Εργασίες 32ου Τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΣ.Υ

 



Αθήνα, 01 Απριλίου 2022

Αρ. Πρωτ.: 701/8/20ιβ

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 32ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Π.Ο.ΑΣ.Υ.

 

Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι διήμερες εργασίες ( 29 & 30 Μαρτίου ) του 32ου τακτικού πανελλαδικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας, κυρίαρχο θέμα του οποίου ήταν η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας του αστυνομικού, όπως αυτό συμπυκνώνεται στην κοινή παραδοχή-σύνθημα του συνεδρίου, «Ζούμε με τον κίνδυνο», αλλά μένει πλέον να αποκτήσει «σάρκα και οστά» με συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ, η Επικεφαλής Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας κα. Ιωάννα ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ, ο Αναπληρωτής  Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής κ. Διονύσης ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ, ο Γραμματέας  του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ, ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιάννης ΔΕΛΛΗΣ, ο Διευθυντής της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης κ. Βασίλης ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ανδρέας ΒΕΛΛΙΟΣ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ κ. Παναγιώτης ΤΣΙΑΝΟΣ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ κ. Δημήτρης ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ κ. Δημήτρης ΡΩΤΑΣ και ο Επικεφαλής του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θρασύβουλος ΣΤΑΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ.

Παρέστησαν και τίμησαν τις εργασίες, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ο Βουλευτής ΝΔ Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος ΓΙΑΝΝΙΝΑΣ και ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ κ. Βασίλειος ΛΑΜΠΡΟΥ.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Πρόεδρος κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, αφού αναφέρθηκε στην απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις ευθύνες της διεθνούς κοινότητας και στις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων κρίσεων που πλήττουν τη χώρα μας, στάθηκε ιδιαίτερα στο επίκαιρο σύνθημα του συνεδρίου «Ζούμε με τον κίνδυνο!» για να τονίσει ότι εμείς οι αστυνομικοί, διεξάγουμε το δικό μας, καθημερινό, ακήρυχτο πόλεμο! Σε πολλά μέτωπα, με πολλές μάχες, με πολλούς ορατούς και αόρατους εχθρούς… Και δυστυχώς, με πολλά θύματα. Η Ομοσπονδία μας, μετά από πολλά χρόνια, έχει αναδείξει στο έπακρον  το αίτημά μας και είναι σε θέση να πιστεύει ότι, επιτέλους, θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα μέσω και των επιστημονικών μελετών που θα φέρει εις πέρας το Κέντρο Έρευνας Υγείας και Ασφάλειας της ΠΟΑΣΥ, βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Στο σημείο αυτό ευχαρίστησε  τους παρισταμένους κ.κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι κατενόησαν τη σημασία της λειτουργίας του φορέα και αποδέχτηκαν τη συνεργασία για τη διενέργεια εμπεριστατωμένων μελετών,  έχοντας μάλιστα διασφαλίσει και τη χρηματοδότησή του από το Υπουργείο Οικονομικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στόχος μας είναι να εφαρμόζεται ένα ολόκληρο πλέγμα μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που θα μειώνει τους κινδύνους, θα συμβάλλει στην επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση του αστυνομικού, ως ανθρώπινο κεφάλαιο και βεβαίως, θα πάμε σε διάλογο με την κυβέρνηση επί τη βάσει των υπαρκτών οικονομικών προβλημάτων, με μια τεκμηριωμένη πρόταση που θα έχει αντίκρισμα στο νέο μισθολόγιο, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Κλείνοντας την ομιλία του, θέλοντας τέλος, να αναδείξει και τις ευθύνες του πολιτικού κόσμου, κάλεσε τους ομιλητές να απαντήσουν στους συνέδρους στο ερώτημα που τους έθεσε; Εάν κάνατε εσείς την ίδια δουλειά με τη δουλειά των συναδέλφων μου, θα νιώθατε τον κίνδυνο;

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ,  απάντησε στη συνέχεια ότι ο τίτλος «Ζούμε με τον κίνδυνο», αν και συνδέεται με την αποστολή της αστυνομίας, πιστοποιεί την αναγκαιότητα ότι το κράτος οφείλει να αναγνωρίσει τις ευθύνες του. Γι’ αυτό και ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου αιτήματος. Αφού αναφέρθηκε αναλυτικά σε θέματα που επιλύθηκαν (βαθμολόγιο, εκπαίδευση, εξοπλισμός, ψηφιοποίηση υπηρεσιών κλπ) τόνισε ότι ως ηγεσία είναι δίπλα στον αστυνομικό ακόμα και στα δύσκολα, με αποτέλεσμα κάποιοι να «δυσαρεστούνται». Ευχαρίστησε την Ομοσπονδία και το αστυνομικό προσωπικό για την συμβολή τους στην αντιμετώπιση των γνωστών κρίσεων και ανακοίνωσε  την απαλλαγή από τις επιδόσεις των δικογράφων, την είσπραξη του 40% των κατασχεθέντων από τις υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών, την ενίσχυση των αστυνομικών της γειτονιάς κλπ.

Στο ίδιο ερώτημα απάντησαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους του αστυνομικού λειτουργήματος αλλά και ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση.

Την πρώτη μέρα των εργασιών, οι σύνεδροι ενημερώθηκαν από την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας κα Αθηνά ΛΙΝΟΥ, για την αναγκαιότητα διερεύνησης του κεφαλαίου «Ψυχική και Σωματική Υγεία των αστυνομικών. Κίνδυνοι και Ευκαιρίες», από τον Πρόεδρο του Κέντρου Έρευνας Υγείας και Ασφάλειας κ. Δημήτρη ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ για το έργο που ανέλαβε να εκπληρώσει και από την Πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας της ΠΟΑΣΥ κα Σοφία ΒΑΓΕΝΑ, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει έως τώρα η Επιτροπή, κυρίως στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χάρης ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ παρουσίασε αναλυτικά τις αλλαγές στο Καταστατικό της Ομοσπονδίας, με βάση τους ψηφισθέντες νόμους (ν.4873/2021 - ενιαίο ψηφοδέλτιο και ν. 4808/21 - αξιοποίηση ηλεκτρονικών μέσων, καταχώρηση οργάνωσης κλπ), σημειώνοντας ότι είμαστε μια από τις πρώτες Ομοσπονδίες που προσαρμόζονται άμεσα στις σύγχρονες επιταγές.

Στο πλαίσιο των εργασιών, το Διοικητικό Απολογισμό παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ, τον Οικονομικό Απολογισμό και τον νέο Προϋπολογισμό ο Ταμίας κ. Γιώργος ΚΟΥΛΙΑΚΗΣ και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής ο Πρόεδρος αυτής κ. Θεόδωρος ΠΕΛΕΚΗΣ. Στη συνέχεια, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό ακολούθησε ψηφοφορία  και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, τόσο με δια ζώσης συμμετοχή όσο και ηλεκτρονικά, λόγω covid-19, με την υποστήριξη της εταιρείας electobox.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την έγκριση του σχεδίου ψηφίσματος που τέθηκε υπόψη των συνέδρων και σε αυτό περιλαμβάνεται, εμπλουτισμένο το διεκδικητικό μας πλαίσιο.

Ξεχωριστή επισήμανση, η κοινωνική διάσταση του συνδικαλιστικού μας κινήματος με την έκφραση της έντονης ανησυχίας μας για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς και την έκκλησή μας να ενισχύσουμε τα φιλειρηνικά κινήματα και κάθε λαό που καταπιέζεται από διάφορες μορφές αντιδημοκρατικής εξουσίας.

Επίσης, η αξίωσή μας από την ελληνική πολιτεία και την Κυβέρνηση ειδικότερα, να αφουγκραστούν τις αγωνίες μας και να προβούν στις αναγκαίες νομοθετικές ή άλλες παρεμβάσεις, ώστε το διεκδικητικό μας πλαίσιο να αποτελέσει ουσιαστικό πεδίο μεταρρυθμιστικών αλλαγών για την αναβάθμιση, συνολικά, της αποτελεσματικότητας των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα.

Με πίστη και ενότητα στον αγώνα μας, θα εργαστούμε για την επιτυχή έκβαση των στόχων μας. Το δικαιούται ο συνάδελφος.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

 

 

 

 

Related

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ 5551308177924541490

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item