Εμβολιασμοί ενηλίκων που εργάζονται σε δομές φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών

https://xenesglosses.eu/wp-content/uploads/2016/12/prosfyges-1021x576-300x169.jpg

Με αναλυτική εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, το υπουργείο Υγείας δίνει αναλυτικές οδηγίες για τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν όλοι όσοι εργάζονται σε δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στη χώρα μας ή έρχονται συστηματικά σε άμεση επαφή με πρόσφυγες μετανάστες.
Αναλυτικά η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

 H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα συνιστά όσοι ενήλικες (Έλληνες και αλλοδαποί >18 ετών) εργάζονται σε δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στη χώρα μας ή έρχονται συστηματικά σε άμεση επαφή με πρόσφυγες/μετανάστες να έχουν κάνει τα εμβόλια που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, και ιδιαίτερα τα εξής:

2 δόσεις εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) (μόνο για αυτούς που γεννήθηκαν μετά το 1970, καθώς όσοι γεννήθηκαν πριν από το έτος αυτό έχουν, κατά πάσα πιθανότητα, αποκτήσει ανοσία από φυσική νόσηση)
2 δόσεις εμβολίου ανεμοβλογιάς (για τα άτομα χωρίς ιστορικό νόσου).
Επιπλέον, συστήνεται τα άτομα που έχουν πιθανότητα να μολυνθούν μέσω της εντεροστοματικής οδού να εμβολιαστούν με 2 δόσεις εμβολίου ηπατίτιδας Α. Για τους ενήλικες που έχουν τεκμηριωμένα νοσήσει με τα παραπάνω νοσήματα (διάγνωση από ιατρό ή ορολογικός έλεγχος) ο εμβολιασμός δεν είναι απαραίτητος. Σημειώνεται ότι ήδη με μία δόση εμβολιασμού με τα παραπάνω εμβόλια επιτυγχάνεται προστασία σε πολύ υψηλό ποσοστό όσων εμβολιάζονται, ενώ με δύο δόσεις επιτυγχάνεται προστασία στο σύνολο σχεδόν των εμβολιασθέντων.

Εμβολιασμός με τα προαναφερόμενα εμβόλια κατά το παρελθόν (τον οποίο ενδεχομένως ο εργαζόμενος αγνοεί) δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού. Η οδηγία αυτή απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες που εργάζονται σε δομές φιλοξενίας ή έρχονται συστηματικά σε άμεση επαφή με πρόσφυγες/ μετανάστες, όπως:
Υποδοχή, γενική φροντίδα, σίτιση, καθαριότητα
Φύλαξη, διάσωση
Εκπαίδευση, ψυχαγωγία
Ιατρονοσηλευτική φροντίδα
Άλλες περιπτώσεις Για τον εμβολιασμό τους οι ανωτέρω εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται σε ιατρούς/ιατρεία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας και να λαμβάνουν τα εμβόλια μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

www.dikaiologitika.gr


Related

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 9209363512743573674

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOKΣυγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item