Το Προεδρείο και μέλη της Π.Ο.ΑΣ.Υ στην Ηλεία

Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας αποτελούμενο από τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Φωτόπουλο, τον Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Γρηγόρη Γερακαράκο, τον Ειδικό Γραμματέα κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο και τα μέλη του Δ.Σ κκ. Ιωάννη Αδαμόπουλο, Βασίλειο Κωνσταντόπουλο, και το μέλος της επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας κ. Αχτύπη Μαρίνη, παρευρέθηκε την 23 Οκτωβρίου 2014 στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας ανταποκρινόμενο σε σχετική πρόσκληση της Ενωσής μας.
  Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση της Ομοσπονδίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δ.Α Ηλείας, προβλήματα που εστιάζονται στην έλλειψη του προσωπικού, την ακαταλληλότητα του κτιρίου όπου στεγάζεται η Δ.Α Ηλείας, στις ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, και ασφαλώς το φλέγον θέμα με τα κρατητήρια του Α.Τ Πύργου και ό,τι σχετίζεται με την υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού αλλά και των κρατουμένων.
  Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος το οποίο οργανώθηκε από κοινού με την Ομοσπονδία περιλάμβανε αρχικά την υποδοχή του Προεδρείου στο κτίριο της Δ.Α Ηλείας παρουσία των τοπικών Μ.Μ.Ε. Το κλιμάκιο παρουσία σύσσωμου του Δ.Σ της Ε.Α.Υ. Ηλείας προέβη σε αυτοψία στους χώρους των κρατητηρίων παρουσία και του Διοικητή του Α.Τ Πύργου Α/Υ κ. Καραχάλιου Θωμά όπου διαπιστωθήκαν σοβαρότατες παραλείψεις ως προς την δομή και την λειτουργικότητα αυτών.
  Ειδικότερα:
1. Η μη ταυτόχρονη ορατότητα όλων των χώρων από τον εκτελούντα χρέη σκοπού κρατητηρίων.
2. Η μη λειτουργία των καμερών ασφαλείας για άγνωστους λόγους.
3. Η μη χορήγηση και προμήθεια σε αναλώσιμα υλικά όπως γάντια, μάσκες και αντισηπτικών.
4. Η μη αφαίρεση των οριζόντιων κιγκλιδωμάτων για τα οποία η αρμόδια επιτροπή της Ομοσπονδίας σε προγενέστερο χρόνο είχε εγκαίρως επισημάνει προς αποτροπή μιας νέας αυτοχειρίας κρατουμένου, και την τοποθέτηση ειδικού μεταλλικού πλαισίου.
5. Το διάκενο στο δάπεδο της αίθουσα όπου προσέρχονται οι συνήγοροι των κρατουμένων.
6. Η ρυπαρότητα σε όλους τους χώρους των κρατητηρίων.
7. Η μη απολύμανση των χώρων όπως ορίζεται στο Π.Δ 45/2008.
8. Η μη υπογραφή σχετικής σύμβασης και η ανάθεση του έργου σε ιδιώτη ή εταιρεία, καίτοι από το Α.Ε.Α διατίθενται σχετικές πιστώσεις για αυτό τον σκοπό.
9. Η μη αντικατάσταση και ο βιολογικός καθαρισμός του ιματισμού των κρατουμένων
10. Η επιφανειακή στήριξη και όχι η σωστή πάκτωση των κιγκλιδωμάτων των παραθύρων, στο οπλισμένο σκυρόδεμα, προκειμένου να μην αφαιρούνται αυτά με ευκολία από τους κρατούμενους και έτσι να αποφεύγεται πιθανή απόδραση, η οποία δυστυχώς δεν αποφεύχθει, παρότι είχε επισημανθεί εγκαίρως από την Ενωσή μας και την αρμόδια επιτροπή της Ομοσπονδίας σε προγενέστερη αυτοψία. Επισημαίνουμε πως για τον λόγο αυτό με σχετικά έγγραφα που είχαμε κοινοποιήσει προς όλες τις αρχές και με την μορφή εξώδικης διαμαρτυρίας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πύργου, διατάχθηκε ακολούθως Προκαταρκτική Εξέταση και περαιτέρω διερεύνηση. Απόρροια των συντονισμένων ενεργειών μας, ήταν να απαλλαγούν των ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών όλοι οι συναδελφοί μας κατά την ακροαματική διαδικασία, όπου η έδρα του Δικαστηρίου έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του συνηγόρου της Ένωσης και τις αιτιάσεις που είχαμε προβάλλει και αναπτύξει εγγράφως.
  Ακολούθως, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Δ.Α Ηλείας ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας απένειμε τιμητική πλακέτα με τον θυρεό της Π.Ο.ΑΣ.Υ, στον κ. Ιωάννη Τσεμπενέκα συνταξιούχο εκπαιδευτικό και συμπολίτη μας, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης προς αυτόν και ως ελάχιστη τιμή για την συγγραφή ποιήματος, που αφιέρωσε στους πεσόντες Αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που έπεσαν ηρωικά στο καθήκον την 1η Μαρτίου 2012 στην περιοχή του Ρέντη, ένα ποίημα που χαρακτηρίσθηκε από όλους εμάς σαν ΄΄ωδή΄΄ για το Αστυνομικό Σώμα και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας το απήγγειλε το Α΄ Ψυχοσάββατο, την καθιερωμένη από μας Ημέρα τιμής των πεσόντων στο καθήκον Αστυνομικών. Η βράβευση έγινε παρουσία των Μ.Μ.Ε και ακολούθησαν σχετικές δηλώσεις του Προέδρου κ. Χρήστου Φωτόπουλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε θέματα εφ' όλης της ύλης.
  Εν' συνεχεία, το κλιμάκιο συναντήθηκε με την σύζυγο του εκλιπόντος συναδέλφου Αρχιφύλακα Βασίλη Μαρτζάκλη, κυρία Ανθή Μπάμπη και την δικηγόρο της οικογενείας κυρία Αλεξάνδρα Κβάσνιουκ, μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, όπου έγινε αποτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών από την πλευρά του συνδικαλιστικού κινήματος, ως προς την ηθική και υλική συμπαράσταση προς την οικογένεια, με αμοιβαία κατανόηση και αναγνώριση των προσπαθειών αυτών. Η διαβεβαίωση όλων των παρισταμένων συνδικαλιστών ήταν ρητή και σαφής ως προς την συνεχή συμπαράστασή μας με κάθε πρόσφορο μέσο και την διαρκή προσπάθεια με τις παρενέσεις μας προς την πολιτική και φυσική ηγεσία.
  Η επόμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Α.Δ Ηλείας κ. Κωνσταντίνου Δίπλα ,όπου έγινε αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης και επισημάνθηκαν οι τραγικές ελλείψεις καθώς και η ολιγωρία της Διοίκησης για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων, που απασχολούν την Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας. Τονίστηκε ιδιαίτερα πως δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος και δόθηκε εύλογος χρόνος προκειμένου να εξευρεθεί λύση με την αρωγή ασφαλώς και του συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ εκφράσθηκε και η έντονη δυσαρέσκεια του κλιμακίου για τις άσχημες εντυπώσεις που αποκόμισε.
  Απόρροια όλων αυτών ήταν να υπάρξει αμέσως μετά συνάντηση στο γραφείο της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πύργου στην οποία αναπτύχθηκαν εκτενώς τα προβλήματα των κρατητηρίων και τα σοβαρά ζητήματα ως προς τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και αυτά που ανάγονται στην μακρά κράτηση των ποινικών κρατουμένων λόγω άρνησης που προβάλλουν για την παραλαβή τους τα σωφρονιστικά καταστήματα. Oμοίως διεξοδικά αναφερθήκαμε και στις δικές μας ενέργειες που έχουμε κάνει ως σήμερα προκειμένου και εμείς ως συνδικαλιστές να συμβάλουμε τα μέγιστα στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Από την πλευρά της η κυρία Εισαγγελέας μας δήλωσε πως θα προβεί σε όλες τις δέουσες υπηρεσιακές ενέργειες και πως θα υπάρξει συνεχή συνεργασία με την τοπική Ένωση, προκειμένου δια ζώσης να έχει πλήρη και αντικειμενική άποψη για τις προφορικές καταγγελίες που τις εκθέσαμε. Μας δήλωσε επίσης ότι υπερτερεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων αστυνομικών, όπως και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των κρατουμένων και ότι τα αγαθά αυτά υπερισχύουν έναντι οιωνδήποτε άλλων έννομων αγαθών.
  Η παρουσία του κλιμακίου της Ομοσπονδίας ολοκληρώθηκε με την παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Φωτόπουλου Χρήστου και του προέδρου της Ε.Α.Υ.Ηλείας κ. Παναγούλη Ηλία, στον τηλεοπτικό σταθμό Ο.Ρ.Τ όπου συμμετείχαν σε ζωντανή ημίωρη εκπομπή αφιερωμένη στους αστυνομικούς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι πρόεδροι ανέπτυξαν τη θεματολογία τους για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο σε τοπικό αλλά και σε Πανελλήνιο επίπεδο και εστίασαν παράλληλα στην ενεργό συμμετοχή και στήριξη που παρέχει το συνδικαλιστικό κίνημα και το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας προς την κοινωνία και τους πολίτες της.
  Η Ε.Α.Υ. Ηλείας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει το Προεδρείο και τα μέλη του Δ.Σ της Π.Ο.ΑΣ.Υ και την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας, για την έως τώρα αμέριστη συμπαράστασή της και ενδεικτικά αναφέρουμε για την εκταμίευση από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου σημαντικών χρηματικών ποσών για έργα συντήρησης και βελτίωσης του χώρου των κρατητηρίων, ομοίως και για την συμβολή της στην απαλλαγή των συναδέλφων μας κατά την ποινική και πειθαρχική διαδικασία, για τις γνώσεις και την πληροφόρηση που μας παρέχουν, όπως επίσης και για την ενεργό συμπαράστασή της στην οικογένεια του εκλιπόντος συναδέλφου μας όπως και στην ανταπόκριση της σε σοβαρά αιτήματα των μελών μας, αλλά και προς τους φορείς και τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας στην Περιφερειακή ενότητα Ηλείας.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γενικός Γραμματέας


Related

ΕΝΩΣΕΙΣ 6226965794000124559

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item