Ε.ΑΣ.Υ. Ιωαννίνων - Έλεγχος νομιμότητας πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών δικαιολογητικών πρόσληψης Αστυνομικού προσωπικού στην Ελληνική Αστυνομία

Η ένωση Ιωαννίνων καταγγέλλει ως παράνομη κι εκδικητική τη συνδικαλιστική δίωξη του γεν .γραμματέα.
Αριθ.Πρωτ. 26/2015
Ιωάννινα 04/06/2015
Προς: Διευθυντή Αστυνομίας Ιωαννίνων
Κοιν:1) Γενικό Περιφερειακό
Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου
2) Π.Ο.ΑΣ.Υ
Θέμα: (Έλεγχος νομιμότητας πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών δικαιολογητικών πρόσληψης Αστυνομικού προσωπικού στην Ελληνική Αστυνομία).
Κατόπιν διαμαρτυριών συναδέλφων, μελών της Ένωσής μας, σας ενημερώνουμε πως την 29-5-2015 κοινοποιήθηκε στις διοικήσεις των Υπηρεσιών της Δ.Α Ιωαννίνων, ως «ΕΠΕΙΓΟΝ» μέσω δικτύου POL η υπ' αριθμ. πρωτ. 6777/ 15/954298 διαταγή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων/Επιτελείο/Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης με θέμα «Έλεγχος νομιμότητας πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών δικαιολογητικών πρόσληψης Αστυνομικού Προσωπικού στην Ελληνική Αστυνομία», με την οποία καλείται το προσωπικό των Υπηρεσιών να προσκομίσει εντός πενθημέρου τους «πρωτότυπους τίτλους σπουδών ξένων γλωσσών, που κατέθεσε ως δικαιολογητικό για την πρόσληψη ως Συνοριακός Φύλακας, προκειμένου να προβεί η εν λόγω Υπηρεσία στις απαραίτητες ενέργειες περί του ελέγχου αυτών.-».
Θεωρούμε πως η ανωτέρω διαταγή παρουσιάζει πρακτικά και νομικά κωλύματα τα οποία αντιβαίνουν στην κοινή λογική και τη συνταγματική κατοχύρωση της υπηρεσιακής μας κατάστασης και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτή η συμμόρφωση με αυτή.
Οφείλει κατ' αρχήν να λεχθεί, όπως είναι παγκοίνως γνωστό, ότι οι πρωτότυποι τίτλοι σπουδών εκδίδονται εφ' άπαξ, χορηγούνται στους τιτλούχους και δεν εκδίδονται ποτέ ξανά ως «πρωτότυπο». Το παραπάνω αντικειμενικό γεγονός συνεπάγεται αυτονόητα ότι το μοναδικό πρωτότυπο του εκάστοτε τίτλου σπουδών υφίσταται μόνο στα χέρια του τιτλούχου και αντικρούει στη λογική η παράδοσή του, αποστολή του ή κατάθεσή του παρά μόνο η επίδειξή του, για κάθε άλλο δε σκοπό που απαιτείται η βεβαιωμένη εγγράφως κατοχή γνώσης ξένων γλωσσών χρησιμοποιείται και υποβάλλεται επικυρωμένο αντίγραφο από δικηγόρο ή από δημόσια αρχή ή βεβαίωση από την αρχή πιστοποίησης της γνώσης, η οποία εκδίδεται είτε κατ' αίτηση του τιτλούχου είτε τρίτου που διατηρεί έννομο συμφέρον με βάση την εσωτερική διαδικασία έκαστης αρχής πιστοποίησης. Όλα τα παραπάνω προκύπτουν όχι μόνο από την κοινή εμπειρία αλλά κατοχυρώνονται ρητά και στις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, όπως έχει έκτοτε τροποποιηθεί) και του ειδικού ν. 4305/2014, που αφορά τον έλεγχο νομιμότητας και γνησιότητας δικαιολογητικών δημοσίου τομέα. Σε αμφότερα τα νομοθετήματα ορίζονται οι προϋποθέσεις και διαδικασίες επικύρωσης ιδιωτικών εγγράφων, ανάμεσα σε αυτά και των πτυχίων ξένων γλωσσών, αλλά και ειδικότερα ο τρόπος ελέγχου της γνησιότητας των ήδη κατατεθειμένων δικαιολογητικών των διορισθέντων και των εν γένει τίτλων και πτυχίων αυτών που έχουν ήδη υποβληθεί κατά τις ειδικότερες διατάξεις των νόμων, στους οποίους υπάγονται, κάνοντας σαφή και αποκλειστική αναφορά σε «αντίγραφα».
Επειδή είναι εμφανέστατο πως η παραπάνω τακτική είναι κατακριτέα και, εξ όλων των ανωτέρω λόγων, δεν είναι ούτε νομικά επιβεβλημένη, πολλώ δε μάλλον τεχνικά λυσιτελής, ενώ στο μόνο που αποσκοπεί είναι η ελάφρυνση του φόρτου εργασίας των ελεγκτών και επουδενί ο πληρέστερος ή ασφαλέστερος έλεγχος των δικαιολογητικών των διορισθέντων, καλούμε την εν λόγω Υπηρεσία της Διεύθυνσής μας να προβεί μόνο στις προβλεπόμενες εκ του νόμου ενέργειες.
Για το Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΚΙΤΣΙΟΣ Κωνσταντίνος ΝΤΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Related

ΕΝΩΣΕΙΣ 7907330314596136001

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item