Η ηθική αμοιβή απονέμεται, δεν αποστέλλεται!!


Η ηθική αμοιβή απονέμεται, δεν αποστέλλεται!!
Με αφορμή τα συνεχή τελευταία περιστατικά ένοπλων συμπλοκών των συναδέλφων μας με κακοποιούς, που κυκλοφορούν ελεύθεροι εκμεταλλευόμενοι τα «παραθυράκια» που υπάρχουν στο τρομερό σύστημα δικαιοσύνης της χώρας μας, θα θέλαμε να θίξουμε το σύστημα της ηθικής επιβράβευσης των Αστυνομικών, καθώς και των υπολοίπων συναδέλφων των Σωμάτων Ασφαλείας,  που με εξαιρετικές πράξεις εν υπηρεσία ή και εκτός αυτής, εξυμνούν το κύρος του Σώματος, δίνοντας ταυτόχρονα παράδειγμα στους υπόλοιπους συναδέλφους, ενισχύοντας ταυτόχρονα το αίσθημα ασφαλείας στους συμπολίτες μας.
Πριν από μερικά χρόνια πρωτοπόρος, επιτυχημένος, αναγνωρίσιμος και πολλά υποσχόμενος προϊστάμενος του ανθρωποκτονιών, τιμήθηκε για την εξαίρετη επίδοση του σε συγκεκριμένη υπόθεση με τον Αστυνομικό Σταυρό και οι υφιστάμενοι του τιμήθηκαν με εύφημη μνεία και υλική αμοιβή. Με αυτόν τον τρόπο η Υπηρεσία επιβράβευσε τους συναδέλφους για τις τεράστιες πραγματικά προσπάθειες που κατέβαλλαν για φέρουν σε πέρας και να εξιχνιάσουν μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση!
Όταν λοιπόν ήρθε η σχετική διαταγή, το προσωπικό της συγκεκριμένης Υπηρεσίας που βραβεύθηκε αισθάνθηκε την ηθική ικανοποίηση, το «χτύπημα στην πλάτη» που ικανοποιεί το αίσθημα προσφοράς και ανιδιοτέλειας που διακατέχει την πλειοψηφία των συναδέλφων μας και που είναι αυτό που μας κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον και το ζήλο στην υπηρεσιακή μας καθημερινότητα, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση των συναδέλφων μας στην Αθήνα, πρόσφατα.
Πλην όμως, για μεγάλη τους έκπληξη, η απρόσωπη και απρόβλεπτη όπως πάντα Υπηρεσία, κατά την απονομή,  κοινοποίησε απλά τη διαταγή στον συνάδελφο (με σχετικό αποδεικτικό) όπου αναφερόνταν ότι ο Αστυνομικός Σταυρός θα του αποσταλεί στο μέλλον!
Εμφανώς εκνευρισμένος ο συνάδελφος έγραψε με μεγάλα γράμματα επάνω στο αποδεικτικό «Το μετάλλιο δεν αποστέλλεται, απονέμεται»!!!
Κι όμως έτσι είναι συνάδελφοι! Το μετάλλιο δεν αποστέλλεται, απονέμεται και το σχετικό αποδεικτικό που κρέμεται ακόμα στον πίνακα ανακοινώσεων του τμήματος του, θα είναι εκεί, για να θυμίζει σε όλους μας, πως η Ελληνική Αστυνομία επιβραβεύει τους καλύτερους, αυτούς που καθημερινά διακινδυνεύουν τη ζωή τους, αυτούς που με ένα άθλιο μεροκάματο, σε συνθήκες και με ωράρια ανεπίτρεπτα…, με αυταπάρνηση και φιλότιμο, αισθήματα που δε βρίσκονται πλέον εύκολα στη κοινωνία μας, εργάζονται για να προσφέρουν στο πολίτη της χώρας αυτής, σε όλους μας, ένα από τα υπέρτατα αγαθά της Δημοκρατίας και της αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης, την ασφάλεια.
Με οπλισμό που τον πληρώνουμε μόνοι μας, με αυτοκίνητα που συντηρούμε από τις τσέπες μας, με καθαρίστριες που πληρώνονται από το υστέρημά μας !
Από τον Έβρο έως τη Κάρπαθο και το Καστελόριζο… και από τα Εξάρχεια έως το Δενδροπόταμο, ένα Σώμα που μόνο περήφανο μπορεί να κάνει τη πολιτεία! Εκεί που κανείς άλλος δε μπορεί να αποδώσει, να προστατέψει τη χώρα από την είσοδο των λαθρομεταναστών, το σύνταγμα από τη κατάλυσή του, τον πολίτη από το κλέφτη, τον απαγωγέα, τον ληστή, τον φοροφυγά, ακόμη και αυτόν που δεν εκδίδει αποδείξεις, εκεί αψηφώντας κάθε ενδεχόμενο κινδύνου ζωής, σώματος, μακριά από τις οικογένειές μας, στις επάλξεις του ιδεατού, χωρίς να ζητάμε τίποτα περισσότερο από τον σεβασμό που μας αξίζει!
Μια επιβράβευση, μια αναγνώριση «των εξαίρετων πράξεων και δραστηριοτήτων, που υπερβαίνουν το καλώς εννοούμενο υπηρεσιακό καθήκον»!
Ζητάμε πολλά;
Παρόμοιες τραγελαφικές καταστάσεις έχουν ζήσει και άλλοι συνάδελφοι που τιμήθηκαν από την Υπηρεσία με τα μετάλλια της Ευδόκιμης Αστυνομικής Υπηρεσίας Α΄ , Β΄ ή Γ΄ Τάξης. Η διαταγή σύμφωνα με την οποία τους απονέμεται το μετάλλιο έρχεται στην Υπηρεσία, κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο, αλλά το μετάλλιο δεν του απονέμεται ποτέ!!!!
Εάν επιθυμεί μπορεί να το αγοράσει μόνος του για να το φέρει στη στολή (8 ευρώ κοστίζει στο εμπόριο) ή να το αγοράσει μόνος του για να το έχει στο σπίτι του (κοστίζει περίπου 30 ευρώ)!!
Κάτι ανάλογο δυστυχώς συμβαίνει και στη διαδικασία απονομής ξιφών στους απόφοιτους του Τ.Ε.Μ.Α.
Η τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών της περυσινής σειράς έγινε κανονικά και τα ξίφη δόθηκαν με όλες τις τιμές που αρμόζουν στη λαμπρή αυτή τελετή στους νέους Αξιωματικούς. Κανείς όμως δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτό που θα ακολουθούσε… καθώς μετά το πέρας της τελετής, τους ζητήθηκε να επιστρέψουν τα ξίφη που τους απονεμήθηκαν!!!
Μετά από μια σύντομη έρευνα διαπιστώσαμε με λύπη παρόμοια τραγελαφικά γεγονότα και στα άλλα σώματα Ασφαλείας. Συνάδελφοι του Λιμενικού βρέθηκαν αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις, όπως και στρατιωτικοί του Στρατού Ξηράς,  της Αεροπορίας αλλά και του Ναυτικού!!
Δυστυχώς από πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν, μάθαμε ότι παρόμοιες καταστάσεις θα βιώσουν και οι φετινοί απόφοιτοι του Τ.Ε.Μ.Α., καθώς τα ξίφη που παρελήφθησαν για να τους απονεμηθούν δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και «κόπηκαν» μετά τον έλεγχο που έγινε στο Χημείο του Κράτους.
Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε όλοι μας, η πολιτεία οφείλει αν μη τι άλλο να διατηρεί ζωντανούς και αναλλοίωτους ορισμένους θεσμούς.
Είναι αδιανόητο στο όνομα των περικοπών και του εξορθολογισμού των δαπανών να θυσιάζονται και να απαξιώνονται οι θεσμοί αυτοί.
Τα ζητήματα που απασχολούν όλους μας είναι αδιαμφισβήτητα τα οικονομικά, μια τέτοια απαξίωση όμως χτυπάει και πονάει απευθείας στην καρδιά μας, βαθιά μέσα μας, γιατί κύριοι της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας ο συνάδελφος θυσιάζεται καθημερινά στο βωμό του καθήκοντος ΟΧΙ για τα 800 ευρώ, αλλά γιατί έδωσε έναν όρκο. Αυτό οφείλετε να κάνετε και εσείς. Να μας τιμάτε τους συναδέλφους όπως τους αξίζει!!
Οι ηθικές αμοιβές κύριοι δεν αποστέλλονται, απονέμονται! Έτσι τιμάται και επιβραβεύεται η προσπάθεια του Αστυνομικού!
Η απονομή της ηθικής αμοιβής ή του μεταλλίου στον Αστυνομικό, η επίδοση του ξίφους στον Αξιωματικό, έχει συμβολικό χαρακτήρα, ηθική διάσταση και αποτελεί υψίστη τιμή. Είναι λοιπόν απαραίτητο η πολιτική ηγεσία να λύσει αμέσως το θέμα και να γίνει η επίδοση των τιμών και της αναγνώρισης με την επισημότητα που προβλέπεται!
Υπάρχει κάποιος που δεν συγκινήθηκε όταν ο Υπουργός τίμησε την ομάδα των συναδέλφων που κατάφερε να συλλάβει τους ληστές στο Παγκράτι;
Υπάρχει κάποιος που δεν συγκινήθηκε όταν άκουσε τη μαρτυρία του συναδέλφου που δέχθηκε τη σφαίρα;
Η ηθική επιβράβευση και ικανοποίηση είναι το μόνο που μας απέμεινε, μη μας το στερείτε!!!
Με εκτίμηση,
Αγγελίδης Παναγιώτης και Δεληγιώργης Γεώργιος,
Αντιπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσ/νίκης στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.,
μέλη της Σ.Κ.Α.Υ.

Related

ΑΡΘΡΑ 3215197887203637043

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item