για το «μισθολογικό» σε σχέση με τις προσφυγές μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την εξ αναβολής (19/3) ορισθείσα για τις 7 Μαΐου 2018, συνεδρίαση του Στ' Τμήματος του ΣτΕ, στο οποίο θα συζητηθεί τελικά η αντισυνταγματικότητα ή μη, των διατάξεων του νέου ειδικού μισθολογίου.
Η Ομοσπονδία μας στις επαφές της με την Ηγεσία, είχε θέσει με έμφαση το απαράδεκτο φαινόμενο των αποσπάσεων χωρίς να τηρείται η διαδικασία της αποζημίωσης και ζήτησε να «παγώσουν» αυτές μέχρι να βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια, αίτημα που υιοθετήθηκε, όπως προκύπτει και από την διαταγή του Αρχηγείου (σχετική η υπ' αριθ. 503/4/88α από 28-03-2018 ανακοίνωσή μας).
Ο Γενικός Γραμματέας της Εκτελεστικής Γραμματείας, κ. Γιώργος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ, χαρακτήρισε τις εργασίες του συνεδρίου πλούσιες και ζωντανές, όπως αρμόζει σε ένα μαχητικό συνδικάτο και τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης των προτάσεων που κατατέθηκαν από Ενώσεις και Συνέδρους. Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή μας με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, ευχήθηκε να γίνουν πράξη οι καλές προθέσεις του, όπως φάνηκε από τη συνάντηση κατά την οποία ο ίδιος εξήρε τη συμβολή της Ομοσπονδίας στην αντιμετώπιση της βίας και την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, μέσω και της δημιουργικής συμμετοχής του ειδικού συνεργάτη μας, κ. Αθανασίου ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ.
Επίσης, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις ενέργειες της Ομοσπονδίας όσον αφορά την επαναπλαισίωση της χορήγησης επιδόματος παραμεθορίου, την έναρξη χορήγησης δανείων από το ΤΕΑΠΑΣΑ, το διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας, και τελευταία, την τροποποίηση του ν.1234/1982 με σκοπό την κατάργηση της εντοπιότητας.
Ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών, κ. Βασίλης ΠΑΝΤΑΖΗΣ, αναφέρθηκε επίσης επιγραμματικά στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι υπό διεκδίκηση το χρηματικό ποσό του πόρου των εισιτηρίων που είχε με αγώνες θεσμοθετηθεί από τη δεκαετία του 2000, αλλά καταργήθηκε το 2016, αναμορφώνοντας αυτόν, στο πλαίσιο της αποζημίωσης των αστυνομικών υπηρεσιών εκτός αθλητικών χώρων, μέσω της πίστωσης κονδυλίων σε λογαριασμό του Υπουργείου μας, εκτός προϋπολογισμού, προκειμένου να διατεθούν αυτά σε μέσα και εξοπλισμό του προσωπικού του Σώματος, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί το αίσθημα ασφαλείας του απλού πολίτη και να ενισχυθεί η αστυνόμευση σε περιοχές που υπάρχουν προβλήματα.
Τέλος, ενημέρωσε το ΔΣ ότι, ως Ομοσπονδία, δώσαμε αγώνα και πετύχαμε να ακολουθείται μια αξιοκρατική και διαφανής διαδικασία στη χορήγηση των δανείων του ΤΕΑΠΑΣΑ, αλλά και για την αιτιολογημένη πρόταση που κατετέθη στην Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος αναφορικά με το επίδομα της ΕΚΑΜ (σχετική η υπ' αριθ. 500/3/67 από 22-03-2018 ανακοίνωσή μας).
Για το θέμα αυτό έγινε διεξοδικότερη συζήτηση με αφορμή και την επίσκεψη των επικεφαλής συνδικαλιστικών παρατάξεων στο Γραφείο του Διευθυντή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ, και ιδίως με την ανακοίνωση που εξέδωσαν στη συνέχεια, δίνοντας την εντύπωση ότι εκπροσωπούν την Ομοσπονδία, χωρίς να λάβουν υπόψη τους ότι δημιουργούν σύγχυση στους συναδέλφους και ότι με μεμονωμένες πρωτοβουλίες διασπάται η κοινή γραμμή, αποδυναμώνεται η δυναμική της Ομοσπονδίας και ενισχύονται πολιτικές – πρακτικές που βάλουν κατά του αστυνομικού και της κοινωνίας εν γένει. Το χειρότερο δε όλων είναι ότι, όπως αποκαλύφθηκε από τα γεγονότα, υποτίθεται ότι αγωνιούσαν γιατί η Κυβέρνηση δεν είχε εκδώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση και επεδίωκαν την έκδοσή της, ενώ αγνοούσαν παντελώς ότι η ΚΥΑ είχε ήδη πάρει τις υπογραφές των αρμοδίων Υπουργών από τις 15 Μαρτίου 2018 και την ίδια μέρα της επίσκεψης έβλεπε το φως αυτή της δημοσιότητας, αφού είχε ήδη τυπωθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως!
Κατά τη συζήτηση στο ΔΣ τέθηκαν επίσης πτυχές της λειτουργίας των παρατάξεων στο πλαίσιο του νέου συνδικαλιστικού νόμου, που όμως στο όνομα της δήθεν θεμιτής συνδικαλιστικής άμιλλας, δημιουργούν «απόνερα» εις βάρος της ενότητας, των καταστατικών αρχών και ηθικών αξιών της Ομοσπονδίας.
Μετά από πρόταση του Προέδρου της Ομοσπονδίας, κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ, συμφωνήθηκε το θέμα της λειτουργίας της Ομοσπονδίας σε περιβάλλον συνδικαλιστικών παρατάξεων να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, ώστε να κατατεθούν οι απόψεις όλων, με βάση τη συσσωρευμένη εμπειρία των επτά ετών από την έναρξη ισχύος του ν.3938/2011 και να καθοριστεί ένα πλαίσιο συντονισμένης δράσης με γνώμονα τον κοινό σκοπό, την υπηρέτηση, δηλαδή, των συμφερόντων αυτών που εκπροσωπούμε.
Το Δ.Σ. τέλος, ενέκρινε τις δαπάνες σύμφωνα με την εισήγηση του Ταμία, κ. Γιώργου ΚΟΥΛΙΑΚΗ ενώ συζητήθηκε και η πρόταση για την αξιοποίηση οικίσκων διαμονής των στελεχών της Ομοσπονδίας μας.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Related

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2469906473520618538

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item