26-11-1985 : Αρχ.Νικόλαος Γεωργακόπουλος - Θανάσιμος τραυματισμός από παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο.

Τραυματίστηκε θανάσιμα σε υπηρεσιακό λεωφορείο από έκρηξη βόμβας (26-11-1985)...

Ο Αρχιφύλακας Νικόλαος Γεωργακόπουλος γεννήθηκε το 1961 στην Ηλεία και το 1985 υπηρετούσε ως Αστυφύλακας στις Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.

Στις 26 Νοεμβρίου 1985 επέβαινε μαζί με άλλους Αστυνομικούς σε υπηρεσιακό λεωφορείο, που διερχόταν από την Καισαριανή.




Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» πυροδότησαν παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών Ι.Χ. σταθμευμένο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 24χρονου Αστυφύλακα.

Στον Αστυφύλακα Νικόλαο Γεωργακόπουλο απονεμήθηκε μετά θάνατον επ’ ανδραγαθία ο βαθμός του Αρχιφύλακα.

Μαρτυρία-σοκ από τη βομβιστική επίθεση στο Κάραβελ.

«Εζησα μια τρομοκρατική επίθεση»

ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΡΙΔΑΣ, 49 ετών : Πρώην αστυνομικός, τραυματίας από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με στόχο κλούβα των ΜΑΤ το 1985 στο Κάραβελ

«Συνήλθα έπειτα από 50 ημέρες»

«Καθόμουν από την πλευρά του παγιδευμένου αυτοκινήτου και δίπλα μου βρισκόταν ο αρχιφύλακας Νίκος Γεωργακόπουλος που σκοτώθηκε ακαριαία. Θυμάμαι μόνο την έκρηξη. Ολοι με θεωρούσαν κλινικά νεκρό. Είχε ρωτήσει για μένα και ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και οι γιατροί δεν μου έδιναν ελπίδα. Συνήλθα έπειτα από 50 ημέρες. Ημουν ποδοσφαιριστής και αποδείχθηκε ότι είχα γερή κράση.

Τα επόμενα οκτώ χρόνια έκανα εννέα σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις στο κεφάλι, τις επτά στη Γερμανία και στην Αυστρία. Συνολικά έκανα 12 ταξίδια στο εξωτερικό για την αποκατάσταση της υγείας μου.

Εχω φύγει πλέον από την ΕΛ.ΑΣ., έχω παντρευτεί και είμαι πατέρας τριών παιδιών. Ομως τα προβλήματα υγείας, 25 χρόνια μετά την έκρηξη, δεν με έχουν εγκαταλείψει».



Η βόμβα στα ΜΑΤ

Έτσι ανατινάξαμε το λεωφορείο των ΜΑΤ στο Κάραβελ

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος ομολογεί:

Η βόμβα που χτυπήσαμε το λεωφορείο των ΜΑΤ είχε φτιαχτεί και τοποθετηθεί μέσα σε ένα απαλλοτριωμένο αυτοκίνητο που είχε τοποθετηθεί από την απέναντι μεριά του ξενοδοχείου στο παρκάκι.

Δεν ξέρω ποιος έφτιαξε τη βόμβα και την έβαλε στο αυτοκίνητο ούτε ποιος το πάρκαρε εκεί. Με διάφορα συγκοινωνιακά μέσα φτάσαμε στην περιοχή και μαζευτήκαμε κοντά σε κάποια μαγαζιά, δεν θυμάμαι ακριβώς την οδό. Αυτό έγινε μισή ώρα περίπου πριν σκάσει η βόμβα.

Γνωρίζαμε ότι περίπου στις εννέα η ώρα το βράδυ θα περνούσαν λεωφορεία των ΜΑΤ. Προχωρήσαμε πεζοί προς το αυτοκίνητο που είχε τη βόμβα, ο Μανώλης με τον Λουκά πήγαιναν μπροστά κι εγώ γύρω στα δέκα με δεκαπέντε μέτρα πίσω τους για να τους καλύπτω.

 Όταν ο Λουκάς με τον Μανώλη έφτασαν στο αυτ/το, τους είδα να απλώνουν ένα καλώδιο κάτω στο χώμα κι ήρθαν προς το μέρος μου περίπου πενήντα (50) μέτρα.

Εγώ την ίδια ώρα τραβήχτηκα μαζί τους προς τα πίσω. Μετά από ένα (1) τέταρτο περίπου πέρασε ένα λεωφορείο των ΜΑΤ. Τότε κάποιος απ' τους συντρόφους, δεν είδα ποιος ήταν, ενεργοποίησε τον μηχανισμό όταν το λεωφορείο είχε βρεθεί ακριβώς δίπλα στο αυτ/το. Έγινε μεγάλη έκρηξη, τέτοια που φοβήθηκα γιατί δεν είχα ξαναδεί τέτοιο πράγμα.

Μετά την έκρηξη φύγαμε. Κοντά μας υπήρχε απαλλοτριωμένο αυτ/το, δεν θυμάμαι ποιος οδηγούσε και μετακινηθήκαμε προς το Παγκράτι.

Μετά από δυο - τρεις μέρες ξανασυναντηθήκαμε όπως συνηθίζαμε χωρίς να θυμάμαι πού και συζητήσαμε για την ενέργεια και ότι πέτυχε ο σκοπός μας που ήταν να δώσουμε ένα μάθημα στις δυνάμεις των ΜΑΤ. Θυμάμαι ότι είχε βγει προκήρυξη
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhE_M7vUv7BcR4KYGBe8g6DW8sYZ4XW19MTUnC0P4loYFthdDYtUIY_LYbywxjx1JsQ6r3gyFqeDn5amHZa_Y5L6UmbHTnv3qXpf4W4kBnEu9EA_WMl6_2dMuifS8EE07h3MK9-8qWHmHc/s1600/nomosnews.gr.JPG
Με πληροφορίες απο ΒΗΜΑ / ΤΑ ΝΕΑ

Related

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ 1906376386573542330

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item