Το ασφαλιστικό σύστημα δεν πρόκειται να σωθεί με νέες μειώσεις ! Του Δημήτριου Καραγιαννόπουλου!


H εικόνα που εμφανίζει το υπουργείο Εργασίας με τους  πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα εδώ και δέκα ημέρες, που παρουσιάζουν αυξήσεις συντάξεων σε αρκετούς νέους συνταξιούχους είναι φανταστική, χωρίς λογική εξήγηση. Οι πίνακες έχουν παραδείγματα για το πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις με βάση την πρόταση του Κατρούγκαλου σε σχέση με τον νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη.

Ξεχνάει όμως ο κ. υπουργός ότι στον νόμο  3863/2010 είχαν προβλεφθεί μεταβατικές διατάξεις και οι μειώσεις που προέβλεπε για τις συντάξεις αφορούσε τους εργαζόμενους που θεμελίωναν δικαίωμα σύνταξης από το 2015 και έπειτα.

 Με την αύξηση των ορίων ηλικίας που προέβλεπε ο 3863/2010 οι πρώτες  συντάξεις με τον νέο τρόπο υπολογισμό θα δίνονταν από το 2025 και μετά.

Αυτό που κάνει ουσιαστικά ο νόμος Κατρούγκαλου είναι ότι νομιμοποιεί  όλες τις περικοπές που έχουν ψηφιστεί από το 2010 έως και σήμερα και ξεκινάει την ισχύ του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη που προέβλεπε νέες μειώσεις στις ήδη πετσοκομένες συντάξεις 10 έτη νωρίτερα.
Το υπουργείο εργασίας με ανακοίνωση του  μας είπε ότι η μεταρρύθμιση γίνεται για το συμφέρον των ασφαλισμένων, με βάση τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει  γιατί εάν το σχέδιο Κατρούγκαλου ψηφιστεί από τη Βουλή όπως παρουσιάστηκε» τιμωρεί όσους έμειναν να εργασθούν περισσότερα χρόνια πληρώνοντας περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές αλλά θα πάρουν μικρότερη σύνταξη από τους συναδέλφους τους που έφυγαν ακόμη και 7 χρόνια νωρίτερα.
Αυτό θα συμβεί  γιατί ο νόμος 3863 του 2010 προέβλεπε ότι, για όσους έχουν θεμελιώσει  δικαίωμα σύνταξης έως την 31/12/2015 και αποχωρήσουν σε σύνταξη από το 2015 και μετά, η σύνταξή τους θα υπολογίζεται με μεικτό τρόπο. Το πρώτο σκέλος θα αφορά τα έτη ασφάλισης από το 2010 και πίσω και θα υπολογίζεται σύμφωνα με το παλαιό σύστημα, βάσει του εισοδήματος της καλύτερης 5ετίας και ποσοστό αναπλήρωσης 2% για κάθε χρόνο ασφάλισης, και το δεύτερο για τα έτη από το 2011 και μετά, που θα υπολογίζει βασική και ανταποδοτική παροχή.


Βέβαια και ο προτεινόμενος επανυπολογισμός των συντάξεων  κρύβει νέες μειώσεις, για  να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος  για για το 2016 ενώ  θα επιφέρει  εκτός των μειώσεων και απίστευτη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων.
Το ασφαλιστικό σύστημα δεν πρόκειται να σωθεί με νέες μειώσεις στις συντάξεις αφού ήδη έχουν μειωθεί δραματικά.  Ο  μόνος τρόπος είναι, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής ανάπτυξης.
To σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό πρέπει να αποσυρθεί , να μπει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και εργαζόμενων  για να σχεδιαστεί ξανά τo νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έπειτα από την πραγματοποίηση αναλογιστικών μελετών, από  τις οποίες θα προκύπτει η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων, χωρίς να μετακυλίεται  το βάρος στις επόμενες γενιές.
Για να είναι δίκαιο το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών πρέπει, εκτός από την αρχή της αλληλεγγύης, να λαμβάνει υπόψη και την αρχή της ανταποδοτικότητας πράγμα που δεν έχει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
Για τους λόγους αυτούς ΠΡΈΠΕΙ να αγωνιστούμε μαζικά και ταξικά προκειμένου να αποτρέψουμε το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό που  φέρνει νέες μειώσεις στις συντάξεις και στους ήδη πενιχρούς μισθούς μας , αφού προβλέπει ταυτόχρονη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών  .


                                                ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Δημήτριος Καραγιαννόπουλος
Μέλος Δ.Σ  Ε.ΑΣ.Υ.Α
Αντιπρόσωπος στην ΠΟΑΣΥ
Μέλος Π.Α.Σ.Α.




Related

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ 5624115347808769658

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item