Το δικαίωμα στην απεργία των Αστυνομικών και η αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 23                                             
 Το δικαίωμα στην απεργία των Σωμάτων Ασφαλείας και η αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 23

Ο γοργός κοινωνικός βηματισμός και οι ραγδαίες αλλαγές που έλαβαν χώρα στο κοινωνικό πεδίο, επιβάλλουν ριζικές αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο στην ελληνική κοινωνία, ώστε αφενός μεν να αρθούν αδικίες που αντιστρατεύονται την ευημερία των Ελλήνων πολιτών, αφετέρου δε να προχωρήσει η διαδικασία της θεσμικής ακεραίωσης, όπου παρουσιάζονται σοβαρές υστερήσεις ως κατάλοιπα του παρελθόντος.

Μια κορυφαία σήμερα υστέρηση της ελληνικής πολιτείας, δυστυχώς αποτυπωμένη και στον συνταγματικό μας χάρτη, και για την οποία ακόμα και αυτά τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα των Σ.Α και Ε.Δ.,  -με εξαίρεση την ΠΟΑΣΥ- δεν έχουν λάβει  ξεκάθαρη και διαυγή θέση, είναι η απαγόρευση των ένστολων στο δικαίωμα της απεργίας.
 Μια υστέρηση που έρχεται από το παρελθόν  ως άρθρο 23 στο Σύνταγμα και αποσκοπούσε ορθά τότε, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής αστάθειας του 20-ου αιώνα και έξαρσης των στρατιωτικών κινημάτων, να αποτρέψει την εμπλοκή των σωμάτων ασφαλείας στην διαμόρφωση με αντιδημοκρατικό προφανώς τρόπο, της πολιτικής ζωής της χώρας. Η κοινωνία όμως και με την μεσολάβηση σοβαρών και ραγδαίων αλλαγών, προχώρησε, εξελίχθηκε πολιτικά παρακολουθώντας και τις δημοκρατικές εξελίξεις σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο την Ευρώπη και αλλού, εκδημοκρατίσθηκε βαθιά και πλέον δεν συντρέχουν λόγοι για «δικλείδες ασφαλείας», ως προς την προστασία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Έμεινε έτσι ως θλιβερό κατάλοιπο του παρελθόντος, ένας νόμος που είναι πλέον άκαιρος, άχρηστος – διότι δεν υφίσταται κανένας λόγος σήμερα να προστατεύσει τίποτα με τις πρόνοιες του – και βεβαίως αντιδημοκρατικός, αφού «νομιμοποιεί» τις διακρίσεις μεταξύ των πολιτών και χωρίζει τους πολίτες σε «κανονικούς» με όλα τα συνταγματικά δικαιώματά τους κατοχυρωμένα και στους ενστόλους ως πολίτες Β΄ κατηγορίας. Είναι πλέον αδήριτη επιταγή με την σθεναρή και μαχητική παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας να αλλάξει.

Με αφορμή την έναρξη, στην Ολομέλεια της Βουλής ,της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος η Προοδευτική Ανεξάρτητη Συνεργασία Αστυνομικών πιστεύει ότι ήρθε η στιγμή  Κυβέρνηση, Αξιωματική Αντιπολίτευση  και λοιπά κομμάτα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να συμπεριλάβουν στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση την τροποποιηση των διατάξεων του άρθρου 23 παρ. 2 του Συντάγματος, που απαγορεύει το δικαίωμα της απεργίας στα Σώματα Ασφαλείας.

Όλοι πρέπει να κατανοήσουν, ότι η συνταγματική απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας, δεν μπορεί επ’ άπειρον να λειτουργεί ως μοχλός καταπίεσης, υπονόμευσης της ισοπολιτείας των Ελλήνων πολιτών, αλλά και ως παθογενής εστία υπονόμευσης της εύρυθμης λειτουργίας της αστυνομικής οικογένειας, με οδυνηρό επακόλουθο την σώρευση πληθώρας προβλημάτων.

Για το δικαίωμα στην απεργία των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια διακεκριμένοι συνταγματολόγοι, οι οποίοι παρατήρησαν την αναγκαιότητα της Αναθεώρησης του   άρθρου 23 που απαγορεύει καθολικά το δικαίωμα της απεργίας.

Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το 2008 σαν πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ υποστήριξε το δικαίωμα των αστυνομικών στην απεργία σε συνέντευξή που έδωσε στην εφημερίδα του τμήματος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, για τα Σώματα Ασφαλείας Εκτός Υπηρεσίας.
Δείτε απόσπασμα από την συνέντευξη του Πρωθυπουργού που αναφέρεται στο δικαίωμα της απεργίας.

Ο Συνασπισμός αλλά και εσύ προσωπικά γνωρίζεις πολύ καλά τα αυξημένα προβλήματα  που  αντιμετωπίζουν  οι εργαζόμενοι  στα  σώματα  ασφαλείας  Τι πιστεύεις πως φταίει και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε οι εργαζόμενοι σε αυτά  να  μην  αισθάνονται  εργαζόμενοι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας;

―  Για εμάς οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας είναι ένστολοι πολίτες - εργαζόμενοι  στην  υπηρεσία  του  πολίτη  και της κοινωνίας. Πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους εργαζόμενους όπως το δικαίωμα της απεργίας, την εφαρμογή του νόμου  1264,  πλήρη  αποστρατιωτικοποίηση, να τους παρέχονται όλα εκείνα τα μέσα, υλικά,  εργασιακά,  οικονομικά  κοινωνικά ώστε το έργο τους να γίνεται πιο εύκολο, πιο αποτελεσματικό,  για  το  καλό  των ίδιων, αλλά κυρίως για το καλό της κοινωνίας.

Υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου που καθιστά αδύνατη την απεργία των ένστολων και των  δικαστικών,  τάχθηκαν και οι καθηγητές κ.κ. Κατρούγκαλος και Βλαχόπουλος των Πανεπιστημίων Θράκης και Αθηνών αντίστοιχα, σε ημερίδα της ΠΟΑΣΥ το 2012, τονίζοντας ότι μόνο σε τρεις χώρες της Ευρώπης ισχύει καθολική απαγόρευση της απεργίας των ένστολων (Τσεχία, Κύπρος) ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων είναι κατοχυρωμένο το σχετικό δικαίωμα με περιορισμούς.

 Σήμερα ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τα εργασιακά μας δικαιώματα πρέπει να προστατευτούν και ο μόνος τρόπος είναι να κάνουμε την υπέρβαση που επιβάλλεται , ώστε στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, να πετύχουμε το δικαίωμα στην ΑΠΕΡΓΙΑ!
Για αυτό τον λόγο προτείνουμε στο επικείμενο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ, που θα πραγματοποιηθεί στο Καρπενήσι την 29&30/11 και 1/12/2016 να ζητηθεί  από τους  εκπρόσωπους όλων των κομμάτων να πάρουν ξεκάθαρη θέση αν το κόμμα τους είναι υπέρ του δικαιώματος της απεργίας στα Σώματα Ασφαλείας η κατά.


                       H Γραμματεία της Π.Α.Σ.Α. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού  που υποστηρίζει το δικαίωμα των αστυνομικών στην απεργία :

-Πρόεδρε, πολύ κουβέντα γίνεται για την εγκληματικότητα στην Ελλάδα, τα αίτιά της, τις λύσεις και ιδιαίτερα τον ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας στην αντιμετώπισή της. Ποια είναι η θέση του κόμματος για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος;
- Η συζήτηση για την εγκληματικότητα αποτελεί προσφιλές θέμα για τους δημοσιογράφους και γενικότερα για τα ΜΜΕ μόλις προκύψει κάποιο θεαματικό περιστατικό.Τότε εμφανίζονται ειδικοί και μη, να πούνε τη γνώμη τους με μοναδικό αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης, φόβου, ανασφάλειας, τη δημιουργία γενικώς κλίματος πανικού προς κατανάλωση. Η εγκληματικότητα είναι πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που στον πυρήνα του βρίσκονται τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα που την γεννούν, όπως η φτώχεια, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών κατηγοριών, όπως μετανάστες, ROM, χρήστες ναρκωτικών κλπ. Δεν πρέπει να υποτιμούμε μάλιστα, την εισαγόμενη εγκληματικότητα, το διεθνές έγκλημα το οποίο δεν έχει σύνορα, πατρίδα ή εθνικότητα, όπως το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, πορνεία, παράνομο εμπόριο, που είναι αποτέλεσμα των ανοιχτών συνόρων και του ανεξέλεγκτου της οικονομίας της αγοράς. Πάντως, η λύση δεν θα δοθεί με το ανάθεμα στους αστυνομικούς ή κυνηγώντας μάγισσες, αλλά με μια σοβαρή συζήτηση στη κοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να παρθούν μέτρα με άμεσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
- Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
-Αν ισχύουν αυτά που ανέφερα πριν, η λύση της εγκληματικότητας δεν είναι όπως όλοι καταλαβαίνουμε μια εύκολη υπόθεση, δεν έχει μια μονοσήμαντη απάντηση όπως περισσότερη αστυνόμευση, μεγαλύτερη καταστολή, ούτε ένα ευχολόγιο λύσης των κοινωνικών αιτιών που παραπέμπουν στο μακρινό μέλλον. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μπορώ να σας αναφέρω είναι οι περίφημες κάμερες. Κόστισαν πανάκριβα, υποτίθεται θα έβγαιναν μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, παρέμειναν όμως στη θέση τους, δυστυχώς παρακολουθώντας πορείες εργαζομένων και δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα που να σχετίζεται με την εγκληματικότητα. Αντίθετα αυτή αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι λύσεις είναι ένας συνδυασμός κοινωνικών πολιτικών που να μειώνουν τις αιτίες που γεννούν την εγκληματικότητα αλλά και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των σωμάτων ασφαλείας, όπως αναβαθμισμένη και διαρκής εκπαίδευση, σύγχρονος εξοπλισμός , ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας, απεμπλοκή τους από εργασία άσχετη προς το αντικείμενό τους, ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με στόχο να αποκτήσουμε αυτοδύναμα τμήματα με ενιαίο τρόπο λειτουργίας και δράσης. Αξιοπρεπή μισθό ώστε να μην εξαναγκάζονται πολλοί εργαζόμενοι σε δεύτερη εργασία.
- Ο Συνασπισμός αλλά και εσύ προσωπικά γνωρίζεις πολύ καλά τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας Τι πιστεύεις πως φταίει και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε οι εργαζόμενοι σε αυτά να μην αισθάνονται εργαζόμενοι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας;
― Για εμάς οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας είναι ένστολοι πολίτες – εργαζόμενοι στην υπηρεσία του πολίτη και της κοινωνίας.
- Πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους εργαζόμενους όπως το δικαίωμα της απεργίας, την εφαρμογή του νόμου 1264, πλήρη αποστρατιωτικοποίηση, να τους παρέχονται όλα εκείνα τα μέσα, υλικά, εργασιακά, οικονομικά κοινωνικά ώστε το έργο τους να γίνεται πιο εύκολο, πιο αποτελεσματικό, για το καλό των ίδιων αλλά κυρίως για το καλό της κοινωνίας.
- Ως πρόεδρος ενός αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος πες μας επιγραμματικά πως οραματίζεσαι τα σώματα ασφαλείας στην ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα.
- Σήμερα πλέον ως Αριστερά μπορούμε να πούμε ότι το όραμα μας για την οργάνωση και λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας είναι άμεσα συνδεδεμένο με το όραμα για την οργάνωση και λειτουργία συνολικά της κοινωνίας. Θέλουμε σώματα ασφαλείας, σύγχρονα, αποτελεσματικά και δημοκρατικά, αποκλειστικά στην υπηρεσία του έλληνα πολίτη και όχι όργανο κάθε φορά της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Θέλουμε εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας με αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση.
- Κλείνοντας αυτή τη σύντομη συνέντευξη, θα θέλαμε ως νέος σε ηλικία αλλά και στη θέση του προέδρου, να στείλεις ένα μήνυμα στα νέα παιδιά, στους νέους εργαζόμενους των σωμάτων ασφαλείας.
- Γνωρίζω ότι όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται για επαγγελματική αποκατάσταση προς τα σώματα ασφαλείας, προσβλέποντας σε μια σίγουρη και σταθερή εργασία, όταν βλέπουν γύρω τους την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και την ανεργία. Αυτό που δεν πρέπει για κανένα λόγο να ξεχνούν είναι πως δεν είναι απλά εργαζόμενοι, φέρουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, που τους εμπιστεύεται ένα τέτοιο δύσκολο κοινωνικό ρόλο. Αποκλειστική τους υποχρέωση είναι η προστασία του πολίτη και να ξέρουν ότι ο Συνασπισμός, όπως κάνει χρόνια τώρα, θα είναι πάντα δίπλα τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θα κάνει ό,τι περνάει από τις δυνάμεις του, μέσα και έξω από την Βουλή, για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.
- Σ’ ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχώρησες, που έχει για την εφημερίδα μας μια ιδιαίτερη σημασία, μιας και κλείνουμε φέτος 10 χρόνια κυκλοφορίας.
- Σας ευχαριστώ και εγώ για την συνέντευξη και με την ευκαιρία θα ήθελα να πω για την εφημερίδα «Εκτός Υπηρεσίας», ευλογώντας τα γένια μας, ότι αποτελεί ένα πρωτοπόρο εγχείρημα, και ιδιαίτερα όταν γίνεται από ένα κόμμα της αριστεράς.
Εύχομαι να παραμείνει ένα βήμα ανοιχτής ενημέρωσης, επικοινωνίας και διαλόγου με τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας.

Δείτε την ομιλία του  κ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ για το δικαίωμα στην απεργία των ενστόλων
                                    

Related

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ 6797343858034884147

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOKΣυγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item