Εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΑΣΥ την 26-07-2017

200-2-145a1
Αθήνα, 27 Ιουλίου 2017
Αρ. Πρωτ.: 200/2/145-α
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Συνεδρίασε, χθες, 26 Ιουλίου 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας παρουσία και του νομικού συμβούλου, κ. Χάρη ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, εν μέσω θέρους και λίγο πριν τις αναγκαίες ολιγοήμερης διακοπές, προκειμένου να αξιολογήσει τις τρέχουσες εξελίξεις και να δρομολογήσει δράσεις για τις οποίες δεν χωρούν αναβολές.
Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των συναδέλφων μας Δόκιμων Αστυνομικών, δίνοντας διορία έως και την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου να υπογραφεί και από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ, η κοινή υπουργική απόφαση που θα παρέχει στους δοκίμους το αντίστοιχο χρηματικό ποσό της απώλειας των πενθημέρων και των νυχτερινών, ως κάλυψη οδοιπορικών εξόδων. Σε περίπτωση που θα υπάρξει νέα αναβολή, η Ομοσπονδία, ύστερα από την πρόταση του προεδρείου και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., θα προβεί σε δυναμική κινητοποίηση, ώστε να λάβει τέλος ο εμπαιγμός και η εκμετάλλευση των νέων συναδέλφων μας.
Έπειτα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις τελευταίες δράσεις μας, όπως αυτές των επίμαχων τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων και αφορούν: α) τις κρατήσεις των Δοκίμων Αστυφυλάκων και των Δοκίμων Υπαστυνόμων από τα ασφαλιστικά τους ταμεία που υπάγονται, β) την ημερήσια αποζημίωση των συναδέλφων μας που μετακινούνται αυθημερόν στο εξωτερικό για την επιστροφή και απέλαση αλλοδαπών, κυρίως προς το Πακιστάν και γ) την υπαγωγή του Ειδικού Λογαριασμού του ν.826/1978 στο ΤΕΑΠΑΣΑ/Τ.Π.ΑΣ και τη διατήρηση της αυτοτέλειας του, διασώζοντας τα αποθεματικά του και κυρίως την αλληλεγγύη των μελών του, στο πλαίσιο του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκε. Παράλληλα, το Σώμα ενημερώθηκε για τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την προμήθεια υπηρεσιακών οχημάτων και εν γένει την έγκριση των δαπανών που κωλυσιεργούν και δημιουργούν τροχοπέδη στο σύνολο των Υπηρεσιών.
Ο Πρόεδρος, επίσης, ζήτησε από τα μέλη να είναι σε εγρήγορση και εν ευθέτω χρόνω, να συσταθεί τριμελής επιτροπή που θα τρέξει, μαζί με την Εκτελεστική Γραμματεία, τα θέματα του επικείμενου συνεδρίου έως το τέλος του Δεκέμβρη.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών, κ. Βασίλης Πανταζής, ανέλυσε όλες τις επίμαχες τροπολογίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, ανέπτυξε τις αιτιολογικές εκθέσεις και τα κόστη των προτεινόμενων από την Ομοσπονδία μας τροπολογιών, αναφέρθηκε στην εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών για το μισθολόγιό μας και στα εκκρεμή θέματα του ΤΕΑΠΑΣΑ. Ειδικότερα, για το μισθολόγιο και τους χρόνους που λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη στα νέα μισθολογικά κλιμάκια, τονίστηκε ότι η εγκύκλιος δεν αποσαφηνίζει πλήρως το καθεστώς, δεδομένων και των σχετικών διατάξεων του ν.4472/2017, που εξ' αρχής δεν προέβλεπαν τη στρατιωτική θητεία και τους λοιπούς χρόνους στην ένταξη των μισθολογικών κλιμακίων των ενστόλων, αλλά, ύστερα από τους αγώνες του Κινήματος, οι εν λόγω χρόνοι προσμετρούνται ειδικά για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αναφέρονται και στη σελίδα 66 της προαναφερόμενης εγκυκλίου, με την προϋπόθεση ότι οι χρόνοι αυτοί λαμβάνονταν υπόψη στις μισθολογικές διαβαθμίσεις των στελεχών έως 31-12-2016, χωρίς να υπάρχει συσχέτιση με τις πράξεις αναγνώρισης των συντάξιμων χρόνων του ΓΛΚ, είτε αυτές έχουν εκδοθεί είτε όχι.
Για άλλη μια φορά, αναφέρθηκε στην εκ νέου παράταση που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος περί οδοιπορικών εξόδων των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, διατηρώντας έτσι μια αντισυνταγματική και ανήθικη συμπεριφορά της Κυβέρνησης απέναντι στους σκληρά εργαζόμενους ένστολους, στηλιτεύοντας παράλληλα την αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας για την ανάγκη εξεύρεσης περαιτέρω χρόνου, ενώ άπαντες γνωρίζουν ότι οι αρμόδιοι έχουν επεξεργαστεί και αποστείλει προτάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών στις αρχές του έτους 2016 και «κρυφό μυστικό» όλων είναι η οικονομική αδυναμία υποστήριξης του έργου των εργαζομένων που διατηρούν την κοινωνία όρθια.
Έγινε αναφορά, τέλος, στις δράσεις και πιέσεις της Ομοσπονδίας μας προς την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν πανελλαδικά με τις δαπάνες των ετών 2014, 2015, 2016, αλλά και του έτους 2017, έως τα τέλη του Ιούνη, αναμένοντας, τη θετική κατάληξη των σχετικών τροπολογιών που κατατέθηκαν στη Βουλή, ώστε να εκκαθαριστούν και ενταλματοποιηθούν άμεσα οι εκκρεμείς δαπάνες, δίδοντας έτσι μια ανάσα στις Υπηρεσίες του Σώματος, στους εμπλεκόμενους συναδέλφους, αλλά και στους προμηθευτές αυτών.
200-2-145a2
Ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε και αυτός στην εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για το νέο μισθολόγιο, αναλύοντας τα επίμαχα σημεία αυτής. Όπως είπε, ύστερα από την έκδοση της εν λόγω εγκυκλίου, μπορούμε και θα προσφύγουμε στο ΣτΕ, ώστε να κριθεί η συνταγματικότητα ή μη του νέου νόμου, διότι υφίσταται πλέον η εκτελεστική πράξη αυτού. Παράλληλα, τόνισε ότι, στο νομικό μας οπλοστάσιο υπάρχουν ήδη οι δυο (2) προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, σχετικά με το μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων. Έδωσε έμφαση επίσης, στο γεγονός ότι αποτελεί πλέον νομικό κεκτημένο μας το ύψος των αποδοχών στα επίπεδα του Ιουλίου 2012. Πλην, όμως, ο νομικός μας σύμβουλος, δεν απέφυγε να επισημάνει στα μέλη του Δ.Σ. τις ιδιαίτερες νομικές και πραγματικές δυσκολίες που έχει η νέα δικαστική προσφυγή κατά του νέου μισθολογίου, τόσο για δικονομικούς, όσο και για πραγματικούς και νομικούς λόγους (π.χ. το «γκρίζο πεδίο» της προσωπικής διαφοράς). «Καμία νομική διεκδίκηση δεν μας φοβίζει. Αντίθετα, μας χαλυβδώνει και μας συσπειρώνει, ώστε με όλες μας τις δυνάμεις, ο καθένας με τη δική του αρμοδιότητα -εγώ με την ιδιότητά μου ως νομικός σύμβουλος της ΠΟΑΣΥ- να διεκδικούμε μαχητικά, με αξιοπρέπεια και με αποτελεσματικότητα όσα το Σύνταγμα και οι Νόμοι μας εξασφαλίζουν, ως αντιστάθμισμα του επικίνδυνου λειτουργήματος του αστυνομικού», κατέληξε ο κ. ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας, κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, με το πέρας των εργασιών του Δ.Σ., ευχήθηκε καλή συνέχεια, και με το βλέμμα στραμμένο στη νομοθετική θερινή δραστηριότητα της Κυβέρνησης, να αξιοποιήσουμε την ανάπαυλα του καλοκαιριού για ανάκτηση δυνάμεων διότι έχουμε μπροστά μας δύσκολους αγωνιστικούς μήνες.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Related

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 7228436596114470479

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item