Αιχμάλωτη της οικονομικής κρίσης η Ελληνική Αστυνομία - Είναι πολύ πιθανό να «απειληθεί» η εύρυθμη λειτουργία της


Ανεξόφλητα έχουν μείνει λειτουργικά και άλλα έξοδα της ΕΛ.ΑΣ., με τις αιτήσεις δαπανών -ακόμα και για γραφική ύλη, μικρού κόστους- να συσσωρεύονται, ενώ ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα καμία δαπάνη δεν έχει πάρει «πράσινο φως» από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Τα λεγόμενα εντάλματα πληρωμής των δαπανών των αστυνομικών υπηρεσιών
κρίνονται από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως μη «νόμιμα» και οι συντάκτες των δικαιολογητικών δαπανών ερμηνεύουν τις διατάξεις του δημοσίου δικαίου με διασταλτικό τρόπο και όχι με το γράμμα του νόμου.
«Σας επιστρέφουμε τα δικαιολογητικά πληρωμής που μας στείλατε με τα αναφερόμενα διαβιβαστικά (...). Υπενθυμίζουμε ότι (...) κατά την άσκηση του προληπτικού ελέγχου από τις ΥΔΕ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα η νομολογία που έχει διαπλαστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Διατάκτη είναι υπεύθυνες για τη συλλογή των νόμιμων δικαιολογητικών και στη συνέχεια για την αποστολή τους στις ΥΔΕ. Επίσης, «οι δημοσιονομικές διατάξεις ως δημοσίου δικαίου ερμηνεύονται στενά και δεν παρέχεται η διακριτική ευχέρεια διασταλτικής ερμηνείας τους» αναφέρεται σε έγγραφο που δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής», το οποίο έχει εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής και απορρίπτει δαπάνες του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών, της Διεύθυνσης Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, οι εν λόγω δαπάνες που δεν εγκρίθηκαν αφορούν μικρά ποσά, γεγονός που καταδεικνύει την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αστυνομικές υπηρεσίες.
«Σας επιστ­ρέ­φουμε τα δικαιολογητικά πληρωμής που μας στείλατε...», αναφέρει έγγραφο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής και απορρίπτει δαπάνες του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών, της Διεύθυ
«Σας επιστ­ρέ­φουμε τα δικαιολογητικά πληρωμής που μας στείλατε...», αναφέρει έγγραφο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής και απορρίπτει δαπάνες του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών, της Διεύθυνσης Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ.
Ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου φαίνεται πως ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στα δημοσιονομικά της Αστυνομίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρείται να μπει ένα τέλος σε αλόγιστες δαπάνες και στον τρόπο που εγκρίνονταν στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή στελέχη της Κατεχάκη αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι πολύ πιθανό να «απειληθεί» η εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας, δεδομένου ότι απορρίπτονται ακόμα και δαπάνες που έχουν να κάνουν με την αστυνόμευση, όπως είναι ανταλλακτικά και ελαστικά για τα περιπολικά.
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι το αδιέξοδο με την έγκριση των γενόμενων δαπανών, που έχει οδηγήσει την ΕΛ.ΑΣ. σε «στάση πληρωμών», έχει να κάνει με την ίδια την Αστυνομία που ως δημόσιος οργανισμός είναι ιδιάζουσα περίπτωση.
«Μας ζητούν να εφαρμόσουμε το γράμμα του νόμου, το οποίο φυσικά και πράττουμε, αλλά η Αστυνομία είναι ένας πολύ ιδιαίτερος οργανισμός. Κατ’ αρχάς έχει έναν ΑΦΜ, στον οποίο γίνονται όλες οι συναλλαγές. Οταν πρέπει να διεξαγάγουμε έναν ανοιχτό διαγωνισμό μάς ζητούν να το κάνουμε για όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες είναι άνω των 1.250 σε όλη την επικράτεια. Η Αστυνομία έχει έναν επίτροπο, ενώ άλλοι δημόσιοι οργανισμοί έχουν τουλάχιστον 2, και οι διαγωνισμοί που καλούμαστε να κάνουμε είναι μεγάλης κλίμακας και πολύ δύσκολο να ευοδωθούν. Το Α.Τ. Καστελόριζου δεν μπορεί να είναι στον ίδιο διαγωνισμό για εταιρεία καθαριότητας με τις υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, καθώς δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες. Παρ’ όλα αυτά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν καταφέρει να φέρουν σε πέρας τους διαγωνισμούς αυτούς» αναφέρει στέλεχος της Κατεχάκη.
Προβλήματα
Ο ασφυκτικός έλεγχος του Επιτρόπου στις δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει δημιουργήσει αρκετά και σοβαρά προβλήματα στην Ελληνική Αστυνομία. Οχήματα έχουν μείνει χωρίς ελαστικά και ανταλλακτικά για τη συντήρησή τους, τα ιατρεία έχουν ξεμείνει από υλικά, γραφεία δεν έχουν ούτε χαρτί για τον εκτυπωτή.
Λόγω της απόρρητης φύσης των προμηθειών της ΕΛ.ΑΣ. δεν κατέστη δυνατό να διακριβωθεί το ακριβές ποσό των ανεξόφλητων τιμολογίων της Αστυνομίας, αλλά και τι αφορούν. Ομως δεν αποκλείεται να υπάρχει πρόβλημα ακόμα και σε πολύ λεπτά και σοβαρά ζητήματα προμήθειας υλικοτεχνικού εξοπλισμού, απαραίτητου για το αστυνομικό έργο.
Οι αρρυθμίες στα οικονομικά της ΕΛ.ΑΣ. συμπαρασύρουν και την καθαριότητα των κτιρίων της, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2015 λήγει η συμφωνία με την εταιρεία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των Υπηρεσιών. Μόνο τα ιατρεία της Αστυνομίας, που δέχονται πάνω από 80.000 άτομα, θα μετατραπούν αίφνης σε υγειονομική βόμβα από την απουσία υπηρεσιών καθαριότητας.
Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ακόμα και αν καταφέρουν οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου να «τρέξουν» εγκαίρως έναν ανοιχτό διαγωνισμό σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και ο διαγωνισμός δεν κηρυχθεί άγονος, θα περάσει αρκετός καιρός ώσπου να κατοχυρωθεί σε συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία θα είναι και σε θέση να αναλάβει τις υπηρεσίες καθαριότητας των αστυνομικών κτιρίων.
«Παρενέργειες» εντοπίζονται σε όλη την Ελλάδα, όπως έγινε πρόσφατα στη Διεύθυνση Φθιώτιδας, όπου ο Επίτροπος της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου δεν ενέκρινε χρηματικά εντάλματα, τα οποία είχαν πάρει έγκριση τόσο από τη Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου όσο και από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, για δαπάνες προμήθειας ελαστικών και αναλώσιμων υλικών (χάρτου, γραφικής ύλης, μελάνης εκτυπωτή κ.λπ.).
Σε έγγραφο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων αναφερόταν ότι η απόρριψη των προμηθειών «θα προκαλέσει έντονα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, τα δυσμενή σχόλια σε βάρος της Υπηρεσίας από μέρους των προμηθευτών, ενώ θα εγείρει και τη δικαστική διεκδίκηση των αντίστοιχων ποσών (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), αφού άπασες οι Υπηρεσίες μετά την έγκριση των αιτημάτων τους προέβησαν στην αγορά των ως άνω υλικών και στην υποβολή των σχετικών δαπανών».Πρόβλημα, το οποίο όμως αντιμετωπίστηκε έπειτα από παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), υπήρξε και με την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου ζητούσε από την ΕΛ.ΑΣ. να το προμηθευτεί επί πιστώσει, όμως οι πρατηριούχοι αρνούνταν. Οι αστυνομικοί σε Υπηρεσίες που στεγάζονται σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες -ακόμα και υπό του μηδενός- από τον Οκτώβριο, είχαν έρθει σε απόγνωση και είχαν μεταφέρει τη δυσαρέσκειά τους να εργάζονται σε κτίρια που δεν διέθεταν θέρμανση. Τελικά το ζήτημα τέθηκε στον Νίκο Τόσκα, υπουργό Προστασίας του Πολίτη, και λύθηκε με παρέμβασή του.
Οπως αναφέρουν αστυνομικοί στο «Εθνος της Κυριακής», τις ημέρες αυτές δεν εγκρίθηκε καμία δαπάνη και από το νέο έτος θα υπάρξει κατάρρευση των αστυνομικών υπηρεσιών.
Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΑΣΥ Κώστας Μαλλικόπουλος υποστηρίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται αυτή τη στιγμή από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, που επιστρέφει τις δαπάνες, είναι να έχει δημιουργηθεί έλλειψη σε βασικά είδη υλικοτεχνικής υποδομής σε νευραλγικές υπηρεσίες. Αρκετοί συνάδελφοι πληρώνουν από την τσέπη τους όσα χρειάζονται για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ».
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
astynomiko@pegasus.gr

Related

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1559014898831462910

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item