Προϋποθέσεις και κόστος αναγνώρισης χρόνου σπουδών αστυνομικών.

                                                 


                                    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ

α) Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010, καταργείται για όσους αστυνομικούς, γενικά, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2011 και μετά, η προϋπόθεση της συμπλήρωσης 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας (περ. ιβ’ παρ. 1 άρθρου 37 του Π.Δ. 169/2007), προκειμένου αυτοί να προσμετρήσουν στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία τους, το χρόνο σπουδών τους για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου σχολής ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
Έτσι τα ανωτέρω πρόσωπα, ανεξαρτήτως του χρόνου της κατάταξής τους και των ετών συντάξιμης υπηρεσίας τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χρόνο αυτό, τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξής τους.
Εξυπακούεται ότι ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται ως συντάξιμος υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπολογίζεται ως συντάξιμος με βάση άλλες διατάξεις.
β ) Ως χρόνος σπουδών λογίζεται ο κατά περίπτωση απαιτούμενος χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Ο εν λόγω χρόνος (διάρκεια σπουδών) είναι αυτός που προβλέπεται από τον οργανισμό ή από τη νομοθεσία που διέπει την λειτουργία της κάθε Σχολής κατά το χρόνο της αποφοίτησης.
γ) Ο αστυνομικός μπορεί να αναγνωρίσει και μέρος του συνολικού χρόνου που δικαιούται να αναγνωρίσει (σε μήνες).
δ ) Μετά την εκτέλεση της σχετικής αναγνωριστικής πράξης από την αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων, η πράξη αυτή δεν ανακαλείται ούτε τροποποιείται ως προς τον αναγνωριζόμενο με αυτή χρόνο. Μπορεί πάντως ο/η υπάλληλος που έχει αναγνωρίσει μέρος του συνολικού χρόνου που δικαιούται, να ζητήσει με νέα αίτησή του την αναγνώριση του επί πλέον χρόνου που επιθυμεί.
 
Διαδικασία αναγνώρισης

α) Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών απαιτεί την καταβολή εκ μέρους του ενδιαφερομένου εισφοράς εξαγοράς με ασφάλιστρο που υπολογίζεται επί των συνταξίμων αποδοχών του, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης. Ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη εκείνες επί των οποίων διενεργείται κράτηση για κύρια σύνταξη.
Το ποσό της εισφοράς εξαγοράς εξαρτάται από το έτος που έγινε η αίτηση αναγνώρισης
Έτσι για αιτήσεις αναγνώρισης έως 31/12/2016 η εισφορά εξαγοράς  προκύπτει από τη σχέση:
Παλαιός ασφαλισμένος: Εισφορά εξαγοράς = (Συντάξιμες αποδοχές Β.Μ+Ε.Χ+176+Ε.Σ. ) Χ 6,67% Χ μήνες (που θα αναγνωρισθούν).
Νέος ασφαλισμένος: Εισφορά εξαγοράς = (Συντάξιμες αποδοχές σύνολο αποδοχών πλην πενθήμερων ) Χ 6,67% Χ μήνες (που θα αναγνωρισθούν).
Από 1/1/2017 και μετά η εισφορά εξαγοράς διαμορφώνεται ως εξής για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους
1/1/2017- 31/12/2017 Εισφορά εξαγοράς = (Συντάξιμες αποδοχές σύνολο αποδοχών πλην πενθήμερων νυχτερινών και προσωπικής διαφοράς ) Χ 10% Χ μήνες (που θα αναγνωρισθούν).
1/1/2018- 31/12/2018 Εισφορά εξαγοράς = (Συντάξιμες αποδοχές σύνολο αποδοχών πλην πενθήμερων νυχτερινών και προσωπικής διαφοράς ) Χ 13,33% Χ μήνες (που θα αναγνωρισθούν).
1/1/2019- 31/12/2019 Εισφορά εξαγοράς = (Συντάξιμες αποδοχές σύνολο αποδοχών πλην πενθήμερων νυχτερινών και προσωπικής διαφοράς ) Χ 16,66% Χ μήνες (που θα αναγνωρισθούν).
1/1/2020- 31/12/2030 Εισφορά εξαγοράς = (Συντάξιμες αποδοχές σύνολο αποδοχών πλην πενθήμερων νυχτερινών και προσωπικής διαφοράς ) Χ 20% Χ μήνες (που θα αναγνωρισθούν).
β) Για τον αναγνωριζόμενο χρόνο εκδίδεται αναγνωριστική πράξη από την αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.  Η πράξη αυτή υπόκειται στα ένδικα μέσα του άρθρου 66 του Π.Δ. 169/2007.
γ) Η αίτηση από τον ενδιαφερόμενο , μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε ακόμα και κατά τη συνταξιοδότησή του, αφού από καμία διάταξη του νόμου δεν προβλέπεται η υποβολή της σχετικής αίτησης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.

                                              ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΧΡΟΝΩΝ


                                                 ΤΡΙΕΤΙΑ του ν.3865/2010

Με τις διατάξεις της παρ . 4 του άρθρου 22 του ν.3865/2010, προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη η συντάξιμη υπηρεσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν καταταγεί μέχρι 31 -12-1995, υπό την προϋπόθεση ότι, με βάση τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις που ίσχυαν κατά την ημερομηνία ισχύος του νόμου αυτού (21 -7-2010), συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (24 ½ έτη) από 01 -01-2015 και μετά. Ο χρόνος αυτός, (3έτη) λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των ετών υπηρεσίας που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση των ανωτέρω προσώπων, (40 έτη).
Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται σύμφωνα με την προαναφερόμενη διαδικασία αναγνώρισης του χρόνου σπουδών.

 Επιμέλεια Δημήτρης Καραγιαννόπουλος

 

Related

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ 180635211938204820

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item