Αδειες: Διευκολύνσεις γονέων αστυνομικών
1. Η άδεια μητρότητας των γυναικών αστυνομικών χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του ν. 3528/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ» (Α’ 26).
(Άρθρο 52 του ν. 3528/2007
1. Στις υπαλλήλους οι οποίες κυοφορούν, χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες πριν και τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση απόκτησης τέκνου πέραν του 3ου, η μετά τον τοκετό άδεια προσαυξάνεται κάθε φορά κατά δύο (2) μήνες. Η άδεια λόγω κυοφορίας χορηγείται ύστερα από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού για τον πιθανολογούμενο χρόνο τοκετού.Σε περίπτωση πολύδυμης κύησης, η άδεια λοχείας αυξάνεται κατά ένα (1) μήνα για κάθε τέκνο πέραν του ενός.
2. Οταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που είχε πιθανολογηθεί αρχικά, η άδεια που είχε χορηγηθεί, παρατείνεται μέχρι την πραγματική ημερομηνία του τοκετού, χωρίς αυτή η παράταση να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του χρόνου της άδειας που χορηγείται μετά τον τοκετό. Οταν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλιστεί συνολικός χρόνος άδειας πέντε (5) μηνών.
3. Σε κυοφορούσες υπαλλήλους που έχουν ανάγκη ειδικής θεραπείας, μετά την εξάντληση της αναρρωτικής άδειας με αποδοχές, χορηγείται κανονική άδεια κυοφορίας με αποδοχές, μετά από βεβαίωση θεράποντος ιατρού και διευθυντή γυναικολογικής ή μαιευτικής κλινικής ή τμήματος δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος.
4. Οι υπάλληλοι που κυοφορούν δύνανται να απουσιάζουν δικαιολογημένα από την υπηρεσία, όπου υπηρετούν, χωρίς περικοπή αποδοχών, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της υπηρεσίας, προκειμένου να υποβάλλονται σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφόσον αυτές οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν μόνο κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας. Η άδεια χορηγείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου κατ’ αρχάς για ορισμένες ώρες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις για όλη την ημέρα, ανάλογα με το είδος της εξέτασης προγεννητικού ελέγχου. Για τη δικαιολόγηση της απουσίας και τη χορήγηση της άδειας συνυποβάλλεται βεβαίωση πραγματοποίησης της εξέτασης και της ώρας που αυτή πραγματοποιήθηκε από τον φορέα ή τον ιατρό που πραγματοποίησε την εξέταση. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών δύνανται να καθορίζονται περαιτέρω οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη νόμιμη απαλλαγή της υπαλλήλου, σύμφωνα με την παρούσα, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της.
Στους άνδρες αστυνομικούς, κατόπιν αίτησής τους, χορηγείται άδεια με αποδοχές, διάρκειας δεκατεσσάρων (14) ημερών, σε περίπτωση γέννησης τέκνου τους.Η άδεια αυτή χορηγείται, είτε ολόκληρη, είτε τμηματικά με έναρξη από δύο (2) ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, έως και την τριακοστή (30) ημέρα από την ημερομηνία γέννησης.
Στους αστυνομικούς που υιοθετούν τέκνο, γίνονται ανάδοχοι γονείς, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του ν. 4538/2018 (Α’ 85) ή αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας κατά το άρθρο 1464 Α.Κ., χορηγείται με τους ίδιους όρους η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 άδεια.
Για τον γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία εξήντα επτά τις εκατό (67%) και άνω, το κατά μία (1) ώρα μειωμένο ωράριο ή η εναλλακτικώς χορηγούμενη άδεια των εννέα (9) μηνών προσαυξάνονται κατά έξι (6) μήνες ή έναν (1) μήνα, αντίστοιχα.
Ο χρόνος εργασίας γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά μία (1) ώρα ημερησίως για δύο (2) επιπλέον χρόνια, μετά από την απόκτηση τέταρτου τέκνου, ανεξαρτήτως της άδειας ή της διευκόλυνσης που έχει επιλεγεί προηγουμένως. Το ίδιο δικαίωμα θεμελιώνεται και μετά από την απόκτηση κάθε τέκνου μετά το τέταρτο.
Υπάλληλος που αποκτά δίδυμα, τρίδυμα ή και περισσότερα τέκνα δικαιούται επιπλέον άδεια ανατροφής έξι (6) μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός.)
( ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ
1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου /
τέκνων.
2. Αίτηση της/του υπαλλήλου για χορήγηση άδειας ανατροφής.
3. Υπεύθυνη δήλωση της/του υπαλλήλου ότι είναι έγγαμη/-ος και ότι δεν θα ασκήσει
ιδιωτικό έργο με αμοιβή ή εμπορική – επαγγελματική δραστηριότητα για το
διάστημα που θα τελεί σε άδεια ανατροφής
4. Υπεύθυνη δήλωση του/της συζύγου της/του υπαλλήλου:
α)ότι δεν είναι σε διάσταση με τον/την σύζυγο,
β) για την επαγγελματική ιδιότητά του/της ή την ανυπαρξία της,
γ) -ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ανατροφής τέκνου και δεν θα κάνει χρήση
αυτής.
* Σε περίπτωση που η / ο σύζυγος απασχολείται σε δημόσιο φορέα, απαιτείται η
προσκόμιση βεβαίωσης από τον φορέα, σχετικά με την χρήση ή μη της άδειας ανατροφής
του αρθ. 53 παρ. 2 του ν. 3528/2007 καθώς και ότι δεν τελεί σε άδεια της παρ. 1 του αρθ. 53
του ιδίου νόμου. Στην περίπτωση που η / ο σύζυγος έχει κάνει χρήση του δικαιώματος
ανατροφής από εργασία του σε ιδιωτικό φορέα, απαιτείται βεβαίωση εργοδότη για την
χρήση του δικαιώματος.
5. Βεβαίωση εργοδότη για την / τον υπάλληλο ότι δεν έχει κάνει ή έχει κάνει χρήση
της άδειας ανατροφής (για την περίπτωση που είναι ή ήταν εργαζόμενη / -
ος),διαφορετικά υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ανατροφής
καθότι ήταν άνεργη / ος ή δεν δικαιούταν.)
Ειδικά, η άδεια εννέα (9) μηνών με αποδοχές για ανατροφή παιδιού χορηγείται άπαξ και εξαντλείται μέχρι το παιδί να συμπληρώσει το έκτο (6ο) έτος της ηλικίας του.
Ο γονέας αστυνομικός, εφόσον επιλέξει τη λήψη της άδειας με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, δεν μπορεί να τη διακόψει και να ζητήσει την υπαγωγή του στο καθεστώς του μειωμένου ωραρίου και αντιστρόφως. Η άδεια αυτή δεν διακόπτεται και στις περιπτώσεις εισαγωγής του γονέα σε νοσοκομείο, λήψης αναρρωτικής ή άλλης άδειας, θέσης αυτού σε διαθεσιμότητα ή λόγω έκτισης ποινής αργίας.
Για τους γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, τους γονείς μετά από διαζύγιο ή ακύρωση γάμου, οι οποίοι έχουν την επιμέλεια του τέκνου, καθώς και στην περίπτωση που ο ένας εκ των δύο γονέων πάσχει από ψυχική, νοητική ή σωματική αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, η άδεια ανατροφής του τέκνου αυξάνεται κατά ένα (1) μήνα. Το ως άνω διάστημα αυξάνεται κατά δεκαπέντε (15) ημέρες για κάθε επιπλέον τέκνο.
Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να αιτηθούν αντί του μειωμένου ωραρίου, τη χορήγηση, ανά ημερολογιακό έτος και ανά περίπτωση πάσχοντος, άδειας απουσίας διάρκειας είκοσι (20) ημερών, με αποδοχές.
Οι διευκολύνσεις της παρούσας παραγράφου χορηγούνται από τους αρμόδιους κατά περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 14. Κατ΄ εξαίρεση, για το προσωπικό που αναφέρεται στις περιπτώσεις η, ιε΄ και ιζ΄ του άρθρου 14, οι ως άνω διευκολύνσεις χορηγούνται από τους αρμόδιους για τη χορήγηση αδειών των περιπτώσεων ζ΄, ιδ΄ και ιστ΄ του ιδίου άρθρου, αντίστοιχα.
Ειδικά το αστυνομικό προσωπικό που έχει τέκνα έως 18 ετών, τα οποία πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, δύναται να αιτηθεί τη μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών του.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments