Τροπολογία εμπαιγμός για τις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας) - Αυξάνεται στο 80% του τελικού ποσού η προσωρινή σύνταξη.


Κατατέθηκε χθες από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τη μορφή τροπολογιών στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων», ρύθμισεις προκειμένου να αμβλυνθούν οι  πιο ανάλγητες περιπτώσεις που προκάλεσε το άρθρο 12 του ν. 4387/2016 και αφορούσε τις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας) και για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης,.
Η πρώτη τροπολογία που κατατέθηκε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ  είναι ο απόλυτος εμπαιγμός απέναντι σε όλες τις γυναίκες που στη δυσχερέστερη στιγμή της ζωής τους που έχασαν το στήριγμα τους, καταδικάζονται για δεύτερη φορά από την κυβέρνηση να ζήσουν χωρίς εισόδημα γιατί η τροπολογία αυτή δεν καταργεί ούτε καν βελτιώνει το ηλικιακό όριο.
Συνάδελφοι ο  ακραίος παραλογισμός που έφερε ο  γνωστός νόμος-σφαγείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου και της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ( περικοπές κύριων συντάξεων μέχρι και 40% ) ειδικά για τις συντάξεις θανάτου (χηρείας) δεν διορθώνεται με καμία τροποποίηση αλλά μόνο με την οριστική κατάργηση του άρθρου 12. Είναι πραγματικά εξοργιστικό, όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις να  δείχνουν στους πιο αδύναμους το πιο ανάλγητο πρόσωπό τους .

                                             Για αυτούς  τους  λόγους: 
                                                    
                                                   ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ 
  •     ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 12 ΤΟΥ Ν. 4387/2016
  •     ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΚΙΑΚΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΩΝ 55 ΕΤΩΝ
  •     ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΟ 70% ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΘΑΝΟΝΤΟΣ
Η δεύτερη τροπολογία προβλέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85).
Με την τροπολογία αυτή, το ποσό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα ώστε να μην απέχει σημαντικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης .( Σήμερα η προσωρινή σύνταξη αντιστοιχεί στο 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών που ο αιτών είχε κατά τους 12 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.)
 Η συγκεκριμένη διάταξη εφόσον ψηφιστεί  θα αφορά αυτούς που  θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ.


Δείτε τι προβλέπει η τροπολογία για τις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας)
Θεσμοθετείται ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους €384 για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον €384 για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα €360.

(Τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του ν. 4387/2016.  ήταν να εκδίδονται συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας) ύψους 150-320 ευρώ )
 Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.

Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων.
Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
  

  1. Γραμματικόπουλος Γεώργιος  Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ
  2. Καραγιαννόπουλος Δημήτριος Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ
  3. Κόντας Ορέστης Αντιπρόσωπος της Ε.ΑΣ.Υ. ΛΕΥΚΑΔΟΣ στην ΠΟΑΣΥ 
  4. Φώτης Βασίλειος Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ
  5. Ψαλλίδας Γεώργιος  Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ
  6. Τσιόγκας Κωνσταντίνος Μέλος Π.Α.Σ.Α.


Related

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 1601596027437155051

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOKΣυγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item