Αναγνώριση χρόνου φοίτησης στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ πριν το έτος 1995 ως πραγματικού χρόνου υπηρεσίας για ΤΠΑΣ & ΤΠΥΑΠ/ΤΕΑΠΑΣΑ

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β' - 4603) την 28 Δεκεμβρίου 2017 δίνεται η δυνατότητα στους συναδέλφους που είναι μέτοχοι στο Τ.Π.ΑΣ. και Τ.Π.Υ.Α.Π. του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. να αναγνωρίσουν τον χρόνο φοίτησης στις Σχολές πρώην Χωροφυλακής, πρώην Αστυνομίας Πόλεων και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας μέχρι το έτος 1995 με την απόδοση της προβλεπόμενης εισφοράς, υπέρ των Τ.Π.ΑΣ. και Τ.Π.Υ.Α.Π., αντίστοιχα.

Αξίζει όμως κάποιος να αναγνωρίσει την σχολή, για ποιο λόγο και πώς θα υπολογισθούν οι αντίστοιχες ασφαλιστικές κρατήσεις;

Η αναγνώριση του χρόνου φοίτησης στις Σχολές (Αστυφυλάκων) της Ελληνικής Αστυνομίας, ως πραγματικού χρόνου υπηρεσίας δίνει την δυνατότητα στους μετόχους για:

α) Χορήγηση εφάπαξ σε εν ενεργεία συναδέλφους με την συμπλήρωση 35ετων από την ημερομηνία καταβολής εισφορών.
β) Χορήγηση εφάπαξ σε όσους συναδέλφους συνταξιοδοτηθούν και έχουν συμπληρώσει 30 έτη από την ημερομηνία καταβολής εισφορών.

Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν ορίζει χρονικό περιορισμό που μπορεί κάποιος να αιτηθεί την αναγνώριση της σχολής.
Το ποσό που θα καταβληθεί για την αναγνώριση του χρόνου φοίτησης στις Σχολές (Αστυφυλάκων) της Ελληνικής Αστυνομίας θα επιστραφεί με την χορήγηση του ΕΦΑΠΑΞ σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού που προβλέπεται.

Το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την αναγνώριση του χρόνου φοίτησης καθορίζεται επί των λαμβανομένων κατά την ημερομηνία της αίτησης, τακτικών αποδοχών των ενδιαφερομένων, στις οποίες υπολογίζονται οι αντίστοιχες ασφαλιστικές κρατήσεις και με το ισχύον κατά την ημερομηνία αυτή ποσοστό κράτησης.
Το υπολογιζόμενο ποσό δύναται να εξοφλείται εφάπαξ ή και μέχρι δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, σε κάθε περίπτωση δεν απονέμεται το εφάπαξ χρηματικό βοήθημα πριν την ολοσχερή εξόφληση του άνω ποσού.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο στους εν ενεργεία ασφαλισμένους των Τομέων Τ.Π.ΑΣ. και Τ.Π.Υ.Α.Π. του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α..

Παραδείγματα
α)ΑΡΧ/ΚΑΣ παλαιός ασφαλισμένος (προερχ. από Ε.Χ.) που υπάγεται στην Β κατηγορία στο κλιμάκιο 10 θα του κρατηθεί για την αναγνώριση 6 μηνών σχολής για το ΤΠΑΣ το ποσό των (1925+317χ8.%=179,04χ6 μήνες)=1074 Ευρώ.
Το ποσό αυτό θα του επιστραφεί όταν θα εισπράξει το ΕΦΑΠΑΞ.
β).Υ/Α παλαιός ασφαλισμένος (προερχ. από Α.Π.)που υπάγεται στην Β κατηγορία στο κλιμάκιο 7 θα του κρατηθεί για την αναγνώριση 6 μηνών σχολής για το ΤΠΥΑΠ το ποσό των (2085χ5%=104,25χ6 μήνες)=625,5
γ) ΑΡΧ/ΚΑΣ νέος ασφαλισμένος,έγγαμος με τέκνο που υπάγεται στην Β κατηγορία στο κλιμάκιο 13 θα του κρατηθεί για την αναγνώριση 6 μηνών σχολής για το ΤΠΑΣ η ΤΠΥΑΠ το ποσό των (1725+205+50χ5.%=99χ6 μήνες)=594 Ευρώ.

Συνεπώς η αναγνώριση της σχολής δίνει το δικαίωμα για λήψη του ΕΦΑΠΑΞ νωρίτερα (ανάλογα τη διάρκεια της σχολής).
Δεν υπάρχει λόγος να βιαστεί κάποιος για να την αναγνωρίσει από την στιγμή που η υπουργική απόφαση δεν έχει χρονικό περιορισμό.
Στην αυτεπάγγελτη αποστρατεία (όριο ηλικίας ή συμπλήρωση ετών), δεν έχει σημασία η αναγνώριση αφού ο συνάδελφος που αποστρατεύεται δικαιούται το εφάπαξ “άμεσα”.
Η αναγνώριση δεν εφαρμόζεται για τους χρόνους της σχολής των Αξιωματικών ή τη σχολής των Αστυφυλάκων που εισήλθαν με πανελλήνιες εξετάσεις.

Δημήτριος Καραγιαννόπουλος
Αντιπρόσωπος Ε.ΑΣ.Υ.Α.

Related

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ 2868071809349373554

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item