Οι αφανείς ήρωες της προσφυγικής κρίσης
https://pasapolice.blogspot.com/2015/10/blog-post_4.html?m=0
Η επικεφαλής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών πραγματοποιεί συνεχώς ταξίδια σε Λέσβο και Κω. |
Κλάδου Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.
Η πρώτη γυναίκα «στρατηγός» στην ιστορία του σώματος (φέρει τον βαθμό του υποστρατήγου) τις τελευταίες εβδομάδες ανέλαβε να διαχειριστεί τις κρίσεις που ανέκυψαν διαδοχικά σε Κω και Λέσβο, στήνοντας, από μηδενική βάση, μηχανισμό ταυτοποίησης των αλλοδαπών. Συχνά, η ίδια εργαζόταν σε εικοσιτετράωρη βάση στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών μαζί με νέους και χαμηλόβαθμους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.
Στην πρώτη μάλιστα «ειδική» αποστολή, στα μέσα Αυγούστου στην Κω, υπέστη λόγω της πρωτοφανούς έντασης βλάβη στις φωνητικές της χορδές, την οποία πασχίζει μέχρι σήμερα να αποκαταστήσει. Στους συνομιλητές της λέει αστειευόμενη ότι ο γιατρός τής συνέστησε αφωνία και προσθέτει ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να πειθαρχήσει στις υποδείξεις του. Ετσι, συχνά αυτοσαρκάζεται και, όταν τηλεφωνεί σε γνωστούς της, παρουσιάζεται ως «η Ρούλα η Τσιριγώτη με την ωραία φωνή».
Με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρη Τσακνάκη, μετέβη για πρώτη φορά, τις τελευταίες βδομάδες, στην Κω τη 10η Αυγούστου, συνοδευόμενη από κλιμάκιο 12 αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Αποστολή τους δεν είναι άλλη από την επιτάχυνση της διαδικασίας ταυτοποίησης των περίπου 7.000 Σύρων προσφύγων και μεταναστών που παρέμεναν για πολλές εβδομάδες στο νησί. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας 10 Αυγούστου και μέχρι την Παρασκευή είχαν ταυτοποιηθεί και εγκαταλείψει την Κω 7.000 πρόσφυγες από τη Συρία.
Ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, που ασκούσε δριμεία κριτική κατά πάντων για τις δραματικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στην Κω, δεν έχανε αφορμή να πλέκει το εγκώμιο της «στρατηγού Ρούλας» για τη συμβολή της στη διαχείριση της κρίσης. Το διάστημα που ακολούθησε η κ. Τσιριγώτη πραγματοποίησε αλλεπάλληλες επισκέψεις σε Κω και Λέσβο, ενώ συνόδευσε τον Ελληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ανατολικό Αιγαίο.
Την περασμένη εβδομάδα, σε συνεννόηση με τον ειδικό γραμματέα συντονισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζαννέτο Φιλιππάκο, οργάνωσε και συντόνισε την ταυτοποίηση 20.000 μεταναστών σε διάστημα τριών ημερών. Η επιχείρηση καταγραφής και ταυτοποίησης «έτρεξε» στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια, στον καταυλισμό του δήμου στο Καρά Τεπέ και στο γήπεδο της Καλλονής. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην «Κ» ο κ. Φιλιππάκος είχε δημόσια συγχαρεί τη στρατηγό για «τον άθλο που κατάφερε μέσα σε τρεις ημέρες».
Χθες, ημέρα κατά την οποία κατεβλήθη στην Ελλάδα η προκαταβολή των 30 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της κρίσης, η επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε εκ νέου στη Λέσβο κατόπιν αιτήματος τοπικών παραγόντων, που φοβήθηκαν ότι η επικείμενη φυγή –λόγω εκλογών– των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί στο νησί θα οδηγήσει σε άμεση επιδείνωση των συνθηκών. Oπως δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός, ο δήμος διέθεσε 35 υπαλλήλους του για να καλύψουν το κενό των αστυνομικών που θα απουσιάσουν. Χθες επρόκειτο να αποχωρήσουν από το νησί με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια πλοίων 3.360 πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ στο νησί θα παρέμεναν 3.000 - 4.000 αλλοδαποί. Αλλες πηγές δήλωσαν ότι η κ. Τσιριγώτη μετέβη εκτάκτως στη Λέσβο προκειμένου να ελέγξει χώρο στα βόρεια του νησιού (στην περιοχή Συκαμινιά) όπου υπάρχει σκέψη να δημιουργηθεί προσωρινός χώρος καταγραφής και ταυτοποίησης των αλλοδαπών.
Η κ. Τσιριγώτη πρόκειται να εκπροσωπήσει την ΕΛ.ΑΣ. σε συνάντηση στο αρχηγείο της Europol στη Χάγη και στη συνέχεια θα μετάσχει στη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
του Γιάννη Σουλιώτη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments