Συνέντευξη της συναδέλφου - συγγραφέα του βιβλίου "Μια ζαχαρένια συνταγή" Φωτεινής Κωνσταντοπούλου.

 

Φωτεινή Κωνσταντοπούλου  : "Αν δομήσουμε τις παιδικές ψυχές με αγάπη, θα οικοδομήσουμε έναν κόσμο ζαχαρένιο"


 Μιλήσαμε με τη Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, συγγραφέα του βιβλίου "Μια ζαχαρένια συνταγή" για όλα εκείνα που πραγματεύεται το βιβλίο της: τη σημασία της μόρφωσης, την αξία της αλληλεγγύσης, τη δύναμη της αγάπης και της συμπόνοιας.

Πώς προέκυψε ο ήρωας της ιστορίας σας;
Οι ήρωες που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες μου δεν δημιουργούνται εκ του μηδενός. Έχουν πρώτα υπάρξει με κάποιον τρόπο μέσα μου. Και όταν γεννηθούν στο χαρτί, τους προσδίδω χαρακτηριστικά και δυνάμεις που θα ήθελα η ίδια να έχω. Έτσι συνέβη και τώρα. Ο Ρένος ο Ζαχαρένιος γεννήθηκε από τις θλιβερές εικόνες παιδιών που χάνονταν, παιδιών των οποίων η ζωή ταυτίστηκε με τη λέξη “τύχη", παιδιών για τα οποία οι δράκοι των παραμυθιών ήταν οι ίδιες οι βάρκες της ελπίδας τους, παιδιών των οποίων το ταξίδι της ζωής είχε αφετηρία έναν πόλεμο. Πόσο ανατριχιαστικό και αντιφατικό!
Γεννήθηκε από τη βαθιά ανάγκη μου να υπάρξει κάποιος που να μπορεί να υπερβεί τα πάντα, να τολμήσει, να παίξει με τον χρόνο, να δοκιμάσει να φτιάξει τη συνταγή που θα κάνει τον κόσμο πολύχρωμο και ζαχαρένιο. Έναν κόσμο που θα πρωταγωνιστούν οι πολιτείες της αγάπης και της αληλλεγύης. Δυο πολιτείες χωρίς σύνορα, χωρίς θάλασσες.

Ποιο μήνυμα στέλνει ο Ρένος Ζαχαρένιος με την…δράση του;
Τα πάντα ξεκινούν με αγάπη, η οποία γεννάει ένα ζαχαρένιο όνειρο, προσθέτεις στη συνέχεια μεγάλες δόσεις επιθυμίας και συνεχίζεις. Προσπαθείς και αγωνιάς. Και κάπου εκεί συναντάς κι άλλους με το ίδιο μεγάλο θέλω και γίνεται η επιθυμία άνεμος που παρασέρνει κι άλλους. Και στην προσπάθεια προστίθεται προσπάθεια και στην αγάπη κι άλλη πολλή αγάπη και γίνεται το όνειρο πραγματικότητα. Αρκεί να το αγαπάς, αρκεί να το θέλεις, αρκεί να ενώσεις, αρκεί να ενωθείς, αρκεί να υπάρχει αγάπη.


Τι εύχεστε να μάθουν τα παιδιά από την ανάγνωση αυτής της ιστορίας;
Η περιπέτεια του Ρένου του Ζαχαρένιου εύχομαι να συναντήσει τη δημιουργική φαντασία του παιδικού μυαλού, να φορτίσει με ελπίδα, δύναμη, ζωτικότητα και ενέργεια την παιδική σκέψη, να επενδύσει με θετικό συναίσθημα την ψυχή τους και να τα γεμίσει με αυτοπεποίθηση και δύναμη. Τη δύναμη εκείνη που έχουν τα μεγάλα πιστεύω, τα μεγάλα όνειρα και οι δυνατές επιθυμίες. Να πιστέψουν ότι ναι, όλα είναι εφικτά! Ακόμη και ένας κόσμος γεμάτος αγάπη, ευτυχία και χαρά, αρκεί μόνο το μυστικό της Ζαχαρένιας Συνταγής. Τι ελπίζετε να διδαχτούν και οι γονείς τους από αυτήν;
Ελπίζω πως θα τους θυμίσει όσα και οι ίδιοι πίστευαν, εύχονταν και ονειρεύονταν όταν ήταν μικρά παιδιά.  Όταν μέσα από τα αθώα μάτια τους, ο κόσμος τους φάνταζε γεμάτος αγάπη για όλους, δίκαιος προς όλους, σαν μια ανοιχτή για όλους, στοργική αγκαλιά. Θα τους κάνει να ονειρευτούν μαζί με τα παιδιά τους τον κόσμο μας, όπως τον ονειρεύτηκε ο Ρένος ο Ζαχαρένιος. Αρκεί λοιπόν μια υπενθύμιση στον εαυτό τους και πολλά θέλω πασπαλισμένα με άπλετες δόσεις αγάπης.
Στην περιγραφή του βιβλίου σας αναφέρεται πως πρόκειται για ένα βιβλίο για την αγάπη και την αλληλεγγύη. Πώς βιώνετε εσείς η ίδια, ως συγγραφέας αλλά και ως πολίτης του κόσμου, την έννοια της αλληλεγγύης;
 
Δεν μπορώ να διαχωρίσω τις δύο ιδιότητες και να με αντιμετωπίσω διαφορετικά. Ως άνθρωπος λοιπόν αισθάνομαι ότι η αλληλεγγύη είναι μια νοητή αλυσίδα που σκοπό έχει να ενώνει τα όνειρα και να συνταιριάζει τις ανάγκες διαφορετικών ανθρώπων, ανεξαρτήτου χρωματος, θρησκείας, φυλής. Ανθρώπων που αισθάνονται και μοιράζονται την ίδια αγωνία για το μέλλον και την πρόοδο της κοινωνίας που ζούμε και που όλοι αναπνέουμε από τον αέρα της. Και η ιστορία του Ρενου του Ζαχαρενιου αποτυπώνει ακριβώς αυτο. Μια προσπαθεία που συμβαίνει σε έναν κόσμο διαφορετικό, φανταστικό, παραμυθένιο, αλλά που ενώνεται κατά τρόπο ιδιαίτερο μ’ εκείνον τον πραγματικό και τον φωτίζει με ευτυχία και γέλια και χαρά. Αρκεί λοιπον να δομήσουμε τις ψυχές των παιδιών και τις δικές μας με αγάπη, συμπόνοια, αλληλοκατανόηση και τότε σίγουρα θα οικοδομήσουμε έναν κόσμο «ζαχαρένιο». Έναν κόσμο που ο άνθρωπος θα νοιάζεται για τον συνάνθρωπο και θα εκπληρώνει το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης του.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για την εκστρατεία Back2School της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πόσο σημαντική κρίνετε την εκπαίδευση για την επίτευξη ενός καλύτερου κόσμου;
Αν για κάποιο λόγο η εκστρατεία αυτή με συγκίνησε, ήταν γιατί θυμήθηκα τα λόγια του πατέρα μου που πίστευε ότι η μόρφωση είναι η σπίθα της γνώσης και μαζί ανοίγουν ορίζοντες, απελευθερώνουν, δημιουργούν ανθρώπους που ερευνούν, αναζητούν, κρίνουν. Ανθρώπους που επιλέγουν χωρίς παρεμβολές και παρεμβάσεις, ανθρώπους χωρίς στερεότυπα και παρωπίδες. Δυναμώνουν τα όνειρα, πυροδοτούν τα θέλω των μεγάλων αλλαγών. Σε ένα παρόν που ο κόσμος δυστυχεί και υποφέρει, η αξία της μόρφωσης και της γνώσης κρίνεται αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε. Και σκέφτομαι πόσο διαφορετικά θα φάνταζαν όλα αν καταφέρναμε και εφαρμόζαμε στις ζωές μας τη δύναμη που προσφέρει η ουσιαστική μόρφωση.
Και αν ο Ρένος ο Ζαχαρένιος μπορέσει να προσφέρει έστω και σε ένα παιδί που δεν είχε την τύχη να μεγαλώσει και να χτίσει τα όνερά του στην πατρίδα του, την ευτυχία να μπορέσει να ονειρεύεται και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, σε ένα άλλο σχολείο, σαν εκείνα που η UNHCR δημιουργεί, τότε θα γίνω περισσότερο ευτυχισμένη και θα το θεωρήσω επιτυχία.
Το βιβλίο "Μια ζαχαρένια ιστορία" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός.
Χριστίνα Χρυσανθοπούλου
cchris@clickatlife.gr 
www.clickatlife.gr

Related

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2596328455936966202

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item