ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

Ο κώδικας μεταθέσεων της ΕΛ.ΑΣ με ενσωματωμένες όλες τις τροποποιήσεις του Π.Δ.100/2003

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSb_wF_F4EkBRC_oTdZDN_2pTqx9DSZt5d29s8bKSXAJr52itJtG7kEaqML1XF74u6XCq5rSZSkXvTYfjq6F_MzxVGRQQ6jBqVc1Vr4EDDcLh38czJDRBBggIm8JUyy0dyJg0uDMzUt0s/s1600/kodikas-metathesewn_0_6_2.jpg
 

 Με τις τελευταίες αλλαγές από το Π.Δ. 22/2024

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 100 ΦΕΚ Α’ 94/22.04.2003

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ, ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 1 εδάφ. δ , στ και θ του Ν. 1481/1984 "Οργανισμός Υπουργείου Δημόσιας Τάξης" (A /152), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 1590/1986 (A/49).

 2. Τις διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 1 του Ν. 2800/2000 "Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις" (A/41).

 3. Τις διατάξεις του άρθρου 29Α του Ν. 1558/1985 "Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Oργανα", όπως προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/1992 (A/154) και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 2469/1997 (A 38).

 4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

 5. Την 120/2003 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, αποφασίζουμε:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Αρχή οργανικότητας των θέσεων.

Οι αστυνομικοί τοποθετούνται και μετατίθενται μόνο σε οργανικές θέσεις του βαθμού τους που είναι κενές ή κενώνονται λόγω μετάθεσης συναδέλφου τους. Kατ΄ εξαίρεση μπορεί να τοποθετούνται και μετατίθενται σε οργανικές θέσεις του αμέσως ανωτέρου βαθμού, εφόσον δεν είναι δυνατή η πλήρωση αυτών με αστυνομικούς του προβλεπομένου βαθμού. Επίσης, αξιωματικός δύναται να υπηρετήσει, ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου και σε οργανική θέση αμέσως κατώτερη του βαθμού του, εφόσον εξυπηρετείται το υπηρεσιακό συμφέρον.

Άρθρο 2
Eννoια όρων.

Για την εφαρμογή του παρόντος:

1. Ως τόπος συμφερόντων του αστυνομικού θεωρείται ο Δήμος ή η Κοινότητα της επιλογής του, εφόσον ο τόπος αυτός αποτελεί έδρα αστυνομικής Υπηρεσίας και περιλαμβάνεται μεταξύ των κατωτέρω περιοριστικά αναφερόμενων τόπων:

   α. Του τόπου γέννησης του ιδίου ή της συζύγου του ή του πλησιέστερου προς αυτόν τόπου της αυτής περιοχής μετάθεσης.

   β. Του τόπου στον οποίο υπηρετεί ο ίδιος.

   γ. Του τόπου στον οποίο έχει ιδιόκτητη κατοικία ο ίδιος, ο/η σύζυγός του ή οι γονείς του ιδίου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρου 1 ΠΔ 85/2011 (ΦΕΚ Α΄ 207), με το άρθρο 1 παρ.1 ΠΔ 75/2016,ΦΕΚ Α 138 και με το άρθρο 21 ΠΔ 6/2018,ΦΕΚ Α 11/25.1.2018.

2. Ως περιοχή μετάθεσης θεωρείται η περιφέρεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ή των Αστυνομικών Διευθύνσεων.

3. Ως αυτός τόπος θεωρείται:

 α. Η πόλη ή κωμόπολη που εδρεύει η Αστυνομική Υπηρεσία.

 β. Η περιφέρεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής εκτός των Υπηρεσιών που εδρεύουν σε νησί και των πόλεων: Αναβύσσου, Αρτέμιδας, Αυλώνα, Βιλλίων, Καλάμου, Καλυβίων, Καπανδριτίου, Κερατέας, Κινέπας, Κορωπίου, Λαυρίου, Μαραθώνα, Μαλακάσας, Μάνδρας, Μαρκοπούλου, Μεγάρων, Νέας Μάκρης, Πόρτο Ράφτη, Ραφήνας, Σαρωνίδας, και Ωρωπού.

 γ. Η περιφέρεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης εκτός των πόλεων Ασπροβάλτας, Ζαγκλιβερίου, Νέας Απολλωνίας, Σοχού, Σταυρού, Αρεθούσας, Ασκού, Προφήτη, Μαδύτου και Ξυλούπολης.

 δ.  Η περιφέρεια των δήμων Βόλου και Νέας Ιωνίας Βόλου του Νομού Μαγνησίας, καθώς και των Δήμων Ηρακλείου, Αλικαρνασσού και Γαζίου του Νομού Ηρακλείου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 του άρθρου 1 του ΠΔ  85/2011 (ΦΕΚ Α΄ 207/16.09.2011)

4. Ως υπηρεσιακά κριτήρια νοούνται εκείνα που συνδέονται με υπηρεσιακές ανάγκες, όπως η προϋπηρεσία σε ορισμένες Υπηρεσίες, η εμπειρία, οι ειδικές γνώσεις, η υπηρεσιακή απόδοση και η πειθαρχικότητα. Ως κοινωνικά κριτήρια νοούνται ιδίως η προτίμηση του ενδιαφερομένου, η οικογενειακή του κατάσταση, η συνυπηρέτηση, οι λόγοι υγείας και οι σπουδές του ιδίου ή μέλους της οικογενείας του.

5. Ως μέλη της οικογένειας του αστυνομικού θεωρούνται ο/η σύζυγος και τα άγαμα παιδιά μέχρι ηλικίας 20 ετών ή μέχρι ηλικίας 25 ετών, εφόσον φοιτούν σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της φοίτησης βεβαιούμενης με πιστοποιητικό της οικείας Σχολής, καθώς και τα ανίκανα για εργασία, λόγω αναπηρίας, άγαμα παιδιά ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας. Η ανικανότητα για εργασία πιστοποιείται από την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από γνωμάτευση Κρατικού Νοσοκομείου. Επίσης, θεωρούνται ως μέλη της οικογένειας του αστυνομικού τα παιδιά που προέρχονται από άλλο γάμο και την επιμέλεια έχει ο/η σύζυγος, εφόσον πληρούν μία από τις ανωτέρω προϋποθέσεις.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 του άρθρου 1 του ΠΔ  85/2011    (ΦΕΚ Α΄ 207/16.09.2011)

6. Ως Υπηρεσίες δυσμενούς διαβίωσης θεωρούνται οι παρακάτω Υπηρεσίες:

α. Η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αγίου Όρους και οι υφιστάμενες αυτής Υπηρεσίες.

β. Τα Αστυνομικά Τμήματα: Εχίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, Σαμοθράκης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Πρεσπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας, Νεστορίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, Πωγωνίου και Βορείων Τζουμέρκων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Αγράφων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευρυτανίας, Μεγίστης και Σύμης της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου, Σφακίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, Παξών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας, Κυθήρων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιώς και Εμπέσου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας.

γ. Τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης: Μαστοροχωρίων, Α’ και Β’ Δελβινακίου και Άνω Πωγωνίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Νεστορίου, Μεσοποταμίας και Κορεστίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, Κρυσταλλοπηγής και Πρεσπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας.

δ. Οι Αστυνομικοί Σταθμοί: Μύκης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, Οργάνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, Μικρού Δερείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Οθωνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας, Αγίου Ευστρατίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, Αντικυθήρων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιώς, Ανάφης, Σικίνου, Φολεγάνδρου και Κουφονησίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κυκλάδων, Φούρνων Κορσέων, Ευδήλου και Αγαθονησίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου, Οινουσσών και Ηρωικής Νήσου Ψαρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου, Τήλου, Λειψών, Ολύμπου, Ηρωικής Νήσου Κάσου και Χάλκης της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου, Ερεικούσσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας, Ποταμού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιώς, Γαύδου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, Ψερίμου και Νισύρου της Β’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου, Οροπεδίου Λασιθίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου, Πυρσόγιαννης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Φουρνά της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευρυτανίας και Λιβαδίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας.

ε. Το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 1 Π.Δ. 22/2024 με ισχύ την 16/4/2024

7. Ως πλήρες έτος μετάθεσης θεωρείται το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την 31 η Αυγούστου του επόμενου έτους.

8. Ως δυσίατα νοσήματα θεωρούνται οι νοσηρές καταστάσεις και τα νοσήματα, που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία ή θεραπεία, προσβάλλουν ένα ή περισσότερα όργανα και χαρακτηρίζονται από εξάρσεις ή υφέσεις.

Σημ.: όπως προστέθηκε  με το άρθρο 1 παρ.2 ΠΔ 75/2016,ΦΕΚ Α 138.

Άρθρο 3
Αντικειμενικά κριτήρια.

1. Οι Τακτικές Μεταθέσεις των αστυνομικών μέχρι και του βαθμού του Αστυνόμου B από μία περιοχή μετάθεσης σε άλλη γίνονται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων, η δε προτεραιότητα καθορίζεται από τον αριθμό των μορίων (μονάδων) που συγκεντρώνει ο αστυνομικός, με βάση τα ακόλουθα αντικειμενικά κριτήρια:

α. Της απόστασης της έδρας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ή Θεσσαλονίκης ή της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην οποία υπάγεται η Υπηρεσία που υπηρετεί από την έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ή Θεσσαλονίκης ή της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην οποία υπάγεται ο τόπος συμφερόντων του. Για τον υπολογισμό των συνολικών μορίων, όσον αφορά στις ηπειρωτικές περιοχές, λαμβάνεται υπόψη η συντομότερη, χιλιομετρικά, διαδρομή, όπως αυτή ισχύει κατά την ημερομηνία λήξης προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων του τρέχοντος έτους μετάθεσης, όσον δε αφορά στις νησιωτικές περιοχές η απόσταση υπολογίζεται από το κύριο λιμάνι του νησιού.

β. Των ετών υπηρεσίας και προϋπηρεσίας του σε καθοριζόμενες από τις διατάξεις του παρόντος Υπηρεσίες.

γ. Της οικογενειακής του κατάστασης.

Σε περίπτωση συγκέντρωσης ίσου αριθμού μορίων, προηγείται ο ανώτερος ή αρχαιότερος για κάθε κατηγορία.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 22 ΠΔ 6/2018,ΦΕΚ Α 11/25.1.2018.

2. Για κάθε ένα από τα ανωτέρω κριτήρια καθορίζεται ο ακόλουθος αριθμός μορίων:

α. Ο αστυνομικός, για κάθε έτος παραμονής του σε Υπηρεσία που απέχει πέραν των 15 χ.λ.μ. από τον τόπο των συμφερόντων του, της αποστάσεως υπολογιζομένης κατά το εδάφιο α της προηγούμενης παραγράφου, λαμβάνει τον ακόλουθο αριθμό μορίων:

(1) Από 16 100 χλμ.: 1 μόριο

(2) Από 101 600χλμ. για κάθε 100 χλμ.: επιπλέον 1 μόριο

(3) Από 601 και άνω: επιπλέον 2 μόρια.

Τα μόρια λόγω απόστασης, για μικρότερα του έτους χρονικά διαστήματα υπολογίζονται σε χιλιοστά της μονάδας.

Οι θαλάσσιες αποστάσεις υπολογίζονται στο τριπλάσιο.

 Ο χρόνος απόσπασης αστυνομικού στο εξωτερικό, ο χρόνος μετάθεσης για φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.), ο χρόνος υπηρεσίας αστυνομικού στις Υπηρεσίες των εδαφίων γ` και δ` του άρθρου 4 του παρόντος, εφόσον αυτός μετακινήθηκε στις τελευταίες από Υπηρεσία εκτός της περιοχής μετάθεσης που ευρίσκεται η έδρα των Υπηρεσιών αυτών, καθώς και ο χρόνος απόσπασης - μετακίνησης αστυνομικού με αίτησή του στον τόπο συμφερόντων του, εξαιρουμένων των αποσπάσεων της παρ. 8 του άρθρου 19 του παρόντος, λογίζεται για το διάστημα αυτό, ως διανυθείς στον τόπο συμφερόντων του.

Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται για το αστυνομικό προσωπικό που αποσπάται ή μετακινείται σε Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας  Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Α Δωδεκανήσου και Β` Δωδεκανήσου. Επίσης, δεν εφαρμόζεται για το αστυνομικό προσωπικό που αποσπάται ή μετακινείται για τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών καθώς και για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων, έκτακτων και απρόβλεπτων φυσικών καταστροφών ευρείας κλίμακας, όταν η ενίσχυση διενεργείται κατόπιν πρωτοβουλίας της Υπηρεσίας.

β. Για τα έτη υπηρεσίας και προϋπηρεσίας σε καθοριζόμενες από τις διατάξεις του παρόντος Υπηρεσίες, ο αστυνομικός λαμβάνει τον ακόλουθο αριθμό μορίων:

(1) Για κάθε έτος υπηρεσίας από την ημερομηνία κατάταξης, ένα (1) μόριο.

(2) Για κάθε έτος υπηρεσίας σε Υπηρεσίες δυσμενούς διαβίωσης, επιπλέον δύο (2) μόρια.

(3) Για κάθε έτος υπηρεσίας σε μία από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας: Κυκλάδων, Α’ και Β’ Δωδεκανήσου, Σάμου, Χίου, Λέσβου, Καστοριάς, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Φλώρινας, Ροδόπης και Ξάνθης, επιπλέον δύο (2) μόρια, εφόσον δεν συμπίπτει με τον τόπο συμφερόντων του.

(4) Για κάθε εκπαιδευτικό έτος φοίτησης στις παραγωγικές Σχολές (Σχολή Αξιωματικών Σχολή Αστυφυλάκων), δύο (2) μόρια.

Το μικρότερο του εξαμήνου χρονικό διάστημα δεν λαμβάνεται υπόψη, ενώ το μεγαλύτερο λογίζεται ως έτος. Δεν λαμβάνει τα μόρια των ανωτέρω υποπεριπτώσεων 2 και 3 όποιος μετακινείται για οποιονδήποτε λόγο από τις Υπηρεσίες αυτές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου.

(5) Για κάθε έτος υπηρεσίας εντός της εδαφικής αρμοδιότητας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ο αστυνομικός λαμβάνει τον ακόλουθο αριθμό μορίων, εφόσον δεν συμπίπτει με τον τόπο συμφερόντων του:

i) σε υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιοχή μετάθεσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, έως ένα (1) μόριο,

ii) σε υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, πλην των Επιτελείων, επιπλέον έως ένα (1) μόριο,

iii) στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής, τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, πλην των Επιτελείων αυτών και στις Ομάδες Ειδικών Δράσεων (Ο.Ε.Δ.) με την ονομασία «Δράση» και στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, επιπλέον έως ένα (1) μόριο,

iv) στα Αστυνομικά Τμήματα Αγίου Παντελεήμονα, Ακροπόλεως, Ασπροπύργου, Α’ Αχαρνών, Ελευσίνας, Εξαρχείων, Ζεφυρίου, Καματερού, Κυψέλης, Μάνδρας Ειδυλλίας, Ομόνοιας, Πατησίων, Φυλής, Ωρωπού, επιπλέον έως δύο (2) μόρια,

v) στα Τμήματα Ασφάλειας Αγίου Παντελεήμονα, Ακροπόλεως, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Εξαρχείων, Ζεφυρίου, Καματερού, Κυψέλης, Μάνδρας Ειδυλλίας, Ομόνοιας, Πατησίων, Φυλής, Ωρωπού, επιπλέον έως δύο (2) μόρια.

Το χρονικό διάστημα της παραπάνω υποπερίπτωσης 5 υπολογίζεται με βάση τον πραγματικό χρόνο υπηρεσίας του αστυνομικού στις αναφερόμενες σε αυτή Υπηρεσίες. Για τον υπολογισμό των ετών υπηρεσίας της παρούσας περίπτωσης, θεωρείται ότι αυτός υπηρετεί στο Σώμα ή στην Υπηρεσία αυτή μέχρι την 31η Αυγούστου του έτους υποβολής της αίτησης μετάθεσης.

γ. Για την οικογενειακή του κατάσταση, ο αστυνομικός λαμβάνει τον ακόλουθο αριθμό μορίων:

(1) Οι έγγαμοι χωρίς τέκνα πέντε (5) μόρια, στα οποία προστίθεται επιπλέον ένα (1) μόριο για κάθε έτος έγγαμης συμβίωσης.

(2) Οι έγγαμοι με τέκνα επιπλέον δύο (2) μόρια για το πρώτο τέκνο, τέσσερα (4) μόρια για το δεύτερο και έξι (6) μόρια για το τρίτο και για καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Στα μόρια αυτά προστίθενται κατ` έτος ένα (1) μόριο για το πρώτο, δύο (2) μόρια για το δεύτερο και τρία μόρια (3) για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

(3) Οι άγαμοι γονείς και οι τελούντες σε διάζευξη ή σε χηρεία με τέκνα δύο (2) μόρια για το πρώτο τέκνο, τέσσερα (4) μόρια για το δεύτερο και έξι (6) μόρια για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα. Στα μόρια αυτά προστίθενται κατ` έτος ένα (1) μόριο για το πρώτο, δύο (2) μόρια για το δεύτερο και τρία μόρια (3) για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

(4)Οι έγγαμοι αστυνομικοί για κάθε πλήρες έτος μετάθεσης μακράν του τόπου κατοικίας του/της συζύγου του/της λόγω εργασίας ή ασκήσεως επαγγέλματος, που πιστοποιείται με βεβαίωση του αρμοδίου ασφαλιστικού φορέα και βεβαίωση διαμονής του οικείου Δήμου ή της Κοινότητας, εφόσον ο τόπος αυτός ανήκει σε άλλη περιοχή μετάθεσης και απέχει τουλάχιστον τριάντα (30) χιλιόμετρα από την έδρα της Υπηρεσίας τους και υποβάλλουν κατ` έτος αίτηση μετάθεσης για τον τόπο αυτό, λαμβάνουν ένα (1) μόριο για απόσταση από 30 έως 200 χλμ, τρία (3) μόρια για απόσταση από 201 έως 400 χλμ και πέντε (5) μόρια για απόσταση πέραν των 401 χλμ.

Η υποβολή αίτησης για τον ως άνω σκοπό επιτρέπεται και στην περίπτωση που δεν έχουν προκηρυχθεί προς κάλυψη κενές θέσεις του βαθμού τους για τη συγκεκριμένη περιοχή μετάθεσης ανεξαρτήτως αν συντρέχουν οι αναφερόμενες στην παράγραφο 4 του άρθρου 12 του παρόντος διατάγματος προϋποθέσεις.

δ. Μεταβολές της οικογενειακής κατάστασης του αστυνομικού, που επέρχονται μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αίτησης μετάθεσης, λαμβάνονται υπόψη για το επόμενο έτος μετάθεσης.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.2 Άρθρο 1 Π.Δ. 22/2024 με ισχύ την 16/4/2024

3. Στη σειρά προτεραιότητας για τις μεταθέσεις με αντικειμενικά κριτήρια (μόρια), προηγούνται οι αστυνομικοί που έχουν στην περιοχή για την οποία ζητούν μετάθεση τον τόπο συμφερόντων τους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το  άρθρο 2 Π.Δ. 85/2011 (ΦΕΚ Α 207),και με το άρθρο 2 παρ.3 ΠΔ 75/2016,ΦΕΚ Α 138.

4.Τα μόρια που λαμβάνει ο αστυνομικός λόγω αποστάσεως από τον τόπο συμφερόντων του ή τον τόπο κατοικίας λόγω εργασίας ή ασκήσεως επαγγέλματος της συζύγου του, καθώς και τα μόρια που λαμβάνει λόγω πλήρωσης των προϋποθέσεων των υποπερ. 2, 3 και 5 της περ. β της παρ. 2 του άρθρου 3 του παρόντος, διαγράφονται μετά την κοινοποίηση της διαταγής μετάθεσής του στην περιοχή μετάθεσης του τόπου συμφερόντων του, καθώς και μετά την τυχόν ακύρωση της μετάθεσής του, κατόπιν ευδοκίμησης της προσφυγής της παρ. 1 του άρθρου 18 του παρόντος. Μετά την ακύρωση της μετάθεσης, τα ανωτέρω τυχόν δικαιούμενα μόρια προσμετρώνται από την 1η Σεπτεμβρίου του έτους ακύρωσης της μετάθεσης.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.3 Άρθρο 1 Π.Δ. 22/2024 με ισχύ την 16/4/2024
 
Άρθρο 4
Εξαιρέσεις από τα Αντικειμενικά κριτήρια.

Δεν λαμβάνονται υπόψη τα Αντικειμενικά κριτήρια (μόρια) στις κατωτέρω περιπτώσεις μεταθέσεων:

α. Των τελούντων σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου.

β. Των αστυνομικών ειδικών καθηκόντων.

γ. Των μετατιθέμενων στις Υπηρεσίες Ασφαλείας Προέδρου Δημοκρατίας, Υπηρεσίας Ασφάλειας Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου Κυβέρνησης.

δ. Των μετατιθεμένων στο Γραφείο του Αρχηγού, του Υπαρχηγού και των λοιπών Αντιστρατήγωντης Ελληνικής Αστυνομίας.

ε. Των συνοδών αστυνομικών σκύλων και των πυροτεχνουργών.

στ. Των υπηρετούντων στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.).

ζ. Των υπηρετούντων στην Υ.μ.Ε.Α. και στα Γραφεία Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

η. Των μετατιθέμενων στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αγίου Όρους.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 7 Π.Δ. 34/2023 με ισχύ την 24/3/2023
 
Άρθρο 5
Διαδικασία δήλωσης τόπου συμφερόντων.

1. Ολοι οι αστυνομικοί μέχρι και του βαθμού του Αστυνόμου B, υποβάλλουν δήλωση του τόπου συμφερόντων τους. Αλλαγή του τόπου των συμφερόντων επιτρέπεται μόνο ύστερα από νέα δήλωση του αστυνομικού στην περίπτωση γάμου του, απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας σε διαφορετικό τόπο, λύσης του γάμου του ή θανάτου του συζύγου του ή όταν συντρέχει μεταβολή άλλων στοιχείων από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του παρόντος. Η αλλαγή του τόπου συμφερόντων, καθώς και τα δικαιούμενα μόρια, λαμβάνονται υπόψη για τις μεταθέσεις του αμέσως επόμενου, της δήλωσης ημερολογιακού έτους.

2. Η δήλωση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο στην Υπηρεσία του. Ο διοικητής αξιωματικός της Υπηρεσίας προβαίνει στον έλεγχο της δήλωσης και με πράξη του στο σώμα αυτής βεβαιώνει την ακρίβεια του περιεχομένου της, δικαιούμενος να ζητήσει από τον ενδιαφερόμενο να προσκομίσει τα απαραίτητα κατά την κρίση του στοιχεία προς επιβεβαίωση των δηλωθέντων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων, καλεί εγγράφως τον ενδιαφερόμενο να υποβάλει νέα δήλωση. Αν ο ενδιαφερόμενος εμμένει στην ανακριβή δήλωσή του ή αρνείται να υποβάλει νέα, θεωρείται ότι υπηρετεί στον τόπο των συμφερόντων του. Οι δηλώσεις των διοικητών Υπηρεσιών ελέγχονται από τον διοικητή του αμέσως ιεραρχικά προϊστάμενου κλιμακίου. Ολες οι δηλώσεις υποβάλλονται ιεραρχικά, μέσω των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και Αστυνομικών Διευθύνσεων ή ισότιμων Υπηρεσιών, στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση υποβολής δήλωσης αλλαγής του τόπου συμφερόντων.

3. Η υποβολή δήλωσης αλλαγής τόπου συμφερόντων μεταβάλει τον αριθμό μορίων που συγκεντρώθηκαν με βάση τον προηγούμενο τόπο συμφερόντων. Τα μόρια που αναλογούν σε κάθε ενδιαφερόμενο υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τόπο συμφερόντων, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του παρόντος διατάγματος.


Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 3 ΠΔ 75/2016,ΦΕΚ Α 138.

4. Οι δόκιμοι των οικείων παραγωγικών Σχολών αστυνομικοί υποβάλλουν δήλωση τόπου συμφερόντων το πρώτο 20ήμερο του μηνός Φεβρουαρίου του τελευταίου έτους φοίτησης στη Σχολή, ενώ η προσμέτρηση των μορίων τα οποία αυτοί δικαιούνται υπολογίζεται από την ημερομηνία της εξόδου από τη Σχολή".

Οι αστυνομικοί ειδικών καθηκόντων υποβάλλουν δήλωση τόπου συμφερόντων έως την επομένη της ημερομηνίας ορκωμοσίας τους στην οικεία Διεύθυνση Αστυνομίας, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 2.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του ΠΔ 85/2011 (ΦΕΚ Α΄ 207/16.09.2011), και  με το άρθρο 2 ΠΔ 27/2019,ΦΕΚ Α 46/12.3.2019.

 #####

5. Στην περίπτωση που ο αστυνομικός μετατεθεί, με αίτησή του, από Υπηρεσία της περιοχής μετάθεσης του τόπου συμφερόντων του σε άλλη περιοχή μετάθεσης, θεωρείται ότι ο τόπος όπου εδρεύει η νέα του Υπηρεσία αποτελεί και τόπο συμφερόντων του. ΤΟ ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο αστυνομικός μετατίθεται με αίτησή του σε περιοχή μετάθεσης εκτός αυτής του τόπου συμφερόντων του, εφόσον δεν συμπεριέλαβε ως πρώτη επιλογή στην αίτησή του τις Υπηρεσίες της περιοχής μετάθεσης του τόπου συμφερόντων του, καίτοι για την περιοχή αυτή είχαν προκηρυχθεί προς κάλυψη κενές θέσεις του βαθμού του.

6. Μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος δικαιολογείται μόνο μια αλλαγή τόπου συμφερόντων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Άρθρο 6
Περιπτώσεις τοποθετήσεων.

Οι τοποθετήσεις των αστυνομικών ενεργούνται στις εξής περιπτώσεις:

α. Οταν αποφοιτούν από τις Παραγωγικές Σχολές.

β. Οταν επανακατατάσσονται ή επαναφέρονται καθ` οιονδήποτε τρόπο στην ενεργό υπηρεσία.

γ. Οταν απoφoιτoύν από τo Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.).

δ. Οταν μετατάσσονται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου.

ε. Οταν μετατάσσονται στην κατηγορία αστυνομικών ειδικών καθηκόντων.

στ. Οταν προσλαμβάνονται αστυνομικοί ειδικών καθηκόντων.

Άρθρο 7
Τοποθετήσεις νεοεξερχομένων Αστυφυλάκων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με  το π.δ. 138/2006 (Α` 155), και με το άρθρο 5 του ΠΔ  85/2011    (ΦΕΚ Α΄207/16.09.2011)  

1. Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας προκηρύσσονται οι θέσεις που θα πληρωθούν από τους νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες οι οποίες είναι αυτές που δεν καλύφθηκαν από τις εκκρεμείς αιτήσεις από τον πίνακα των τακτικών μεταθέσεων, συμπεριλαμβανομένων και όσων δημιουργούνται κατόπιν ευδοκίμησης των προσφυγών του άρθρου 18 παράγραφος 1 του παρόντος διατάγματος, λαμβάνοντας υπόψη και τον αριθμό των κενών οργανικών θέσεων που δημιουργήθηκαν από τους μετατιθέμενους από αυτές τις Διευθύνσεις, εξαιρουμένης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της οποίας οι θέσεις μπορούν να υπερβαίνουν τον αριθμό των κενών θέσεων που προκύπτουν από τις τακτικές μεταθέσεις.

Η απόφαση αυτή κοινοποιείται ένα (1) μήνα τουλάχιστον προ της εξόδου, στη Σχολή Αστυφυλάκων και στις Υπηρεσίες που θα τοποθετηθούν. Οι Υπηρεσίες αυτές οφείλουν μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση να αναφέρουν στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τις συγκεκριμένες Υπηρεσίες δικαιοδοσίας τους που θα τοποθετήσουν τους νέους Αστυφύλακες, που κατανέμονται με απόφαση του Αρχηγού ανάλογα με τη σειρά εξόδου και προτίμησής τους, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

Όσοι έχουν στην περιοχή για την οποία ζητούν τοποθέτηση, τον τόπο συμφερόντων τους καθώς και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνυπηρέτησης με συζύγους δικαστικούς λειτουργούς, συνοριακούς φύλακες, ειδικούς φρουρούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβεστικούς υπαλλήλους, τοποθετούνται στις προκηρυχθείσες θέσεις κατά προτεραιότητα και εφόσον έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία τα απαραίτητα πιστοποιητικά, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το  άρθρο 1 ΠΔ 132/2011,ΦΕΚ Α 261,το  άρθρο 2 ΠΔ 107/2012,ΦΕΚ Α 185, και το άρθρο 1 ΠΔ 172/2013,ΦΕΚ Α 274, αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 4 παρ.1 ΠΔ 75/2016,ΦΕΚ Α 138. 

2. Οι νεοεξερχόμενοι Αστυφύλακες τοποθετούνται υποχρεωτικά και δεν μετακινούνται για οποιοδήποτε λόγο, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του άρθρου 12, για τα πρώτα δύο (2) έτη από την αποφοίτησή τους από τη Σχολή Αστυφυλάκων σε Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Άμεσης Δράσης, Μεταγωγών Δικαστηρίων και Τροχαίας, πλην των Επιτελείων αυτών, καθώς και σε Αστυνομικά Τμήματα και Αστυνομικούς Σταθμούς.

Μετά την παρέλευση δύο (2) ετών και για τα επόμενα δύο (2) έτη δύνανται να μετατίθενται μόνον σε Αστυνομικά Τμήματα, Αστυνομικούς Σταθμούς, Τμήματα και Υποδιευθύνσεις Τροχαίας, Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης, Τμήματα Αλλοδαπών, Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης, Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, Τμήματα και Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας, καθώς και σε Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Άμεσης Δράσης, Μεταγωγών Δικαστηρίων και Αστυνόμευσης Αερολιμένα, πλην των Επιτελείων.

Εξαιρούνται από τον προαναφερόμενο χρονικό περιορισμό και δύνανται να αποσπώνται όσοι υποβάλουν αίτημα απόσπασης για τους λόγους που αναφέρονται στην περίπτωση η' της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του παρόντος ή εφόσον οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογενείας τους πάσχουν από δυσίατο νόσημα, όπως αυτό ορίζεται στην αριθμ. Υ1/Γ.Π./οικ. 16884 από 12-10-2001 απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας (Β’ 1386), όπως ισχύει και επιπλέον η οικογένεια τους δεν αριθμεί περισσότερα των δύο μελών πλην των πασχόντων. Οι σοβαροί λόγοι υγείας, ο θάνατος ή το δυσίατο νόσημα αφορούν αποκλειστικά την οικογένεια, τους γονείς ή τα αδέλφια των ιδίων. Η αίτηση του ενδιαφερομένου υποβάλλεται στην υπηρεσία του και σε περίπτωση δυσίατου νοσήματος απαιτείται η έκδοση σχετικής γνωμάτευσης από την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην περίπτωση ιε’ της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του παρόντος. Για τους λόγους της περίπτωσης η’ της παραγράφου 2 του άρθρου 19 η διάρκεια της απόσπασης μπορεί να είναι μέχρι δύο (2) μήνες με δυνατότητα παράτασης για δύο (2) μήνες ακόμη, ενώ στην περίπτωση δυσίατου νοσήματος μέχρι έξι (6) μήνες με δυνατότητα παράτασης για έξι (6) ακόμη μήνες, χωρίς να υφίσταται δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης. Η απόσπαση αποφασίζεται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι νεοεξερχόμενοι Αστυφύλακες δύνανται να τοποθετούνται στις προαναφερόμενες Υπηρεσίες του τόπου συμφερόντων τους, με την προϋπόθεση ότι οι προκηρυχθείσες θέσεις των τακτικών μεταθέσεων δεν καλύφθηκαν. Η προϋπόθεση αυτή δεν απαιτείται για τις τοποθετήσεις στην περιοχή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 3 Π.Δ. 7/2020 με ισχύ την 15/1/2020

3. Η Σχολή Αστυφυλάκων κοινοποιεί στους Δόκιμους Αστυφύλακες την απόφαση του Αρχηγού περί κατανομής των θέσεων και καλεί αυτούς να υποβάλουν αιτήσεις, στις οποίες δηλώνουν υποχρεωτικά όλες τις Διευθύνσεις που αναφέρονται στην απόφαση, κατά σειρά προτίμησης τους.

4. Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας κατανέμει αυτούς στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης, Αστυνομικές Διευθύνσεις Νομών, ή ισότιμες με αυτές Υπηρεσίες, ανάλογα με τη σειρά εξόδου τους από τη Σχολή και τη σειρά προτίμησης τους. Στη συνέχεια η κατανομή αυτή επικυρώνεται με απόφαση του Αρχηγού και κοινοποιείται στη Σχολή Αστυφυλάκων και στις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.

5. Εκείνοι που για οποιονδήποτε λόγο εξέρχονται της Σχολής μετά την έκδοση της απόφασης τοποθέτησης των ομοταξίων συναδέλφων τους καταλαμβάνουν τις θέσεις που προκηρύχθηκαν και δεν καλύφθηκαν, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο παρόν άρθρο. Σε περίπτωση που έχουν καλυφθεί όλες οι προκηρυχθείσες θέσεις, η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια.

6. Το Συμβούλιο Μεταθέσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, τοποθετεί αυτούς που κατανέμονται σ΄ αυτή, σε κενές θέσεις των υφιστάμενων Διευθύνσεών της, με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στην παράγραφο 1 του παρόντος, αφού προηγουμένως έχει γίνει η ονομαστική επιλογή των νεοεξερχομένων αστυφυλάκων, κατ΄ εφαρμογή υπηρεσιακών κριτηρίων, από τις Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Μεταγωγών Δικαστηρίων και Άμεσης Δράσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στις οποίες οι ανωτέρω τοποθετούνται κατ΄ εξαίρεση. Η επιλογή αυτή γίνεται από Επιτροπή που αποτελείται από πέντε (5) ανώτερους Αξιωματικούς: έναν (1) της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, έναν (1) της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων, έναν (1) της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, έναν (1) της Σχολής Αστυφυλάκων (του οικείου Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων) και έναν (1) Υγειονομικό Αξιωματικό.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.2 Άρθρο 2 Π.Δ. 89/2019 με ισχύ την 30/9/2019

7. Τα Συμβούλια μεταθέσεων των Διευθύνσεων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής, Θεσσαλονίκης και Περιφερειών Χώρας, στις οποίες κατανέμονται οι νέοι Αστυφύλακες, τοποθετούν υποχρεωτικά αυτούς στις προκαθορισμένες από αυτούς θέσεις, με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στην παράγραφο 1 του παρόντος. Η σειρά εξόδου αναγράφεται επί του Φύλλου Πορείας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 παρ.4 ΠΔ 75/2016, ΦΕΚ Α 138.

Άρθρο 8
Τοποθετήσεις νεοεξερχομένων Υπαστυνόμων Β΄
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 3 Π.Δ. 93/2020 με ισχύ την 13/11/2020

1. Ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων που θα πληρωθούν από τους νεοεξερχόμενους Υπαστυνόμους Β’, κατά Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και κατά Υπηρεσία των Διευθύνσεων Αστυνομίας των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων Χώρας, εξαιρουμένων των Επιτελείων των Διευθύνσεων αυτών, καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Για τον υπολογισμό των εν λόγω κενών θέσεων λαμβάνονται υπόψη οι κενές οργανικές θέσεις που προκύπτουν: α) μετά το πέρας των τακτικών μεταθέσεων και β) μετά την έκδοση αποφάσεων επί των αιτήσεων ακύρωσης ή τροποποίησης των διαταχθεισών μεταθέσεων. Λαμβάνεται επίσης υπόψη η μη ύπαρξη επιλαχόντων επιθυμούντων μετάθεση και περιλαμβανομένων στον οικείο πίνακα μεταθέσεων. Για τον υπολογισμό των ως άνω κενών θέσεων δεν λαμβάνονται υπόψη οι κενές θέσεις που δεν προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο των τακτικών μεταθέσεων, με εξαίρεση τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Η προαναφερόμενη απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους μέσω της Σχολής Αξιωματικών.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 3 Π.Δ. 93/2020 με ισχύ την 13/11/2020

2. Οι νεοεξερχόμενοι Υπαστυνόμοι Β΄ δεν μετακινούνται για οποιοδήποτε λόγο για τα πρώτα δύο (2) έτη μετά από την αποφοίτησή τους από τη Σχολή Αξιωματικών, σε Υπηρεσίες του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, στις Αυτοτελείς Κεντρικές Υπηρεσίες, καθώς και στα Επιτελεία των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων που υπάγονται σ’ αυτές. Κατ’ εξαίρεση δύναται να μετακινούνται μετά από πρόταση του Διοικητή της Σχολής Αξιωματικών και τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητή της Αστυνομικής Ακαδημίας, στην Σχολή Αξιωματικών ως εκπαιδευτές».

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 3 Π.Δ. 93/2020 με ισχύ την 13/11/2020

3. Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν εντός 5νθημέρου από την κοινοποίηση της ως άνω απόφασης αιτήσεις, στις οποίες δηλώνουν όλες υποχρεωτικά τις Υπηρεσίες που αναφέρονται στην απόφαση αυτή, κατά σειρά προτίμησής τους.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 3 Π.Δ. 93/2020 με ισχύ την 13/11/2020

4. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, με απόφασή του, τοποθετεί τους ενδιαφερόμενους στις προκαθορισμένες θέσεις, ανάλογα με την προτίμησή τους και τον αριθμό των μορίων που συγκεντρώνουν, με βάση τη σειρά εξόδου τους από τη Σχολή, σύμφωνα με την παρ. 6, στα οποία προστίθενται και τα μόρια που προβλέπονται με βάση τα κριτήρια των εδαφίων β΄ και γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 3. Ποσοστό 5% των νεοεξερχομένων που προηγείται στη σειρά εξόδου, όσοι έχουν στην περιοχή για την οποία ζητούν τοποθέτηση τον τόπο συμφερόντων τους, καθώς και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνυπηρέτησης με συζύγους δικαστικούς λειτουργούς, συνοριακούς φύλακες, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβεστικούς υπαλλήλους, τοποθετούνται στις προκηρυχθείσες θέσεις, κατά προτεραιότητα, με βάση την ως άνω αναγραφόμενη σειρά και εφόσον έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Στην περίπτωση νεοεξερχόμενου Υπαστυνόμου Β΄, ο οποίος είναι έγγαμος με ομοτάξιο/ομοτάξια συνάδελφό του, αυτός που συγκεντρώνει το μικρότερο αριθμό μορίων ακολουθεί εκείνον που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό μορίων, ανεξαρτήτως της δηλωθείσας σειρά προτίμησης των προκηρυχθεισών θέσεων. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι έχουν προκηρυχθεί τουλάχιστον δύο θέσεις προς κάλυψη στην περιοχή μετάθεσης την οποία αφορά η αίτηση τοποθέτησης και δεν έχουν καλυφθεί από άλλον ενδιαφερόμενο.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 3 Π.Δ. 93/2020 με ισχύ την 13/11/2020

5. Το Συμβούλιο Μεταθέσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, τοποθετεί τους Υπαστυνόμους Β΄, που κατανέμονται σε αυτή σε κενές θέσεις των υφιστάμενων Διευθύνσεών της, με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, αφού προηγουμένως έχει γίνει η ονομαστική επιλογή των νεοεξερχομένων Υπαστυνόμων Β΄, κατ’ εφαρμογή υπηρεσιακών κριτηρίων, από τις Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Μεταγωγών Δικαστηρίων και Άμεσης Δράσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στις οποίες οι ανωτέρω τοποθετούνται κατ’ εξαίρεση. Η επιλογή γίνεται από επιτροπή που αποτελείται από πέντε (5) ανώτερους Αξιωματικούς: έναν (1) της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, έναν (1) της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων, έναν (1) της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, έναν (1) της Σχολής Αξιωματικών και έναν (1) Υγειονομικό Αξιωματικό. Στη συνέχεια, τα Συμβούλια Μεταθέσεων των Διευθύνσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, τοποθετούν αυτούς σε κενές θέσεις των Υπηρεσιών τους, με βάση τα κριτήρια της προηγούμενης παραγράφου.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 3 Π.Δ. 93/2020 με ισχύ την 13/11/2020


6. Για την τοποθέτηση των νεοεξερχομένων Υπαστυνόμων Β’ καθορίζονται μόρια ανάλογα με τη σειρά εξόδου αυτών ως εξής:

(1) Από 1 10% των εξερχομένων 10 μόρια

(2) Από 11 20% » » 9 μόρια

(3) Από 21 30 % » » 8 μόρια

(4) Από 31 40% » » 7 μόρια

(5) Από 41 50% » » 6 μόρια

(6) Από 51 60% » » 5 μόρια

(7) Από 61 70% » » 4 μόρια

(8) Από 71 80% » » 3 μόρια

(9) Από 81 90 % » » 2 μόρια (10)

Από 91 100% » » 1 μόριο

Σε περίπτωση συγκέντρωσης ίσου αριθμού μορίων προηγείται ο έχων καλύτερη σειρά εξόδου. Τα ανωτέρω μόρια διαγράφονται μετά το πέρας της τοποθέτησης και δεν υπολογίζονται για τις περαιτέρω μεταθέσεις.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 3 Π.Δ. 93/2020 με ισχύ την 13/11/2020

7. Οι Υπαστυνόμοι Β’ που για οποιονδήποτε λόγο εξέρχονται της Σχολής μετά την έκδοση της απόφασης τοποθέτησης των ομοταξίων συναδέλφων τους καταλαμβάνουν τις θέσεις που προκηρύχθηκαν και δεν καλύφθηκαν σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο παρόν άρθρο. Σε περίπτωση που έχουν καλυφθεί όλες οι προκηρυχθείσες θέσεις η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 3 Π.Δ. 93/2020 με ισχύ την 13/11/2020
Άρθρο 9
Τοποθετήσεις Υπαστυνόμων B΄ εξερχομένων από το Τ.Ε.Μ.Α.

1. Οι αποφοιτούντες από το Τ.Ε.Μ.Α. Υπαστυνόμοι Β` τοποθετούνται σε κενές θέσεις του βαθμού τους, με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια, σε Υπηρεσίες της περιοχής μετάθεσης από την οποία προέρχονται ή αυτής την οποία δηλώνουν ως προτίμηση ή άλλης εντός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης όπου ανήκουν οι ως άνω περιοχές μετάθεσης ή όμορης περιοχής μετάθεσης των ανωτέρω της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 25 ΠΔ 6/2018,ΦΕΚ Α 11/25.1.2018.

2. Η τοποθέτηση αυτών γίνεται με απόφαση του Ανωτέρου Συμβουλίου Μεταθέσεων και κοινοποιείται με διαταγή του Προέδρου του Συμβουλίου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 ΠΔ 27/2019,ΦΕΚ Α 46/12.3.2019.

Άρθρο 10
Λοιπές περιπτώσεις.

Οι επανακατατασσόμενοι, οι επανερχόμενοι καθ' οιονδήποτε τρόπο στην ενεργό Υπηρεσία, οι μετατασσόμενοι σε Υπηρεσία Γραφείου ή ειδικών καθηκόντων, καθώς και οι προσλαμβανόμενοι αστυνομικοί ειδικών καθηκόντων, τοποθετούνται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια. Όσοι από τους μετατασσόμενους σε υπηρεσία γραφείου τοποθετήθηκαν σε άλλη περιοχή μετάθεσης κατ’ εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου και στη συνέχεια επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία, τοποθετούνται υποχρεωτικά σε υπηρεσία της ίδιας περιοχής μετάθεσης στην οποία υπηρετούσαν κατά το χρόνο μετάταξής τους σε υπηρεσία γραφείου.

 

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.6 Άρθρο 2 Π.Δ. 88/2019 με ισχύ την 21/8/2019
Άρθρο 11
Προσφυγή

Οι τοποθετούμενοι δικαιούνται όπως, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριών (3) ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της διαταγής τοποθέτησης, υποβάλουν προσφυγή ενώπιον του αποφασίσαντος την τοποθέτηση οργάνου, με αίτημα την τροποποίηση αυτής. Η υποβολή προσφυγής έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και η απόφαση του οργάνου κοινοποιείται με διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.7 Άρθρο 2 Π.Δ. 88/2019 με ισχύ την 21/8/2019
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
Άρθρο 12
Τακτικές Μεταθέσεις.

1. Οι τακτικές μεταθέσεις πραγματοποιούνται κατά το χρονικό διάστημα από την 21η Μαΐου έως την 31η Αυγούστου, απαγορευομένων των μεταθέσεων σε άλλο χρόνο, έστω και αν οι μετατιθέμενοι δεν αντιτίθενται σε αυτές, με την επιφύλαξη των διατάξεων της περίπτωσης ε της παραγράφου 4 του άρθρου 14 και της παραγράφου 5 του άρθρου 18.

Οι μεταθέσεις των ανωτάτων Αξιωματικών, Αστυνομικών Διευθυντών και Υποδιευθυντών που ενεργούνται αμέσως μετά τις ετήσιες κρίσεις λογίζονται ως τακτικές για όσους μετατέθηκαν την περίοδο αυτή.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 6 παρ.1 ΠΔ 27/2019,ΦΕΚ Α 46/12.3.2019.

2. Οι Τακτικές Μεταθέσεις σε Υπηρεσίες που εδρεύουν στην ίδια περιοχή μετάθεσης γίνονται με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια, είτε ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, είτε με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας. Αίτηση για μετάθεση σε οποιαδήποτε Υπηρεσία άλλης περιοχής μετάθεσης λογίζεται ότι αφορά όλες τις Υπηρεσίες της περιοχής αυτής. Το αίτημα για συγκεκριμένη Υπηρεσία συνεκτιμάται από το αρμόδιο όργανο μαζί με τα λοιπά υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια. Ειδικά για την μετάθεση σε Υπηρεσία του αυτού τόπου λαμβάνονται υπόψη μόνο τα υπηρεσιακά κριτήρια.

3. Οι Τακτικές Μεταθέσεις των ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών, καθώς και των αστυνομικών των περιπτώσεων α και β του άρθρου 4 του παρόντος διατάγματος, γίνονται με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια, είτε με αίτηση του ενδιαφερομένου είτε με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου.

4. Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης για υπηρεσίες άλλης περιοχής μετάθεσης έχουν οι αστυνομικοί από το βαθμό του αστυφύλακα μέχρι του Αστυνόμου B που την 15η Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους συμπληρώνουν τρία (3) συνεχή έτη σε υπηρεσίες της ίδιας περιοχής μετάθεσης ή ένα (1) έτος σε Υπηρεσία δυσμενούς διαβίωσης, ενώ για Υπηρεσίες εντός της αυτής περιοχής μετάθεσης ή του αυτού τόπου, απαιτούνται δυο (2) έτη στον αυτό τόπο ή ένα (1) έτος σε Υπηρεσία δυσμενούς διαβίωσης.

Για τους αστυνομικούς που επιθυμούν να υπηρετήσουν σε Υπηρεσίες δυσμενούς διαβίωσης, εντός της αυτής περιοχής μετάθεσης, αρκεί η συμπλήρωση ενός (1) έτους στον αυτό τόπο. Οι προαναφερόμενοι χρονικοί περιορισμοί δεν εφαρμόζονται για τους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς. Ο χρόνος φοίτησης στις Παραγωγικές Σχολές δεν προσμετρείται για τη θεμελίωση του δικαιώματος υποβολής της αιτήσεως μετάθεσης. Oσoι συμπληρώνουν ένα χρόνο σε Υπηρεσία δυσμενούς διαβίωσης μετατίθενται υποχρεωτικά σε άλλη Υπηρεσία της προτίμησής τους εντός της ιδίας περιοχής μετάθεσης, εφόσον επιθυμούν και υπάρχει κενή οργανική θέση.

5. Οι Τακτικές Μεταθέσεις με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας ενεργούνται ως ακολούθως:

α. Για Υπηρεσίες άλλης περιοχής μετάθεσης:

(1) Δεν επιτρέπονται μεταθέσεις αστυνομικών μέχρι το βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή χωρίς αίτηση του ενδιαφερομένου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 του π.δ. 6/2018, και με το άρθρο 6 παρ.2 ΠΔ 27/2019,ΦΕΚ Α 46/12.3.2019.

(2) Για τους Αστυνομικούς Διευθυντές και Ανώτατους Αξιωματικούς δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί

β. Για Υπηρεσίες της ίδιας περιοχής μετάθεσης:

(1) Για αστυνομικούς μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου A και Αστυνομικού Υποδιευθυντή απαιτείται να υπηρετούν στον αυτόν τόπο επί τρία (3) και δύο (2) συνεχόμενα έτη αντίστοιχα, στον κατεχόμενο ή στον προηγούμενο βαθμό, μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου του έτους μετάθεσης, με την επιφύλαξη των διατάξεων του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 19.

(2) Για τους Αστυνομικούς Διευθυντές και Ανώτατους Αξιωματικούς δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί

γ. Για Υπηρεσίες του ίδιου τόπου δεν ισχύουν οι προαναφερόμενοι χρονικοί περιορισμοί

Επιτρέπεται μετάθεση αστυνομικού από και προς τις Υπηρεσίες του αυτού τόπου και στην περίπτωση που στις Υπηρεσίες αυτές υπηρετούν υπεράριθμοι ομοιόβαθμοί του, εφόσον ο αριθμός των υπεράριθμων στην Υπηρεσία που μετατίθεται είναι μικρότερος από αυτόν της Υπηρεσίας από όπου προέρχεται.

Οι περιορισμοί της παρούσης παραγράφου δεν ισχύουν για τους αστυνομικούς που εμπίπτουν στην περίπτωση β του άρθρου 4 του παρόντος διατάγματος.

6. Μετάθεση αστυνομικού, εντός και εκτός της αυτής περιοχής, εφόσον έχει υποβληθεί σε ανάλογη εκπαίδευση από τη Διεύθυνση Πληροφορικής/Α.Ε.Α., τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, την Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, την Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας, την Υπηρεσία Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και την Ε.Κ.A.M. δεν επιτρέπεται προ της παρελεύσεως συνεχόμενης 10ετίας από την ημερομηνία ένταξης στη δύναμή τους, παρά μόνο ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Διευθυντή της Υπηρεσίας του. Ειδικότερα, για τα Γραφεία μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών απαιτείται επιπλέον, η διατύπωση γνώμης του Διευθυντή της Υπηρεσίας μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.2 Άρθρο 7 Π.Δ. 34/2023 με ισχύ την 24/3/2023

7. Για τους Προέδρους, τους Γενικούς Γραμματείς και τους αντιπροσώπους των Συνδικαλιστικών Ενώσεων, μέχρι του βαθμού του Αστυν. Υποδιευθυντή εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 30Α του Ν. 1264/1982 (A΄ 79), όπως προστέθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 2265/1994 (A/209) και αντικαταστάθηκε με τη παράγραφο 4 του άρθρου 12 του Ν. 2713/1999 (A/89).

8. Οι αστυνομικοί δύνανται, με εξαίρεση τους νεοπρο- αχθέντες Αρχιφύλακες (άρθρο 15), να υποβάλουν αιτήσεις μετάθεσης, ακόμα και όταν δεν έχουν προκηρυχθεί κενές, προς κάλυψη, θέσεις του βαθμού τους με αντικειμενικά κριτήρια (μόρια), για την περιοχή μετάθεσης του τόπου συμφερόντων τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, εφόσον υπάγονται σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

α. πολύτεκνοι,

β. έχοντες μέλος της ιδίας οικογένειας με αναπηρία 67% τουλάχιστον ή με αναπηρία Α.ΜΕ.Α.

γ. έχοντες τρία (3) τέκνα.

Επί των αιτήσεων αυτών αποφαίνεται το αρμόδιο όργανο, βάσει κοινωνικών και υπηρεσιακών κριτηρίων. Οι αιτούντες αστυνομικοί δύνανται να μετατεθούν κάνοντας χρήση των διατάξεων της παρούσας παραγράφου μόνο μία φορά».

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 άρθρου 7 ΠΔ  85/2011 (ΦΕΚ Α΄ 207/16.09.2011, αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 7 ΠΔ 75/2016,ΦΕΚ Α 138. 

9. Αστυνομικοί που μετατίθενται για λόγους πειθαρχίας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 17, δεν επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να μετατεθούν εκ νέου σε Υπηρεσίες της περιοχής από την οποία μετατέθηκαν πριν την παρέλευση 10ετίας.

Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.3 άρθρου 7 ΠΔ 85/2011 (ΦΕΚ Α΄207/16.09.2011)

Άρθρο 13
Συμβούλια μεταθέσεων.

1. Στις Αστυνομικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης λειτουργεί Συμβούλιο Μεταθέσεων. Το Συμβούλιο αυτό είναι πενταμελές και αποτελείται από τον Διευθυντή και δύο (2) Αξιωματικούς της οικείας Δ/νσης, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του αρμόδιου Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή, καθώς και έναν εκπρόσωπο της οικείας Eνωσης Αξιωματικών και έναν εκπρόσωπο της οικείας Eνωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, οι οποίοι εκλέγονται κατά τις διαδικασίες των αρχαιρεσιών των εν λόγω Ενώσεων.

2. Στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Απικής και Θεσσαλονίκης λειτουργεί Συμβούλιο Μεταθέσεων. Το Συμβούλιο αυτό είναι πενταμελές και αποτελείται από τον Διευθυντή και δύο (2) ανώτερους αξιωματικούς της οικείας Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και έναν εκπρόσωπο της οικείας Ενωσης Αξιωματικών και έναν εκπρόσωπο της οικείας Eνωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, οι οποίοι εκλέγονται κατά τις διαδικασίες των αρχαιρεσιών των εν λόγω Ενώσεων.

3. Στο Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν τα παρακάτω Συμβούλια Μεταθέσεων:

α. Το Κατώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων, το οποίο είναι πενταμελές και αποτελείται από τον Προϊστάμενο Κλάδου Διοικητικού, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού, έναν ανώτατο Αξιωματικό που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.) και έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.), οι οποίοι εκλέγονται κατά τις διαδικασίες των αρχαιρεσιών των εν λόγω Ομοσπονδιών.

β. Το Ανώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων, το οποίο είναι πενταμελές και αποτελείται από τρεις (3) Αντιστράτηγους Αστυνομίας με αναπληρωτές Αντιστράτηγους ή Υποστρατήγους Αστυνομίας, που ορίζονται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.) και έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.), οι οποίοι εκλέγονται κατά τις διαδικασίες των αρχαιρεσιών των εν λόγω Ομοσπονδιών.

γ. Το Ανώτατο Συμβούλιο Μεταθέσεων, το οποίο είναι τριμελές και αποτελείται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Υπαρχηγό και έναν (1) Αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας, που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ένας Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας ως αναπληρωματικό μέλος. Κατά την εξέταση των προσφυγών μπορεί να παρίστανται με δικαίωμα λόγου και χωρίς δικαίωμα ψήφου και οι Πρόεδροι της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. και Π.Ο.ΑΣ.Υ. ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 7 ΠΔ 27/2019,ΦΕΚ Α 46/12.3.2019.

4. Χρέη Προέδρου των Συμβουλίων Μεταθέσεων εκτελεί ο ανώτερος ή αρχαιότερος αξιωματικός.

5. Τα Συμβούλια μεταθέσεων βρίσκονται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον τρία (3) μέλη τους και μπορούν να λειτουργήσουν, όχι όμως πέρα από ένα τρίμηνο, αν κάποια από τα μέλη τους εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιαδήποτε λόγο ή απωλέσουν την ιδιότητα, βάσει της οποίας ορίσθηκαν, εφόσον κατά τις συνεδριάσεις τους τα λοιπά μέλη επαρκούν, ώστε να υπάρχει απαρτία. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.

6. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος άρθρου, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων προτείνονται από τα Διοικητικά Συμβούλια των αντίστοιχων Ενώσεων ή Ομοσπονδιών και μετέχουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους.

Άρθρο 14
Μεταθέσεις Αστυνόμων Β’, Υπαστυνόμων Α΄, Υπαστυνόμων Β’ Ανθυπαστυνόμων, Αρχιφυλάκων και Αστυφυλάκων
Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 4 Π.Δ. 82/2021 με ισχύ την 30/10/2021

1. Οι μεταθέσεις των Αστυνόμων Β’, Υπαστυνόμων Α΄ και Υπαστυνόμων Β’ των άρθρων 7 παρ. 7 και 9 παρ. 2 του ν. 3686/2008, Ανθυπαστυνόμων, Αρχιφυλάκων και Αστυφυλάκων αποφασίζονται:

α. Από το Συμβούλιο Μεταθέσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας και Διεύθυνσης των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής ή Θεσσαλονίκης, για μετάθεση σε Υπηρεσίες της δικαιοδοσίας της, εντός της αυτής περιοχής μετάθεσης.

β. Από τα Συμβούλια Μεταθέσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και Θεσσαλονίκης για μετάθεση από και προς τις Διευθύνσεις της δικαιοδοσίας της.

γ. Από το Κατώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων για μετάθεση από μία περιοχή μετάθεσης σε άλλη και μόνο σε επίπεδο Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ή Θεσσαλονίκης ή Διεύθυνσης Αστυνομίας, καθώς και για μετάθεση από και προς τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, τις αυτοτελείς Κεντρικές Υπηρεσίες, τις Υπηρεσίες των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, την Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος και τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας.

Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 4 Π.Δ. 82/2021 με ισχύ την 30/10/2021

2. Κατ’ εξαίρεση μεταθέσεις Αστυνόμων Β’, Υπαστυνόμων Α΄ και Υπαστυνόμων Β’ των άρθρων 7 παρ. 7 και 9 παρ. 2 του ν. 3686/2008, Ανθυπαστυνόμων, Αρχιφυλάκων και Αστυφυλάκων από και προς Υπηρεσίες της αυτής περιοχής μετάθεσης, μπορεί να διατάσσονται κατά το μήνα Αύγουστο και από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 4 Π.Δ. 82/2021 με ισχύ την 30/10/2021

3. Οι μεταθέσεις των περιπτώσεων α’ και β’ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου γίνονται με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια και αποφασίζονται το δεύτερο 15νθήμερο Ιουλίου, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν κενές θέσεις που, κατά την κρίση του αρμοδίου οργάνου, πρέπει να πληρωθούν. Η χορήγηση των φύλλων πορείας πραγματοποιείται μέχρι την 31η Αυγούστου. Αιτήσεις υποβάλλονται στις αρμόδιες Διευθύνσεις, το δεύτερο 10ήμερο του μηνός Ιουνίου κάθε έτους.

Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 4 Π.Δ. 82/2021 με ισχύ την 30/10/2021

4. Για τις τακτικές μεταθέσεις της περίπτωσης γ’ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου ακολουθείται η εξής διαδικασία:

α. Το πρώτο 15νθήμερο του μηνός Ιανουαρίου κάθε έτους το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων, εκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες, καταρτίζει αριθμητικούς πίνακες, κατά Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και Θεσσαλονίκης και Διεύθυνση Αστυνομίας ή άλλη αυτοτελή κεντρική Υπηρεσία που εδρεύει στη περιφέρεια τους αλλά δεν υπάγεται σ’ αυτές, των κενών κατά βαθμό οργανικών θέσεων που πρέπει να πληρωθούν κατά τις ετήσιες τακτικές μεταθέσεις.

β. Οι ανωτέρω πίνακες κοινοποιούνται στις Υπηρεσίες το αργότερο μέχρι τέλους Ιανουαρίου και λαμβάνουν γνώση ενυπογράφως όλοι οι αστυνομικοί των ανωτέρω βαθμών. Οι επιθυμούντες μετάθεση για τις θέσεις αυτές υποβάλλουν εντός του πρώτου 20ημέρου του μηνός Φεβρουαρίου αιτήσεις για Υπηρεσίες δύο (2) περιοχών μετάθεσης, κατ’ ανώτατο όριο. Κατά τον ίδιο χρόνο υποβάλλονται και οι αιτήσεις για Υπηρεσίες της ιδίας περιοχής μετάθεσης, αρμοδιότητας του κατωτέρου Συμβουλίου μεταθέσεων. Οι αιτήσεις περιέρχονται στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού/Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας το αργότερο μέχρι τέλους Φεβρουαρίου.

γ. Το Συμβούλιο Μεταθέσεων συνέρχεται σε συνεδρίαση το τρίτο 10ήμερο Μαΐου και με πρακτικό του αποφασίζει τις μεταθέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος. Το αργότερο μέχρι την 10η Ιουνίου οι αποφασισθείσες μεταθέσεις κοινοποιούνται με διαταγή του Προϊστάμενου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού.

δ. Οι μετατιθέμενοι στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής ή Θεσσαλονίκης, κατανέμονται από το οικείο Συμβούλιο Μεταθέσεων στις Διευθύνσεις της δικαιοδοσίας τους. Οι τοποθετήσεις σε επιμέρους Υπηρεσίες των Διευθύνσεων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, των Διευθύνσεων Αστυνομίας και των ισότιμων Υπηρεσιών, γίνονται από το οικείο Συμβούλιο Μεταθέσεων, με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια και η χορήγηση των φύλλων πορείας πραγματοποιείται σταδιακά μέχρι την 31η Αυγούστου.

ε. Το δεύτερο δεκαήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου κάθε έτους το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων, εκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τις τελευταίες τακτικές μεταθέσεις καταρτίζει αριθμητικούς πίνακες κατά Διεύθυνση Αστυνομίας ή άλλη εξομοιούμενη με αυτή Υπηρεσία κενών οργανικών θέσεων σε Αστυνόμους Β’, Υπαστυνόμους Α΄ και Υπαστυνόμους Β’ των άρθρων 7 παρ. 7 και 9 παρ. 2 του ν. 3686/2008, Ανθυπαστυνόμους, Αρχιφύλακες και Αστυφύλακες που πρέπει να πληρωθούν κατά το τρίτο δεκαήμερο του μηνός Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις αιτήσεις ακυρώσεως που προέκυψαν από τις τακτικές μεταθέσεις. Οι θέσεις θα καλύπτονται από Αστυνόμους Β’, Υπαστυνόμους Α΄ και Υπαστυνόμους Β’ των άρθρων 7 παρ. 7 και 9 παρ. 2 του ν. 3686/2008, Ανθυπαστυνόμους, Αρχιφύλακες και Αστυφύλακες που ζητούσαν μετάθεση για τις Υπηρεσίες αυτές και μνημονεύονται στους πίνακες των τακτικών μεταθέσεων. Σε περίπτωση που οι ως άνω θέσεις Αστυφυλάκων δεν καλύπτονται από τις εκκρεμείς αιτήσεις του πίνακα τακτικών μεταθέσεων, καλύπτονται με τοποθετήσεις νεοεξερχόμενων Αστυφυλάκων.

Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 4 Π.Δ. 82/2021 με ισχύ την 30/10/2021
 
Άρθρο 15
Μεταθέσεις νεοπροαχθέντων Αρχιφυλάκων

1. Οι προαγόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 82/2006 (Α 86) στο βαθμό του Αρχιφύλακα γενικών καθηκόντων μετατίθενται υποχρεωτικά στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Χώρας,με την επιφύλαξη της
παραγράφου 3.

Οι προαναφερόμενοι παραμένουν στις Υπηρεσίες τους μέχρι την περίοδο των τακτικών μεταθέσεων, οπότε μετατίθενται με τη διαδικασία των επομένων παραγράφων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 9 παρ.1 ΠΔ 75/2016,ΦΕΚ Α 138,αντικαταστάθηκε πάλι  με το άρθρο 8 παρ.1 ΠΔ 27/2019,ΦΕΚ Α 46/12.3.2019.

2. Το πρώτο 10ήμερο του μηνός Ιουλίου με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας καθορίζονται οι κενές οργανικές θέσεις, κατά Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και Θεσσαλονίκης και Διεύθυνση Αστυνομίας Νομού, που πρέπει να καλυφθούν από τους νεοπρο- αχθέντες Αρχιφύλακες. Οι ανωτέρω θέσεις υποχρεωτικά προκηρύσσονται στις Διευθύνσεις Αστυνομίας όπου σε οργανικές θέσεις Ανθυπαστυνόμων - Αρχιφυλάκων, δεν υπάρχουν επιλαχόντες με τόπο συμφερόντων από τους πίνακες των τακτικών μεταθέσεων του ιδίου έτους, με εξαίρεση τη Γ.Α.Δ. Αττικής. Κατά το δεύτερο 10ήμερο Ιουλίου οι Αρχιφύλακες αυτοί καλούνται να υποβάλουν υποχρεωτικά δήλωση προτίμησης όλων των ανωτέρω Υπηρεσιών, μετατίθενται δε σ` αυτές με βάση τη σειρά προτεραιότητας του άρθρου 3 του παρόντος και τη σειρά προτίμησης. Δεν επιτρέπεται να καθορισθούν θέσεις προς πλήρωση σε Υπηρεσίες για τις οποίες δεν είχαν καθορισθεί θέσεις προς κάλυψη κατά τις τακτικές μεταθέσεις του ιδίου έτους. Οι μεταθέσεις κοινοποιούνται με διαταγή του Προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού μέχρι τέλους Ιουλίου. Οι μετατιθέμενοι στις Γ.Α.Δ. Αττικής ή Θεσσαλονίκης κα- τανέμονται από το οικείο Συμβούλιο Μεταθέσεων στις Διευθύνσεις δικαιοδοσίας τους. Η περαιτέρω τοποθέτηση στις επιμέρους Υπηρεσίες των Διευθύνσεων γίνεται από το οικείο Συμβούλιο Μεταθέσεων με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια και η χορήγηση του Φύλλου Πορείας πραγματοποιείται μέχρι την 31η Αυγούστου. Για την παρούσα μετάθεση λαμβάνονται υπόψη τα μόρια που συγκεντρώνονται με βάση τα κριτήρια των εδαφίων β` και γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του παρόντος διατάγματος, καθώς και τα μόρια με βάση τη σειρά επιτυχίας κατά τις προαγωγικές εξετάσεις, ως εξής:

(1) Από 1 - 10%των επιτυχόντων10 μόρια.
(2) Από 11 - 20%«9 μόρια.
(3) Από 21 - 30%«8 μόρια.
(4) Από 31 - 40%«7 μόρια.
(5) Από 41 - 50%«6 μόρια.
(6) Από 51 - 60%«5 μόρια.
(7) Από 61 - 70%«4 μόρια.
(8) Από 71 - 80%«3 μόρια.
(9) Από 81 - 90%«2 μόρια.
(10) Από 91 -100%«1 μόριο».

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 3 ΠΔ 138/2006,ΦΕΚ Α 155,αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 9 παρ.2 ΠΔ 75/2016,ΦΕΚ Α 138.

3. Οι νεοπροαγόμενοι Αρχιφύλακες που ασκούν καθήκοντα πυροτεχνουργών, συνοδών σκύλων και εκγυμναστών αυτών, προγραμματιστών - αναλυτών - χειριστών μηχανών εισαγωγής στοιχείων και χειριστών του κεντρικού συστήματος Η/Υ της Δ/νσης Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, επικεφαλής χειριστών περιφερειακών συστημάτων (TOP USERS), χειριστών - τεχνικών μη στελεχωμένων αεροσκαφών (drones) της Υπηρεσίας Μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών, οι υπηρετούντες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εφόσον είναι κάτοχοι πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αντικείμενο συναφές προς εκείνο της υπηρεσίας αυτής, στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.), στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και ασκούν εξειδικευμένα καθήκοντα ή εργαστηριακές εξετάσεις ή έχουν υποστεί ειδικές εκπαιδεύσεις και είναι κάτοχοι πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αντικείμενο συναφές προς εκείνο της υπηρεσίας αυτής, παραμένουν στις υπηρεσίες τους, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και σχετική πρόταση των υπηρεσιών τους..

Επίσης παραμένουν στην ίδια περιοχή μετάθεσης, ανεξαρτήτως ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων, οι πολύτεκνοι, οι έχοντες μέλος της ιδίας οικογένειας με αναπηρία 67% τουλάχιστον ή με αναπηρία Α.Μ.Ε.Α., οι έχοντες τρία τέκνα, καθώς και όσοι εμπίπτουν στις περιπτώσεις του εδαφίου ιδ` παρ. 1 άρθρου 17 του παρόντος διατάγματος, καθώς και εκείνοι που μετατέθηκαν με αντικειμενικά κριτήρια στον τόπο συμφερόντων τους και όσοι τοποθετήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του παρόντος διατάγματος

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 9 παρ.3 ΠΔ 75/2016,ΦΕΚ Α 138,αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 8 παρ.2 ΠΔ 27/2019, ΦΕΚ Α 46/12.3.2019.

4. Oσoι νεοπροαγόμενοι Αρχιφύλακες μετατίθενται στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Ροδόπης, Ξάνθης, Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Χίου και Λέσβου, δικαιούνται, κατ` εξαίρεση των προβλεπομένων στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 12 του παρόντος, να υποβάλλουν αίτημα μετάθεσης για Υπηρεσίες άλλης περιοχής μετάθεσης, εφόσον μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, συμπληρώνουν ένα (1) συνεχές έτος στις Υπηρεσίες αυτές.

Άρθρο 16
Μεταθέσεις αξιωματικών.

1. Τις μεταθέσεις των Αστυνομικών Υποδιευθυντών, των Αστυνόμων A, των Αστυνόμων B΄ των Υπαστυνόμων A και των Υπαστυνόμων B αποφασίζει το Ανώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων, ενώ τις μεταθέσεις των Αστυνομικών Διευθυντών αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Μεταθέσεων. Οι μεταθέσεις των Ανώτατων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίζονται από τον Αρχηγό.

2. Οι μεταθέσεις των Αστυνόμων B, των Υπαστυνόμων Α και των Υπαστυνόμων B ενεργούνται ως ακολούθως:

α. Εντός 10ημέρου από την κύρωση των πινάκων ετήσιων κρίσεων των Υπαστυνόμων B, το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων, εκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες, καταρτίζει αριθμητικούς πίνακες, κατά Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και Θεσσαλονίκης, Αστυνομική Διεύθυνση και άλλη αυτοτελή Υπηρεσία που εδρεύει στη περιφέρειά τους αλλά δεν υπάγεται σ΄ αυτές, των κενών κατά βαθμό οργανικών θέσεων που πρέπει να πληρωθούν κατά τις ετήσιες τακτικές μεταθέσεις.

β. Οι ανωτέρω πίνακες κοινοποιούνται αμέσως στις Υπηρεσίες και λαμβάνουν γνώση ενυπογράφως όλοι οι αξιωματικοί του παρόντος άρθρου. Οι επιθυμούντες μετάθεση για τις θέσεις αυτές υποβάλλουν εντός 10ημέρου αιτήσεις για Υπηρεσίες δύο (2) περιοχών μετάθεσης, κατ΄ ανώτατο όριο. Κατ` εξαίρεση, οι Yπαστυνόμoι A δύνανται να υποβάλλουν αιτήσεις και για προκηρυχθείσες θέσεις Αστυνόμων B. Οι ως άνω αιτήσεις εξετάζονται μόνο στην περίπτωση που οι θέσεις αυτές δεν καλύπτονται από αξιωματικούς του προβλεπόμενου βαθμού. Κατά τον ίδιο χρόνο υποβάλλονται και οι αιτήσεις για Υπηρεσίες της ιδίας περιοχής μετάθεσης. Οι αιτήσεις περιέρχονται στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού εντός πενθημέρου από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής τους.

γ. Το Συμβούλιο Μεταθέσεων συνέρχεται σε συνεδρίαση το τρίτο 10ήμερο του μηνός Μαΐου και με πρακτικό του αποφασίζει τις μεταθέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος.

Οι μεταθέσεις κοινοποιούνται στους ενδιαφερομένους το αργότερο μέχρι την 10η Ιουνίου με διαταγή του Προέδρου του Συμβουλίου και η χορήγηση των Φύλλων Πορείας πραγματοποιείται μέχρι την 31η Αυγούστου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 9 παρ.1 ΠΔ 27/2019, ΦΕΚ Α 46/12.3.2019.

3. Οι ανώτατοι και οι ανώτεροι Αξιωματικοί δικαιούνται να υποβάλουν αιτήσεις μετάθεσης από 1 μέχρι και 20 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Οι αιτήσεις αυτές πρέπει να περιέρχονται στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού, το αργότερο μέχρι 30 Δεκεμβρίου. Οι Αστυνομικοί Υποδιευθυντές που υποβάλουν αίτηση για τη μη προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό μέχρι τις επόμενες τακτικές κρίσεις, σύμφωνα τα οριζόμενα στο άρθρο 40 του π.δ. 24/1997, δύνανται να υποβάλουν αιτήσεις μετάθεσης, εντός της οριζόμενης στο προαναφερόμενο άρθρο προθεσμίας. Οι αιτήσεις αυτές πρέπει να περιέρχονται στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού το αργότερο μέχρι 10 Ιανουαρίου. Οι νεοπροαγόμενοι Αστυνόμοι Α’, οι οποίοι προάγονται στον εν λόγω βαθμό, πριν την κοινοποίηση των ετήσιων τακτικών μεταθέσεων, δύνανται να υποβάλουν αίτηση μετάθεσης εντός δεκαπενθημέρου από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος προαγωγής τους.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 2 Π.Δ. 9/2021 με ισχύ την 29/1/2021

4. Οι μεταθέσεις των ανώτερων αξιωματικών κοινοποιούνται με διαταγή του Προέδρου του Συμβουλίου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 9 παρ.2 ΠΔ 27/2019, ΦΕΚ Α 46/12.3.2019.

Άρθρο 17
Eκτακτες μεταθέσεις.

1. Eκτακτες μεταθέσεις του αοτυνομικού προσωπικού μπορεί να ενεργούνται οποτεδήποτε και ανεξάρτητα από τον αριθμό των μορίων και το χρόνο παραμονής του μετατιθέμενου στην ίδια περιοχή μετάθεσης στις παρακάτω περιοριστικά αναφερόμενες, περιπτώσεις:

α. Σε περίπτωση διάπραξης ποινικού αδικήματος ή σοβαρού πειθαρχικού παραπτώματος, το οποίο δημιουργεί γενικότερο πρόβλημα πειθαρχίας ή ηθικής τάξεως στην Υπηρεσία που υπηρετεί, μετά από πρόταση του αρμοδίου πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο υποχρεούται να κάνει ειδική μνεία στο σχετικό πρακτικό για την αναγκαιότητα ή μη της μετάθεσης του κρινομένου αστυνομικού.

β. Οταν υποβαθμίζεται ή καταργείται Υπηρεσία ή ιδρύεται νέα. Στην τελευταία περίmωση και εφόσον στη νέα Υπηρεσία μετατίθεται προσωπικό από άλλη περιοχή μετάθεσης, αυτό προέρχεται από τους οικείους πίνακες τακτικών μεταθέσεων κατά σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση που οι θέσεις δεν καλύπτονται από τους παραπάνω πίνακες καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν σχετική αίτηση, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά αναλόγως των διατάξεων των άρθρων 14, 15 και 16 του παρόντος διατάγματος.

γ. Για σοβαρό συμβάν, που αφορά τον ίδιο ή μέλος της οικογενείας του αστυνομικού και ιδίως σοβαρή απειλή κατά της ζωής τους ή εμπλοκή τους σε ατύχημα που προκάλεσε το θάνατο ή το σοβαρό τραυματισμό ατόμου, που αντικειμενικά δημιουργεί πρόβλημα περαιτέρω παραμονής του στον τόπο όπου υπηρετεί, ύστερα από αίτησή του και με τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Αστυνομικού Διευθυντή ή Διευθυντή ισότιμης Υπηρεσίας.

δ. Σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή τέκνου ή πάθησης από δυσίατο νόσημα, όπως αυτό ορίζεται στην υπ`αριθμ. Υ1/Γ.Π./οικ.16884 από 12-10-2001 απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας (Β`1386), όπως ισχύει, του αστυνομικού ή μέλους της ίδιας οικογένειάς του, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου στην Υπηρεσία του και έκδοση σχετικής γνωμάτευσης από την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή (Α.Υ.Ε.) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με την αίτηση συνυποβάλλονται: α) αντίγραφο του ατομικού δελτίου ασθενειών, εφόσον η πάθηση αφορά τον ίδιο, β) πλήρες ιστορικό της νόσου από τον θεράποντα ιατρό, γ) αντίγραφο των σχετικών προς την επικαλούμενη πάθηση εντολών υγειονομικής περίθαλψης και συνταγογραφούμενων φαρμάκων, από τα ατομικά βιβλιάρια νοσηλείας και συνταγολογίου, δ) γνωμάτευση Διευθυντή Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου, ειδικού επί της παθήσεως και κάθε άλλο στοιχείο σχετικό με την πάθηση, όπως εξιτήριο Νοσοκομείου ή Κλινικής, γνωματεύσεις Υγειονομικών Επιτροπών ή άλλων ειδικών επί της παθήσεως ιατρών, αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων κ.λπ., προς διευκόλυνση του ιδίου και των αρμοδίων Υπηρεσιών και ε) γνωμάτευση Διευθυντή Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου του τόπου για τον οποίο επιθυμεί έκτακτη μετάθεση ο ενδιαφερόμενος, στην οποία να αναφέρεται ότι ο έχων την περιγραφόμενη πάθηση θα δύναται να παρακολουθείται για το πρόβλημά του στον τόπο αυτό ή προσκόμιση αντίστοιχης γνωμάτευσης ιατρού, ειδικού επί της παθήσεως, του τόπου για τον οποίο επιθυμεί έκτακτη μετάθεση ο ενδιαφερόμενος.

Η Υπηρεσία του ενδιαφερομένου υποβάλλει την αίτηση και τα συνημμένα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και αυτή στη συνέχεια παραπέμπει τον πάσχοντα αστυνομικό ή το πάσχον μέλος της ιδίας οικογένειάς του ενώπιον της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής, διαβιβάζοντας σ` αυτή όλη τη σχετική αλληλογραφία. Η αυτοπρόσωπη παρουσίαση στην Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του πάσχοντος μέλους της ιδίας οικογένειας του αστυνομικού δεν απαιτείται σε περίπτωση που συντρέχουν σοβαροί λόγοι αδυναμίας μετακίνησής του, που προκύπτουν από γνωμάτευση του εκτελούντος χρέη υπηρεσιακού ιατρού στον τόπο διαμονής του ενδιαφερομένου.

Η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή στη συνέχεια εξετάζει τους παραπεμπόμενους και γνωματεύει σχετικά. Σε περίπτωση που η γνωμάτευσή της αφορά αστυνομικό που πάσχει από δυσίατο νόσημα προχωρεί σε κρίση της σωματικής του ικανότητας, από υγειονομικής πλευράς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στην ίδια γνωμάτευσή της η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή θα αποφαίνεται: α) αν πληρούνται οι προϋποθέσεις επαρκούς ιατρικής παρακολούθησης του έχοντος το δυσίατο νόσημα αιτούντος αστυνομικού ή μέλους της ιδίας οικογένειάς του στον τόπο για τον οποίο επιθυμεί έκτακτη μετάθεση ο ενδιαφερόμενος και β) αν η κατάστασή του επιτρέπει την ασφαλή μετακίνησή του.

ε. Σε περίπτωση προαγωγής του αστυνομικού σε ανώτερο ή ανώτατο βαθμό, για τον οποίο δεν υπάρχει κενή οργανική θέση στην Υπηρεσία που υπηρετεί.

στ.καταργείται

ζ. Σε περίπτωση εισαγωγής του αστυνομικού προς φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών ή στο Τ.Ε.Μ.Α.

η. Σε περίπτωση παραπομπής σε δίκη για αδίκημα εκ των αναφερομένων στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του Ν. 2713/1999 (A/89), με αμετάκλητο δικαστικό βούλευμα ή καταδίκης έστω και με οριστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου για τα ίδια αδικήματα.

θ. Λόγω δυσμενούς κρίσεως του αστυνομικού και ύστερα από αίτησή του, εφόσον η κρίση στηρίζεται σε έκθεση αξιολόγησης του προϊσταμένου της Υπηρεσίας που υπηρετεί.

ι. Για τις μεταθέσεις από και προς τις αναφερόμενες στις περιπτώσεις γ, δ, ζ και η του άρθρου 4 του παρόντος Υπηρεσίες. Οι μετατιθέμενοι των προαναφερομένων περιπτώσεων τοποθετούνται σε Υπηρεσίες της περιοχής μετάθεσης, από την οποία μετατέθηκαν. Για τις μεταθέσεις του αστυνομικού προσωπικού στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αγίου Όρους λαμβάνεται υπόψη το ιδιαίτερο νομικό καθεστώς.

ια. Ύστερα από αίτηση αμοιβαίας μετάθεσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι υπηρετούν σε Υπηρεσίες της αυτής περιοχής μετάθεσης. Κατ` εξαίρεση επιτρέπεται η υποβολή αίτησης αμοιβαίας μετάθεσης για άλλη περιοχή μετάθεσης, για τους αστυνομικούς μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Β`.

Ο ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να πραγματοποιήσει αμοιβαία μετάθεση και περιλαμβάνεται ως πρώτος επιλαχών στους πίνακες των τακτικών μεταθέσεων, υποχρεούται να υποβάλει σχετικό αίτημα με τον πρώτο επιλαχόντα των ως άνω πινάκων της αντίστοιχης περιοχής στην οποία επιθυμεί να μετατεθεί. Σε περίπτωση μη επιθυμίας του πρώτου επιλαχόντα, με μέριμνα του ενδιαφερομένου κινείται η ίδια διαδικασία με τον δεύτερο επιλαχόντα και ούτω καθεξής. Η έλλειψη επιθυμίας του εκάστοτε επιλαχόντα προκύπτει από το περιεχόμενο σχετικής υπεύθυνης δήλωσης αυτού, την οποία προσκομίζει μαζί με το αίτημα αμοιβαίας μετάθεσης ο ενδιαφερόμενος.".

Δε γίνεται δεκτή η αίτηση για αμοιβαία μετάθεση των νεοεξερχομένων των Σχολών και νεοπρο- αχθέντων αρχιφυλάκων, πριν την παρέλευση τριετίας από την τοποθέτηση ή μετάθεσή τους αντίστοιχα. Οι διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 12 του παρόντος έχουν ανάλογη εφαρμογή και στην περίπτωση αυτή. Οι αμοιβαίες μεταθέσεις ενεργούνται μεταξύ κατεχόντων ίδια οργανική θέση.

ιβ. Για την κάλυψη κενής θέσης διοικούντος αξιωματικού που δημιουργείται μετά την λήξη της περιόδου των τακτικών μεταθέσεων. Στην περίπτωση αυτή η θέση καλύπτεται με αξιωματικό από την ίδια περιοχή μετάθεσης και σε περίπτωση αδυναμίας με αξιωματικό από αυτούς που είχαν υποβάλλει αίτηση μετάθεσης κατά τις τελευταίες Τακτικές Μεταθέσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή.

ιγ. Οταν αποφασισθεί απόσπαση του αστυνομικού σε Ελληνική Υπηρεσία ή σε Διεθνή Οργανισμό στο εξωτερικό ο αστυνομικός μετατίθεται στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και όταν λήξει η απόσπασή του επιστρέφει σε Υπηρεσία της περιοχής μετάθεσης, όπου υπηρετούσε πριν από την ανωτέρω μετάθεσή του.

ιδ. Για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο δικαστικό λειτουργό, συνοριακό φύλακα ή ειδικό φρουρό ή στρατιωτικό ή αστυνομικό ή λιμενικό ή πυροσβεστικό υπάλληλο. Στις τέσσερις τελευταίες περιπτώσεις, ο κατά βαθμό κατώτερος ακολουθεί τον ανώτερο. Στην περίπτωση συνυπηρέτησης με σύζυγο αστυνομικό και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέπουν, μέχρι το βαθμό του Ανθυπαστυνόμου δύναται να μην ισχύει ο προαναφερόμενος περιορισμός. Επιπλέον, για συνυπηρέτηση αστυνομικού με σύζυγο Ειδικό Φρουρό επιτρέπεται μετάθεση μέχρι και το βαθμό του Ανθυπαστυνόμου.

Εάν παύσουν να υφίστανται οι λόγοι για τους οποίους πραγματοποιήθηκε η μετάθεση, πριν την παρέλευση πενταετίας από την εκτέλεση αυτής και εφόσον δεν έχει αποκτηθεί από το γάμο αυτό τέκνο, ο αστυνομικός μετατίθεται υποχρεωτικά σε Υπηρεσία της περιοχής μετάθεσης από την οποία είχε μετατεθεί για λόγους συνυπηρέτησης. Η ενημέρωση της Υπηρεσίας για έλλειψη των λόγων συνιστά υποχρέωση του ιδίου του αστυνομικού ο οποίος οφείλει να υποβάλει άμεσα σχετική αναφορά. Η παράλειψη της υποχρέωσης αυτής συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

ιε. Οταν πρόκειται για μεταθέσεις αστυφυλάκων, αρχιφυλάκων και Ανθυπαστυνόμων προς τις Υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την εκτέλεση των αποφάσεων απόλυσης αποστρατείας τους, προκειμένου να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 48 παρ. 16 του Π.Δ. 161/1988 (A/74).

ιστ. Για ανάθεση καθηκόντων ασφαλείας Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών, Υφυπουργών ή Γενικών Γραμματέων Υπουργείων.

Στην περίπτωση αυτή οι αστυνομικοί μετατίθενται στην Υπηρεσία Ασφάλειας Μελών της Κυβέρνησης και Πολιτικών Προσώπων ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων και στη συνέχεια αποσπώνται στο αντίστοιχο Υπουργείο.

Μετά τη λήξη της απόσπασης τους επιστρέφουν στην Υπηρεσία από την οποία μετατέθηκαν. Αν για υπηρεσιακούς λόγους δεν δύνανται να επιστρέψουν σ` αυτήν μετατίθενται σε άλλη Υπηρεσία της ίδιας περιοχής μετάθεσης.

ιζ. Εφόσον πρόκειται για ανώτατους αξιωματικούς ή αστυνομικούς διευθυντές, για λόγους υγείας, πειθαρχίας, υπηρεσιακής επάρκειας ή για κάλυψη σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών.

ιη. Σε περίπτωση κατά την οποία οι αστυνομικοί πρέπει να εκτελέσουν καθήκοντα Πυροτεχνουργών ή Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων.

Ειδικότερα, οι μεταθέσεις που πραγματοποιούνται μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης για την απόκτηση της σχετικής ειδικότητας, διενεργούνται με βάση τα ακόλουθα, κατά σειρά προτεραιότητας, κριτήρια: α) βαθμολογία τελικής επίδοσης, β) οικογενειακή κατάσταση, γ) τόπος συμφερόντων και δ) αρχαιότητα.

ιθ. Οταν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής της περίπτωσης ιγ τoυ άρθρου 5 του Π.Δ. 36/1997 (A/36).

κ. Αμέσως μετά τη λήξη της προβλεπόμενης από το άρθρο 2 παρ. 1 του Ν. 2713/1999 θητείας του με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 4 του ιδίου νόμου.

κα. Σε περίπτωση έκτακτης στεγαστικής ανάγκης, εξαιτίας ακαταλληλότητας προς κατοίκηση ιδιόκτητης οικίας, λόγω σεισμού ή άλλης θεομηνίας.

κβ. Σε περίπτωση κατά την οποία οι αστυνομικοί μετατίθενται για να στελεχώσουν την Ε.Κ.Α.Μ.

κγ. Σε περίπτωση θανάτου γονέα ή αδελφού, ο οποίος υπηρετούσε στην Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Πυροσβεστικό Σώμα ή το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής. Εφόσον υφίσταται έτερο τέκνο ή αδελφός που υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία, ως ένστολο προσωπικό, η χρήση του δικαιώματος της παρούσας περίπτωσης είναι δυνατή μόνο από έναν από τους ενδιαφερομένους. Η αίτηση έκτακτης μετάθεσης υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) έτους από την επέλευση του θανάτου, υπό την προϋπόθεση περαίωσης της διαταχθείσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και σε κάθε περίπτωση εντός τριών (3) μηνών από την περαίωση αυτής. Οι αιτούντες αστυνομικοί δύνανται να μετατεθούν κάνοντας άπαξ χρήση του δικαιώματος της παρούσας περίπτωσης και υπό τον όρο ότι δεν έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος που απορρέει από τις διατάξεις των περιπτώσεων β` και δ` της παραγράφου 1 του άρθρου 42 του ν. 1481/1984 (Α` 152).

κδ. Όταν Αστυνομικός Υποδιευθυντής παρέμεινε στον ίδιο βαθμό κατόπιν υποβολής αίτησής του, κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 40 του π.δ. 24/1997 και νεότερός του, ο οποίος προήχθη στον βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή, τοποθετήθηκε Διοικητής ή Διευθυντής της Υπηρεσίας στην οποία ανήκει οργανικά ή σε Υπηρεσία ιεραρχικά προϊστάμενη αυτής. Στην περίπτωση αυτή, δύναται κατόπιν αίτησής του ή με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, να μετατίθεται σε Υπηρεσία άλλης περιοχής μετάθεσης, κατά προτίμηση όμορης, εντός της ίδιας Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης, σε Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης, ή σε άλλη αυτοτελή Υπηρεσία που εδρεύει στην περιφέρειά της, αλλά δεν υπάγεται σε αυτή. Για τις Γ.Α.Δ. Αττικής και Θεσσαλονίκης, ως άνω μεταθέσεις ενεργούνται μεταξύ των Υπηρεσιών που εδρεύουν στην περιφέρειά τους

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.3 Άρθρο 7 Π.Δ. 34/2023 με ισχύ την 24/3/2023

2. Οι έκτακτες μεταθέσεις ενεργούνται κατά την κρίση των αρμοδίων για τις Τακτικές Μεταθέσεις οργάνων, τα οποία στις περιπτώσεις δ και ιδ της προηγουμένης παραγράφου δύνανται να ενεργούν τη μετάθεση και σε υπηρεσίες που δεν υπάρχει κενή θέση του βαθμού του μετατιθέμενου.

Άρθρο 18
Προσφυγή.

1. Η διαταγή μετάθεσης κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο αμέσως με αποδεικτικό. Κάθε μετατιθέμενος δικαιούται όπως εντός ανατρεπτικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την επομένη της κοινοποίησης υποβάλει ιεραρχικά αίτηση ακύρωσης ή τροποποίησης ή αναστολής της διαταχθείσας μετάθεσης. Νέα αίτηση είναι απαράδεκτη.

2. Η υποβολή αίτησης έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρις ότου κοινοποιηθεί στον αιτούντα η απάντηση επί του αιτήματός του.

3. Επί των αιτημάτων αναστολής, ακύρωσης ή τροποποίησης αποφασίζει το όργανο που εξέδωσε την απόφαση το αργότερο μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την ημερομηνία που θα περιέλθει η αίτηση σ΄ αυτό.

4. Σε περίπτωση χορήγησης αναστολής διαταχθείσας μετάθεσης, η αναστολή δεν δύναται να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της διαταγής αναστολής, χωρίς να δύναται να παραταθεί.

5. Σε περίπτωση ακύρωσης ή τροποποίησης διαταχθεισών μεταθέσεων αξιωματικών, το συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει και νέες μεταθέσεις προς κάλυψη των δημιουργούμενων κενών θέσεων.

Οι κενές θέσεις που δημιουργούνται στην περίπτωση ακύρωσης διαταχθείσας μετάθεσης αξιωματικού από μία περιοχή μετάθεσης σε άλλη, με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια του άρθρου 3, καλύπτονται από τον πρώτο επιλαχόντα των πινάκων των τακτικών μεταθέσεων, σε περίπτωση δε μη επιθυμίας του πρώτου επιλαχόντα, κινείται η ίδια διαδικασία με τον δεύτερο επιλαχόντα και ούτω καθεξής.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 10 ΠΔ 27/2019,ΦΕΚ Α 46/12.3.2019.

6. Η διαταγή μετάθεσης κοινοποιείται υποχρεωτικά στους υπό μετάθεση αστυνομικούς μέχρι το βαθμό του ανθυπαστυνόμου έως 30 Ιουνίου και οι αιτήσεις ακύρωσης, τροποποίησης ή αναστολής διαταχθεισών μεταθέσεων υποβάλλονται στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού / Α.Ε.Α. μέχρι 10 Ιουλίου. Μετά την παρέλευση της ανωτέρω ημερομηνίας δεν γίνονται δεκτές και δεν εξετάζονται από το αρμόδιο Συμβούλιο.

Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 10 του ΠΔ  85/2011(ΦΕΚ Α΄207/16.09.2011)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ - EΣΩΤEΡΙKEΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Άρθρο 19

1. Οι Αποσπάσεις διακρίνονται σε αυτές που ενεργούνται εντός Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και σε εκείνες που γίνονται σε Υπηρεσίες εκτός αυτής.

2. Αποσπάσεις σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας επιτρέπονται στις εξής περιπτώσεις:

α. Για την κάλυψη κενής οργανικής θέσης Αστυνόμου Α ή Αστυνομικού Υποδιευθυντή για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) έτη και εφόσον αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί με μετάθεση αξιωματικού της ίδιας περιοχής μετάθεσης. Απόσπαση πέραν των δύο (2) ετών του ιδίου αξιωματικού και για τον ίδιο λόγο δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση.

β. 

γ. Για την ενίσχυση Υπηρεσίας προς αντιμετώπιση εποχιακών ή άλλων σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, μέχρι τρεις (3) μήνες, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρεις (3) ακόμη μήνες, εφόσον συναινεί σ΄ αυτή ο αποσπασμένος.

δ. Για την συγκρότηση ειδικής ομάδας δίωξης εγκλημάτων τοπικού ενδιαφέροντος (μεταβατικό απόσπασμα) καθώς και τη στελέχωση των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) μέχρι έξι (6) μήνες, με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι (6) μήνες, εφόσον συναινεί σε αυτήν ο απεσπασμένος.

ε. Για την άσκηση των καθηκόντων τους και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 93 του ν. 3852/2010 (Α 87), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 παρ. 2 του ν.4071/2012 (Α 85). Καθ όλη τη διάρκεια της απόσπασης τους λογίζεται ότι υπηρετούν στον τόπο συμφερόντων τους και ο χρόνος αυτός δεν θεμελιώνει δικαίωμα αίτησης μετάθεσης. Σε περίπτωση που παύσει να υφίσταται ο λόγος για τον οποίο αποσπάστηκαν, οφείλουν να το αναφέρουν αμέσως στην υπηρεσία τους.

στ. Για εκπαίδευση αστυνομικού και για όσο αυτή διαρκεί

ζ. Για σοβαρούς λόγους πειθαρχίας, όταν ενεργείται Eνορκη Διοικητική Εξέταση, εντός των ορίων δικαιοδοσίας της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης, που υπηρετεί και μέχρι τη λήψη της οριστικής απόφασης από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

η. Με αίτηση του αστυνομικού, για σοβαρούς λόγους υγείας του ιδίου και για θάνατο ή σοβαρούς λόγους υγείας μέλους της οικογενείας του και μέχρι δύο (2) μήνες, με δυνατότητα παράτασης για δύο (2) μήνες ακόμη εντός του ιδίου ημερολογιακού έτους. Ο θάνατος και οι σοβαροί λόγοι υγείας δύναται να αφορούν και τους γονείς του ιδίου ή της συζύγου του. Στην περίπτωση αυτή προσκομίζονται έγγραφα στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει ότι δεν είναι δυνατή η φροντίδα των ασθενών από άλλα μέλη οικογενείας τους.

θ. Για τη διευκόλυνση των καθηκόντων του Προέδρου και του Γραμματέα των Δευτεροβαθμίων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων καθώς και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία κατέχουν θέση στο Προεδρείο ή στην Εκτελεστική Γραμματεία των ως άνω οργανώσεων, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον υπηρετούν σε Υπηρεσία που εδρεύει εκτός της περιοχής μετάθεσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Στην περίπτωση αυτή, οι μεν Πρόεδροι και Γραμματείς αποσπώνται στη Διεύθυνση Εσωτερικών Λειτουργιών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, οι δε λοιποί αποσπώνται σε Υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιοχή μετάθεσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης των ως άνω οργανώσεων και για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την άσκηση των καθηκόντων τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

ι. Για ανάθεση καθηκόντων ασφαλείας βουλευτών και λοιπών δικαιούμενων προσώπων, εκτός των αναφερομένων στο εδάφιο ιστ` της παρ. 1 του άρθρου 17 του παρόντος.

Οι αστυνομικοί στην περίπτωση αυτή αποσπώνται στην Υπηρεσία Ασφάλειας Μελών της Κυβέρνησης και Πολιτικών Προσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων και μετά την αποδέσμευσή τους από τα συγκεκριμένα καθήκοντα επιστρέφουν στις Υπηρεσίες που ανήκουν οργανικά, πλην των προερχομένων από την Ε.Κ.Α.Μ., οι οποίοι τοποθετούνται σε άλλες Υπηρεσίες της ίδιας περιοχής μετάθεσης.

Για το χρόνο που είναι αποσπασμένοι στη δύναμη των προαναφερόμενων Υπηρεσιών, τα μόρια που λαμβάνουν, κατ` εφαρμογή της παρ. 2 εδάφ. α` του άρθρου 3 του παρόντος διατάγματος, υπολογίζονται με βάση την απόσταση του τόπου όπου εδρεύει η Υπηρεσία στην οποία έχουν αποσπαστεί από τον τόπο συμφερόντων τους, εφόσον το χρονικό διάστημα απόσπασης τους υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.

ια. Για ανάθεση καθηκόντων φρούρησης της πρωθυπουργικής κατοικίας και του Μεγάρου Μαξίμου. Στην περίπτωση αυτή οι αστυνομικοί αποσπώνται στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής. Σε ό,τι αφορά τα λαμβανόμενα μόρια, λόγω αποστάσεως από τον τόπο συμφερόντων, ισχύουν τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο.

ιβ. Για την κάλυψη των εκπαιδευτικών, υγειονομικών και λοιπών αναγκών της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και των Τμημάτων Δοκίμων Αστυφυλάκων, καθόλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

ιγ. Σε περίπτωση σπουδών του αστυνομικού σε Σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την απόκτηση πρώτου πτυχίου. Η αίτηση απόσπασης ή ανανέωσης αυτής υποβάλλεται το πρώτο 15νθήμερο του μηνός Οκτωβρίου εκάστου έτους, για την περιοχή μετάθεσης, όπου εδρεύει η Σχολή και διαρκεί μέχρι 31 Οκτωβρίου του επόμενου έτους. Η απόσπαση αυτή ανανεώνεται για όσα χρόνια προβλέπεται φοίτηση στη Σχολή, συν δύο (2) έτη, εφόσον ο αστυνομικός προσκομίζει βεβαίωση της οικείας Σχολής από την οποία να προκύπτει ότι έλαβε προαγωγικό βαθμό σε ποσοστό τουλάχιστον 40% των μαθημάτων και των δύο εξαμήνων, στα οποία προστίθενται και τα τυχόν μεταφερόμενα από προηγούμενα εξάμηνα. Ο αστυνομικός στην περίπτωση αυτή λογίζεται, ότι υπηρετεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της απόσπασής του στον τόπο συμφερόντων του. Ο χρόνος απόσπασής του δεν προσμετρείται για τη θεμελίωση του δικαιώματος υποβολής αίτησης μετάθεσης.

ιδ. Σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για αδίκημα εκ των αναφερομένων στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του Ν. 2713/1999 (A/89), σε οποιαδήποτε Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και μέχρι την έκδοση αμετάκλητου απαλλακτικού ή παραπεμπτικού δικαστικού βουλεύματος ή οριστικής απόφασης ποινικού δικαστηρίου.

ιε. Σε περίπτωση διορισμού ως δικαστικού συμπαραστάτη από το αρμόδιο δικαστήριο σε γονείς ή αδέλφια που πάσχουν από δυσίατο νόσημα, όπως αυτό ορίζεται στην υπ`αριθμ. Υ1/Γ.Π./οικ.16884 από 12-10-2001 απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας (Β`1386), όπως ισχύει, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου στην Υπηρεσία του και έκδοση σχετικής γνωμάτευσης από την Ανωτάτη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας. Με την αίτηση συνυποβάλλονται α) πλήρες ιστορικό της νόσου από τον θεράποντα ιατρό, β) αντίγραφο των σχετικών προς την επικαλούμενη πάθηση εντολών υγειονομικής περίθαλψης και συνταγογραφούμενων φαρμάκων, από τα ατομικά βιβλιάρια νοσηλείας και συνταγολογίου, γ) γνωμάτευση Διευθυντή Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου, ειδικού επί της παθήσεως και κάθε άλλο στοιχείο σχετικό με την πάθηση, όπως εξιτήριο Νοσοκομείου ή Κλινικής, γνωματεύσεις Υγειονομικών Επιτροπών ή άλλων ειδικών επί της παθήσεως ιατρών, αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων κ.λπ., προς διευκόλυνση του ιδίου και των αρμοδίων Υπηρεσιών και δ) γνωμάτευση Διευθυντή Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου του τόπου για τον οποίο επιθυμεί απόσπαση ο ενδιαφερόμενος, στην οποία να αναφέρεται ότι ο έχων την περιγραφόμενη πάθηση θα δύναται να παρακολουθείται για το πρόβλημά του στον τόπο αυτό ή προσκόμιση αντίστοιχης γνωμάτευσης ιατρού, ειδικού επί της παθήσεως, του τόπου για τον οποίο επιθυμεί απόσπαση ο ενδιαφερόμενος.

Η Υπηρεσία του ενδιαφερομένου υποβάλλει την αίτηση και τα συνημμένα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και αυτή στη συνέχεια παραπέμπει το πά- σχον μέλος της οικογένείας του ενώπιον της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής, διαβιβάζοντας σ` αυτή όλη τη σχετική αλληλογραφία. Η αυτοπρόσωπη παρουσίαση στην Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του πάσχοντος μέλους της οικογένειάς του αστυνομικού δεν απαιτείται σε περίπτωση που συντρέχουν σοβαροί λόγοι αδυναμίας μετακίνησής του, που προκύπτουν από γνωμάτευση του εκτελούντος χρέη υπηρεσιακού ιατρού στον τόπο διαμονής του ενδιαφερομένου.

Η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή στη συνέχεια εξετάζει τους παραπεμπόμενους και γνωματεύει σχετικά. Στην ίδια γνωμάτευση, η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή αποφαίνεται αν πληρούνται οι προϋποθέσεις επαρκούς ιατρικής παρακολούθησης του έχοντος το δυσίατο νόσημα μέλους της οικογένειας του αστυνομικού στον τόπο για τον οποίο επιθυμεί απόσπαση ο ενδιαφερόμενος. Η διάρκεια της απόσπασης είναι ετήσια και μπορεί να ανανεώνεται κατ` έτος εφόσον ο αστυνομικός αποδεικνύει ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τις οποίες αρχικά χορηγήθηκε. Ο χρόνος απόσπασης λογίζεται ως διανυθείς στον τόπο συμφερόντων του και δεν προσμετρείται για τη θεμελίωση δικαιώματος υποβολής αίτησης μετάθεσης.

ιστ. Σε περίπτωση διάζευξης αστυνομικού και στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ανήλικου τέκνου του. Η διάρκεια της απόσπασης είναι ετήσια και μπορεί να ανανεώνεται κατ` έτος εφόσον ο αστυνομικός αποδεικνύει ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τις οποίες αρχικά χορηγήθηκε, υποβάλοντας πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και κάθε άλλο σχετικό στοιχείο. Η ενημέρωση της Υπηρεσίας για τυχόν μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης συνιστά υποχρέωση του ίδιου του αστυνομικού ο οποίος οφείλει να υποβάλει άμεσα σχετική αναφορά. Η παράλειψη της υποχρέωσης αυτής συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Ο χρόνος απόσπασης λογίζεται ως διανυθείς στον τόπο συμφερόντων του και δεν προσμετρείται για τη θεμελίωση δικαιώματος υποβολής αίτησης μετάθεσης.

ιζ. Για τους νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες από τη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας σε Αστυνομικά Τμήματα των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Α΄ Δωδεκανήσου και Β΄ Δωδεκανήσου, μετά την παρέλευση ενός (1) έτους από την τοποθέτησή τους.

ιη. Λόγω ορισμού αξιωματικού ως τακτικού προέδρου ή γραμματέα - εισηγητή, αποκλειστικής απασχόλησης, σε Πειθαρχικό Συμβούλιο, για όσο διαρκεί η θητεία του. Στην περίπτωση αυτή, ο αξιωματικός αποσπάται στη γραμματεία του οικείου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.3 Άρθρο 4 Π.Δ. 18/2023 με ισχύ την 20/2/2023

3. Οι Αποσπάσεις αποφασίζονται:

α. Για τους ανωτάτους αξιωματικούς, τους Αστυνομικούς Διευθυντές και Αστυνομικούς Υποδιευθυντές, καθώς και τους λοιπούς αστυνομικούς, όταν οι τελευταίοι αποσπώνται εκτός των ορίων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ, όταν αποσπώνται εντός των ορίων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, των Αστυνομικών Διευθύνσεων ή ισότιμων Υπηρεσιών από τους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές ή Αστυνομικούς Διευθυντές κατά περίπτωση. Kατ΄ εξαίρεση, η απόσπαση Αστυνόμου Α ή Αστυνομικού Υποδιευθυντή κατ` εφαρμογή των διατάξεων του εδαφίου α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου αποφασίζεται από το αρμόδιο για τις μεταθέσεις Συμβούλιο. Επίσης, όταν διατάσσεται απόσπαση αστυνομικού εντός των ορίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του εδαφίου γ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, για υπηρεσία στην οποία δεν υφίσταται κενή οργανική θέση του βαθμού του, εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή, η οποία εγκρίνεται από τον οικείο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή.

β. Για το αστυνομικό προσωπικό της Αστυνομικής Ακαδημίας μέχρι του βαθμού του Αστυνόμου A, από τον Διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας όταν οι Αποσπάσεις γίνονται μεταξύ των Υπηρεσιών δικαιοδοσίας του, καθώς και των Αστυνομικών Αθλητών Υπηρεσίας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.

γ. Από το εκάστοτε αρμόδιο για τις μεταθέσεις Συμβούλιο στις περιπτώσεις ιε` και ιστ` της παραγράφου 2.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 28 παρ.4 ΠΔ 6/2018,ΦΕΚ Α 11/25.1.2018.

4. Οι Αποσπάσεις του εδαφίου α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου διατάσσονται μόνο κατά την περίοδο των τακτικών μεταθέσεων των αντίστοιχων βαθμών και εφόσον ο αξιωματικός έχει συμπληρώσει μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου του έτους απόσπασης στο βαθμό του Αστυνόμου Α ή Αστυνομικού Υποδιευθυντή τρία (3) ή δύο (2) συνεχόμενα έτη, αντίστοιχα, στον κατεχόμενο ή στον προηγούμενο βαθμό. Η θέση, από την οποία αποσπάται ο μετακινούμενος αξιωματικός, θεωρείται κενή. Μετά τη λήξη της απόσπασης και την επάνοδό του στην Υπηρεσία, στην οργανική δύναμη της οποίας ανήκει, μπορεί να παραμείνει σ αυτή ή να μετατεθεί σε Υπηρεσία της επιθυμίας του της ίδιας περιοχής μετάθεσης και σε αντίστοιχη του βαθμού του κενή οργανική θέση και, εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, μετατίθεται σε Υπηρεσία της έδρας της οικείας Αστυνομικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης Αστυνομίας.

5. Οι Αποσπάσεις του εδαφίου γ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, εντός του αυτού τόπου, δύναται να παραταθούν και πέραν του εξαμήνου. Στην περίπτωση αυτή για την απόσπαση αποφασίζει το οικείο Συμβούλιο Μεταθέσεων. Νέα απόσπαση αστυνομικού εκτός του αυτού τόπου, για τους λόγους που αναφέρονται στα εδάφια β και γ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου δεν επιτρέπεται, εφόσον έχει συμπληρωθεί το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο και δεν έχει παρέλθει έτος από τη λήξη της προηγούμενης απόσπασης. Επίσης δεν επιτρέπεται απόσπαση αστυνομικού για ενίσχυση αστυνομικών Υπηρεσιών Αεροδρομίων και Υπηρεσιών αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος, πριν από την παρέλευση διετίας από την προηγούμενη απόσπαση, εφόσον δεν συναινεί ο αστυνομικός. Ειδικά για τις Αποσπάσεις του εδαφίου δ της παρ. 2 δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί, εφόσον συναινεί ο αστυνομικός.

6. Για τις Αποσπάσεις αστυνομικού προσωπικού στο εξωτερικό εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 50 του Ν. 1481/1984.

7. Απόσπαση αστυνομικού προσωπικού σε δημόσια (στρατιωτική ή πολιτική) Υπηρεσία του Εσωτερικού για εκτέλεση υπηρεσίας, που ανάγεται αποκλειστικά στον κύκλο των καθηκόντων των αστυνομικών, γίνεται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Η διάρκεια των αποσπάσεων αυτών, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, καθορίζεται με την ίδια απόφαση, εξαιρουμένων των αποσπάσεων σε Μονάδες Επιστρατεύσεως, οι οποίες διαρκούν μέχρι τρία (3) χρόνια, χωρίς δυνατότητα νέας απόσπασης του ιδίου αστυνομικού σ` αυτές.

8. Οι Αποσπάσεις για ενίσχυση αστυνομικών Υπηρεσιών αεροδρομίων και αστυνομικών Υπηρεσιών σε περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος διατάσσονται είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη της απόσπασης.

9. Σε περίπτωση που ο αποσπώμενος, μετά την έκδοση της διαταγής διακοπής της απόσπασής του ή τη λήξη της απόσπασής του, ασθενήσει, εισαχθεί σε νοσοκομείο, λάβει αναρρωτική άδεια ή αφεθεί ελεύθερος υπηρεσίας εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 7 του άρθρου 23. Η περαιτέρω υγειονομική του παρακολούθηση γίνεται από την Υπηρεσία που ρυθμίζεται από το άρθρο 45 του π.δ. 584/1985 (Α’ 204).

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.4 Άρθρο 4 Π.Δ. 18/2023 με ισχύ την 20/2/2023

10. Για τις αποσπάσεις που διατάσσονται σύμφωνα με τις περ. β’ και γ’ της παρ. 2 και πραγματοποιούνται με δαπάνες δημοσίου, απαιτείται έγκριση της Διεύθυνσης Υποστήριξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και επιπλέον σύμφωνη γνώμη των Γενικών Αστυνομικών Διευθυντών ή των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθυντών, όταν αυτές διατάσσονται εντός Διευθύνσεων Αστυνομίας, και σύμφωνη γνώμη των Γενικών Επιθεωρητών Νοτίου ή Βορείου Ελλάδας, κατά περίπτωση, όταν αυτές διατάσσονται εντός των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων ή Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.4 Άρθρο 4 Π.Δ. 18/2023 με ισχύ την 20/2/2023

11. Οι αποσπάσεις για τη συμμετοχή αστυνομικών ως αθλητών, προπονητών, διαιτητών ή με άλλη ιδιότητα, σε αγώνες που διοργανώνονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Α.Ε.Δ.) καθώς και σε άλλες αθλητικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει η Ελληνική Αστυνομία, αποφασίζονται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, για χρονικό διάστημα που καθορίζεται στην οικεία απόφαση.

Όπως προστέθηκε με την Παρ.4 Άρθρο 4 Π.Δ. 18/2023 με ισχύ την 20/2/2023
Άρθρο 20
Προσωρινές - Εσωτερικές μετακινήσεις.

1. Οι προσωρινές μετακινήσεις γίνονται μόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων, επειγουσών και σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, διατάσσονται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές και τους Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων ή εξομοιούμενων Υπηρεσιών για Υπηρεσίες της δικαιοδοσίας τους και διαρκούν όσο χρόνο διαρκεί η ανάγκη που τις επέβαλε, όχι όμως πέραν του μηνός, με την επιφύλαξη της διάταξης του άρθρου 15 του Π.Δ. 22/1996 (A/15).

Δύναται να ανανεωθεί για ακόμη δύο (2) μήνες, χωρίς τη συναίνεση του μετακινούμενου. Δεν επιτρέπεται νέα προσωρινή μετακίνηση εφόσον έχει συμπληρωθεί το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο και δεν έχει παρέλθει έτος από τη λήξη της προηγούμενης προσωρινής μετακίνησης. Δυνατότητα περαιτέρω ανανέωσής της χωρίς τις προαναφερόμενες χρονικές προϋποθέσεις, θα υφίσταται μόνο με τη συναίνεση του μετακινούμενου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 12 ΠΔ 75/2016,ΦΕΚ Α 138.

2. Οι εσωτερικές μετακινήσεις μέσα στην ίδια αυτοτελή Υπηρεσία ενεργούνται οποτεδήποτε με διαταγή του προϊστάμενου της οικείας Υπηρεσίας.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ
Άρθρο 21
Φύλλο Πορείας.

1. Το αστυνομικό προσωπικό, σε κάθε υπηρεσιακή μετακίνησή του ή μετακίνησή του για εκτέλεση υπηρεσίας, η οποία πραγματοποιείται με δαπάνη του Δημοσίου ή δικαιολογεί ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση ή άλλα οδοιπορικά έξοδα, εφοδιάζεται από την Υπηρεσία του με Φύλλο Πορείας, στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός και η χρονολογία της σχετικής διαταγής ή έγκρισης και ο λόγος της μετακίνησης. Επίσης, χορηγείται Φύλλο Πορείας σε κάθε υπηρεσιακή μετακίνηση σε Υπηρεσίες εκτός της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σε όσες περιπτώσεις ρυθμίζεται η χορήγησή του από ειδικότερες διατάξεις.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.5 Άρθρο 4 Π.Δ. 18/2023 με ισχύ την 20/2/2023

2. Στο Φύλλο Πορείας των μετατιθέμενων αναγράφονται και τα ονοματεπώνυμα των μελών οικογενείας που τους ακολουθούν, τα οποία δικαιούνται οδοιπορικά και λοιπά έξοδα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Στις οικογένειες των μετακινουμένων που δεν μετακινήθηκαν μαζί με αυτούς και μετακινούνται σε μεταγενέστερο χρόνο, χορηγείται βεβαίωση από την Υπηρεσία που αυτοί υπηρετούσαν πριν την μετακίνησή τους, ύστερα από υπεύθυνη δήλωση των μετακινουμένων ότι πρόκειται για τη μοναδική μετάκληση της οικογενείας τους στον τόπο που μετακινήθηκαν αντί Φύλλου Πορείας, στην οποία αναγράφονται τα παραπάνω στοιχεία.

3. Το Φύλλο Πορείας χορηγείται στους μετακινούμενους με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων του παρόντος διατάγματος, κατά τον χρόνο που ορίζεται στη διαταγή μετακίνησης. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η αναχώρηση των μετατιθέμενων και αποσπώμενων σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 19, για τη νέα τους θέση, πριν την παρέλευση πενθημέρου από την κοινοποίηση της σχετικής διαταγής. Όταν πρόκειται για υπόλογο διαχειριστή Χρηματικού και Υλικού, ο οποίος μετατίθεται από Υπηρεσία, επιπέδου τουλάχιστον Διεύθυνσης Αστυνομίας, όπου λειτουργεί κεντρική διαχείριση, η προθεσμία αναχώρησης παρατείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.5 Άρθρο 4 Π.Δ. 18/2023 με ισχύ την 20/2/2023

4. Αν ο μετακινού μενος Αστυνομικός ασθενήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παρουσιάζεται ή ειδοποιεί αμέσως με οποιονδήποτε τρόπο την κατά το επόμενο άρθρο του παρόντος διατάγματος αρμόδια Υπηρεσία, η οποία τον παραπέμπει εγγράφως στο γιατρό που εκτελεί την υγειονομική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και:

α. Αν ο γιατρός γνωματεύσει ότι μπορεί να ταξιδέψει, τον διατάσσει να αναχωρήσει για τον τόπο του προορισμού του.

β. Αν ο γιατρός γνωματεύσει ότι πρέπει να εισαχθεί σε Νοσοκομείο για νοσηλεία, φροντίζει για την εισαγωγή του, ενημερώνει με σήμα την Υπηρεσία για την οποία προορίζεται ο μετακινούμενος και μετά την έξοδό του από το Νοσοκομείο τον διατάσσει να αναχωρήσει για τον τόπο του προορισμού του.

γ. Αν του χορηγηθεί αναρρωτική άδεια, με τη διαδικασία, που ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την οργάνωση και λειτουργία της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει την Υπηρεσία για την οποία προορίζεται και μετά τη λήξη της αδείας του τον διατάσσει να παρουσιαστεί στη νέα Υπηρεσία του.

δ. Σε κάθε περίπτωση αναγράφει στο Φύλλο Πορείας, εφόσον έχει χορηγηθεί, κάνοντας σχετική θεώρηση, την ημερομηνία της άφιξης και της αναχώρησης από τον τόπο της ασθένειας και ενημερώνει την Υπηρεσία του προορισμού του για όλες τις σχετικές μεταβολές διαβιβάζοντας σε αυτήν και όλα τα σχετικά έγγραφα (όπως ιατρικές γνωματεύσεις, εισιτήριο εξιτήριο νοσοκομείου). Αν ο ασθενής αφεθεί ελεύθερος υπηρεσίας, μπορεί να παραμείνει στον τόπο που ασθένησε ή να αναχωρήσει αμέσως για τον τόπο προορισμού του, εκτός αν ο γιατρός έχει γνωματεύσει ότι δεν είναι σε θέση να ταξιδέψει.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.6 Άρθρο 4 Π.Δ. 18/2023 με ισχύ την 20/2/2023

5. Αν εκείνος που μετατίθεται καλείται, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την ημέρα της αναχώρησης, ως κατηγορούμενος σε ποινικό δικαστήριο που εδρεύει στο Νομό της Υπηρεσίας από την οποία μετακινείται, αναστέλλεται η αναχώρησή του μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 17 παρ. 1 εδ. α του παρόντος. Για την αναβολή της αναχώρησης ενημερώνεται η προϊσταμένη Υπηρεσία και η Υπηρεσία στην οποία μετατίθεται.

Άρθρο 22
Θεώρηση Φύλλου Πορείας.

1. Τα Φύλλα Πορείας των μετακινουμένων αστυνομικών θεωρούνται για την αναχώρηση και την άφιξη ή επάνοδο από την αρμόδια Υπηρεσία του τόπου αναχώρησης και του τόπου μετάβασης.

2. Στα Φύλλα Πορείας αυτών που μετατίθενται γίνεται θεώρηση στην οποία αναγράφεται η χρονολογία παράδοσης του Φύλλου Πορείας στον μετακινούμενο ως και η χρονολογία της υποχρέωσης για αναχώρηση.

3. Οι μετακινούμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στην Υπηρεσία άφιξης μέχρι την 08.00’ ώρα της επομένης ημέρας της άφιξής τους, με την επιφύλαξη της θεώρησης του φύλλου πορείας όπου αυτό απαιτείται. Οι μετακινούμενοι εντός του αυτού τόπου οφείλουν να παρουσιαστούν αμέσως και εντός του απολύτως αναγκαίου για τη μετακίνησή τους χρόνου.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.7 Άρθρο 4 Π.Δ. 18/2023 με ισχύ την 20/2/2023

4. Οταν ο μετακινούμενος αναγκαστεί να διακόψει το ταξίδι του για λόγους ανωτέρας βίας, οφείλει να παρουσιαστεί στην τοπική Υπηρεσία, στην δύναμη της οποίας προσκολλάται μέχρι να αρθεί το κώλυμα και η οποία ενημερώνει με σήμα την Υπηρεσία προορισμού του. Ως λόγοι ανωτέρας βίας θεωρούνται ιδίως η έλλειψη ή διακοπή της συγκοινωνίας και η ασθένεια του μετακινούμενου. Η έλλειψη ή διακοπή της συγκοινωνίας βεβαιώνεται από την τοπική αστυνομική ή λιμενική αρχή.

5. Δεν απαιτείται Θεώρηση Φύλλου Πορείας όταν ο αστυνομικός:

α. Κινείται για εκτέλεση υπηρεσίας, μετά τη λήξη της οποίας επιστρέφει στην Υπηρεσία του.

β. Μεταβαίνει στο εξωτερικό με ειδική αποστολή για την εκπλήρωση της οποίας είναι απαραίτητη η μετάβασή του σε Ελληνική Διπλωματική Αρχή της χώρας μετάβασης. Στην περίπτωση αυτή η πραγματοποίηση της μετακίνησης βεβαιώνεται από τις θεωρήσεις εισόδου εξόδου που γίνονται στο διαβατήριο ή στο Ειδικό Φύλλο Πορείας. Η μετάβαση για χώρα της Ευρωπαϊκής Eνωσης πιστοποιείται με βεβαίωση της Αστυνομικής Υπηρεσίας διαβατηριακού ελέγχου της χώρας μας.

6. Αρμόδιες Υπηρεσίες για τη θεώρηση Φύλλων Πορείας είναι:

α. Οι Υπηρεσίες από τις οποίες αναχωρούν και οι Υπηρεσίες για τις οποίες προορίζονται οι μετακινούμενοι

β. Για τους μετακινούμενους αστυνομικούς που διακόπτoυν το ταξίδι τους λόγω ασθένειας:

(1) Τα κεντρικά Ιατρεία Αθηνών Πειραιά Θεσσαλονίκης για την περιοχή τους.

(2) Οι Αστυνομικές Διευθύνσεις για τις έδρες τους.

(3) Τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα ή Σταθμοί για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

γ. Για τους αστυνομικούς που παραπέμπονται στις επιτροπές αναρρωτικών αδειών, το Κεντρικό Ιατρείο ή η Αστυνομική Διεύθυνση, στην οποία υπάγεται η αρμόδια επιτροπή.

δ. Για τους μετακινούμενους αστυνομικούς που διακόπτoυν το ταξίδι τους για άλλους εκτός ασθένειας λόγους ανωτέρας βίας:

(1) Η αρμόδια κατά τόπο Διεύθυνση Αστυνομίας για την περιοχή των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

(2) Οι Υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για όσους διακόπτουν το ταξίδι τους λόγω ασθένειας, για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Άρθρο 23
Προθεσμία αναχώρησης.

1. Στους αστυνομικούς που μετατίθενται δίνεται προθεσμία οκτώ ημερών για τους εγγάμους και έξι ημερών για τους αγάμους, για να αναχωρήσουν για τη νέα τους θέση.

Οι έγγαμοι που μετακινούνται χωρίς την οικογένειά τους υπάγονται στην κατηγορία των αγάμων, ενώ οι άγαμοι που μετακινούνται με τα μέλη της πατρικής τους οικογένειας, τα οποία συντηρούν και με τα οποία συνοικούν, στην κατηγορία των εγγάμων. Στους αστυνομικούς που αποσπώνται εκτός του αυτού τόπου και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων των εδαφίων β, γ και δ της παρ. 2 του άρθρου 19 του παρόντος διατάγματος, παρέχεται προθεσμία δύο (2) ημερών για να αναχωρήσουν για τη νέα τους θέση.

2. Προθεσμία για αναχώρηση δεν δίνεται στις εξής περιπτώσεις:

α. Οταν η κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου μετακίνηση γίνεται σε Υπηρεσία του αυτού τόπου.

β. Οταν ο μετακινούμενος δεν είναι υποχρεωμένος, από τις ισχύουσες διατάξεις για τη διαμονή του αστυνομικού προσωπικού, να αλλάξει κατοικία, εκτός αν δηλώσει εγγράφως ότι θα μεταφέρει την κατοικία του στην περιοχή της νέας Υπηρεσίας του.

γ. Στους εξερχόμενους από τις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση.

δ. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις μετακινήσεων εκτός από τις αναφερόμενες στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

3. Για τον υπολογισμό της προθεσμίας της παρ. 1 του παρόντος άρθρου δεν λαμβάνονται υπόψη η ημέρα αναχώρησης και η ημέρα άφιξης στη νέα τους θέση.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.8 Άρθρο 4 Π.Δ. 18/2023 με ισχύ την 20/2/2023

4. Η προθεσμία που δίνεται κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί από τον μετακινούμενο στον τόπο αναχωρήσεως ή του προορισμού του, είτε ολόκληρη, είτε μέρος αυτής.

5. Την προηγούμενη της αναχώρησης για τη νέα θέση τους, οι μετακινούμενοι υποχρεούνται να προσκομίσουν το Φύλλο Πορείας στην Υπηρεσία που το χορήγησε για να θεωρηθεί για την αναχώρησή τους. Kατ΄ εξαίρεση, η θεώρηση της αναχώρησης για τις Υπηρεσίες που τοποθετούνται οι εξερχόμενοι από τις Παραγωγικές Σχολές Υπαστυνόμων B και Αστυφυλάκων, δύναται να ενεργείται ταυτόχρονα με τη χορήγηση του Φύλλου Πορείας, εφόσον παρεμβάλλεται μετασχολική άδεια ή πρακτική εκπαίδευση.

6. Σε περίπτωση που ο μετατιθέμενος, πριν από τη χρονολογία έκδοσης της διαταγής μεταθέσεως, είναι ασθενής ή ελεύθερος υπηρεσίας ή ευρίσκεται στο νοσοκομείο ή τελεί σε αναρρωτική άδεια, η εγγραφοδιαγραφή και η αναχώρηση για τη νέα του θέση πραγματοποιείται μετά την άρση του κωλύματος.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.8 Άρθρο 4 Π.Δ. 18/2023 με ισχύ την 20/2/2023

7. Σε περίπτωση που ο μετατιθέμενος, μετά από τη χρονολογία έκδοσης της διαταγής μεταθέσεως ασθενήσει, εισαχθεί σε νοσοκομείο, λάβει αναρρωτική άδεια ή αφεθεί ελεύθερος υπηρεσίας, η εγγραφοδιαγραφή του πραγματοποιείται αυτοδικαίως την επόμενη της λήξης της προθεσμίας υλοποίησης της μετάθεσης και η αναχώρηση για τη νέα του θέση πραγματοποιείται μετά την άρση του κωλύματος.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.8 Άρθρο 4 Π.Δ. 18/2023 με ισχύ την 20/2/2023

8. Όταν ο μετατιθέμενος δεν έχει λάβει το φύλλο πορείας, όπου προβλέπεται η χορήγησή του, αυτό συναποστέλλεται με τα λοιπά ατομικά του έγγραφα στη νέα του Υπηρεσία και η περαιτέρω υγειονομική του παρακολούθηση γίνεται από την υπηρεσία που ρυθμίζεται από το άρθρο 45 του π.δ. 584/1985.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.8 Άρθρο 4 Π.Δ. 18/2023 με ισχύ την 20/2/2023

9. Στην περίπτωση κατά την οποία ο μετατιθέμενος έχει χρεωθεί δημόσια είδη ή χρήματα και δεν προσέρχεται να τα παραδώσει πριν την εγγραφοδιαγραφή του εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 120 του Β.Δ. της 1551959 "Κανονισμός Οικονομικής Υπηρεσίας Χωροφυλακής" (A /151).

Άρθρο 24
Απαγόρευση και αναστολή διαταχθεισών μεταθέσεων.

1. Απαγορεύεται η έκδοση διαταγών μεταθέσεων και αναστέλλεται η πραγματοποίηση εκκρεμουσών μεταθέσεων στις εξής περιπτώσεις:

α. Από την προκήρυξη των εκλογών (Ευρωεκλογές - Βουλευτικές - Νομαρχιακές - Δημοτικές) ή δημοψηφίσματος και μέχρι την πέμπτη ημέρα από την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

β. Από την 20η Δεκεμβρίου μέχρι την 10η Ιανουαρίου και από την Κυριακή των Βαίων μέχρι την Κυριακή του Θωμά εκτός κι αν οι ενδιαφερόμενοι δεν αντιτίθενται στην πραγματοποίηση της μετακίνησης.

Με απόφαση του Αρχηγού δύναται οι διαταχθείσες Τακτικές Μεταθέσεις να αναστέλλονται εν όλω ή εν μέρει για χρονικό διάστημα μέχρι ένα (1) μήνα από την τελευταία ημέρα πραγματοποίησης αυτών για σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους.
Σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, δύναται η αναστολή αυτή να παρατείνεται μέχρι δύο (2) μήνες επιπλέον, στην περίπτωση όμως αυτή ο χρόνος αναστολής θεωρείται ως χρόνος απόσπασης με δαπάνες δημοσίου. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις λογίζεται ότι οι μεταθέσεις πραγματοποιήθηκαν την 31/08.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 12 του ΠΔ 85/2011(ΦΕΚ Α΄207/16.09.2011) αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 13 ΠΔ 75/2016,ΦΕΚ Α 138.

2. Στις περιπτώσεις της προηγουμένης παραγράφου που χορηγείται Φύλλο Πορείας, ο μετατιθέμενος δεν υποχρεούται στην παραλαβή του.

3. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση του άρθρου 17 παράγραφος 1 εδάφιο ιε του παρόντος.

Άρθρο 25
Eξoδα μετακίνησης.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 του ΠΔ 85/2011 (ΦΕΚ Α΄207/16.09.2011)

1. Οι τοποθετήσεις, μεταθέσεις και Αποσπάσεις του αστυνομικού προσωπικού πραγματοποιούνται με δαπάνη του Δημοσίου, η οποία πρέπει υποχρεωτικά ν΄ αναγράφεται στη σχετική διαταγή.

2. Κατ` εξαίρεση για τοποθετήσεις, μεταθέσεις και Αποσπάσεις του αστυνομικού προσωπικού που πραγματοποιούνται με αίτηση του ενδιαφερομένου ή στον τόπο συμφερόντων του δεν δικαιολογείται δαπάνη σε βάρος του Δημοσίου.

3. Ο τοποθετούμενος, μετατιθέμενος και αποσπώμενος δεν υποχρεούται σε αναχώρηση πριν του καταβληθεί η σχετική πίστωση.

 

Άρθρο 26
Εγγραφοδιαγραφή μετακινουμένων.

1. Οι μετατιθέμενοι αστυνομικοί διαγράφονται από την Υπηρεσία από την οποία μετατίθενται την ημερομηνία της αναχώρησής τους για τη νέα τους θέση. Από την ίδια ημερομηνία εγγράφονται στη δύναμη της Υπηρεσίας άσχετα από τον πραγματικό χρόνο της άφιξής τους.

2. Για την αναχώρηση, την άφιξη και την εγγραφοδιαγραφή των μετακινουμένων ενημερώνονται εγγράφως οι αρμόδιες Υπηρεσίες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 27
Καταργούμενες διατάξεις.

Με την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος καταργούνται οι διατάξει του Π.Δ. 69/1997 "Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, Αποσπάσεις και λοιπές μετακινήσεις αστυνομικού προσωπικού" (A/62), όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με αυτές των Π.Δ. 85/1998 (A/77), Π.Δ. 140/1999 (Α/143), Π.Δ. 254/2000 (A/210), Π.Δ. 147/2000 (Α/128), Π.Δ. 309/2000 (A/253) και Π.Δ. 271/2001 (A/194).

 

Άρθρο 28
Eναρξη ισχύος.

Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOKΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Συγχρονη Αστυνομια

static_page