Ηθικές Αμοιβές ένστολου προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας
Βήματα απονομής Ηθικών αμοιβών
Υποβολή σχετικής πρότασης για την απονομή ηθικής αμοιβής από τον/την Διοικητή της Υπηρεσίας του προτεινόμενου/νης
Η Υπηρεσία όπου υπηρετεί ο/η προτεινόμενος/η υποβάλει ιεραρχικά προς την αρμόδια, για την απονομή της ηθικής αμοιβής Υπηρεσία, αιτιολογημένη πρόταση. Μαζί με αυτήν επισυνάπτονται τυχόν σχετικά έγγραφα που πιστοποιούν και αποδεικνύουν το περιεχόμενο αυτής.
Διατύπωση Γνώμης από τους Ιεραρχικά Προϊστάμενους και σε περίπτωση δικαιώματος απονομής ηθικής αμοιβής, λήψη απόφασης.
Επί των προτάσεων που υποβάλλουν οι Υπηρεσίες , οι Ιεραρχικά Προϊστάμενοι, διατυπώνουν γνώμη και σε περίπτωση δικαιώματος απονομής ηθικής αμοιβής, λαμβάνουν σχετική απόφαση
Λήψη απόφασης
Σε περίπτωση λήψης απόφασης απονομής ηθικής αμοιβής, εκδίδεται σχετική απόφαση από το αρμόδιο διοικητικό όργανο, εκτός των περιπτώσεων απονομής της ηθικής αμοιβής του Αστυνομικού Σταυρού και της Ανδραγαθίας στις οποίες εκδίδεται σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Ενημέρωση προτεινόμενου/νης για την ληφθείσα απόφαση
Η ενημέρωση του/της προτεινόμενου/νης, γίνεται μέσω της Υπηρεσίας του/της.
Ηθικές Αμοιβές που απονέμονται στο αστυνομικό προσωπικό Μετάλλια, Διαμνημονεύσεις, Αστυνομικός Σταυρός, Ανδραγαθία, Επιβράβευση
Ο Αστυνομικός Σταυρός μπορεί να απονέμεται, κατά περίπτωση, σε στρατιωτικούς, σε πολιτικούς υπαλλήλους και ιδιώτες, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, που προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες για την εμπέδωση της δημόσιας ασφάλειας ή της έννομης τάξης, καθώς και σε Αστυνομικές Υπηρεσίες για τις αυτές πράξεις. Επίσης μπορεί να απονέμεται και σε πόλεις για τη συμβολή των κατοίκων στους στο έργο της Αστυνομίας, καθώς και σε συλλόγους, σωματεία και λοιπές αναγνωρισμένες οργανώσεις για την ίδια αιτία. Ο Αστυνομικός Σταυρός απονέμεται σ` αυτόν που κρίνεται άξιος να τιμηθεί και μετά το θάνατό του. Σε περίπτωση θανάτου αυτού που τιμήθηκε ή που δικαιούται του μεταλλίου τούτου, αυτό περιέχεται, ως κειμήλιο, σ` αυτόν που ορίζει η διαθήκη του θανόντος. Αν δεν άφησε διαθήκη, το μετάλλιο περιέχεται στους εξ αδιαθέτου κληρονόμους του, κατά την ακόλουθη σειρά: α) Πρωτότοκο τέκνο, β) Σύζυγο, γ) Πατέρα ή μητέρα, δ) Μεγαλύτερο αδελφό ή αδελφή.Στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, απονέμονται οι ακόλουθες ηθικές αμοιβές:
α. Τα Παράσημα των Ταγμάτων Αριστείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
β. Τα Αστυνομικά Μετάλλια ήτοι: 1. Το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας, 2. Ο Αστυνομικός Σταυρός, 3. Το Μετάλλιο Αστυνομικής Αξίας, 4. Το Μετάλλιο Ευδόκιμης Αστυνομικής Υπηρεσίας.
γ. Η εύφημη μνεία.
δ. Η ευαρέσκεια και
ε. Ο έπαινος.
Στους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας από το βαθμό του Αστυνόμου Β’ και άνω απονέμονται, ως ηθική αμοιβή λόγω ευδοκίμου υπηρεσίας σε ορισμένες θέσεις, οι εξής διαμνημονεύσεις:
α. Αρχηγίας.
β. Αξίας και τιμής.
γ. Ευδοκίμου Διοικήσεως.
δ. Ευδοκίμου Επιτελικής Υπηρεσίας και. Ευδοκίμου Υπηρεσίας αξιωματικού Ειδικών Καθηκόντων.
Η απονομή των μεταλλίων συνοδεύεται και από αντίστοιχο δίπλωμα όπως ορίζεται για κάθε ένα από αυτά. Για τα Μετάλλια ξένων κρατών, που απονέμονται στο αστυνομικό προσωπικό, φέρονται απ` αυτό ύστερα από έγκριση, που περιέχεται με Π.Δ., το οποίο εκδίδεται με πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Για το σκοπό αυτό ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει, ιεραρχικά, στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, αίτηση, με επίσημο αντίγραφο του διπλώματος ή της πράξης απονομής του μεταλλίου, εις διπλούν.
Έννομα μέσα προστασίας ή έφεσης:
Ενδικοφανής προσφυγή ή Αίτηση θεραπείας
ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΘΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Π.Δ. 622/1985
Ηθικές αμοιβές αστυνομικού προσωπικού
1. Ηθική αμοιβή είναι η τιμητική επιβράβευση εξαίρετων δραστηριοτήτων ή προσπαθειών, που υπερβαίνουν σημαντικά το καλώς εννοούμενο υπηρεσιακό καθήκον του άξιου να τιμηθεί με αυτή προσώπου.
2. Η ηθική αμοιβή απονέμεται με μέτρο και στους πραγματικά άξιους για την τιμητική αυτή διάκριση.
1. Στο αστυνομικό προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, απονέμονται οι ακόλουθες ηθικές αμοιβές:
α. Τα Παράσημα των Ταγμάτων Αριστείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις (Ν. 106/1975).
β. Τα Αστυνομικά Μετάλλια ήτοι:
(1) Το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας.
(2) Ο Αστυνομικός Σταυρός.
(3) Το Μετάλλιο Αστυνομικής Αξίας.
(4) Το Μετάλλιο Ευδόκιμης Αστυνομικής Υπηρεσίας.
γ. Η εύφημη μνεία.
δ. Η ευαρέσκεια και
ε. Ο έπαινος.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του Π.Δ.58/1996 (Α 48)
2. Τα μετάλλια της προηγουμένης παραγράφου απονέμονται, είτε σε καιρό ειρήνης, είτε σε καιρό πολέμου και εφόσον, για την ίδια πράξη, δεν έχει απομενηθεί μετάλλιο, που προβλέπεται από το Ν.Δ. 376/1974 (ΦΕΚ Α-98) "περί Στρατιωτικών Μεταλλίων".
3. Μετάλλια ξένων κρατών, που απονέμονται στο αστυνομικό προσωπικό της Γενικής Γραμμετείας, φέρονται απ` αυτό ύστερα από έγκριση, που περέχεται με Π.Δ., το οποίο εκδίδεται με πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.
Για το σκοπό αυτό ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει, ιεραρχικά, στη Γενική Γραμμετεία Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, αίτηση, με επίσημο αντίγραφο του διπλώματος ή της πράξης απονομής του μεταλλίου, εις διπλούν.
4. Μετάλλια που απονέμονται στο αστυνομικό προσωπικό από μη στρατιωτικές οργανώσεςι ή συνδέσμους, ή ιδρύματα γενικά, της ημεδαπή ή αλλοδαπής, δεν φέρονται από αυτό.
1. Η ιεραρχική τάξη των Αστυνομικών Μεταλλίων του άρθρου 2 του παρόντος είναι η ακόλουθη, κατά σειρά αξίας:
α) Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας. β) Αστυνομικός Σταυρός. γ) Μετάλλιο Αστυνομικής Αξίας. δ) Μετάλλιο Ευδόκιμης Αστυνομικής Υπηρεσίας.
2. Τα παράσημα των Ταγμάτων Αριστείας και τα Στρατιωτικά Μετάλλια, που απονέμονται στο αστυνομικό προσωπικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 376/1974 (ΦΕΚ Α-98), όπως τούτο ισχύει κάθε φορά, προηγούνται των Αστυνομικών Μεταλλίων, τα δε μετάλλια, που απονέμονται από ξένα κράτη, έπονται αυτών.
1.Το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας απονέμεται στο αστυνομικό προσωπικό για έξοχη πράξη ανδραγαθίας, που έλαβε χώρα σε συμπλοκή με συμμορίες ή ένοπλους στασιαστές ή ένοπλα άτομα επικίνδυνα για τη Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια ή όργανα ξένης προπαγάνδας, τα οποία δρουν είτε ομαδικώς είτε μεμονομένως, κατά την οποία εξέθεσε αποδεδειγμένα τη ζωή του σε άμεσο και προφανή κίνδυνο και η οποία αντικειμενικά κρινόμενη υπερβαίνει κατά πολύ την εκτέλεση του καλώς εννοουμένου καΘήκοντος.
Το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας απονέμεται επίσης στο αστυνομικό προσωπικό υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο για έξοχη πράξη ανδραγαθίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση της ζωής άλλου ατόμου, το οποίο κινδύνευε.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 6 του άρθρου 1 του Π.Δ. 144/1991 (ΦΕΚ Α` 59) (διόρθ.σφαλμ. ΦΕΚ Α` 86/1991 αντικαταστάθηκε πάλι με το ΠΔ 239/1999, ΦΕΚ Α 200/29/9/1999.
2. Το διάσημο του παραπάνω μεταλλίου είναι αργυρό, διαστάσεων 0,04 Χ 0,04 μ. και αποτελλείται από σταυρό, του οποίου τα άκρα είναι πλατύτερα. Στο μέσο του σταυρού είναι αποτυπωμένο, ανάγλυφα, το Εμβλημα του Κράτους, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 15 χιλιοστών και στη βάση του σταυρού είναι αποτυπωμένο επίσης ανάγλυφα, το έτος "1984", στη δε πίσω όψη φέρει στη μέση, ανάγλυφα την επιγραφή "ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΝΔΡΑΓΑΘΙΑ".
3. Το μετάλλιο αυτό αναρτάται από μετάξινη κυματιστή ταινία, πλάτους 30 χιλιοστών, χρώματος βαθύ ερυθρού, που φέρει κάθετα στο μέσο σειρίτι χρώματος λευκού, πλάτους 8 χιλιοστών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του Π.Δ.58/1996 (Α 48)
1. Ο Αστυνομικός Σταυρός απονέμεται στο αστυνομικό προσωπικό για:
α. Αυτοθυσία, όταν αποδειγμένα εξέθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο, για τη σωτηρία άλλων που κινδύνευαν.
β. Ιδιαίτερα διακεκριμένη και εξαίρετη πράξη.
2. Το διάσημο του Αστυνομικού Σταυρού είναι χάλκινο, 5 διαστάσεων 0,04 χ 0,04 μ. και αποτελείται από σταυρό βυζαντινού σχήματος, του οποίου τα τέσσερα άκρα συνδέονται με στεφάνη από κλάδους ελιάς. Στο κέντρο του σταυρού φέρει ανάγλυφο κύκλο, διαμέτρου 0,015 μ. και μέσα σ` αυτόν ανάκλυφο το `Εμβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι χρυσό και στη βάση του σταυρού ανάγλυφα το έτος 1984".
3. Το παραπάνω μετάλλιο φέρεται σε μετάξινη κυματιστή ταινία, πλάτους 30 χιλιοστών, που αποτελείται από τρεις ισοπλατείς λωρίδες μπλε χρώματος η μεσαία και ερυθρού οι άλλες δύο. Η ταινία αυτή είναι στη βάση της κυκλική και στο κέντρο φέρει κρίκο, από τον οποίο αναρτάται το μετάλλιο.
4. Για κάθε νεότερη πράξη του τιμημένου με Αστυνομικό Σταυρό, που κρίνεται άξια της ίδιας ηθικής αμοιβής, στην ταινία τοποθετείται σαν διακριτικό γνώρισμα χρυσός αστερίσκος του διασήμου, διαστάσεων 5 χιλιοστών. Περισσότεροι από έναν αστερίσκο φέρονται οριζόντια στην ταινία του μεταλλίου. Τοποθέτηση περισσοτέρων των τριών αστερίσκων δεν επιτρέπεται.
5. Η βεβαίωση των πράξεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου γίνεται με `Ενορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία διατάσσεται, κατόπιν προτάσεως της Υπηρεσίας του προτεινομένου, από τον Διευθυντή του Νομού και Διευθυντή Προϊστάμενο Διεύθυνσης, για οποιονδήποτε από τους υφισταμένους τους, κοθώς και με διαταγή των Επιθεωρητών και Γενικών Επιθεωρητών Αστυνομίας για το αστυνομικό προσωπικό των Υπηρεσιών της δικαιοδοσίας τους.
Η ανωτέρω διοικητική εξέταση υποβάλλεται ιεραρχικώς στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τη διατύπωση της γνώμης των προϊσταμένων του ενεργήσαντος την εξέταση.
Ο Αστυνομικός Σταυρός μπορεί να απονέμεται, κατά περίπτωση, σε στρατιωτικούς, σε πολιτικούς υπαλλήλους και ιδιώτες, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, που προσέφεραιν εξαιρετικές υπηρεσίες για την εμπέδωση της δημόσιας ασφάλειας ή της έννομης τάξης, καθώς και σε Αστυνομικές Υπηρεσίες για τις αυτές πράξεις.
Επίσης μπορεί να απονέμεται και σε πόλεις για τη συμβολή των κατοίκων στους στο έργο της Αστυνομίας, καθώς και σε συλλόγους, σωματεία και λοιπές αναγνωρισμένες οργανώσεις για την ίδια αιτία.
1. Ο Αστυνομικός Σταυρός απομένεται σ` αυτόν που κρίνεται άξιος να τιμηθεί και μετά το θάνατό του.
2. Σε περίπτωση θανάτου αυτού που τιμήθηκε ή που δικαιούται του μεταλλίου τούτου, αυτό περιέχεται, ως κειμήλιο, σ` αυτόν που ορίζει η διαθήκη του θανόντος. Αν δεν άφησε διαθήκη, το μετάλλιο περιέχεται στους εξ αδιαθέτου κληρονόμους του, κατά την ακόλουθη σειρά:
α) Πρωτότοκο τέκνο. β) Σύζυγο. γ) Πατέρα ή μητέρα. δ) Μεγαλύτερο αδελφό ή αδελφή.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του Π.Δ.58/1996 (Α 48)
1. Το Μετάλλιο Αστυνομικής Αξίας απονέμεται στους αξιωματικούς που τελούν σε κατάσταση ενέργειας για πολυετή συνεχή ευδόκιμη υπηρεσία ή για εξαίρετες πράξεις.
2. Το Μετάλλιο Αστυνομικής Αξίας διακρίνεται στις εξής τάξεις:
α. Α` Τάξης, που απονέμεται στους ανώτατους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας.
β. Β` Τάξης, που απονέμεται στους Αστυνομικούς Διευθυντές, Αστυνομικούς Υποδιευθυντές και Αστυνόμους Α`.
γ. Γ` Τάξης, που απονέμεται στους Αστυνομικούς Β` και Υπαστυνόμους.
3. Το παραπάνω μετάλλιο, για πολυετή ευδόκιμη υπηρεσία, δεν απονέμεται πριν από τη συμπλήρωση 10ετούς υπηρεσίας αξιωματικού. Η 10 ετής υπηρεσία υπολογίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες για την ιεραρχία και τις προαγωγές των αξιωματικών κάθε φορά διατάξεις.
4. Το ανωτέρω μετάλλιο είναι χάλκινο και αποτελείται από ανάγλυφο `Εμβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας, που περιβάλλεται από δύο κλάδους ελιάς, σε κυκλικό σχήμα, διαμέτρου 0,04 μ. και στη βάση είναι τυπωμένο ανάγλυφα, το έτος "1984" στη δε πίσω όψη γράφονται κυκλικά οι λέξεις "ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΑ". Το έμβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι χρυσό για την Α` αργυρό για τη Β` και χάλκινο για τη Γ` Τάξη.
5. Η ταινία του μεταλλίου αυτού είναι από μεταξωτό ύφασμα κυματιστό, πλάτους 30 χιλιοστών και χωρίζεται σε τρεις διαμήκεις λωρίδες, που έχουν η μεν μεσαία χρώμα βαθύ γαλάζιο και πλάτος 0,014 μ. οι δε άλλες δύο χρώμα λευκό και πλάτος 0.08 η κάθε μία. Στην ταινία τοποθετείται, οριζόντια, κλάδος ελιάς, μήκους 18 χιλιοστών, που είναι χρυσός για την Α`. αργυρός για τη Β` και χάλκινος για της Γ`. Τάξης.
1. Το Μετάλλιο Ευδόκιμης Αστυνομικής Υπηρεσίας απονέμεται στους Ανθυπασπιστές, Αρχιφύλακες και Αστυφύλακες, για πολυετή ευδόκιμη υπηρεσία, που υπλογίζεται κατά τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, για την ιεραρχία και τις προαγωγές τους.
2. Το μετάλλιο αυτό διακρίνεται στις ακόλουθες τρεις τάξεις:
α) Μετάλλιο ευδόκιμης Αστυνομικής Υπηρεσίας Α` τάξης, απονεμόμενο στους Ανθυπαστυνόμους, για 5ετή, τουλάχιστον, ευδόκιμη υπηρεσία στο βαθμό τους. β) Μετάλλιο Ευδόκιμης Αστυνομικής υπηρεσίας Β` τάξης, απονεμόμενο στους Αρχιφύλακες, για 5ετή, τουλάχιστον, ευδόκιμη υπηρεσία στο βαθμό τους. γ) Μετάλλιο Ευδόκιμης Αστυνομικής Υπηρεσίας Γ` τάξης , απονεμόμενο στους Αστυφύλακες, για 15ετή, τουλάχιστον, ευδόκιμη υπηρεσία στο βαθμό τους.
3. Οι προαγόμενοι σε Αξιωματικούς εξακολουθούν να φέρουν το Μετάλλιο Ευδόκιμης Αστυνομικής Υπηρεσίας, που τους έχει απονεμηθεί.
4. Το ανώτερο μετάλλιο είναι χάλκινο και αποτελείται από ανάγλυφο έμβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας, σε κυκλικό σχήμα, διαμέτρου 30 χιλιοστών και στη βάση του είναι αποτυπωμένο, ανάγλυφα, το έτος "1984" στη δε πίσω όψη γράφονται κυκλικά και ανάγλυφα οι λέξεις "ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ".
Το έμβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι επίχρυσο για την Α` επάργυρο για την Β` και χάλκινο για την Γ` τάξη.
5. Η ταινία του μεταλλίου είναι από μεταξωτό ύφασμα, πλάτους 30 χιλιοστών και χωρίζεται σε τρεις διαμήκεις ισοπλατείς λωρίδες, που έχουν η μεν μεσαία χρώμα βαθύ κίτρινο, οι δε άλλες δύο χρώμα ανοικτό κυανό.
Στην ταινία τοποθετείται, οριζόντια, κλάδος ελιάς, μήκους 18 χιλιοστών και πλάτους 4 χιλιοστών, που είναι επίχρυσος για την Α`, επάργυρος για την Β` και χάλκινος για την Γ` τάξη.
1. Η απονομή των μεταλλίων συνοδεύεται και από δίπλωμα που έχει σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, διαστάσεων τετρακόσια (400) επί τριακόσια (300) χιλιοστά του μέτρου.
Στις διαστάσεις αυτές περιλαμβάνονται και οι άσπρες λωρίδες, που είναι περιμετρικά του μαιάνδρου. Το πλάτος των άσπρων λωρίδων είναι 30 χιλιοστά για το πάνω και το κάτω μέρος και 25 χιλιοστά για δεξιά - αριστερά του διπλώματος. Το πλάτος του μαιάνδρου είναι δέκα (10) χιλιοστά. Εξωτερικά του μαιάνδρου τοποθετείται λωρίδα χρώματος ανοικτού, κυανού, με πλάτος δέκα (10) χιλιοστά.
2. Το δίπλωμα σε καθεμια από τις τέσσερις (4) γωνιές του έχει, μέσα σε κύκλο, διαμέτρου 40 χιλιοστών, το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι τέσσερις κύκλοι συνδέονται μεταξύ τους με μαίανδρο.
3. Στο άνω μέρος του διπλώματος και κάτω από τον μαίανδρο τοποθετούνται δύο κλάδοι ελιάς, με ενωμένα τα άκρα τους στο κέντρο.
4. Ακριβώς κάτω από το κέντρο του επάνων μαιάνδρου τοποθετείται κάθετα η ταινία του μεταλλίου, η οποία περνά από το κέντρο που ενώνει τους δύο κλάδους ελιάς και καταλήγει στο μετάλλιο. Η διάμετρος του μεταλλίου είναι 40 χιλιοστά. Αριστερά από το μετάλλιο γράφεται με μαύρο χρώμα η λέξη "ΕΛΛΗΝΙΚΗ" και δεξιά η λέξη "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ".
5. Στη μέση και κάτω από το μετάλλιο απεικονίζεται το έμβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας, που καλύπτει τα τρία τέταρτα, σχεδόν της επιφάνειας του διπλώματος.
6. Κάτω από το μετάλλιο με μικρά γράμματα γράφονται:
Πρώτη σειρά : Με το Π.Δ. .............. από ...............
(αριθμ.) (χρονολογία)
Δεύτερη σειρά : Απονεμήθηκε στην ......................... (Βαθμός - Α.Γ.Μ.Σ. - Ονομ/μο)
Τρίτη σειρά : .......................................
(Τίτλος μεταλλίου)
Υπάρχουν άλλες τρεις κενές σειρές, που γράφεται η αιτία απονομής του μεταλλίου.
7. Στο κάτω μέρος του διπλώματος και δεξιά γράφεται η ημερομηνία δημοσίευσης του Π.Δ. και το ονοματεπώνυμο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Αριστερά φαίνεται η Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, με φροντίδα της οποίας απονέμονται τα μετάλλια και τα διπλώματα.
8. Για όλα τα απονεμόμενα μετάλλια ισχύει ο ίδιος τύπος διπλώματος, με τις εξής διαφορές:
α) Σε κάθε δίπλωμα απεικονίζεται το ανάλογο μετάλλιο. β) Το δίπλωμα για το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας και τον Αστυνομικό Σταυρό, έχει χρώμα μπεζ, ενώ τα διπλώματα για τα μετάλλια Αστυνομικής Αξίας και Ευδόκιμης Αστυνομικής Υπηρεσία, έχουν χρώμα ανοικτό κίτρινο.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του Π.Δ.58/1996 (Α 48)
1. Η εύφημη μνεία απονέμεται στο αστυνομικό προσωπικό για εξαιρετικές πράξεις ή δραστηριότητες, για τις οποίες δεν συντρέχει περίπτωση απονομής Αστυνομικού Μεταλλίου και η απονομή ευαρέσκειας ή επαίνου θεωρείται ανεπαρκής.
2. Η εύφημη μνεία μπορεί να απονέμεται και μετά την αποχώρηση του αστυνομικού από την υπηρεσία για μακρά ευδόκιμη επίδοση σ` αυτή.
Η ευαρέσκεια απονέμεται στο αστυνομικό προσωπικό για εξαιρετικές πράξεις κατά την εκτέλεση ή και εκτός υπηρεσίας ή για εξαίρετη επίδοση σ` αυτή, εφόσον δεν συντρέχει περίπτωση απονομής εύφημης μνείας και η απονομή επαίνου κρίνεται ανεπαρκής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του Π.Δ.58/1996 (Α 48)
Ο έπαινος απονέμεται στο αστυνομικό προσωπικό για εκτέλεση ειδικής υπηρεσίας, αξίας ηθικής επιβράβευσης ή για επιδειχθείσα προθυμία και ζήλο κατά την εκπλήρωση του καθήκοντος ή την εκτέλεση διαταγής εξαιρετικής σημασία ή τέλος για εκτέλεση άλλης σπουδαίας και άξιας τιμητικής διάκρισης πράξης, για την οποία συντρέχει περίπτωση απονομής άλλης ηθικής αμοιβής.
1. Για την απονομή των ηθικών αμοιβών, που καθορίζονται με τις διατάξεις των εδαφίων γ, δ, ε και στ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του παρόντος, απαιτείται αιτιολογημένη πρόταση, που υποβάλλεται, ιεραρχικά, στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, προκειμένου για απονομή μεταλλίου και στους κατά περίπτωση αρμόδιους, σύμφωνα με το άρθρο 15 του παρόντος, για την απονομή εύφημης μνείας, ευαρέσκειας και επαίνου, ως κατωτέρω.
α) Για το αστυνομικό προσωπικό η πρόταση υποβάλλεται από το Διοικητή Αξιωματικό, στις άμεσες διαταγές του οποίου διατελεί ο προτεινόμενος. β) Για τους μνημονευόμενους στο άρθρο 6 του παρόντος στρατιωτικούς, πολιτικούς υπαλλήλους και ιδιώτες, η πρόταση υποβάλλεται από τους Διευθυντές των Διεύθύνσεων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων ή τους Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων των Νομών. γ) Για τις μνημονευομένες στο άρθρο 6 του παρόντος υπηρεσίες και πόλεις, αν πρόκειται για Αστυνομικές Διευθύνσεις ή αντίστοιχες Υπηρεσίες, η πρόταση υποβάλλεται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομικής, ενώ για κατώτερες Υπηρεσίες, πόλεις, συλλόγους, σωματεία και λοιπές αναγνωρισμένες οργανώσεις, την πρόταση υποβάλλει ο αρμόδιος Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Νομού ή Διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, κατά περίπτωση.
2. Οι κατά τα παραπάνω αρμόδιοι, στην άμεση αντίληψη των οποίων υπέπεσε πράξη, που κρίνεται άξια ηθικής αμοιβής, οφείλουν να υποβάλλουν σχετική πρόταση, μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την τέλεσή της, στην οποία εκθέτουν με σαφήνεια τις πράξεις και τη διαγωγή του προτεινόμενου και καθορίζουν ταυτόχροντα το είδος της ηθικής αμοιβής και πρέπει να απονεμηθεί. Πρόταση, που υποβάλλεται εκπρόθεσμα, πρέπει να αιτιολογήται επαρκώς. Αν η πρόταση αφορά πράξη, που δεν υπέπεσε στην άμεση αντίληψη του προτείνοντος, τότε επισυνάπτεται σ` αυτή κάθε σχετικό στοιχείο, από το οποίο βεβαιώνεται η πράξη.
3. Ο δεχόμενος την πρόταση, ύστερα από εκτίμηση των γεγονότων και αφού προηγουμένως ζητήσει διευκρινίσεις, σε περίπτωση που έχει αμφιβολίες για τα προτεινόμενα, γνωματεύει επ` αυτής αιτιολογώντας, σε περίπτωση διαφωνίας τη γνωμη του.
Υποχρέωση γνωμάτευσης έχουν και όλοι οι ιεραρχικά προϊστάμενοι, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα απονομής της προτεινόμενης αμοιβής.
Τελικά η πρόταση υποβάλλεται στον αρμόδιο για την απονομή της προτεινόμενης ηθικής αμοιβής , σύμφωνα με το άρθρ. 15 του παρόντος.
Αν ο δεχόμενος για πρώτη φορά την πρόταση ή ο ιεραρχικά προϊστάμενος, στον οποίο υποβάλλεται αυτή, κρίνει ότι, πρέπει να απονεμηθεί ηθική αμοιβή, για την οποία έχει δικαίωμα απονομής, σύμφωνα με το άρθρ. 15 του παρόντος απονέμει αυτή με διαταγή του, την οποία κοινοποιεί στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης Διεύθυνση Προσωπικού του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και στην Υπηρεσία, που υπέβαλε την πρόταση, για την ανακοίνωση στον ενδιαφερόμενο και την ενέργεια των λοιπών υπηρεσιακών μεταβολών, χωρίς να υποβάλλει περαιτέρω την πρόταση.
4. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των γνωματευόντων, ως προς το είδος της προτεινομένης αμοιβής, αποφασίζει ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτός αν κρίνει, ότι η πρόταση πρέπει να υποβληθεί στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Αν κρίνει, ότι πρέπει να απονεμηθεί εύφημη μνεία, ευαρέσκεια ή έπαινος, κάνει τη σχετική απονομή, με διαταγή του, την οποία κοινοποιεί στην Υπηρεσία που υπέβαλε την πρόταση, κατά τα παραπάνω.
5. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης αποφασίζει τελικά για την απονομή της ηθικής αμοιβής που προτάθηκε ή άλλης για την οποία έχει αρμοδιότητα απονομής, σύμφωνα με το άρθρ. 15 του παρόντος. Σε περίπτωση που απονέμει εύφημη μνεία, ευαρέσκεια ή έπαινο, γνωστοποιείται τούτο στους ενδιαφερομένους, κατά τα ανωτέρω, με διαταγή της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Τάξης Διεύθυνσης Προσωπικού του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.
6. Για την απονομή των Μεταλλίων Αστυνομικής Αξίας και Ευδόκιμης Αστυνομικής Υπηρεσίας, υποβάλλονται ιεραρχικά ονομαστικοί πίνακες, των Αξιωματικών, Ανθυπαστυνόμων και κατωτέρων αστυνομικών, που πληρούν της προϋποθέσεις απονομής στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, συνοδευόμενοι από σχετική αιτιολογημένη πρόταση για ένα έκαστο των προτεινομένων, που συντάσσεται από τους αρμοδίους συντάκτες των Εκθέσεων Ικανότητας.
Επί των προτάσεων αυτών, υποχρέωση γνωμάτευσης έχουν όλοι οι ιεραρχικά Προϊστάμενοι, μέχρι και επιπέδου Διευθυντή Διεύθυνσης.
Για το προσωπικό των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, γνωματεύει και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής, αλλά μόνο για τους αξιωματικούς.
Οι σχετικές προτάσεις μετά των ονομαστικών πινάκων υποβάλλονται:
α. Για το μετάλλιο της Αστυνομικής Αξίας τακτικώς τους μήνες Μάϊο και Οκτώβριο κάθε έτους.
β. Για το μετάλλιο της Ευδόκιμης Αστυνομικής Υπηρεσίας τακτικώς το μήνα Οκτώβριο κάθε έτους.
γ. Εκτάκτως οποτεδήποτε διαταχθεί από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Προτάσεις για την απονομή των ανωτέρω μεταλλίων δεν συντάσσονται, έστω και αν πληρούνται οι προϋποθέσεις απονομής, εφόσον κατά το χρόνο σύνταξης οι δικαιούμενοι τελούν σε μία από τις καταστάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 8 παρ. 1 του Π.Δ. 15/1986, όπως ισχύει κάθε φορά.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Π.Δ.58/1996 (Α 48)
7. Για τους Αξιωματικούς που δικαιούνται απονομής παρασήμων, οι σχετικές προτάσεις υποβάλλονται από τους Διευθυντές των Διευθύνσεων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, των Αστυνομικών Διευθύνσεων των Νομών, των Διευθύνσεων των Κλάδων και των αντίστοιχνω Υπηρεσιών και το Διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας, ύστερα από διαταγή της Υπηρεσίας.
8. Για τους αποσπασμένους σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, αρμόδιοι για την υποβολή των πιο πάνω προτάσεων είναι οι Αξιωματικοί, που είναι αρμόδιοι για τη σύνταξη όμοιων προτάσεων για το αστυνομικό προσωπικό, το οποίο ανήκει οργανικά σ` αυτές.
Για τους αποσπασμένους σε Υπηρεσίες εκτός της Ελληνικής Αστυνομίας (πολιτικές, στρατιωτικές κλπ.), εφόσον στις ίδιες Υπηρεσίας υπηρετούν Αξιωματικοί της Αστυνομίας, που έχουν αρμοδιότητα, οι προτάσεις συντάσσονται από αυτούς, διαφορετικά από τους αρμόδιους Αξιωματικούς των Υπηρεσιών, στις οποίες οι αποσπασμένοι ανήκουν οργανικά.
Δικαίωμα απονομής εύφημης μνείας ευαρέσκειας και επαίνου
1. Η εύφημη μνεία, η ευαρέσκεια και ο έπαινος απονέμονται με διαταγή των αρμοδίων γαι την απονομή των ηθικών αυτών αμοιβών, σύμφωνα με τις διατάξεις των επομένων παραγράφων του παρόντος άρθρου, ως εξής:
2. Εύφημη μνεία απονέμουν: α) Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης σε όλο το αστυνομικό προσωπικό. β) Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλο το Αστυνομικό προσωπικό, πλην των Αντιστρατήγων.
3. Ευαρέσκεια απονέμνουν:
α) Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης σε όλο το αστυνομικό προσωπικό. β) Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, πλην των Αντιστρατήγων. γ) Ο Προϊστάμενοι των Κλαδων της Ελληνικής Αστυνομίας στο αστυνομικό προσωπικό του Κλάδου τους. δ) Οι περιφερειακοί Επόπτες στους περιφερειακούς επιθεωρητές και στο αστυνομικό προσωπικό των γραφείων τους. ε) Οι περιφερειακοί Επιθεωρητές στο αστυνομικό προσωπικό των Αστυνομικών Διευθύνσεων των Νομών, που υπάγονται σ` αυτούς και στο προσωπικό των γραφείων τους. στ) Οι Διευθυντές των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης στο αστυνομικό προσωπικό των Γενικών Διευθύνσεών τους.
4. Επαινο απονέμουν: α) Οι αναφερόμενοι στην προηγούμενη παράγραφο και για το προσωπικό που αναφέρεται σ` αυτή. β) Οι Διευθυντές Διευθύνσεων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, των Διευθύνσεων των Νομών και των αντιστοίχων Υπηρεσιών στο αστυνομικό προσωπικό των Υπηρεσιών τους. γ) Ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας στο αστυνομικό προσωπικό και στους εκπαιδευόμενους και μετακπαιδευόμενους στις Σχολές της Ακαδημίας.
1. Το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας, ο Αστυνομικός Σταυρός, το Μετάλλιο Αστυνομικής Αξίας και το Μετάλλιο Ευδόκιμης Αστυνομικής Υπηρεσίας, απονέμονται με Π.Δ. που εκδίδεται με πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.
2. Το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας και ο Αστυνομικός Σταυρός επιδίδονται σ` αυτούς που τιμήθηκαν με αυτά, μαζί με το αντίστοιχο δίπλωμα, ως εξής:
α) Από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τους Προϊσταμένους των Κλάδων. β) Από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας στους Διευθυντές των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, στους Περιφερειακούς Επιθεωρητές και Επόπτες, στο Διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Διεύθηνσης Οικονομικής Επιθεώρησης και τους Διευθυντές των Υπηρεσιών Ασφάλειας Προέδρων της Δημοκρατίας, βουλής των Ελλήνων και Προέδρου της Κυβέρνησης. γ) Από τους Προϊσταμένους των Κλάδων στο προσωπικό των Κλάδων τους. Ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης είναι αρμόδιος γαι την επίδοση των παραπάνω μεταλλίων και στο προσωπικό, που υπηρετεί στα γραφεία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Τάξης και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. δ) Από τους Διευθυντές των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης στο αστυνομικό προσωπικό των Υπηρεσιών τους και τα μνημονευόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος άτομα, πόλεις, υπηρεσίες συλλόγους σωματεία και οργανώσεις, εφόσον υπηρετούν, κατοικούν υπάγονται ή εδρεύουν στην περιοχή της δικαιοδοσίας τους. Ο Διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσ/νίκης είναι αρμόδιος για την επίδοση των μεταλλίων αυτών και στο προσωπικό, που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών Βόρειας Ελλάδας. ε) Από τους Περιφερειακούς Επόπτες στο αστυνομικό προσωπικό των Αστυνομικών Διευθύνσεων των Νομών που υπάγονται σ` αυτούς, το προσωπικό των γραφείων τους και των Περιφερειακών Επιθεωρητών και στα μνημονευόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος άτομα, πόλεις, υπηρεσίες, συλλόγους, σωματεία και οργανώσεις, εφόσον υπηρετούν, κατοικούν, υπάγονται ή εδρεύουν στην περιοχή της δικαιοδοσίας τους. στ) Από το Διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας στο αστυνομικό προσωπικό και στους εκπαιδευόμενους και μετεκπαιδευόμενους στις Σχολές της Ακαδημίας. ζ) Από τους Διευθυντές των Υπηρεσιών Ασφάλειας Προέδρου της Δημοκρατίας, Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου της Κυβέρνησης και το Διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης στο αστυνομικό προσωπικό των Υπηρεσιών τους. Τα μετάλλια αυτά επιδίδονται σε σχετική τελετή, που καθορίζεται με διαταγή του αρμόδιου για την επίδοσή τους.
3. Τα υπόλοιπα Αστυνομικά Μετάλλια, μετά των αντιστοίχων διπλωμάτων, αποστέλλονται στους δικαιούχους υπηρεσιακά και επιδίδονται σ` αυτούς με απόδειξη.
4. Τα Μετάλλια της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και τα αντίστοιχα διπλώματα χορηγούνται σ` αυτούς που τιμήθηκαν μ` αυτά, χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση. Η προμήθεια των μεταλλίων, γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές για τις προμήθειες δημοσίων ειδών ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
5. Για κάθε νεότερη απονομή των μεταλλίων Αστυνομικού Αριστείου Ανδραγαθίας και Αστυνομικού Σταυρού, χορηγείται μόνο δίπλωμα και στην ταινία τους τοποθετείται σαν διακριτικό γνώρισμα χρυσός αστερίσκος του διασήμου διαστάσεων 5 χιλιοστών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 7 του Π.Δ.58/1996 (Α 48)
6.Για όσους υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 8 και 9 του παρόντος για την απονομή του μεταλλίου Αστυνομικής Αξίας και Ευδόκιμης Αστυνομικής Υπηρεσίας απαιτείται επιπλέον:
α. Να έχουν αξιολογηθεί με γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον λίαν καλώς στις εκθέσεις ικανότητας των τελευταίων 3 ετών.
β. Να έχουν κριθεί ευμενώς από τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια κατά την τελευταία κρίσης.
Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.2 του άρθρου 7 του Π.Δ.58/1996 (Α 48)
1. Τα Αστυνομικά Μετάλλια, που απονέμονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, είναι προσωπικά και φέρονται απ` αυτόν που τιμήθηκε μ` αυτά σε όλη τη ζωή του, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 19 του παρόντος.
2. Σε περίπτωση θανάτου του τιμημένου, τα μετάλλια αυτά, περιέχονται ως κειμήλια, στους κληρονόμους του, σύμφωνα με το άρθρο 7 του παρόντος διατάγματος.
1. Τα Αστυνομικά Μετάλλια αναρτώνται στα χιτώνια των στολών, στο αριστερό του στήθους, μετά από τα παράσημα και τα Στρατιωτικά Μετάλλια, σύμφωνα με την ιεραρχική τάξη του άρθρου 3 του παρόντος.
2. Αυτοί που τιμήθηκαν με Αστυνομικά Μετάλλια φέρουν στη στολή τους τα διάσημα των μεταλλίων αυτ~ν μετά των ταινιών τους μόνο σε επίσημες εκδηλώσεις και κατόπιν διαταγής. Στις άλλες περιπτώσεις φέρουν στη στολή τους μόνο αντίστοιχες διεμβολές των μεταλλίων που τους απονεμήθηκαν, με τα διακριτικά πολλαπλών απονομών ή προσδιορισμού Τάξης των μεταλλίων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 8 του Π.Δ. 58/1996 (Α 48)
3. Σε περίπτωση απονομής Αστυνομικού Μεταλλίου ανωτέρας Τάξεως, ή κατωτέρας Τάξεως παύει να φέρεται.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 8 του Π.Δ.58/1996 (Α 48)
1. Τα Αστυνομικά Μετάλλια του εδαφίου γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του παρόντος δεν απονέμονται ή αν έχουν απονεμηθεί δεν φέρονται σε περίπτωση, κατά την οποία αυτός, που κρίθηκε άξιος απονομής ή αυτός που τιμήθηκε ήδη μ` αυτά και τελεί σε κατάσταση ενέργειας, υποστεί τις συνέπειες στέρησης του βαθμού του, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για την κατάσταση του αστυνομικού προσωπικού.
2. Μετάλλια που έχουν απονεμηθεί σ` αυτού που είναι γραμμένοι στο στέλεχος της Εφεδρίας της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σε ιδιώτες, αφαιρούνται σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης τους, για:
α) Οποιαδήποτε ποινή, για εγκλήματα που ανάγονται στην προστασία του πολιτεύματος. β) Οποιαδήποτε ποινή, για κακούργημα. γ) Αποστέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων οριστική ή προσωρινή.
3. Μετάλλια που απονεμήθηκαν σε αλλοδαπούς, αφαιρούνται σε περίπτωση που αυτός, που τιμήθηκε μ` αυτά: α) Καταδικάσθηκε, από Ελληνικό Δικαστήριο, σε οποιδήποτε ποινή, για εγκλήματα που αναφέρονται στις περιπτώσεις α` και β` της προηγουμένης παραγράφου. β) Συμμετείχε σε ενέργειες, στρεφόμενες κατά του Ελληνικού Κράτους.
4. Η αφαίρεση των μεταλλείων γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.
1. Στο πολιτικό προσωπικό και τους κοινοτικούς φύλακες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Τάξης του Υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης απονέμεται εύφημη μνεία, ευαρέσκεια, έπαινος και μετάλλιο διακεκριμένων πράξεων με δίπλωμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες για τους δημόσιους υπαλλήλους κάθε φορά σχετικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.
2. Για την απονομή των ηθικών αμοιβών της προηγουμένης παραγράφου αρμόδιους να υποβάλει αιτιολογημένη πρόταση είναι ο Διοικητής Αξωματικός στις άμεσες διαταγές του οποίου διατελεί ο προτεινόμενος πολιτικός υπάλληλος ή κοινοτικός φύλακας. Η παράγραφος 2 του άρθρου 14 του παρόντος έχει και στην περίπτωση αυτή ανάλογη εφαρμογή.
1. Οι ηθικές αμοιβές που απονέμονται στα πυροσβεστικό προσωπικό είναι η εύφημη μνεία, η ευαρέσκεια και ο έπαινος (Β.Δ. της 9/21/48-21/49 (ΦΕΚ Α`-21) "Κανονισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας Πυροσβεστικού Σώματος (άρθρο 131).
2. Οι αμοιβές αυτές απονέμονται σύμφωνα με τις ισχύουσες για το Πυροσβεστικό Σώμα σχετικές διατάξεις.
1. Οι ηθικές αμοιβές που απονέμοναι, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, καταχωρούνται στα ατομικά βιβλιάρια των τιμωμένων.
2. Τα μετάλλια που απονεμήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν για τα τέως Σώματα της Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων, εξακολουθούν να φέρονται απ` αυτούς που τιμήθηκαν μ` αυτά, χωρίς καμιά μεταβολή του τύπου του διασήμου και της ταινίας τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 9 του Π.Δ.58/1996 (Α 48)
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται οι εξής διατάξεις:
1. Του Βασιλικού Διατάγματος της 27.9.1946 "Περί των απονεμομένων επαίνων και μεταλλίων εις τους στρατιωτικούς της Χωροφυλακής, δια διακεκριμένας πράξεις" (ΦΕΚ Α-304), ως τροποποιήθηκε με το Β.Δ. 438/1970 (ΦΕΚ Α`-142).
2. Του Βασιλικού Διατάγματος της 7.4.1946 (ΦΕΚ Α` 114) "Περί του τύπου κλπ. των εις τους αστυνομικούς υπαλλήλους απονεμομένων μεταλλείων".
3. Τα άρθρα 77 παράγραφος 2, 78, 79, 80, 81, 82 και 83 του Β.Δ. της 31/12/57-20/11/58 (ΦΕΚ Α-11) "Περί κωδικοποιήσεως διατάξεων αφορωσών το Σώμα της Αστυνομίας Πόλεων".
Η ισχύς του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments