Τελικά η νυχτερινή εργασία δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου μαστού


Τελικά η νυχτερινή εργασία έχει μικρή ή καμιά επίπτωση στην συχνότητα του καρκίνου του μαστού αποφαίνονται ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αντικρούοντας μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007.
Συγκεκριμένα, στην ανασκόπηση του Διεθνούς Γραφείο για την Έρευνα του Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η εργασία σε βάρδιες που διαταράσσει τον κιρκαδιανό ρυθμό, δηλαδή το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του ανθρώπου, είχε χαρακτηριστεί ως «πιθανόν καρκινογόνος». Το συμπέρασμα είχε εξαχθεί βάσει στοιχείων από ζωικές μελέτες για τον καρκίνο του μαστού, διότι μέχρι τότε τα στοιχεία για τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού από κλινικές μελέτες ήταν περιορισμένα.
Τώρα, όμως, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute, επιστημονική ομάδα του βρετανικού πανεπιστημίου μελέτησε δεδομένα από τρεις νέες μελέτες για να αποφανθεί αν η νυχτερινή εργασία σε βάρδιες αυξάνει τον κίνδυνο της γυναίκας να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού.
Η Δρ Ρουθ Τράβις και οι συνεργάτες της στη Μονάδα Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αξιολόγησαν δεδομένα για συνολικά 800.000 γυναίκες από τρεις βρετανικές έρευνες και εκτίμησαν τους σχετιζόμενους κινδύνους για καρκίνο μαστού μεταξύ των γυναικών που ανέφεραν εργασία σε νυχτερινή βάρδια έναντι της μη αναφοράς νυχτερινής εργασίας.
Συνολικά 522.246 συμμετέχουσες στην Million Women Study, 22.559 της μελέτης EPIC-Oxford και 251.045 γυναίκες από την UK Biobank είχαν απαντήσει ερωτήσεις για το ωράριο εργασίας τους και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για περιστατικά καρκίνου. Εν τέλει καμιά αύξηση στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού δεν σχετίστηκε με τη νυχτερινή εργασία, περιλαμβανομένης της μακροχρόνιας εργασίας σε νυχτερινή βάρδια, σε καμιά από τις τρεις μελέτες.
Σε μετα-ανάλυση στοιχείων από όλο τον κόσμο, όπου οι επιστήμονες συνδύασαν τα αποτελέσματα των τριών βρετανικών ερευνών με αυτά από επτά ήδη δημοσιευμένες προοπτικές μελέτες (δύο στις ΗΠΑ, δύο στην Κίνα, δύο στην Σουηδία και μια στην Ολλανδία). Στις 10 έρευνες είχαν συμπεριληφθεί συνολικά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες, μεταξύ των οποίων αναφέρθηκαν 4.660 καρκίνοι του μαστού σε εκείνες που δεν είχαν αναφέρει ποτέ νυχτερινή εργασία.
«Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που δούλευαν σε νυχτερινές βάρδιες, περιλαμβανομένων και αυτών που το έκαναν μακροχρόνια, δεν είναι περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σε καμιά από τις τρεις βρετανικές μελέτες ή στην συνδυαστική ανάλυση που έγινε και στις 10 δημοσιευμένες σχετικές μελέτες» σημειώνει η Δρ Τραβις.
Συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν αναφέρει νυχτερινή εργασία, ο συνδυαστικός σχετικός κίνδυνος από τις 10 μελέτες ήταν 0.99 για κάθε νυχτερινή βάρδια, 1.01 για 20 ή περισσότερα χρόνια νυχτερινής εργασίας και 1,00 για 30 ή περισσότερα χρόνια νυχτερινής εργασίας. Με άλλα λόγια, η συχνότητα του καρκίνου του μαστού ήταν όμοια είτε κάποια γυναίκες είχαν εργαστεί σε νυχτερινή βάρδια, είτε όχι για αρκετές δεκαετίες. 
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Related

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 4651455013228251074

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item