Παρεμβάσεις της ΠΟΑΣΥ στο συνέδριο της EuroCop

eurocopo2
Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2016
Αρ. Πρωτ.: 600/9/112

Με επιτυχία διεξήχθη στη Βαρκελώνη η φθινοπωρινή τακτική Σύνοδος των Ομοσπονδιών – Μελών της EuroCop στην οποία την Ομοσπονδία μας εκπροσώπησε ο πρόεδρος της ΕΓ της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόρης Γερακαράκος και το μέλος της ΕΓ της EuroCop και πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής κ. Γιώργος Σταματάκης.
Οι διήμερες εργασίες της Συνόδου, πραγματοποιήθηκαν σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο από άποψη ασφαλείας στην ευρωπαϊκή Ήπειρο όπου τα θέματα της αστυνόμευσης και της ασφάλειας για την αντιμετώπιση των κινδύνων της τρομοκρατίας και των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών είναι ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών – μελών της.

Χαιρετισμό απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας κ. Jordi Jane.
Κατά την πρώτη ημέρα έλαβε χώρα Ημερίδα με θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οποίο αναπτύχθηκε σε τρία θεματικά πάνελ.
Στο πρώτο πάνελ με κεντρικό θέμα συζήτησης Τρομοκρατία, Εξτρεμισμός, Φονταμενταλισμός, συμμετείχαν ο εγκληματολόγος με εξειδίκευση σε θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας κ. David Garriga, o διευθυντής της OCAM Βελγίου (συντονιστικό όργανο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας) κ. Poul Van Tigchelt, ο Γενικός Εισαγγελέας Ακροάσεων Ισπανίας κ. Javier Alberto Zaragoza. Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα πρόληψης εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας ενώ μείζον ζήτημα ήταν και η είσοδος τρομοκρατών στην ευρωπαϊκή επικράτεια, εκμεταλλευόμενοι την προσφυγική κρίση και χρησιμοποιώντας ψευδώς την ιδιότητα του πρόσφυγα-μετανάστη.
Στο σημείο αυτό ζήτησε και πήρε το λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης Γερακαράκος, κάνοντας μια επιτυχημένη παρέμβαση ως προς την τρωτότητα των ελληνικών συνόρων που οφείλεται στην έλλειψη κονδυλίων για τη θωράκισή τους αν και είναι κοινά σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμανε δε ότι τα κρούσματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη σχετίζονται και με το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εμπλέκονται σε πολεμικές συγκρούσεις.
Πάντως, όπως τόνισε, η Ομοσπονδία μας βρίσκεται σε διαρκή αγωνιστική κινητοποίηση τα τελευταία χρόνια ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση για λήψη θεσμικών και οικονομικών μέτρων που θα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ζήτησε μάλιστα σε κεντρικό επίπεδο από την EuroCop να συμμετάσχει με δικό της μπλοκ στις κινητοποιήσεις μας πανελλαδικής εμβέλειας, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Η τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας βρήκε την αποδοχή των συνέδρων οι οποίοι συμφώνησαν ότι η χώρα μας και ειδικότερα η Ελληνική Αστυνομία, πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά.
Στο δεύτερο πάνελ συμμετείχαν ο διευθυντής του ευρωπαϊκού κέντρου καταπολέμησης της τρομοκρατίας της Europol, κ. Manuel Navarrete Paniagua, ο αξιωματικός – σύνδεσμος για θέματα τρομοκρατίας, στη Γαλλική πρεσβεία της Μαδρίτης κ. Pierr Filippe Labbe, ο επίτροπος της Ομοσπονδιακής αστυνομίας του Βελγίου κ. Jean Pierre Devos και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αστυνομικών της Β. Ιρλανδίας κ. Mark Lindsay. Θέμα συζήτησης, Τρομοκρατία: προετοιμασία και αντίδραση- μεταβάλλοντας τις προτεραιότητες της αστυνομίας. Συζητήθηκαν ο τρόπος δράσης των τρομοκρατών, τα σημεία επιλογής της επίθεσης και οι τρόποι διαφυγής τους.
Κεντρικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσαν και τα ελληνικά hot spots. Ο κ. Manuel Navarrete Paniagua αναφέρθηκε στη βοήθεια που προσφέρει η Europol σε αυτά, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ παρενέβη για να τονίσει ότι η βοήθεια αυτή είναι ελλιπής και ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας στα ελληνικά hot spots.
eurocop gerak
Στο τρίτο πάνελ, συμμετείχαν ο δικηγόρος και δρ Νομικής, συνήγορος θυμάτων τρομοκρατίας κ. Jose Maria Fuster-Fabra Torrellas, ο εισαγγελέας για το οργανωμένο έγκλημα στη Νάπολη κ. Giovanni Conzo, η εισαγγελέας για το οργανωμένο έγκλημα της Εισαγγελίας της περιφέρειας Βαρκελώνης κα Αna Gil οι οποίοι ανέλυσαν τη σπουδαιότητα της νομοθεσίας σε κάθε χώρα, όσον αφορά τα θέματα της τρομοκρατίας, αλλά και την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός διεθνούς νομοθετικού πλαισίου για την πάταξή της.
Τη δεύτερη ημέρα, συζητήθηκαν διεξοδικότερα οι αναφορές και τα αιτήματα που θα κατατεθούν στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τις προσεχείς συναντήσεις του προεδρείου της EuroCop.
Επίσης, έγινε παρουσίαση των Κέντρων θεραπείας και αποκατάστασης αστυνομικών που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο με την επισήμανση ότι έχουν τη δυνατότητα όλοι οι αστυνομικοί – τραυματίες να νοσηλεύονται σε αυτά. Κατόπιν, έγινε παρουσίαση από εταιρεία tazer των προϊόντων της νέας τεχνολογίας και πώς αυτά μπορούν να βοηθήσουν το έργο της αστυνομίας και να συμβάλλουν στην αυτοπροστασία των αστυνομικών.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η βία που ασκείται στους αστυνομικούς και πώς αυτή μπορεί να προληφθεί, ενώ παρουσιάστηκαν και οι μαρτυρίες τριών τραυματισθέντων αστυνομικών και πώς οι επιθέσεις που δέχθηκαν, άλλαξαν τη ζωή τους.
Στη συνέχεια το συνέδριο ενημερώθηκε για τα πορίσματα της συζήτησης που είχε γίνει το Σεπτέμβριο στη Ρώμη στο πλαίσιο συνεδρίου με αντικείμενο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Τέλος, εγκρίθηκαν τα θέματα που θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορούν το συνταξιοδοτικό, τα όρια συνταξιοδότησης, τα κριτήρια εκπαίδευσης (CEPOL), θέματα υγείας και ασφάλειας που αφορούν προστατευτικό εξοπλισμό καθώς επίσης και θέματα ιδιωτικής ασφάλειας.
Με τη λήξη δε του συνεδρίου, επισημάνθηκαν τα θέματα που πρέπει να αναδειχθούν στην επόμενη συνάντηση ενώ οριστικοποιήθηκε και η πραγματοποίηση της εαρινής συνόδου της EuroCop, το Μάιο του 2017.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Related

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 6188570951831443616

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item