Ένωση Σάμου : Προβλήματα και επισημάνσεις για το ΚΕ.Τ.Υ. Σάμου που χρήζουν άμεσης επίλυσης από την Πολιτεία

https://1.bp.blogspot.com/-ZcWJ1u3nDJM/VvvVbXiemAI/AAAAAAAAAdk/I3koMDOwZjsy99Lc5whFONzj54S5Nlz5A/s1600/kedro_ipodoxis_samos.jpg

κ. Υπουργέ,  
κ. Αρχηγέ,

     Μετά την μεταβολή που επήλθε την 21-03-2016 στο καθεστώς λειτουργίας του ΚΕ.Τ.Υ. Σάμου από ανοιχτή δομή φιλοξενίας σε κλειστό κέντρο κράτησης, τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν καθημερινά σχετικά με την φύλαξη και την διαχείριση των κρατουμένων, είναι πολλαπλά και χρήζουν άμεσης επίλυσης.

     Το ΚΕ.Τ.Υ. Σάμου έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ως χώρος υποδοχής, ταυτοποίησης και προσωρινής φιλοξενίας σε έκταση περίπου 10 στρεμμάτων και  η μέγιστη χωρητικότητα του ανέρχεται στα 250 άτομα. Επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει κανονισμός ασφαλείας που να ορίζει τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης του Κέντρου, καθώς και τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων, που σημαίνει ότι κατώτερο αστυνομικό προσωπικό, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, στρατιωτικοί, εργαζόμενοι υπάλληλοι και εθελοντές ενεργούν κατά το δοκούν, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή και ορθή καθημερινή λειτουργία του.
     Η φύλαξη του ΚΕ.Τ.Υ. Σάμου ανήκει αποκλειστικά στο Α.Τ. Σάμου, η δύναμη του οποίου ανέρχεται σε 31 αστυνομικούς, μόνιμους και αποσπασμένους, οι οποίοι πέραν των πάγιων καθηκόντων τους, της γενικής αστυνόμευσης άνω του 1/3 του νησιού, είναι επιφορτισμένοι και με τις μεταγωγές αλλοδαπών εντός και εκτός του νησιού, αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ανά οκτάωρη βάρδια να χρησιμοποιούνται μόλις δύο(2) αστυνομικοί για την φύλαξη του Κέντρου, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αποτροπή αποδράσεων και την διασφάλιση της τάξης εντός του Κέντρου(επεισόδια, συμπλοκές, εξεγέρσεις κλπ), θέτοντας ακόμη και την σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο. Επισημαίνεται δε, ότι το Τμήμα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που θα είχε εξολοκλήρου αρμοδιότητα στην διαχείριση των μεταναστών και προσφύγων, έχει μείνει στα χαρτιά!
     Αυτήν την στιγμή στο ΚΕ.Τ.Υ. Σάμου ο αριθμός των κρατουμένων φτάνει τους 390, σχεδόν μιάμιση φορά πάνω του προβλεπόμενου. Η ελλιπής αστυνομική δύναμη, η έλλειψη εξωτερικών υπερυψωμένων σκοπιών και οι φθορές που παρουσιάζει η περιμετρική περίφραξη σε πολλά σημεία, δεν αποτελούν μέτρο αποτροπής αποδράσεων, αντιθέτως μάλιστα ενισχύουν τις όποιες σκέψεις. Όλα τα ανωτέρω καταστούν την σαφή αντίληψη αδυναμίας αποτροπής αποδράσεων και διασφάλισης της τάξης εντός του Κέντρου.
     Για την επίλυση των όσων προαναφέραμε και για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία του ΚΕ.Τ.Υ. προτείνουμε:
  

  •         Αποκατάσταση της περιμετρικής περίφραξης που έχει υποστεί φθορά 
  •          Κατασκευή έξη περιμετρικά υπερυψωμένων σκοπιών για την συνεχή επιτήρηση του χώρου με σκοπό τη διασφάλιση της τάξης και την αποτροπή τυχόν έκνομων ενεργειών
  •          Κατασκευή ειδικά διαμορφωμένης πύλης εισόδου με τοποθέτηση μαγνητικής πύλης και μηχανήματος x-ray για τον ενδελεχή έλεγχο των κρατουμένων και των εργαζομένων υπαλλήλων εντός του χώρου κράτησης
  •          Κατασκευή δύο ειδικά διαμορφωμένων κλινών στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για   φύλαξη κρατουμένων
  •          Διενέργεια εσωτερικής περιμετρικά περιπολίας καθ’ όλο το 24ωρο
  •          Διενέργεια εξωτερικής περιμετρικά περιπολίας καθ’ όλο το 24ωρο
  •          Παρουσία μίας διμοιρίας υποστήριξης σε επιφυλακή ανά βάρδια

   Ευελπιστούμε στην κατανόηση, ότι οι τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και  υλικοτεχνικό εξοπλισμό του Α.Τ. Σάμου και κατ’ επέκταση του ΚΕ.Τ.Υ. Σάμου θέτουν τους συναδέλφους μας σε συνεχή ψυχικό αναβρασμό και ανασφάλεια καθώς δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή και ομαλή λειτουργία του Κέντρου. Γι’ αυτό αποζητούμε από εσάς, την άμεση παρέμβασή σας, προς επίλυση των προβλημάτων που αναφέραμε για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την ασφαλή και ομαλή λειτουργία του Κέντρου και την άμεση στελέχωση του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που θα είναι ένα βήμα για την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού.
         
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
– Ο –
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
   
ΤΣΙΟΥΡΗΣ Θωμάς
– Ο –
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΑΝΟΣ Σπυρίδων

Related

ΕΝΩΣΕΙΣ 8041701988043244629

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOKΣυγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item