ΠΟΑΣΥ: Συνάντηση με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcStmyUn-gC6PMLsnNZTF8SsQzvlF7B6z4DZ3otqyyv5zIN6GQ7G
Αθήνα, 04 Νοεμβρίου 2015
Αρ. Πρωτ.: 201/9/20
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Χθες, μεσημβρινές ώρες, αντιπροσωπεία του Προεδρείου της Ομοσπονδίας μας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Γρηγόριο ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, πραγματοποίησε συνάντηση στα Γραφεία της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.) με τον Πρόεδρο αυτής, κ. Σταύρο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΛΗ, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά κοινά ασφαλιστικά θέματα που απασχολούν έντονα όλους τους λειτουργούς του Δημοσίου και τις συνέπειες του Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης από την εφαρμογή των Μνημονίων στη Χώρα μας.
Συγκεκριμένα, συζητήσαμε για τις εκ βάθρων αλλαγές στον ως άνω Τομέα, όπως αυτές περιγράφονται στις διατάξεις του ν.4336/15 και τη σταδιακή αποχώρηση του Κράτους εγγυητή από αυτές, την οικονομική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα κοινά μας Ταμεία, ήτοι Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.) και Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), το νέο τρόπο υπολογισμού σύνταξης που εφαρμόζεται από 01-09-2015 σε όλους τους συνταξιούχους του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, το πλαίσιο του νέου μισθολογίου των Δημοσίων Υπαλλήλων και τις πιθανές αυξομειώσεις μέσα από την πιλοτική εφαρμογή του. Επίσης, μεταφέραμε τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Εργασίας κ. Αναστάσιο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ την 19-10-2015, τόσο για το νέο μοντέλο Κοινωνικής Ασφάλισης που επεξεργάζεται το Υπουργείο του, όσο και για την τύχη των προαναφερόμενων κοινών μας Ταμείων. Τέλος, του γνωρίσαμε τις μέχρι σήμερα εξελίξεις για το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και ζητήσαμε την άποψή του αναφορικά με τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία.
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τόνισε ότι είναι αδιανόητο το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ένα από τα αρχαιότερα Ταμεία της χώρας που λειτουργεί ασταμάτητα σχεδόν δύο αιώνες, να βρίσκεται σε τέτοια δεινή οικονομική θέση, όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στη διατήρηση της αυτονομίας του μερίσματος και να μην επιτρέψουμε με κανένα τρόπο την εξαφάνισή του. Αναμένει και ο ίδιος τη νέα Υπουργική Απόφαση για το εφάπαξ βοήθημα του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, προκειμένου να αξιολογήσει τις μεταβολές που θα επιφέρει σε αυτό, επισημαίνοντας ότι ήδη με τα προηγούμενα Μνημόνια το εν λόγω βοήθημα είχε υποστεί μείωση της τάξεως του 38% περίπου. Παράλληλα, τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση, όπως διαπραγματεύτηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, έτσι θα πρέπει να διαπραγματευτεί και για την ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων, αφού από το PSI το κούρεμα των αποθεματικών όλων των Ταμείων αγγίζει σωρευτικά τα 27 δις ευρώ. Η εν λόγω πρόταση υποστηρίχθηκε από τον ίδιο και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σε σχετική επιτροπή, επιχειρηματολογώντας ότι, εφόσον η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών θα κοστίσει στα 15 δις ευρώ περίπου, με βάση τα προϋπολογισμένα 25 δις ευρώ της συμφωνίας, να δοθούν σε ανακεφαλαιοποίηση Ταμείων τα υπόλοιπα 10 δις ευρώ. Αναφορικά με τον υπολογισμό της σύνταξης, μας τόνισε ότι θα υπάρξουν μειώσεις, αλλά όπως διαφαίνεται θα είναι μικρές, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό για το μέλλον των συντάξεων, όπως αυτό περιγράφεται στο εισηγητικό των σοφών, καθότι στόχος είναι να περικόψουν περαιτέρω συντάξεις άνω των 1.200,00 €, μέσω της λογιστικής ενσωμάτωσης της επικουρικής με την κύρια σύνταξη, αποτέλεσμα που θα οδηγήσει στην εξαφάνιση της πρώτης. Για το νέο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων μας γνώρισε ότι ακόμα δεν έχει συμμετάσχει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε κάποια διαβούλευση με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και συνεπώς δεν μπορεί να γνωρίζει τις πιθανές προκύπτουσες αυξομειώσεις και σε ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα εφαρμοστεί, παρότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4336/15, πρέπει να εφαρμοστεί από 01-01-2016. Σχετικά με Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία δεν είχε κάτι περαιτέρω να μας αναπτύξει, αλλά αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος μας για το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. Κλείνοντας, μας υπενθύμισε ότι τα Συνδικάτα πρέπει να αντισταθούν σε αυτή την αθρόα εξαφάνιση κεκτημένων δικαιωμάτων και να μπει ένα φρένο στις περικοπές.
Τέλος, η Ομοσπονδία μας, θα συνεχίσει αδιάκοπα τις συναντήσεις της και με άλλους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να προασπίσει αγωνιστικά τα κεκτημένα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των αστυνομικών.
Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα!!! 
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Related

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 7100266839704254224

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item