Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

       Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας μαζί με αντιπροσώπους της Π.Ο.ΑΣ.Υ. που υπηρετούν στην Άμεση Δράση συναντήθηκαν χθες 13-3-2018 με τον Διευθυντή Άμεσης Δράσης Αττικής, Ταξίαρχο κ. ΟΣΤΑΔΗΜΗΤΡΗ Νικόλαο.

       Η αντιπροσωπεία μας επέδωσε υπόμνημα με τα βασικότερα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην ιστορικότερη ίσως Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

        Ενδεικτικά σας αναφέρουμε:



  • Μέτρα τάξης: Μείωση των πάσης φύσεως μέτρων τάξεως στα οποία που διατίθενται Αστυνομικοί της Διεύθυνσής μας (δικαστήρια, σκοποί).

       Δίκαιο διαμοιρασμό των μέτρων τάξης και των προσωρινών μετακινήσεων σε ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας και Μεταγωγών.

      Πάνω από  τα 2/3 (470 αστυνομικοί) της Α΄ Υπ/νσης και του ΤΚΕ διατίθεται σε μέτρα τάξης  μηνιαίως με συνέπεια την ανυπαρξία περιπολικών στους τομείς για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, αλλά και την έλλειψη επαρκούς αριθμού τηλεφωνητών που απαντούν στις κλήσεις πολιτών στο 100. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αύξηση καταγγελιών από τους πολίτες για τη  μη έγκαιρη ανταπόκριση της Υπηρεσίας.



  • Αλλαγή της υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της βάρδιας.

       Είναι αδιανόητο ένας Αστυνομικός να ξεκινάει υπηρεσία τηλεφωνητή στις 05:30 και στις 07:30 να διατάσσεται να εκτελέσει υπηρεσία μέτρων τάξης στα δικαστήρια.



  • AΚΙΝΗΤΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:

    Άμεση απεμπλοκή από τους ακίνητους στόχους, οι οποίοι δεν προβλέπονται από το Π.Δ. 141/1991 (Πρεσβεία Τουρκίας, ΠΡΟΚΑΤ Ασπροπύργου, εφημερίδες, πολιτικά γραφεία κτλ). Θεωρούμε απαράδεκτο ένα περιπολικό ή μια Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να αστυνομεύουν έναν τεράστιο τομέα επειδή κάποιοι κρίνουν σκόπιμο οι υπόλοιποι συνάδελφοι να παραμένουν σταθεροί έξω από εταιρίες ιδιωτικών συμφερόντων ή από πολιτικά γραφεία προσώπων τα οποία ήδη έχουν αρκετούς αστυνομικούς στη διάθεσή τους. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ήδη κάποιες σταθερές φυλάξεις, οι οποίες υφίσταντο με προφορικές διαταγές, έχουν πλέον σταματήσει.



  • Δραματική μείωση του προσωπικού της Υπηρεσίας.  

       Πάγιο αίτημά μας η ενίσχυση της Διεύθυνσης τόσο σε ότι αφορά αστυνομικούς που εκτελούν υπηρεσία σε περιπολικά, δίκυκλα όσο κι για το τηλεφωνικό κέντρο αφού ακόμα κι εκεί μειώνεται καθημερινά το εκπαιδευμένο προσωπικό για τα καθήκοντα αυτά.



  • Υλικοτεχνικός εξοπλισμός (οχήματα, αλεξίσφαιρα, ασύρματοι)

       Μέριμνα για ανανέωση και τη συντήρηση των υπάρχοντων οχημάτων.

     Ενεργοποίηση ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας των αστυνομικών δυνάμεων ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ανύπαρκτης επικοινωνίας ή υποκλοπής σε περιστατικά υψηλού κινδύνου με συνέπεια να εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια των συναδέλφων.  

      Ανανέωση των αλεξίσφαιρων γιλέκων λόγω παλαιότητας και τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας.



  • Η κατάργηση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ έχει ως αποτέλεσμα τη διάθεση της ΔΙ.ΑΣ. σε καθήκοντα για τα οποία ούτε έχουν εκπαιδευτεί οι συνάδελφοι ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό διαθέτουν.



       Η διάθεση του Ταξιάρχου σε όσα θέσαμε υπήρξε θετική. Προφανώς γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλα δική του αρμοδιότητα, περιμένουμε όμως ό,τι είναι στη δική του δικαιοδοσία να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να επιλυθεί.  Εμείς έχουμε απευθυνθεί και θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε και στις ιεραρχικά προϊστάμενες Υπηρεσίες, οι οποίες πολλές φορές προκαλούν τα ανωτέρω προβλήματα όπως και πολλά άλλα.

      Η Ένωσή μας θα σταθεί δίπλα στους συναδέλφους της Άμεσης Δράσης σε όλα τα δίκαια αιτήματά τους και θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις ώστε αυτή η Υπηρεσία που αποτελεί την προμετωπίδα της αστυνόμευσης να ανακτήσει την αίγλη προηγούμενων ετών.



                                                            Για το Δ.Σ.

                      - Ο -                                                                                                  - Ο -

                  Πρόεδρος                                                                   Γεν. Γραμματέας

         ΠΑΚΟΣ Δημοσθένης                                                                             ΡΗΓΑΣ Νικόλαος