Άγρυπνοι “φρουροί” για ασφαλή νησιά

Κεφάλας: “Για μία νησιώτικη περιοχή που δέχεται έναν τόσο μεγάλο όγκο επισκεπτών είναι ίσως η καλύτερη χρονιά”
 http://policeonline.gr/wp-content/uploads/2015/08/syros.jpg

Το απόθεμα των αντοχών τους καταθέτουν οι αστυνομικοί στα Κυκλαδονήσια και τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και καλούνται να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, δεδομένου και του τουριστικού ρεύματος που καταγράφεται κυρίως σε αναγνωρισμένους διεθνώς τουριστικούς προορισμούς.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, Βαγγέλης Κεφάλας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη” τοποθετήθηκε αναλυτικά για το θέμα της ενίσχυσης των υπαρχουσών δυνάμεων του Αστυνομικού Σώματος, για τις ιδιαίτερες ανάγκες σε Μύκονο και Σαντορίνη, για πάγια αιτήματα των Αστυνομικών να απεγκλωβιστούν από τους ελέγχους στα διεθνή αεροδρόμια, για την διακριτική στάση που οι ίδιοι διατηρούν σε “δευτερευούσης σημασίας” παραβάσεις, καθώς και για τους ελέγχους που πραγματοποιούν γενικότερα, αλλά και για τη συμμετοχή τους στην ομαλή εφαρμογή των αποφάσεων πεζοδρόμησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία της αστυνομικής δραστηριότητας τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο (έως και σήμερα), τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν όλα όσα τόνισε ο κ. Κεφάλας, για μία σεζόν πιο ήπια σε σύγκριση με τις προηγούμενες, την οποία ως τώρα χαρακτηρίζει η απουσία βαριάς μορφής εγκληματικότητας.

· Η αστυνομική δύναμη στα νησιά καλείται άλλη μία καλοκαιρινή σεζόν να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που καταγράφονται, δεδομένου και του τουριστικού κύματος που υποδέχονται κάποια νησιά. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί και το πλαίσιο εντός του οποίου καλείστε να εργασθείτε;
“Το φετινό καλοκαίρι είχαμε μία ικανοποιητική ενίσχυση στο νομό Κυκλάδων από τις κεντρικές υπηρεσίες των Αθηνών κατά κύριο λόγο. Όμως, υπήρχε η ιδιομορφία ότι δεν προσλήφθηκαν δόκιμοι αστυφύλακες. Κατόπιν των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας μας δεν έγιναν προσλήψεις – εισαγωγές μέσω πανελληνίων στις Αστυνομικές Σχολές τα τελευταία δύο χρόνια. Άρα, δεν υπήρχαν δόκιμοι αστυφύλακες, εκείνοι που έκαναν την πρακτική εκπαίδευσή τους και που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στα νησιά μας, τα τελευταία δύο χρόνια. Έτσι, αυτό το κενό προσπάθησε να καλυφθεί με αστυνομικές δυνάμεις από μόνιμο αστυνομικό προσωπικό, το οποίο αποσπάστηκε στις αστυνομικές υπηρεσίες των Κυκλάδων. Όλοι όσοι έχουν έρθει από τις υπόλοιπες υπηρεσίες της χώρας, έχουν έρθει αδαπάνως, δηλαδή χωρίς έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου. Δεν έχουν στοιχίσει ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό κράτος. Ήρθαν με δική τους πρωτοβουλία και υπήρξε ένα ζήτημα ειδικά στο θέμα της ανεύρεσης στέγης κυρίως στα τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Αυτά ναι μεν ενισχύθηκαν, πλην όμως, ο αριθμός δεν ήταν ικανοποιητικός προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε όλες τις πολύπλευρες απαιτήσεις που έχει η Αστυνομία, ειδικά το καλοκαίρι τα οποία γεμίζουν από επισκέπτες. Θα μπορούσε τουλάχιστον γι αυτούς τους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, η ενίσχυση να είναι μεγαλύτερη. Στα υπόλοιπα νησιά είχαμε μία ικανοποιητική ενισχυτική δύναμη”.
· Κοινή παραδοχή των πολιτών και των κατοίκων των νησιών είναι ότι παρά τις δυσκολίες, μπορούμε να μιλάμε για έναν χώρο που υπάρχει αυξημένο το αίσθημα της ασφάλειας.
“Δεν έχει μείνει κανένα νησί χωρίς αστυνομική δύναμη. Σαφώς και μπορούμε να κάνουμε λόγο για ασφαλή νησιά καθώς πολλοί συνάδελφοι, τόσο οι μόνιμοι, όσο και αυτοί που έχουν έρθει το καλοκαίρι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου το αίσθημα της ασφάλειας να είναι αναπτυγμένο σε όλους τους επισκέπτες και στους μόνιμους κάτοικους των νησιών μας. Εξάλλου αυτό φαίνεται και από τις επιτυχίες που έχει κατά καιρούς η Αστυνομική Υπηρεσία Κυκλάδων μέσω και της καθημερινής ενημέρωσης των ΜΜΕ. Εξιχνιάσεις κλοπών, ληστειών, συλλήψεις για ναρκωτικά κ.ο.κ.”.
· Ιδιαίτερες ανάγκες προκύπτουν από τη λειτουργία των δύο διεθνών αεροδρομίων σε Μύκονο και Σαντορίνη. Απασχολείται το σύνολο της αστυνομικής δύναμης για την ασφάλεια των αεροδρομίων;
“Θα έπρεπε να δοθεί έμφαση περισσότερη στους τουριστικούς προορισμούς. Συνολικά στις Κυκλάδες εργάζονται 150 – 160 αστυνομικοί αυτή την περίοδο ενώ σε Μύκονο και Σαντορίνη συνολικά 45 – 50 άτομα. Βασικό ζήτημα στα δύο Κυκλαδονήσια είναι ότι διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια, τα οποία έχουν κάποιες προϋποθέσεις ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται. Άρα, η μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη απασχολείται στα αεροδρόμια, την ίδια στιγμή που δίδεται περιορισμένη μάχη στα υπόλοιπα πεδία. Πάγιο αίτημά μας, είναι ο απεγκλωβισμός της Αστυνομίας από τα πάρεργα που γίνονται στα αεροδρόμια με την παραχώρηση της όλης διαδικασίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Αυτό σαν αίτημα δεν έχει προχωρήσει ποτέ. Δεν γνωρίζω αν – με την απόφαση που διαβάσαμε για τη συμφωνία που αφορά στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, τα οποία περνούν στην κοινοπραξία Fraport AG – Slentel Ltd -, θα υπάρξει εξέλιξη και στο κομμάτι της αστυνόμευσης. Ευελπιστούμε να γίνει κάτι, καθώς αυτό, αμέσως θα εξοικονομούσε πόρους ανθρώπινους για τα νησιά στα υπόλοιπα πεδία”.
· Σχεδόν καθημερινά στα αστυνομικά δελτία μονοπωλούν τα περιστατικά συλλήψεων για χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Ωστόσο, ο αριθμός συλλήψεων στη Σαντορίνη είναι εμφανώς αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο της Μυκόνου. Πώς εξηγείται αυτή η πραγματικότητα;
“Προφανώς υπάρχουν κυκλώματα που προωθούν σε συγκεκριμένα μέρη τους αλλοδαπούς. Μπορώ να πω όμως, ότι φέτος αλλά και πέρυσι υπάρχει και υπήρξε, ένας πολύ μεγάλος αριθμός συλλήψεων και στα δύο νησιά. Βεβαίως καταγράφεται με μία αυξητική τάση στη Σαντορίνη παρά στη Μύκονο. Είναι ένα ζήτημα δύσκολο και μας ταλαιπωρεί στο έργο μας, καθώς πέραν της απλής σύλληψης στη Σαντορίνη για παράδειγμα, συχνά ακολουθεί η μεταφορά των κρατουμένων αλλοδαπών στην Εισαγγελία της Νάξου. Οπότε η αστυνομική δύναμη απασχολείται και με αυτό το κομμάτι. Άρα για παράδειγμα, υπάρχει απώλεια δύο αστυνομικών από τη Σαντορίνη σε ένα τέτοιο συχνό γεγονός”.
· Εστιάζοντας στις ανάγκες της Σύρου, η Δημοτική Αρχή εφαρμόζει κυκλοφοριακά μέτρα για την πεζοδρόμηση της πόλης. Στο θέμα της τροχονομίας και των ελέγχων η Υπηρεσία σας έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση;
“Προσπαθούμε από την πλευρά μας να συμβάλουμε στην ομαλή εφαρμογή της απόφασης που έχει πάρει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να διευκολύνουμε και τους πολίτες που (εντός εισαγωγικών) από το μέτρο έχουν “υποστεί” μία ταλαιπωρία, αλλά και για να πετύχει αυτό που αποφάσισε ο Δήμος να εφαρμόσει”.
· Πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι την τρέχουσα χρονική περίοδο που έχουν επισκεφθεί το νησί κάποιοι τουρίστες ή η Αστυνομία διατηρεί πιο διακριτική παρουσία και ήπιο ρόλο;
“Αυτό το κομμάτι είναι καθαρά υπηρεσιακό κι όχι συνδικαλιστικό. Όμως πάγια θέση μας είναι να υπάρχει μία κατανόηση και μία ανοχή στους πολίτες, ειδικά στους επισκέπτες μας. Βέβαια δεν τίθεται ζήτημα για σοβαρές παραβάσεις όπως η μέθη ή η παραβίαση του stop ή κάποιες άλλες σοβαρού χαρακτήρα, που μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρα ατυχήματα. Για “δευτερευούσης” σημασίας παραβάσεις – αν μπορούμε να τις αναφέρουμε έτσι – δείχνουμε μία ανοχή ώστε και ο τουρίστας όταν έρχεται, να μη νιώθει ότι τον κυνηγάμε. Θέση μας όμως είναι πως δεν δείχνουμε καμία ανοχή στις σοβαρές παραβάσεις που μπορεί να είναι μοιραίες για την ανθρώπινη ζωή”.
· Ποιο είναι το γενικό σχόλιό σας, αναφορικά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια;
“Ευτυχώς φέτος, μέχρι αυτήν την περίοδο, δεν έχει υπάρξει κάποιο σοβαρό κι ακραίο περιστατικό. Δεν έχουμε βαριάς μορφής εγκληματικότητα όπως είχαμε κάποια περιστατικά τα προηγούμενα χρόνια στα νησιά μας. Φέτος είχαμε την τύχη να κυλήσουν όλα ομαλά. Βέβαια, ακόμη έχουμε δρόμο μπροστά μας. Για μία νησιώτικη περιοχή που δέχεται έναν τόσο μεγάλο όγκο επισκεπτών είναι ίσως η καλύτερη χρονιά”.
Ιούνιος: Ελάχιστα τα ακραία περιστατικά συλλήψεων
Σύμφωνα με όσα διαπιστώνονται από τον αριθμό των δελτίων ενημέρωσης εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης που αφορά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα οποία φθάνουν τις 64 ανακοινώσεις, φαίνεται πως, μόλις τα τρία αφορούν σε ακραία περιστατικά συλλήψεων. Ειδικότερα, στις Κυκλάδες, η Αστυνομία προέβη στη σύλληψη ενός 37χρονου για απόπειρα ανθρωποκτονίας στη Μύκονο, ενώ μετά από πολύμηνη αστυνομική έρευνα υπήρξε η σύλληψη ατόμων για ληστείες στην Πάρο που διαπράχθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Πέραν αυτών, στο νομό Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε σύλληψη για βιασμό, ενώ το περιεχόμενο των υπόλοιπων αναφορών απασχολούν θέματα χρήσης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, αλλά και ορισμένες συλλήψεις για υποθέσεις διακίνησης και καλλιέργειας ναρκωτικών ουσιών (π.χ. χασίς).
Ιούλιος: Συλλήψεις χιλιάδων αλλοδαπών που φθάνουν μέσω περιφερειακών αεροδρομίων
Πέραν των γνωστών καθημερινών συλλήψεων για περιστατικά παράνομης επιβίβασης σε αεροπορικές πτήσεις προς εξωτερικό κυρίως στο νησί της Σαντορίνης, τα απολογιστικά στοιχεία του αστυνομικού έργου κάνουν λόγο για υπόθεση εξάρθρωσης συμμορίας αλλοδαπών που διακινούσαν παραχαραγμένα χαρτονομίσματα στην Πάρο, για εξιχνίαση επτά υποθέσεων διαρρήξεων οχημάτων στη Μύκονο σε μία ημέρα αλλά και για υπόθεση σύλληψης 43χρονης υπηκόου Κένυας που επιχείρησε μέσω Σαντορίνης να εισάγει μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών στη χώρα. Εκτός από τις συλλήψεις και για μικρότερες υποθέσεις ναρκωτικών, συνολικά στο Νότιο Αιγαίο για τον Ιούλιο καταγράφηκαν συλλήψεις για παράνομη είσοδο στη χώρα 12.964 αλλοδαπών μέσω των διεθνών αεροδρομίων ενώ υπήρξαν ακόμη και συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ο αριθμός των οποίων ανήλθε στις 12 περιπτώσεις.
Αύγουστος: Συλλήψεις για ανθρωποκτονία, επ΄αυτοφόρω αγοραπωλησία ναρκωτικών και παραχαραγμένα χαρτονομίσματα
Τέλος, όσον αφορά στον μήνα Αύγουστο, σε 24 ενημερωτικά δελτία μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί ανάμεσα σε άλλα: μία σύλληψη 43χρονου για απόπειρα ανθρωποκτονίας στη Σέριφο, μία επ΄αυτοφόρω σύλληψη τριών ατόμων για αγοραπωλησία ναρκωτικών στην Ίο ενώ εντύπωση προκαλεί πως, συνολικά σε μία ημέρα συνελήφθησαν 20 αλλοδαποί στα περιφερειακά αεροδρόμια της Περιφέρειας για παράνομη επιβίβαση. Επιπλέον, υπάρχουν συλλήψεις αλλοδαπών για παραχαραγμένα χαρτονομίσματα σε Νάξο, καθώς και δύο ημεδαπών σε Τήνο για παράνομη κατοχή όπλων και αρχαίων αντικειμένων και υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Σημειώνεται τέλος, πως, η Αστυνομία έχει προβεί σε συλλήψεις για αρκετές κλοπές κυρίως σε νησιά στα Δωδεκάνησα.
koinignomi.gr

Related

ΕΝΩΣΕΙΣ 1897008426548520220

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item