Γιατί όλες οι αναγνωρίσεις είναι 22% φθηνότερες

http://www.poasy.gr/web/images/stories/img_1861.jpg 
Από διάφορες συζητήσεις με συναδέλφους και από πρόσφατα σχόλια στο site, συνειδητοποίησα ότι πολλοί συνάδελφοι δεν αντιλαμβάνονται κάτι το οποίο νόμιζα ότι είναι προφανές και ισχύει εδώ και δεκαετίες!
Αυτό είναι το γεγονός ότι όλα τα ποσά των αναγνωρίσεων, αυτά που καθορίζονται με πράξη αναγνώρισης από το ΓΛΚ αλλά και αυτά που ήδη πληρώνουν από το μισθό τους, κοστίζουν 22% φθηνότερα από το ονομαστικό ποσό!
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων εκπίπτουν από το φορολογητέο ποσό, οπότε όταν αναγράφεται στη μηνιαία ανάλυση μισθοδοσίας μία κράτηση πχ. 39,87 € (αναγνώριση 5ετίας ΣΑ), αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα μειώθηκε ο οφειλόμενος φόρος κατά 22% x 39,87 = 8,77 €, οπότε η τελική διαφορά στο πληρωτέο είναι 39,87 – 8,77 = 31,1 €.
Δηλαδή κάποιος που πληρώνει αναγνώριση, σε σχέση με κάποιον που δεν πληρώνει, έχει διαφορά στο πληρωτέο μόνο 31,1 € (και όχι 39,87 €).
Το ίδιο γίνεται και με τυχόν αναγνώριση που παρακρατείται από τη σύνταξη, για την οποία υπάρχει και σχετικό πεδίο [Αναγνώριση (οφειλή)] σε όλες τις σελίδες υπολογισμού συντάξεων. Εάν σε αυτό το πεδίο εισάγετε μηνιαία εισφορά αναγνώρισης πχ. 100 € (για θητεία ή ΑΕΙ), τότε το πληρωτέο ποσό της σύνταξης μειώνεται μόνο κατά 78 €, διότι ταυτόχρονα μειώνεται ο φόρος κατά 22 € (100 x 22%).
Φυσικά το ίδιο ισχύει και στις εισφορές υπέρ εφάπαξ, οπότε όσοι συνάδελφοι πληρώνουν προαιρετικά κρατήσεις για δεύτερο εφάπαξ (πχ. αστυνομία τ.Χ/Φ για το ΤΠΔΥ ή λιμενικοί για εφάπαξ ΤΑΛΣ), θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσό που πραγματικά αφαιρείται από τον τελικό πληρωτέο μισθό είναι το 78% της κράτησης που αναγράφεται στην ανάλυση της μισθοδοσίας.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους μισθωτούς (σε δημόσιο και ΙΚΑ) και αποτελούν μέρος της φορολογικής νομοθεσίας (όχι της ασφαλιστικής).
Ουσιαστικά είναι ένας έμμεσος τρόπος του κράτους να επιδοτεί την αποταμίευση (κατά 22%), καθώς θεωρητικά τα λεφτά που πληρώνονται τώρα επιστρέφουν στο μέλλον στον αποδέκτη με τη μορφή αύξησης της σύνταξης ή του εφάπαξ.
πηγή enstoloi.net

Related

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ 408495152603733266

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item