Πώς να υπολογίσετε τη σύνταξή σας μετά τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό (ΠΙΝΑΚΑΣ - ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ)

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Μεικτός τρόπος υπολογισμού για τις συντάξεις έρχεται για όσους ανοίγουν την πόρτα της εξόδου από 1ης Σεπτεμβρίου φέτος, αλλά και για... όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα από τον Γενάρη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Στην πρώτη γραμμή του... πυρός βρίσκονται 80.000-100.000 ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν την επόμενη 5ετία, καθώς στο νέο σύστημα υπάγονται όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται από 1ης/9/2015, ανεξάρτητα από το πότε θεμελίωσαν δικαίωμα, μαζί με όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα από 1ης/1/2015 ανεξάρτητα από το πότε έφυγαν ή θα φύγουν.

Στους χαμένους είναι ασφαλισμένοι με θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι 31/12/2014, που, ενώ μπορούσαν να φύγουν με λίγα χρόνια, παρέμειναν για να αυξήσουν το ποσό της σύνταξής τους.

Αρχικά και για όσους αποχωρήσουν εντός της επόμενης 5ετίας, οι μειώσεις στα καταβαλλόμενα ποσά σε σύγκριση με τα προσδοκώμενα, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι οριακές και θα κυμαίνονται σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης σε επίπεδα 1%-5%.

Στο Δημόσιο δεν αποκλείεται κάποιοι, κυρίως οι χαμηλόμισθοι, να δουν ακόμη και μικρές αυξήσεις στις συντάξεις που θα λάβουν εντός της επόμενης 5ετίας. Αντίθετα για τα ειδικά μισθολόγια (γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, στελέχη ΕΔ-ΣΑ και δικαστές) αναμένονται μειώσεις.

Μεγαλύτερες μειώσεις έρχονται σε βάθος χρόνου και ιδιαίτερα για όσους εισπράττουν υψηλές συντάξεις με λίγα χρόνια ασφάλισης, αφού το «ψαλίδι» μπορεί να φτάσει για όσους βγουν σε μία 20ετία στο 15-20%, αν δεν ανατραπούν, βέβαια, όλα στη μεγάλη μεταρρύθμιση του Νοεμβρίου.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος εξέδωσε χθες εγκύκλιο για την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από 1ης/9/2015 σε όλα τα Ταμεία,

https://drive.google.com/a/sidebar.gr/file/d/0B_LJgJewQBqMOGowdmVEdk9PNEU/view

ενώ νομοτεχνικές βελτιώσεις για τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Πλέον η βεντάλια όσων υπάγονται στο νέο καθεστώς ανοίγει, καθώς δεν αφορά μόνο όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1ης/1/2015, αλλά επίσης όσους έχουν θεμελιώσει μέχρι 31/12/2014 και η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1ης/9/2015.

Στον νέο τρόπο εντάσσονται και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ και άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, όπως υπάλληλοι του ΟΣΕ, των ασφαλιστικών ταμείων και των Σιδηροδρομικών Δικτύων.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Πλήττονται όσοι έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης από 1ης/9 και μετά, όπως επίσης και όσοι ασφαλισμένοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ - τραπεζών έχουν φύγει με αναστολή, αλλά συμπληρώνουν το απαραίτητο όριο ηλικίας μετά την 1η Σεπτέμβρη.

«Ιδιαίτερα θιγόμενοι είναι όσοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι 31/12/2014 και παρέμειναν εργαζόμενοι, καθώς πλέον θα δουν τη σύνταξή τους να καταβάλλεται μειωμένη», διευκρινίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

«Στους χαμένους είναι επίσης όσοι μέχρι 31/12/2014 αποχώρησαν με αναστολή, καθώς η σύνταξή τους θα επανυπολογιστεί και οι ασφαλισμένοι που έκαναν χρήση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου», προσθέτει ο κ. Ρίζος. Στον νέο τρόπο υπολογισμού δεν εμπίπτουν μόνο όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα (κατάφεραν δηλαδή να «κλειδώσουν» και τον χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας) μέχρι 31/12/2014 και υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης ή αποχώρησαν από την υπηρεσία τους μέχρι 31/8/2015.

Τι προβλέπεται

Ο νέος τρόπος υπολογισμού προβλέπει:

Τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31 Δεκεμβρίου 2010 που υπολογίζεται με τις καταστατικές διατάξεις, όπως ακριβώς ίσχυαν. Για παράδειγμα στο ΙΚΑ τα πέντε καλύτερα έτη της τελευταίας δεκαετίας. Σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξιμες αποδοχές 80% για τα έτη μέχρι το 2007 και 72% για τα έτη 2009-2010 επί τα 35α που έχουν συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010.

Τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1ης Ιανουαρίου 2011 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησης, το οποίο υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές των νόμων 3863 και 3865/2010 και με βάση τον συνολικό χρόνο ασφάλισης. Επίσης οι ασφαλισμένοι δικαιούνται τμήμα της βασικής σύνταξης, η οποία έχει οριστεί στα 360 €. Για κάθε έτος μετά την 1η/1/2011 ο ασφαλισμένος δικαιούται 1/35ο της βασικής σύνταξης που καταβάλλεται από την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

Το τελικό ποσό θα προκύπτει πλέον από το άθροισμα των δύο τμημάτων.



(ΕΘΝΟΣ 30/10/2015 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ)
  staratalogia.blogspot.gr 

Related

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 3746517460525180494

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item