Την πρόταση Αντιπροσώπων της ΕΑΣΥΑ και μελών της Π.Α.Σ.Α. για την βία στα γήπεδα υιοθέτει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
https://pasapolice.blogspot.com/2017/06/blog-post_2.html
Την πρόταση Αντιπροσώπων της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ και μελών της Προοδευτικής ΑνεξάρτητηςΣυνεργασίας Αστυνομικών. (Π.Α.Σ.Α.) που έστειλαν προς την Ειδική Επιτροπή Αθλητισμού και Πολιτισμού της ΠΟΑΣΥ την 27/12/2016 φαίνεται να υιοθετεί ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας και η
ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ
Την ίδια πρόταση διατυπώσαμε και στην δημόσια διαβούλευση στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού,και Αθλητισμού «Περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού» που
ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 14:00.
Δείτε το δημοσίευμα του bloko.gr που παρουσιάζει την πρόταση της φυσικής και πολιτικής μας ηγεσίας.
Υπέρ της υιοθέτησης ενός δοκιμασμένου μοντέλου όπως της Αγγλίας ή κάποιο
άλλο, για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, εμφανίστηκε ο υπουργός δημόσιας τάξης Νίκος Τόσκας. Μετά
τα έκτροπα που σημειώθηκαν στον πρόσφατο τελικό Κυπέλλου, δήλωσε σε συνέντευξη ότι «δεν είναι μόνο τα αστυνομικά μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν τα έκτροπα στους αθλητικούς αγώνες», επισημαίνοντας ότι επιβάλλεται η συνεργασία ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, ομάδων, παραγόντων και Αστυνομίας προκειμένου να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της βίας.
Το bloko.gr παρουσιάζει αναλυτικά το βρετανικό μοντέλο όπως αυτό παρουσιάστηκε από εντεταλμένους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.
Στο στάδιο του Heysel στο Βέλγιο το 1985, στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων, Juventus - Liverpool, αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν να πεθάνουν 39 και να τραυματισθούν 470 άτομα.
Η Αστυνομία και του Βελγίου λαμβάνει πλέον εξαιρετικά αυστηρά μέτρα, στα οποία συμπεριλαμβανόταν η υπερβολικά αυστηρή αστυνόμευση των αγώνων, η χρήση καμερών στα ποδοσφαιρικά γήπεδα,
η απαγόρευση εισόδου σε κάποιους «σεσημασμένους» οπαδούς και ο διαχωρισμός των αντίπαλων φιλάθλων
τα έκτροπα που σημειώθηκαν στον πρόσφατο τελικό Κυπέλλου, δήλωσε σε συνέντευξη ότι «δεν είναι μόνο τα αστυνομικά μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν τα έκτροπα στους αθλητικούς αγώνες», επισημαίνοντας ότι επιβάλλεται η συνεργασία ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, ομάδων, παραγόντων και Αστυνομίας προκειμένου να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της βίας.
Το bloko.gr παρουσιάζει αναλυτικά το βρετανικό μοντέλο όπως αυτό παρουσιάστηκε από εντεταλμένους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.
Στο στάδιο του Heysel στο Βέλγιο το 1985, στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων, Juventus - Liverpool, αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν να πεθάνουν 39 και να τραυματισθούν 470 άτομα.
Η Αστυνομία και του Βελγίου λαμβάνει πλέον εξαιρετικά αυστηρά μέτρα, στα οποία συμπεριλαμβανόταν η υπερβολικά αυστηρή αστυνόμευση των αγώνων, η χρήση καμερών στα ποδοσφαιρικά γήπεδα,
η απαγόρευση εισόδου σε κάποιους «σεσημασμένους» οπαδούς και ο διαχωρισμός των αντίπαλων φιλάθλων
4 Χρόνια Μετά
Χίλσμπορο 1989
Ημιτελλικός κυπέλλου Αγγλίας
Λίβερπουλ-Νότιγχαμ Φόρεστ
96 νεκροί και 200 τραυματίες
Τι έκαναν οι Άγγλοι για την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού
Έκαναν ψυχολογική ανάλυση για το προφίλ του χούλιγκαν
Κατάστρωσαν σχέδια αντιμετώπισης του φαινομένου βίας.
Στόχος και αποτέλεσμα ήταν τα εξής:
Ανακαθορίστηκε ο ρόλος και η αποζημίωση του αστυνομικού
Έβαλαν κάμερες παντού και διευκόλυναν τη ζωή του φίλαθλου- πελάτη.
Δείτε την πρότασητης ΠΑΣΑ προς την Ειδική Επιτροπή Αθλητισμού και Πολιτισμού της ΠΟΑΣΥ για τον νέο Αθλητικό νόμο.
ΑΘΗΝΑ 27/12/2017
Προς
Την Ειδική Επιτροπή Αθλητισμού και Πολιτισμού της ΠΟΑΣΥ
Πρόταση Αντιπροσώπων της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ και μελών της Προoδευτικής Ανεξάρτητης Συνεργασίας Αστυνομικών. (Π.Α.Σ.Α.) προς την Ειδική Επιτροπή Αθλητισμού και Πολιτισμού της ΠΟΑΣΥ για τον νέο Αθλητικό νόμο.
(μέσω της ΕΑΣΥΑ)
Συνάδελφοι, αντιπρόσωποι της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ και μέλη της Προοδευτικής Ανεξάρτητης Συνεργασίας Αστυνομικών, με αφορμή την επικείμενη αλλαγή του αθλητικού νόμου με την κατάθεση Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, και Αθλητισμού «Περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού». που τέθηκε την 31 Οκτωβρίου 2016 σε δημόσια διαβούλευση και ολοκληρώθηκε την 9/12/2016 καταθέτουμε στην Ειδική Επιτροπή Αθλητισμού και Πολιτισμού της ΠΟΑΣΥ την παρακάτω πρόταση η οποία είναι βασισμένη πάνω στα μέτρα που πήρε η Αγγλική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα της Αγγλίας.
1.Οποιοσδήποτε παραβιάζει με τη συμπεριφορά του τους κανονισμούς πρέπει να γνωρίζει ότι θα τιμωρηθεί.
2.Κάθε είσοδος πρέπει είναι ειδικά εξοπλισμένη. Το μηχάνημα το οποίο θα υποδέχεται το εισιτήριο θα ανοίγει το τουρνικέ και θα μπλοκάρει αυτόματα όταν συμπληρωθεί ο προκαθορισμένος αριθμός εισιτηρίων.
3. Να υπάρχει μια συγκεκριμένη θέση για κάθε θεατή που θα κάνει πιο εύκολο τον έλεγχο της ταυτοποίησης και τον εντοπισμό των θεατών.
4. Όποιος καταδικαστεί για αδίκημα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο να μπορεί να εισπράξει από το δικαστήριο μια ποδοσφαιρική ποινή αποκλεισμού.
5.Αυτή η ποινή θα απαγορεύει στον δράστη να παρακολουθεί οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό παιχνίδι εντός ή εκτός έδρας για το ελάχιστο χρονικό διάστημα των τριών χρόνων. Η μη τήρηση αυτής της ποινής να συνιστά από μόνη της ποινικό αδίκημα.
6.Οι δράστες να τιμωρούνται κυρίως με κοινωνική εργασία, γιατί στην Αγγλία αποδείχθηκε ότι η φυλάκιση τους κάνει ακόμα χειρότερους. Η Αστυνομία ωστόσο πρέπει να έχει το δικαίωμα να συλλάβει οποιονδήποτε υποψιάζεται ότι έχει παραβατική συμπεριφορά ακόμα και 48 ώρες μετά από ένα παιχνίδι.
7.Η εισαγωγή των καμερών σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους εντός και εκτός.
8.Οι φωτογραφίες με τους παραβάτες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν στοιχεία σε δικαστήριο και μπορούν επομένως να οδηγήσουν στην καταδίκη και μια τιμωρία απαγόρευσης από το ποδόσφαιρο.
Να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη ποδοσφαιρική αρχή η οποία θα κρατά το μητρώο όλων των τιμωρημένων ατόμων και θα συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές και όποτε ελληνική ομάδα παίζει στο εξωτερικό οι τιμωρημένοι φίλαθλοι να παραδίδουν την ταυτότητα τους και το διαβατηριό τους στην αστυνομία πέντε μέρες πριν από το ματς.
Κάθε ποδοσφαιρικός σύλλογος πρέπει να έχει ένα πιστοποιητικό ασφαλείας γηπέδου που θα εκδίδεται από την τοπική αρχή και την αστυνομία. Σαν μέρος του πιστοποιητικού ασφαλείας, κάθε σύλλογος είναι υποχρεωμένος να έχει:
α. Έναν υπεύθυνο Ασφάλειας, που θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία διαχείρισης της ασφάλειας στο γήπεδο τις μέρες αγώνων.
β. Άνδρες ασφάλειας που να είναι εκπαιδευμένοι σε ένα εθνικά αναγνωρισμένο πρότυπο . Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται μέσω του ΚΕΜΕΑ
γ. Ένα μηχανογραφημένο σύστημα καταμέτρησης τουρνικέ που θα καταγράφει κάθε εισαγωγή θεατή σε κάθε τουρνικέ και αμέσως θα τον εγγράφει σε μια οθόνη στην αίθουσα ελέγχου του γηπέδου. Με αυτή τη μέθοδο, ο Υπεύθυνος Ασφάλειας μπορεί να δει κάθε στιγμή τον ακριβή αριθμό των θεατών σε κάθε περιοχή του γηπέδου.
δ..Ένας συναγερμός μπορεί να ακούγεται στην οθόνη όταν μια περιοχή φτάνει ένα ορισμένο ποσοστό της επιτρεπόμενης χωρητικότητας.
ε. Κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κάμερες που καλύπτουν βασικούς χώρους του γηπέδου.
ζ. Μια αίθουσα ελέγχου στο στάδιο με συνδέσεις ασύρματης επικοινωνίας με τους ανώτερους άνδρες ασφάλειας και την αστυνομία, οθόνες CCTV, πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα διεύθυνσης και μια οθόνη προβολής συνδεδεμένη με το μηχανογραφημένο σύστημα καταμέτρησης τουρνικέ.
Εάν η τοπική αρχή και η αστυνομία δεν είναι απολύτως ικανοποιημένη με την αποτελεσματικότητα κάποιων από τα παραπάνω στοιχεία, θα μπορεί να μειώσει την χωρητικότητα του σταδίου ή συγκεκριμένων περιοχών του γηπέδου αναλόγως.
Οι ποδοσφαιρικές αρχές πρέπει να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους άνδρες ασφάλειας που θα χρησιμοποιείται από όλους τους Όλοι οι σύλλογοι πρέπει να ακολουθούν κάποιους σταθερούς κανόνες γηπέδου.
Να υπάρχουν ειδικά πόστερ στις εισόδους και το εσωτερικό του γηπέδου. Οι κανόνες γηπέδου να καθιστούν σαφές ότι με την είσοδο στο γήπεδο ο επισκέπτης θα αποδέχεται αυτούς τους κανονισμούς. Οι κανονισμοί θα καθορίζουν τη λίστα των αντικειμένων που δεν πρέπει να εισέρχονται στο γήπεδο και θα δίνουν στους άνδρες ασφάλειας το δικαίωμα να ψάχνουν κάποιους ή όλους τους οπαδούς και να απομακρύνουν τους παραβάτες από το γήπεδο.
Η Ε.Π.Ο πρέπει να έχει τη δύναμη μέσα από τους πειθαρχικούς της κανόνες να επιβάλλει κυρώσεις σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο που επιτρέπει τα παραπτώματα από τους οπαδούς του.
Η Ε.Π.Ο πρέπει πριν από την έναρξη κάθε σεζόν, να έρχεται σε επαφή με την αστυνομία, προκειμένου να σχεδιάσουν τις ημερομηνίες των αγώνων, για κάθε μέρα της ποδοσφαιρικής σεζόν με τέτοιον τρόπο ώστε να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τη συνάντηση των οπαδών των αντιπάλων ομάδων.
Η ασφάλεια στο γήπεδο θα είναι ευθύνη της διοίκησης της ομάδας. Ο ρόλος της αστυνομίας θα είναι να αποτρέψει το έγκλημα και να κρατήσει σε τάξη το κοινό.
Η αστυνομία θα παρακολουθεί τα παιχνίδια μετά από πρόσκληση της ομάδας που είναι γηπεδούχος.. Οι ομάδες πρέπει να πληρώσουν την αμοιβή των αστυνομικών που εργάζονται στο γήπεδο.
Οι αστυνομικοί που θα χρησιμοποιούνται εντός των γηπέδων θα πρέπει να καλούνται από την ομάδα που είναι γηπεδούχος η οποία θα καθορίζει τον αριθμό των αστυνομικών που θέλει ενώ θα πρέπει να αναλάβει και την αμοιβή αυτών που θα εργαστούν στο γήπεδο.
Για παράδειγμα στο «Ανφιλντ» στη διάρκεια των αγώνων της Λίβερπουλ χρησιμοποιούνται 60 αστυνομικοί και κοστίζουν στον σύλλογο 12.000 στερλίνες.
Οι κατώτεροι εισπράττουν για κάθε ώρα εργασίας 33 στερλίνες και συνολικά 130 ανά παιχνίδι, ενώ οι ανώτεροι μάξιμουμ 350 στερλίνες.
Είναι προφανές με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν αρκετοί εθελοντές αστυνομικοί που θα θέλουν να εργασθούν πέραν του κανονικού χρόνου εργασίας τους ενώ οι αστυνομικοί που θα λαμβάνουν μέτρα τάξης έξω από τα γήπεδα θα πληρώνονται μόνο από την υπηρεσία τους και θα εργάζονται στον κανονικό τους ωράριο. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει και εξοικονόμηση χρημάτων για το δημόσιο και αρκετοί αστυνομικοί θα τεθούν στην καταπολέμηση του εγκλήματος
Τα ακόλουθα είδη συμπεριφοράς εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων πρέπει να είναι ποινικό αδίκημα που θα επιφέρει σοβαρές ποινές στους παραβάτες:
1.Η είσοδος στο στάδιο όταν είσαι μεθυσμένος ή έχεις μαζί σου αλκοόλ
2.Η κατοχή ενός πυροτεχνήματος, φωτοβολίδας ή άλλης πυροτεχνικής συσκευής
3.Η κατοχή αλκοόλ σε τρένα ή πούλμαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής για ένα ποδοσφαιρικό ματς
4.Η ρίψη οποιουδήποτε αντικειμένου μέσα ή γύρω από τον αγωνιστικό χώρο ή στις κερκίδες θεατών.
5.Η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο χωρίς νόμιμη δικαιολογία
6.Άσεμνα ή ρατσιστικά συνθήματα
7.Η εξαγορά εισιτηρίων
Συνάδελφοι πιστεύουμε ότι αν η παραπάνω πρόταση μας,μαζί με τις προτάσεις άλλων ενώσεων και της Ειδικής Επιτροπής Αθλητισμού και Πολιτισμού της ΠΟΑΣΥ υιοθετηθούν από την Ελληνική Πολιτεία θα αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο στην προσπάθεια που γίνεται να ελαττωθεί η βία στα ελληνικά γήπεδα.
1.Χάχαλης Βαλάντης Μέλος Δ.Σ ΕΑΣΥΑ Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ
2. Φώτης Βασίλειος Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ
3.Μπακαλάκος Βασίλειος Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ
4. Κακαμπάκος Βασίλειος Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ
5.Αθανασόπουλος Πέτρος Μέλος Π.Α.Σ.Α.
6.Τσιόγκας Κων/νος Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ
7.Αραβόπουλος Χρήστος Μέλος Π.Α.Σ.Α.
8.Μόκας Ευάγγελος Μέλος Π.Α.Σ.Α.
9.Γραμματικόπουλος Γεώργιος Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ
10.Παπαδόπουλος Αβραάμ Μέλος Π.Α.Σ.Α.
11.Χιρμπιλίδης Αναστάσιος Μέλος Π.Α.Σ.Α.
12 Βραχάτης Παναγιώτης Μέλος Π.Α.Σ.Α.
13. Ψαλλίδας Γεώργιος Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ
14. Καραγιαννόπουλος Δημήτριος Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments