Συνυπηρέτηση συζύγων στρατιωτικών - αστυνομικών: Έτσι χωρίζουν τις οικογένειες!
https://pasapolice.blogspot.com/2017/01/blog-post_23.html?m=0
Ενα σημαντικό θέμα θίγει η Ένωση στρατιωτικών Ηπείρου και αφορά τους Τακτικούς υπάλληλους και υπάλληλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο (η) σύζυγός τους.
Απαιτείται από τις ομοσπονδίες Ε.Δ και Σ.Α. ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να υπάρξει αλλαγή της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του νόμου 2946/2001 ΦΕΚ 224 Α’ ώστε σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, να επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες του υπουργείου που ανήκουν στον Δήμο που υπηρετεί ο-η σύζυγός τους και όχι στην περιοχή που υπηρετεί ο (η) σύζυγός τους.
Η Γραμματεία της Π.Α.Σ.Α.
Δείτε την ανακοίνωση της Ένωσης στρατιωτικών Ηπείρου ΕΣΠΕΗΠ για την συνυπηρέτηση συζύγων στρατιωτικών .
Συνυπηρέτηση συζύγων στρατιωτικών: Αποκάλυψη ήταν για τις παγίδες που έχει ο νόμος η απάντηση που έλαβαν οι στρατιωτικοί της Ηπείρου από τη Βουλή. Νέα επιστολή!
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τον τρόπο που το υπουργείο Παιδείας αντιλαμβάνεται την (δήθεν) Συνυπηρέτηση συζύγων στρατιωτικών είναι η απάντηση που έδωσε στην Βουλή το υπουργείο Παιδείας σε αναφορά που έγινε με βάση ανακοίνωση της Ένωσης στρατιωτικών Ηπείρου ΕΣΠΕΗΠ για την συνυπηρέτηση συζύγων στρατιωτικών.
Αποκαλύπτεται ότι το μέλημα του υπουργείου Παιδείας δεν είναι η συνυπηρέτηση, αλλά η κάλυψη των κενών και με αυτό τον γνώμονα γίνεται η συνυπηρέτηση, αλλιώς ΔΕΝ γίνεται!
Πιο συγκεκριμένα, στη νέα περιοχή που υπηρετεί ο (η) σύζυγός τους. για τη Συνυπηρέτηση συζύγων στρατιωτικών αναφέρει:
Με επιστολή που στείλαμε την 27 Νοεμβρίου 2016 ενημερώσαμε για το πρόβλημα που προκύπτει κατά τις τοποθετήσεις συζύγων στρατιωτικών με αφορμή την τοποθέτηση εκπαιδευτικού 120 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή που υπηρετεί ο στρατιωτικός σύζυγός της.
Διαβάζοντας την απάντηση που δόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων καταλήξαμε στα παρακάτω συμπεράσματα.
Το Υπουργείο Παιδείας στο νομό Έβρου έχει μία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το προσωπικό που ανήκει ή αποσπάται στην εκάστοτε Διεύθυνση, τοποθετείται σε σχολεία που υπάγονται στην Διεύθυνση και έχουν λειτουργικά κενά στην ειδικότητα του εκπαιδευτικού. Όταν σε μία Διεύθυνση Εκπαίδευσης καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς συγκεκριμένης ειδικότητας αλλά υπάρχουν εκπαιδευτικοί με μειωμένο ωράριο τότε αυτοί διατίθενται στην άλλη Διεύθυνση Εκπαίδευσης για κάλυψη κενών της ειδικότητας τους (για εκπαιδευτικούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων)
Ως περιοχή νοείται όλη η περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης. Στον Νομό Έβρου περιοχή σύμφωνα με το Υπουργείο παιδείας νοείται ολόκληρος ο νομός.
Βάση των ανωτέρω η εκπαιδευτικός Αικατερίνη Μουλικά ειδικότητας ΠΕ 20 πληροφορικής, αν και αποσπάστηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής για να υπηρετήσει μαζί με τον στρατιωτικό σύζυγο της, βρέθηκε να υπηρετεί 120 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγός της.
Από την στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας ως περιοχή νοεί ολόκληρο το νομό, αν και ο στρατιωτικός σύζυγός της υπηρετεί στην Αλεξανδρούπολη θα μπορούσαν να την τοποθετήσουν ακόμη και στην νήσο Σαμοθράκη.
Η κυρία Μουλικά διαβάζοντας τις απαντήσεις των υπουργείων και διαπιστώνοντας την ουσία του προβλήματος ζήτησε την μεσολάβησή μας για προώθηση της επιστολής της, την οποία και σας κοινοποιούμε.
Απαιτείται ανάληψη πρωτοβουλιών αλλαγής της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του νόμου 2946/2001 ΦΕΚ 224 Α’ ως παρακάτω:
«1. Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού, Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, καθώς και θρησκευτικών λειτουργών της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος (ιερέων και διακόνων) που υπηρετούν ως διδάσκαλοι ή καθηγητές οποιασδήποτε βαθμίδας και με οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες του υπουργείου που ανήκουν στον Δήμο που υπηρετεί ο-η σύζυγός τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στον Δήμο που υπηρετεί ο-η σύζυγός τους λειτουργικά, με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών επιτρέπεται η κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων κατά προτεραιότητα απόσπασή τους για διάστημα έως 12 μηνών σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα στον Δήμο που υπηρετεί ο-η σύζυγός τους. Μετά την παρέλευση του χρόνου της απόσπασης ο υπάλληλος επιστρέφει στην οργανική του θέση. Εφόσον υπάρχει ανάγκη εκ νέου αποσπάσεως λόγω συνυπηρέτησης ακολουθείται εν νέου η ανωτέρω διαδικασία»
Κατόπιν των παραπάνω παρακαλούμε την ευαισθητοποίησης σας αλλά και την ουσιώδη παρέμβασή σας στα υπουργεία Εθνικής Αμύνης, Εσωτερικών και Παιδείας για την τροποποίηση του νόμου και την αποκατάσταση του προβλήματος καθώς είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό συναδέλφων των οποίων οι σύζυγοι είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι.
Η σχετική αλληλογραφία είναι στην διάθεσή σας για την διερεύνηση του θέματος.
https://www.scribd.com/document/337243028/anafora-espehp#from_embed
Τι αναφέρει στην επιστολή της η σύζυγος για τη Συνυπηρέτηση συζύγων στρατιωτικών
Αξιότιμε κύριε Θεοδώρου,Ευχαριστώ πολύ εσάς και τους κυρίους βουλευτές για τις ενέργειες που κάνατε ώστε να αναδείξετε το θέμα που απασχολεί όχι μόνο εμένα, αλλά πάρα πολλές οικογένειες στρατιωτικών.
Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων στην ερώτηση που έκανε ο κύριος Στέργιος Γιαννάκης.
Επί τις ουσίας λέει πως χρησιμοποιεί τις συζυγούς των στρατιωτικών για να καλύψει κενές θέσεις που υπάρχουν στην βαθμίδα εκπαίδευσης που αποσπάστηκε ο εκπαιδευτικός, ανεξάρτητα από την απόσταση από την περιοχή που υπηρετεί ο στρατιωτικός σύζυγος του εκπαιδευτικού.
Σε καμία περίπτωση δεν έχω ζητήσει να παρακαμφτεί η σειρά τοποθετήσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών και να τοποθετηθώ σε θέση στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγος μου παίρνοντας την από άλλο συνάδελφο που την δικαιούται.
Από την άλλη όμως εγώ δεν αποσπάστηκα για να καλύψω κενά της διεύθυνσης εκπαίδευσης του νομού, αλλά για να υπηρετήσω μαζί με τον σύζυγό μου.
Εάν δεν υπήρχαν κενά στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγος μου, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου όφειλε να το αναφέρει και να μην δεχθεί την απόσπασή μου ώστε να διατεθώ σε άλλη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που πιθανών υπήρχαν κενά. Για παράδειγμα στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου υπήρχαν κενά στην Αλεξανδρούπολη, περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγος μου, και καλύφθηκαν με πρόσληψη αναπληρωτών.
Εάν πάλι δεν υπήρχαν κενά σε καμία υπηρεσία του υπουργείου που ανήκω, ο νόμος επιτρέπει την διάθεσή μου σε υπηρεσίες του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οπότε μέριμνα του υπουργείου Εσωτερικών θα μπορούσα να είχα διατεθεί σε οποιοδήποτε υπουργείο έχει λειτουργικές ανάγκες στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγος μου.
Με την διαδικασία που τηρήθηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, διαδικασία που υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, θα μπορούσα να έχω τοποθετηθεί ακόμα και στην νήσο Σαμοθράκη, καθώς σύμφωνα με την Διεύθυνση Έβρου ως περιοχή ορίζεται όλος ο νομός Έβρου και να θεωρείτε πως έχω συνυπηρέτηση με τον σύζυγο μου ο οποίος υπηρετεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Όλα τα προβλήματα ξεκινούν από την ασάφεια ως προς τον ορισμό της περιοχής, καθώς και στην έλλειψη συντονισμού των αναγκών μεταξύ των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την από κοινού κάλυψη των κενών που υπάρχουν σε ειδικότητες που μπορούν να καλύψουν ωράριο και στις δύο διευθύνσεις. Με ένα καλύτερο συντονισμό μεταξύ των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας θα μπορούσε να είχα τοποθετηθεί εγώ σε λειτουργικό κενό της Πρωτοβάθμιας στην Αλεξανδρούπολη στην θέση του αναπληρωτή που προσελήφθηκε και να προσληφθεί αναπληρωτής για το κενό που κάλυψα εγώ στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Διδυμότειχο.
Είναι σημαντικό να αλλάξει στον νόμο η λέξη «περιοχή» με την λέξη «Δήμο» ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις ως προς τις τοποθετήσεις καθώς και καλύτερος συντονισμός μεταξύ των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για ειδικότητες που μπορούν να καλύψουν κενά και στις δύο διευθύνσεις.
Απαιτείται ο ενεργός ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών για την τοποθέτηση σε υπηρεσίες του στενού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα εάν στον Δήμο που υπηρετεί ο στρατιωτικός σύζυγός του εκπαιδευτικού δεν υπάρχουν λειτουργικά κενά στο υπουργείο Παιδείας.
Σας παρακαλώ κύριε Θεοδώρου να προωθήσετε την εν λόγω επιστολή στους κυρίους βουλευτές με σκοπό να υπάρξει αλλαγή της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του νόμου 2946/2001 ΦΕΚ 224 Α’ όπως αυτή αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 5 του άρθρου 72 του νόμου 4316/2014 ΦΕΚ 270 Α’ ως παρακάτω:
«1. Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού, Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, καθώς και θρησκευτικών λειτουργών της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος (ιερέων και διακόνων) που υπηρετούν ως διδάσκαλοι ή καθηγητές οποιασδήποτε βαθμίδας και με οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες του υπουργείου που ανήκουν στον Δήμο που υπηρετεί ο-η σύζυγός τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στον Δήμο που υπηρετεί ο-η σύζυγός τους λειτουργικά, με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών επιτρέπεται η κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων κατά προτεραιότητα απόσπασή τους για διάστημα έως 12 μηνών σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα στον Δήμο που υπηρετεί ο-η σύζυγός τους. Μετά την παρέλευση του χρόνου της απόσπασης ο υπάλληλος επιστρέφει στην οργανική του θέση. Εφόσον υπάρχει ανάγκη εκ νέου αποσπάσεως λόγω συνυπηρέτησης ακολουθείται εν νέου η ανωτέρω διαδικασία»
armynow
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments