Σ.Ε

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Απονομή Κύριας Σύνταξης λόγω Θανάτου Συνταξιούχου.

                                  


        Επιμέλεια Δημήτριος Καραγιαννόπουλος
               
Σύνταξη λόγω θανάτου

Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας, δικαιούνται σύνταξη τα παρακάτω μέλη της οικογένειάς του

 Ο επιζών σύζυγος, και τα τέκνα.

Οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας.

Τα νόμιμα τέκνα, τα νομιμοποιηθέντα, τα αναγνωρισθέντα, τα υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με αυτά, με την προϋπόθεση ότι:

α) Είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τέταρτο (24ο) έτος της ηλικίας τους. 

β) κατά τον χρόνο θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, εφόσον η ανικανότητά τους επήλθε πριν από τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας τους. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται και μετά τη συμπλήρωση του εικοστού τέταρτου (24ου) έτους της ηλικίας.

Ο διαζευγμένος σύζυγος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τον επιζώντα σύζυγο και εφόσον πληροί αθροιστικά και τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) ο πρώην σύζυγος, κατά τη στιγμή του θανάτου του, να κατέβαλλε σε αυτόν ή να υποχρεούτο να του καταβάλλει διατροφή που είχε καθοριστεί είτε με δικαστική απόφαση είτε με μεταξύ τους σύμβαση,

β) να είχε συμπληρώσει δέκα (10) έτη έγγαμου βίου, μέχρι τη λύση του γάμου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση,

γ) το διαζύγιο να μην οφείλεται σε ισχυρό κλονισμό της έγγαμης συμβίωσης υπαιτιότητας του αιτούντος τη σύνταξη,

δ) το μέσο μηνιαίο ατομικό φορολογητέο εισόδημά του να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του ποσού του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων που καταβάλλεται από τον ΟΓΑ, σύμφωνα με το άρθρο 93 του παρόντος,

ε) να μην έχει τελεστεί άλλος γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης.

 Ο επιζών σύζυγος δεν δικαιούται σύνταξη αν ο θάνατος του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου συζύγου επήλθε πριν από την πάροδο τριών (3) ετών από την τέλεση του γάμου, εκτός αν:

α) ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας ή ανθρωποκτονία,

β) κατά τη διάρκεια του γάμου γεννήθηκε ή με το γάμο νομιμοποιήθηκε, αναγνωρίσθηκε ή υιοθετήθηκε τέκνο,

γ) η χήρα κατά το χρόνο του θανάτου τελεί σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η οποία δεν διεκόπη και γεννήθηκε ζων τέκνο,

δ) συντρέχει η περίπτωση ανασυστάσεως προϋπάρξαντος γάμου, αρκεί οι τελεσθέντες γάμοι, δηλαδή ο αρχικός και ο εξ ανασυστάσεως, κατά τη διάρκεια του οποίου απεβίωσε ο σύζυγος, να έχουν διαρκέσει τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια συνολικά, και ο εξ ανασυστάσεως να διήρκεσε τουλάχιστον έξι (6) μήνες.

Το δικαίωμα της κατά μεταβίβαση σύνταξης των ανωτέρω δικαιούχων παύει να ισχύει:

α) με το θάνατο του δικαιούχου,

β) με την τέλεση γάμου του δικαιούχου ή σύναψη συμφώνου συμβίωσης,

 γ) με τη συμπλήρωση των οριζόμενων ορίων ηλικίας, για νόμιμα τέκνα, τα νομιμοποιηθέντα, τα αναγνωρισθέντα, τα υιοθετηθέντα και  όσα εξομοιώνονται με αυτά

δ) από τότε που, με νεότερη κρίση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, έπαυσε η  ανικανότητα για εργασία.

 Το ποσό της σύνταξης των ανωτέρω δικαιούχων υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που δικαιούται ή που έχει δικαιωθεί ο θανών σύζυγος και επιμερίζεται ως εξής:

α) Για τον επιζώντα σύζυγο από 17.5.2019 σε ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%) της σύνταξης. 

β) Για κάθε παιδί ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της σύνταξης. Εάν πρόκειται για παιδί ορφανό και από τους δύο γονείς (αμφοτεροπλεύρως ορφανό), ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από κάθε σύνταξη. Παιδί ορφανό και από τους δύο (2) γονείς δικαιούται το εκατό τοις εκατό (100%) της σύνταξης του θανόντος, εφόσον σωρευτικά:

 Το συνολικό ποσό της κατά μεταβίβαση σύνταξης του επιζώντος συζύγου και των τέκνων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της σύνταξης του θανόντος. Σε περίπτωση που το άθροισμα των ποσοστών των δικαιούχων υπερβαίνει το ποσό της σύνταξης του θανόντος περιορίζεται ισόποσα το ποσοστό των τέκνων.

Στον επιζώντα σύζυγο καταβάλλεται ολόκληρη η σύνταξη για μία τριετία από την πρώτη του επομένου του θανάτου μήνα.

Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, καταβάλλεται, αναλόγως της χρονικής δι­άρκειας της εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, το πενήντα τοις εκατό (50%) της σύνταξης, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των κατώτατων ορίων της ισχύουσας νομοθεσίας

Εάν ο επιζών σύζυγος, κατά την ημερομηνία θανάτου, είναι ανάπηρος σωματικά ή πνευματικά σε ποσοστό 67% και άνω, λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναπηρία του, ανεξαρτήτως άλλων προϋποθέσεων.

Απονομή Κύριας Σύνταξης λόγω Θανάτου Συνταξιούχου.
 
Η διαδικασία αφορά στην απονομή κύριας σύνταξης στα δικαιούχα μέλη των οικογενειών θανόντων συνταξιούχων Δημοσίου, Ιδιωτικού Τομέα, ελευθέρων επαγγελματιών/αυτοαπασχολούμενων (χήρα-ος/έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης, νόμιμα, νομιμοποιηθέντα, αναγνωρισθέντα, υιοθετηθέντα τέκνα και όσα εξομοιώνονται με αυτά και διαζευγμένη/ο σύζυγο, υπό προϋποθέσεις).

 Η αίτηση για μεταβίβαση σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης του e-ΕΦΚΑ. 

Σε περίπτωση που η αίτηση δεν προχωρήσει αυτοματοποιημένα και δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο/η αιτών/ούσα θα πρέπει να υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων και Εφάπαξ Δημοσίου Τομέα (περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων Δημοσίου) ή στην Αρμόδια Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ (περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων Ιδιωτικού Τομέα/Ελευθέρων Επαγγελματιών).

 

 Οδηγίες Χρήσης Αίτησης Μεταβίβασης Κύριας Σύνταξης Λόγω Θανάτου Συνταξιούχου

 

Τι θα χρειαστείτε

Μέσα εξακρίβωσης της ταυτότητας, ταυτοποίησης και υπογραφής

Ταυτοποίηση με κωδικούς TAXISnet 

 

  •   Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου

  • Ληξιαρχική πράξη γάμου

  • Ληξιαρχική πράξη συμφώνου συμβίωσης

  •   Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

  • Αποδεικτικό τραπεζικού λογαρισμού

  • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία ο/η αιτών/ούσα να δηλώνει αν εργάζεται ή όχι και αν λαμβάνει κύρια σύνταξη από άλλο φορέα.
  • Φωτοαντίγραφο δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Φωτοαντίγραφο διαβατηρίου. 

    Γνωμάτευση της Ανωτάτης Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΣΥΕ), σε περίπτωση ύπαρξης αναπηρίας.

  • Απόφαση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

  • Δικαστική απόφαση λύσης γάμου ή αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης η οποία αποτυπώνει την έγγραφη συμφωνία μεταξύ των συζύγων, στην περίπτωση του/της διαζευγμένου/νης συζύγου.

  • Δικαστική απόφαση με την οποία να αναγνωρίζεται το δικαίωμα λήψης διατροφής συζύγου

  • Εκκαθαριστικό δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. - Αποδεικτικό εισοδήματος

Προϋποθέσεις
 
  1.   Να μην έχει τελεστεί άλλος γάμος ή συναφθεί άλλο σύμφωνο συμβίωσης για τον      επιζώντα/διαζευγμένο σύζυγο ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.
  2.   Τα τέκνα να είναι άγαμα.
  3.   Τα τέκνα να μην έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους.
  4.   Η ηλικιακή προϋπόθεση δεν ισχύει αν κατά το χρόνο του θανάτου του συνταξιούχου   τα τέκνα είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, εφόσον η ανικανότητά τους επήλθε πριν από την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
  5.   Για τον επιζώντα σύζυγο/έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης η διάρκεια του γάμου/συμφώνου συμβίωσης να είναι τουλάχιστον τρία (3) έτη.
  6.   Η χρονική προϋπόθεση της διάρκειας του γάμου δεν ισχύει εάν κατά τη διάρκεια του γάμου γεννήθηκε, νομιμοποιήθηκε, αναγνωρίσθηκε ή υιοθετήθηκε τέκνο.
  7.   Η χρονική προϋπόθεση της διάρκειας του γάμου δεν ισχύει αν συντρέχει η περίπτωση ανασυστάσεως προϋπάρξαντος γάμου, αρκεί οι τελεσθέντες γάμοι, δηλαδή ο αρχικός και ο εξ ανασυστάσεως, κατά τη διάρκεια του οποίου απεβίωσε ο σύζυγος, να έχουν διαρκέσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη συνολικά, και ο εξ ανασυστάσεως να διήρκησε τουλάχιστον έξι (6) μήνες.
  8.   Η χρονική προϋπόθεση της διάρκειας του γάμου δεν ισχύει, εάν κατά το χρόνο του θανάτου η χήρα σύζυγος τελούσε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η οποία δεν διεκόπη και γεννήθηκε ζων τέκνο.
  9. Για το διαζευγμένο σύζυγο η ελάχιστη διάρκεια του έγγαμου βίου είναι δέκα (10) έτη, μέχρι τη λύση του γάμου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
  10.   Για το διαζευγμένο σύζυγο, ο οποίος αιτείται τη σύνταξη, το διαζύγιο να μην οφείλεται σε ισχυρό κλονισμό της έγγαμης συμβίωσης υπαιτιότητάς του.
  11. Ο/η θανών/ούσα συνταξιούχος (πρώην σύζυγος), κατά τη στιγμή του/της θανάτου του/της, να κατέβαλλε ή να υποχρεούτο να καταβάλλει διατροφή που είχε καθοριστεί, είτε με δικαστική απόφαση, είτε με μεταξύ τους σύμβαση μεταξύ των πρώην συζύγων.
  12.   Το μέσο μηνιαίο ατομικό φορολογητέο εισόδημά του να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του ποσού του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων που καταβάλλεται από τον ΟΓΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι προϋποθέσεις για τον διαζευγμένο/νη σύζυγο ισχύουν σωρευτικά.
  13. Κατοχής κωδικών για είσοδο σε λογισμικό Απαιτείται η κατοχή των προσωπικών κωδικών taxisnet
 
 

  •  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου