Εργασίες Διοικητικού & Γενικου Συμβουλιου της ΠΟΑΣΥ

                                                                                                         
                                                                             Αθήνα, 01 Φεβρουαρίου 2017
Αρ. Πρωτ.:200/2/138γ
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ & ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Το πρώτο Διοικητικό & Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας κατά το νέο έτος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2017, με στόχο, αφενός την ενημέρωση των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων για τις ενέργειες της Εκτελεστικής Γραμματείας και την πορεία των εκκρεμών ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο μας, αφετέρου δε, για να δοθούν απαντήσεις τόσο εκ μέρους της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και των παρισταμένων εκπροσώπων των Πολιτικών Κομμάτων, δεδομένου ότι αυτήν την περίοδο δίνουμε έμφαση στην αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας και στην αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών, όπως επιτακτικά επιζητούμε, εξοπλισμένοι και με τις αποφάσεις του ΣτΕ, τις οποίες η Κυβέρνηση επιχειρεί να «προσπεράσει», προωθώντας εν κρυπτώ ένα νέο ειδικό μισθολόγιο περικοπών και υποβάθμισης της ζωής μας.

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Γρηγόρης Γερακαράκος ενημέρωσε αναλυτικά το Γενικό Συμβούλιο για τη σημαντική πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας να συντάξει λίαν προσεχώς νομοθετική διάταξη για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας και να την προωθήσει στη Βουλή προκειμένου Κυβέρνηση και Πολιτικά Κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, βάζοντας τέρμα στην υποκρισία και στα κροκοδείλια δάκρυα, κάθε φορά που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μνήμης των Ηρώων του Σώματος ή το χειρότερο, στα μνημόσυνα και στις κηδείες των πεσόντων στο βωμό του καθήκοντος. Ζήτησε δε από τους παρισταμένους να τοποθετηθούν με παρρησία επί του θέματος, τονίζοντας ότι η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τις άλλες Ομοσπονδίες και Ενώσεις των Σωμάτων Ασφαλείας όταν η νομοθετική διάταξη έρθει στη Βουλή θα είναι εκεί διαδηλώνοντας για την υπερψήφιση του δίκαιου αυτού αιτήματος.
Διευκρίνισε δε, ότι ο αγώνας μας δεν είναι αντιπολιτευτικός αλλά υπαγορεύεται από τα άλυτα προβλήματα των συναδέλφων και της αστυνομίας στο σύνολό της και γι' αυτό θα συνεχίζεται όσο αυτά δεν επιλύονται ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα κυβερνά.
Επίσης, επέστησε την προσοχή των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων να είναι «στο κόκκινο» ενόψει του ενδεχομένου, η Κυβέρνηση να αιφνιδιάσει τα συνδικάτα, με την κατάθεση στη Βουλή, συνολικού σχεδίου νόμου για τα ειδικά μισθολόγια, τονίζοντας ότι προέχει η ενημέρωση και η επαγρύπνηση όλων των συναδέλφων στο κρίσιμο αυτό διάστημα των συζητήσεων της Κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» για την β΄ αξιολόγηση, ώστε όταν χρειαστεί, να ξεδιπλώσουμε τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις, έχοντας εμπιστοσύνη στα συνδικαλιστικά μας όργανα.
Ο Πρόεδρος της Ε.Γ., με αφορμή το θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από το αν υπάρχει περίπτωση επιστροφής εισφορών σε ασφαλισμένους του Τ.Π.Δ.Υ., ενημέρωσε το Σώμα, ότι υπήρξε συνάντηση με τον Διοικητή του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. κ. Αθανάσιο Καποτά, στο οποίο αυτό υπερταμείο υπάγεται πλέον το Τ.Π.Δ.Υ., όπου τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα τις απαντήσεις των οποίων δεσμεύτηκε να μας αποστείλει άμεσα.
Το τρίτο ζήτημα που θίχθηκε εισηγητικά από τον Πρόεδρο της Ε.Γ. αφορούσε στο ασφαλιστικό και ειδικότερα στην αναμενόμενη εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου ως προς τις καταβαλλόμενες εισφορές (μάχιμη 5ετία, αναγνώριση στρατιωτικής θητείας, αναγνώριση χρόνου σπουδών κλπ), τονίζοντας ότι προσδοκούμε άμεση ενημέρωση που ευελπιστούμε ότι θα δοθεί στα πλαίσια της συνάντησης που έχουμε ζητήσει με τον αρμόδιο Υφυπουργό Εργασίας για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι επίσημοι προσκεκλημένοι της Ομοσπονδίας εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματά μας. Ειδικότερα:
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης μιλώντας για την νομοθετική διάταξη που θα καταθέσουμε είπε ότι θα πρέπει να αξιολογήσουμε και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας. Υπάρχει όμως η δέσμευση του κ. Τόσκα ότι θα εξετάσει το αίτημα με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρχει αυτή η οικονομική επιβάρυνση. Κατ' αρχήν να αναγνωρισθεί και μετά βλέπουμε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον τομέα της δημόσιας τάξης (όχι σκληρή καταστολή, αλλά συμμετοχική διαδικασία στην πρόληψη με την κοινωνία, ΚΑΜ, κοινοτική αστυνόμευση κλπ) και σε ό,τι αφορά στην αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών είπε ότι ολοκληρώνεται και τυπικά η δημοσίευση του Π.Δ. με υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επίκειται η έκδοση της κανονιστικής απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για άμεση υλοποίηση. Απαντώντας στη δυσφορία που υπάρχει για τα ζητήματα καθαριότητας και υλικοτεχνικής υποδομής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς ορισμένους διοικούντες τονίζοντας ότι δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν ποσό ύψους 50.000.000 ευρώ το οποίο επεστράφη στο ΓΛΚ( !) όταν το 89% ως 91% από τα 1,5 δις του προϋπολογισμού διατίθενται για τη μισθοδοσία και θα έπρεπε το υπόλοιπο 100% να διατίθενται για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και μέσων.
Επίσης, αναφορικά με το θέμα της εκπαίδευσης είπε ότι στόχος είναι η εναρμόνιση με τη συνθήκη της Μπολόνιας και επ' αυτού θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης είπε από την πλευρά του ότι και οι αστυνομικοί υποφέρουν λόγω της κρίσης, αναγνώρισε τις οικονομικές αδικίες που έχουμε υποστεί ωστόσο στη συνέχεια άσκησε κριτική στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λέγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να βγάζει αποφάσεις οικονομικού χαρακτήρα. Απαιτείται, συμπλήρωσε, ωρίμανση των αιτημάτων μας και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα υποστηρίξει να ικανοποιηθούν πρώτοι οι αστυνομικοί.
Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής Ν. Λαρίσης, αφού ανάφερε ότι για το κόμμα του είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα τα θέματα δημόσιας τάξης σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικινδύνου είπε ότι, η νομοθετική διάταξη πρέπει να κατατεθεί με κυβερνητική πρωτοβουλία διότι μόνο έτσι θα συνοδεύεται από έκθεση του ΓΛΚ. Σε διαφορετική περίπτωση κανείς δεν θα γνωρίζει το κόστος. Επίσης, επανάλαβε την θέση του κόμματός του ότι ως Κυβέρνηση θα αποδώσει το υπόλοιπο 50% των παρακρατηθέντων ποσών, ώστε να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ.
Ο βουλευτής Αχαΐας ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου υπενθύμισε ότι εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχει καμία νομοθετική ρύθμιση και άρα είναι ευκαιρία να αναλάβει τη δέσμευση για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας ώστε να είναι κοστολογημένη με ευθύνη της Κυβέρνησης. Για το μισθολόγιο εκτίμησε ότι επίκειται νέα συρρίκνωση ενώ άσκησε κριτική στο υπουργείο για απουσία ουσιαστικής αντεγκληματικής πολιτικής.
Ο βουλευτής Β' Αθήνας του ΚΚΕ κ. Χρήστος Κατσιώτης τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει διαχρονικά τα δίκαια αιτήματα των ενστόλων και άρα και την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και συνέστησε συνέχιση του αγώνα για το ΤΕΑΠΑΣΑ.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, υπεύθυνος Τομέα Ασφάλειας, κ. Γεώργιος Τσιτσιλιάνος εξέφρασε την άποψη ότι την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας θα έπρεπε να την προβάλει όχι μόνο το συνδικαλιστικό μας κίνημα αλλά και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτείται συνολικά ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και ιεράρχηση προτεραιοτήτων όπου το κόμμα το οποίο εκπροσωπεί θα σταθεί αρωγός σε κάθε δίκαιο αίτημά μας.
 
Χαιρετισμό στο Γενικό Συμβούλιο απηύθυναν στη συνέχεια, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ιωάννης Κατσιαμάκας, ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ κ. Ιωάννης Σταμούλης, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ κ. Κωνσταντίνος Κυράνης, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. Γεώργιος Μαραγκός, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΥΠΣ κ. Νικόλαος Λαβράνος, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΑΣΑ κ. Ευάγγελος Χριστακόπουλος και ο Πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της ΙΡΑ κ. Ιωάννης Καραπατάκης ενώ μας τίμησε με την παρουσία της και η Πρόεδρος του ΤΕΑΠΑΣΑ Ταξίαρχος κα Παναγιώτα Χαρώνη.
Ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χάρης Μπουκουβάλας παρουσιάζοντας στο Γ.Σ. τα «νομικά νέα» αναφέρθηκε στην νομοθετική διάταξη για την επικινδυνότητα, σημειώνοντας ότι θα πρόκειται για πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διάταξη, καθώς θα διαχωρίζει τη θεσμική αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος από οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση.
Επίσης ενημέρωσε για την αίτηση ακύρωσης της Ομοσπονδίας αναφορικά με την απόφαση του ΔΣ του ΤΕΑΠΣΑ για τα συμπληρωματικά εφάπαξ των συνταξιοδοτηθέντων συναδέλφων τα έτη 2012 έως 2014 η οποία θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε χρόνο ρεκόρ, και συγκεκριμένα, στις 12 Ιουνίου 2017. Στη συνέχεια ανέπτυξε εκτενώς τις διατάξεις του νόμου και των εγκυκλίων για το Πόθεν Έσχες, σημειώνοντας ότι υπάρχει διάκριση – εγγύηση για τη διαδικασία πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα και επομένως δεν τίθεται ζήτημα προσφυγής. Σε ό,τι αφορά τις αγωγές για τις μισθολογικές διαφορές των ετών 2015 και 2016 αυτές έχουν όλες επιδοθεί.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ειδικό μισθολόγιο, εξήγησε το θεσμό της «προσωπικής διαφοράς» που μπορεί να εξελιχθεί σε προετοιμασία για ενεργοποίηση του «κόφτη» εφόσον δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για τα πλεονάσματα.
Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών οι εκπρόσωποι των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων παρουσίασαν συνοπτικά θέματα τοπικού ενδιαφέροντος δίνοντας έμφαση στο οξύ ζήτημα της καθαριότητας, στην ενημέρωση για το θέμα που προέκυψε με το Τ.Π.Δ.Υ., πάγωμα μισθολογικών προαγωγών, στη στελέχωση και στις άσκοπες μετακινήσεις των διμοιριών, στην αναθεώρηση των σχεδίων φρούρησης στόχων, στα πεπαλαιωμένα οχήματα (έλεγχος από ΚΤΕΟ), στη ψυχική κόπωση που υφίστανται οι συνάδελφοι όταν δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι στην υπηρεσία τους, στα νυχτερινά, στις μεταγωγές, στα πάρεργα, στην αποδέσμευση από τα Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, στην ενίσχυση του ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου, στην έκδοση καθηκοντολογίου για τα Κέντρα προσφύγων κλπ.
Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με τις ευλογίες του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριου Κιούλου και η επιβράβευση των τεσσάρων μελών της προσωρινής διοίκησης της Ομοσπονδίας, το έτος 2009, για την αγωνιστική τους δράση και προσφορά στο συνδικαλιστικό κίνημα και σημερινών αποστράτων - συναδέλφων κ.κ. Ιωάννη Κατσαρού, Παναγιώτη Μόσχου, Δημητρίου Χρυσουλά, Σωκράτη Σκλιά ενώ παρευρέθησαν και τα έτερα μέλη της τότε προσωρινής διοίκησης κ.κ. Γεώργιος Κουλιάκης (Ταμίας ΠΟΑΣΥ), Αλέξανδρος Καλευράς (Γεν. Γραμ. Ε.Α.Υ. Θεσσαλονίκης) και Βασίλειος Καψάλης (Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ Ε.Α.Υ. Ν. Δωδεκανήσου).
Η νέα συνδικαλιστική χρονιά, ας αποτελέσει μια νέα αφετηρία επίμονων και επίμοχθων αγώνων για την πραγμάτωση των οραμάτων και την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων που λεπτομερώς παρατίθενται στο Ψήφισμα του 26ου πανελλαδικού μας συνεδρίου και αποτελούν τον γνώμονα της καθημερινής μας πορείας.
Για μια ΠΟΑΣΥ αντάξια των προσδοκιών μας και για μια Ελληνική Αστυνομία, σύγχρονη και αποτελεσματική, όπως ακριβώς αρμόζει σε δημοκρατικούς φορείς που δικαιούνται το σεβασμό όλων μας.
Αγώνας καθολικός, καθοριστικός σταθμός για το μέλλον μας!
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Related

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2058951573741132447

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item