Οκτώ επικουρικά ταμεία, και το ΤΕΑΠΑΣΑ, ενσωματώνονται στο ΕΤΕΑ


Ξεκίνησε  αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων και κλάδων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όπως προβλέπεται από το πακέτο μέτρων που ψήφισε η ελληνική βουλή στις 15 Ιουλίου.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
 
Πηγές του Capital.gr από το Υπ. Εργασίας αναφέρουν ότι μέχρι την Παρασκευή 21 Αυγούστου αναμένεται η υπουργική απόφαση του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παύλου Χαϊκάλη, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της ενσωμάτωσης οχτώ επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ.

Τα ταμεία αυτά ανήκουν στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), στους τραπεζοϋπαλλήλους (Εθνικής Τράπεζας, Εθνικής Ακινήτων, Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην Λαϊκής και Ιονικής Τράπεζας κλπ.), στους ναυτικούς (επικουρικό ΝΑΤ), στους αρτοποιούς και στους ελευθέρους επαγγελματίες.

Το σύνολο των ασφαλισμένων των επικουρικών ταμείων πλην ΕΤΕΑ ανέρχονται περίπου σε 100.000, ενώ το σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΤΕΑ ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.

 Έξι στους δέκα συνταξιούχους του ΕΤΕΑ είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως ασφαλισμένοι του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ) και σε κλάδους επικουρικής ασφάλισης των πρώην ΔΕΚΟ.

 Στελέχη της διοίκησης του ΕΤΕΑ, αναφέρουν στο Capital.gr πως από Δευτέρα, θα ζητηθούν στοιχεία από τα παραπάνω επικουρικά ταμεία ακριβή στοιχεία σχετικά με τους προϋπολογισμούς τους, μαζί και για τα περιουσιακά στοιχεία τους τα οποία θα ενσωματωθούν στην περιουσία του ΕΤΕΑ.

 Οι ίδιες πηγές από το ΕΤΕΑ αναφέρουν πως η περιουσία του εν λόγω ταμείου ανέρχεται σήμερα σε 2,7 δις. ευρώ. Από αυτά, τα 1,2 δις. ευρώ βρίσκονται κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας, τα 500 εκατ. ευρω είναι επενδυμένα σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα 500 εκατ. ευρώ είναι επενδυμένα σε αμοιβαία κεφάλαια ενώ στα 500 εκατ. ευρώ αποτιμάται η ακίνητη περιουσία του ΕΤΕΑ.

Μετά την ενοποίηση, πιθανές περικοπές

Πληροφορίες του Capital.gr από στενούς συνεργάτες του διοικητή του ΕΤΕΑ, κ. Θανάση Καποτά, αναφέρουν  πως η διαδικασία ενοποίησης όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΕΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου.

Εξάλλου, οι ελληνικές αρχές είναι δεσμευμένες από το νέο Μνημόνιο να βρουν, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2015, εναλλακτικούς τρόπους για την αυτοχρηματοδότηση του ΕΤΕΑ αν δεν επιθυμούν να τεθεί και φέτος σε ισχύ η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος.

Αν ίσχυε η σχετική ρήτρα, τότε θα έπρεπε να περικοπούν 1,4 δις. ευρώ ή κοντά στο 30% των δαπανών των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, μιας και σ’ αυτό το ποσοστό εκτιμούν αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας το έλλειμμά τους το 2015 -16.

www.capital.gr

Related

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 6713180382310793660

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item