Συνθήκες φύλαξης - παραμονής ανηλίκων στο κέντρο μεταναστών - προσφύγων της Αμυγδαλέζας

http://www.tribune.gr/wp-content/uploads/2016/09/amigdaleza-630x400.jpg 
 
Αθήνα, 07 Ιουλίου 2017
Αρ. Πρωτ.: 800/6/62
Προς: Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη ΜΟΥΖΑΛΑ
Κοιν: 1) Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Νικόλαο ΤΟΣΚΑ
2) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ
3) Γενική Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγο κα Ζαχαρούλα ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ
Θέμα: «Συνθήκες φύλαξης - παραμονής ανηλίκων στο κέντρο μεταναστών - προσφύγων της Αμυγδαλέζας»
Με εύλογη ανησυχία γίναμε κοινωνοί των καταγγελιών, από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναφέρονται σε εξευτελιστικές και απάνθρωπες συνθήκες παραμονής ανηλίκων στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων της Αμυγδαλέζας.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, στο πλαίσιο τακτικής επίσκεψης της ΑΡΣΙΣ (Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων), προκειμένου να παρέχουν νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ανήλικους στις δομές φιλοξενίας – παραμονής στην Αμυγδαλέζα, διαπιστώθηκε ότι, η παραμονή των ως άνω ανηλίκων χαρακτηρίζεται παράνομη καθώς οι περισσότεροι εξ΄ αυτών αντί να υποβληθούν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και στη συνέχεια να φιλοξενηθούν σε κατάλληλες δομές για ανηλίκους, συνελήφθησαν και εναντίον τους εκδόθηκε απόφαση επιστροφής.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, «δεν έχει οριστεί επίτροπος ούτε παρέχεται καμία ψυχοκοινωνική στήριξη και διερμηνεία από το κράτος, ενώ πλημμελείς είναι οι παρεχόμενες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες». Γίνεται δε λόγος, για απόπειρα αυτοκτονίας ενός ανηλίκου με κατάποση σαμπουάν, ενώ τρεις ανήλικοι παραμένουν για διάστημα πέραν του ενός μήνα, «με αποτέλεσμα έξι (6) ανήλικοι να κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα, χωρίς σεντόνια, μόνο με κουβέρτες οι οποίες είναι άγνωστο εάν και κατά πόσο συχνά πλένονται. Επιπλέον, υπάρχουν μόνο τρία (3) κλιματιστικά που λειτουργούν στα δύο από τα τέσσερα κοντέινερ. Σημειωτέον δε πως το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε, υπήρχε καύσωνας και η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς. Οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες, καθώς εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει συνεργείο καθαρισμού, με αποτέλεσμα να μην καθαρίζονται τα κοντέινερ ούτε οι τουαλέτες. Επιπλέον λειτουργικές είναι μόλις δύο (2) τουαλέτες και τρία (3) ντους, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του συνόλου των ανηλίκων. Στους ανηλίκους δεν παρέχεται καμία αθλητική ή άλλου τύπου ψυχαγωγική δραστηριότητα» κ.λπ.
Είναι φανερό ότι όλα αυτά συνιστούν κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πέραν του ότι εκθέτουν όσους συνέβαλαν με τις αποφάσεις τους στον εγκλεισμό των ανηλίκων στο συγκεκριμένο ακατάλληλο χώρο, εκθέτουν την Ελληνική Αστυνομία, η οποία γίνεται στόχος κακόβουλων επιθέσεων και άδικης κριτικής.
Κατόπιν τούτων, σας καλούμε κύριε Υπουργέ, τόσο εσάς όσο και την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και κάθε άλλο αρμόδιο της κυβέρνησης και των διεθνών οργανισμών μετανάστευσης και προσφύγων, να ασχοληθείτε σοβαρά με το προαναφερθέν ζήτημα.
Η αδιαφορία του κράτους και η συνέχιση τέτοιων απάνθρωπων συνθηκών κράτησης συνιστούν ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον των αλλοδαπών και αυτή εμείς δεν την ανεχόμαστε. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί περαιτέρω αδιαφορία και αναλγησία από την πλευρά των αρμοδίων παραγόντων, η Ομοσπονδία μας θα αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλους τους χώρους φύλαξης και κράτησης μεταναστών, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις για όλους τους εμπλεκόμενους και να αναδειχθούν δημοσίως τα προβλήματα αυτά ούτως ώστε να εκλείψουν δια παντός.
Αναλάβετε τις ευθύνες σας
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Related

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 5826715957630303842

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item