Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή προσεχώς…


Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή προσεχώς…


Ολοκληρωμένη πρόταση για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο και την αστυνόμευση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες η Κομισιόν. Το σχέδιο επεξεργάζεται ο Ελληνας επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε πρόσφατη, δημόσια δήλωσή του τόνισε ότι προωθείται η λειτουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής για την ενίσχυση και τη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ωστόσο, αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε στην «Κ» ότι η αρχική, πρώτη επεξεργασία της πρότασης θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Για το θέμα της κοινοτικής συνοριοφυλακής, εξάλλου, καθώς και την υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων, πρόκειται να επισκεφθούν την ερχόμενη εβδομάδα την Ελλάδα ειδικοί απεσταλμένοι της Κομισιόν.
Πάντως, το αρχικό εισηγητικό έγγραφο που τέθηκε υπ’ όψιν της «Κ» προβλέπει ότι η ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ε.Ε. θα συνεχιστεί και επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Επιπλέον, αποσαφηνίζει ότι στο νέο «σχήμα» ελέγχου των συνόρων θα μετέχουν και εκπρόσωποι των αρμοδίων εθνικών αρχών (δηλαδή της Αστυνομίας και του Λιμενικού).
Ευρύτερες αρμοδιότητες
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της «Κ» καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε ότι αρμοδιότητα της μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης θα είναι, μεταξύ άλλων, η εποπτεία των εθνικών μηχανισμών επιτήρησης συνόρων. Η ίδια πηγή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η μόνιμη δύναμη συνοριοφυλάκων να εμπλακεί όχι μόνο σε θέματα διαχείρισης παράτυπης μετανάστευσης, αλλά και γενικά αστυνόμευσης των συνόρων, δίωξης λαθρεμπορίου κ.ά.
Γι’ αυτό εξάλλου στην υποβολή της τελικής πρότασης προς την Επιτροπή πρόκειται να μετάσχουν εκτός από τον κ. Αβραμόπουλο και άλλοι εμπλεκόμενοι επίτροποι. Πάντως, καταβάλλεται προσπάθεια το σχέδιο να μην προσκρούσει σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί η συμμετοχή στην υλοποίησή του και άλλων οργανισμών, όπως του ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο δεν εντάσσεται στις προθέσεις της Κομισιόν, αλλά και των αρμοδίων επιτρόπων.
Εξάλλου, αντίστοιχες προτάσεις – εισηγήσεις που διατυπώθηκαν στο παρελθόν και άγγιζαν θέματα εθνικής ασφάλειας τελικά δεν υλοποιήθηκαν. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στη λειτουργία της νέας δύναμης θα μετάσχει και ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex, δίχως όμως προς το παρόν να έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, αξιωματούχοι του οργανισμού οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά από την «Κ» δήλωσαν  άγνοια  για  τις  προθέσεις της Επιτροπής, τηρώντας στάση αναμονής.
kathimerini.gr

Related

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 3997490735414695554

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOKΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Συγχρονη Αστυνομια

item